طرز تهیه ۵ نوع حلوای مجلسی و شیک
طرز تهیه انواع حلوا مجلسی : ساده و چند رنگ
دلگرم : شاید شما از جمله کسایی باشید که حلوا خیلی دوست دارید اما زمانی که درست میکنید یا آرد میسوزد، یا حلوا شکرک میزند یا طعم آن خوب نمیشود.
حلوا نیز مانند شله زرد و فرنی از دسرهای خوشمزه و پرطرفدار ایرانیهاست و در اکثر سفرههای ایرانیها از جایگاه خاصی برخوردار است. با وجود گلاب و زعفران، عطر و طعم و بوی این دسرها دوچندان خواهد شد.
طرز تهیه چندین نوع حلوای مجلسی به همراه نکات مهم
حلوا در هر شهری از ایران به نوعی تهیه میشود که ما در اینجا چند نوع آن را آموزش خواهیم داد. حلوا ارده یزد، حلوا زرده همدان، حلوا شیر خشک عربی، حلوا هل تبریز از جمله اینهاست. حلواها طعمهای مختلف نیز دارند مانند حلوای هویج، شیره انگور و حتی حلوا آناناس و انواع میوهها.
1. حلوای زعفرانی
برای تهیه حلوای خوشمزه و مجلسی مواد زیر موردنیاز است:
- آرد سفید: دو لیوان
- شکر: یک لیوان
- آب: یک و نیم لیوان
- کره: ۱۰۰ گرم
- گلاب: دو قاشق غذاخوری
- زعفران دمکرده: یکچهارم لیوان
- عرق هل یا دانهی هل آسیاب شده: به میزان لازم
طرز تهیه حلوا مجلسی زعفرانی:
در ابتدا برای تهیه حلوا شربت آن را درست میکنیم. آب و شکر را باهم مخلوط کرده و بر روی گاز میگذاریم تا مواد حلشده و چند دقیقه بجوشد. زعفران را نیز به مواد شربت اضافه میکنیم.
حواستان باشد تا آب به مرحله جوش نرسد و زمانی که احساس کردید شربت قوام آمده زیر آن را خاموش کنید. بگذارید شربت با دمای محیط سرد شود.
در یک ماهیتابه گود آرد را ریخته و زیر شعله را روشن میکنیم. آنقدر به هم میزنیم تا رنگ آرد تغییر کند.
حواستان باشد لحظهای از آرد غافل نشوید زیرا باعث سوختن آرد میشود. شعله باید در ملایمترین حالت ممکن باشد.
برای داشتن یک حلوای طلایی باید صبور باشید و دقایق زیادی را پای گاز به تفت دادن ملایم آرد صرف کنید. رنگ حلوا سلیقهای است اما بهتر است رو به تیرگی رَود و قهوهایرنگ شود.
زمانی که حس کردید آرد رنگش عوضشده از روی شعله برداشته و از داخل الک آن را رد میکنیم تا آرد گلوله گلوله نشود و کاملاً صاف شود.
مجدداً روی گاز آرد را قرار میدهیم. کره را به آرد اضافه میکنیم. کاملاً به هم میزنیم تا کره آب شود و به خورد آرد بِرود. ۱۰ الی ۱۵ دقیقه با کره آرد را تفت میدهیم.
درنهایت شربت حلوا را به حلوا اضافه میکنیم. ممکن است زمانی که شربت را به حلوا اضافه میکنیم احساس کنید آرد حل نشده و گلوله گلوله شده است. هیچ نگران نباشید با کمی هم زدن حلوا یا تکان دادن حلوا در ماهیتابه کاملاً خودش را میگیرد.
گلاب و عرق هل را به حلوا اضافه میکنیم و وقتی مطمئن شدید به خورد حلوا رفته است حلوای مجلسی را خاموش کنید.
2. حلوا زرده همدانی
حلوا زرده به علت داشتن تخممرغ دسری مقوی و سالم برای ماه مبارک رمضان است. این حلوا برای سوغاتی نیز مناسب است و ظاهری مانند فرنی دارد با این تفاوت که رنگ زرد مایل به نارنجی دارد و از فرنی کمی سفتر است.
این دسر خوشمزه در همدان با کوماج سنتی همدان سرو میشود. برای تزیین بهصورت فینگرفود یا داخل قیف برای حلوای مجلسی و پذیرایی عالی است.
مواد لازم برای تهیه حلوا زرده:
- زرده تخممرغ: ۱۰ عدد
- شکر یا پودر شکر: نصف لیوان
- گلاب: یکچهارم لیوان
- زعفران دمکرده: ۲ قاشق چایخوری
- نشاسته ذرت: ۲ قاشق غذاخوری
- کره: ۱ قاشق غذاخوری
طرز تهیه حلوا زرده:
در مرحله اول زردهها را با هم ترکیب میکنیم. تخممرغ یکی از مواد غذایی است که مرجع پروتئینی محسوب میشود و هر وقت بخواهند پروتئین غذایی را سنجش بزنند آن را با پروتئینهای مرجع تخممرغ مقایسه و اندازهگیری میکنند.
بعد از آنکه تخممرغ را کاملاً به هم زدیم شکر را به آن اضافه میکنیم و آنقدر هم میزنیم تا شکر داخل زرده ترکیب بشود.
وقتی مواد کاملاً ترکیب شد و زرده تخممرغ حالت کرمی رنگ به خودش گرفت، حالا باید مواد را حرارت بدهیم تا زردههای تخممرغ پخته شود.
دو علت داره پختن زرده تخممرغ یکی اینکه حاوی بیماری نباشه و دیگری اینکه به غلظت مناسب برسد. برای غلظت بیشتر میتوانیم از نشاسته ذرت استفاده کنیم.
حال مواد را روی حرارت غیرمستقیم قرار میدهیم. نشاسته ذرت را کمکم اضافه میکنیم تا مواد به قوام بیاید.
درنهایت زعفرانی که با گلاب قاطی شده است را به مواد اضافه میکنیم.
وقتی به غلظت مناسب رسید و رد قاشق روی حلوای شما ماند حلوای زرده آماده است و میگذاریم سرد شود و میتوانید داخل قیف ریخته و تزیین کنید.
3. حلوای شیر، افطاری خوشمزه و سالم ماه رمضان
مواد لازم برای حلوای شیر:
- آرد سفید: ۱ لیوان معدل ۱۳۵ گرم
- کره: ۱۰۰ گرم
- روغن مایع: ۱۰۰ گرم
- شکر: یک لیوان معادل ۲۰۰ گرم
- هل: نصف قاشق چایخوری
- زعفران: یکچهارم قاشق چایخوری
- شیر: نیم لیتر یا ۵۰۰ گرم
- گلاب: نصف لیوان
- وانیل: در صورت تمایل مقداری
طرز تهیه حلوای شیر:
آرد را روی شعله ملایم گاز تفت میدهیم و مدام به هم میزنیم تا آرد نسوزد و خیلی رنگش عوض نشود. وقتی بوی آرد بلند شد و خامی آرد گرفته شد از روی شعله آن را برمیداریم.
کره را داخل ماهیتابه میریزیم تا آب شود. نصف لیوان روغن مایع را به آن اضافه میکنیم.
با هم مخلوط میکنیم و زمانی که گرم شد یک لیوان آرد را آهسته آهسته و از داخل الک به آن اضافه میکنیم. با هم مخلوط میکنیم تا یکدست شود.
سپس یک لیوان شکر را به همراه هل، زعفران و در صورت تمایل کمی وانیل را به مواد اضافه میکنیم و به هم میزنیم.
حالا دو لیوان شیر را به مواد مرحله به مرحله اضافه میکنیم و به هم میزنیم تا یکدست شود.
نصف لیوان گلاب را هم اضافه میکنیم و باز به هم میزنیم تا حلوا خودش را بگیرد. زمانی که حلوا از لبه ماهیتابه جدا شود و به وسط آن جمع شود حلوای ما آماده است.
4. حلوای دورنگ؛ افطاری مجلسی ماه رمضان
سفرههای ماه رمضان مانند قدیم نیست و خانمهای خانهدار و کدبانو به دیزاین سفرههای افطاری و مجلسی بودن آن برای ضیافت افطاری اهمیت زیادی قائلاند.
یکی از دسرهای خوشمزه و مقوی که زینتبخش سفره افطاری میشود و برای مهمانی مناسب است، حلوای دورنگ است.
حلوای دورنگ بسیار ساده و آسان است و میتوانید از چند ساعت قبل از ورود مهمانها به منزل آن را درست کنید.
مواد لازم برای حلوای دو رنگ:
- آرد سفید: ۳ لیوان
- کره: ۲۰۰ گرم
- روغن جامد یا مایع: مقداری
- پودر قند: یک لیوان
- پودر کاکائو: ۳ قاشق چایخوری
- پودر پسته: مقداری جهت تزیین
- هل: یک قاشق چایخوری
طرز تهیه حلوای دو رنگ:
آرد سفید الک شده را درون ماهیتابه میریزیم و دائماً به هم میزنیم و تفت میدهیم تا کمی به رنگ طلائی درآید و تغییر رنگ بدهد.
حدود ۱۰ دقیقه روی شعله خیلی تند تفت میدهیم. سپس دوباره آرد را الک میکنیم و به ماهیتابه برمیگردانیم.
کره را با روغن جامد به آرد اضافه میکنیم. دوباره چند دقیقه آرد را تفت میدهیم.
هل را اضافه میکنیم. پودر قند الک کرده را نیز اضافه میکنیم و کاملاً مخلوط میکنیم و به هم میزنیم.
این مواد را در سینی لبه بلند قرار میدهیم و کاملاً روی آن را مسطح کرده و میگذاریم ۱ ساعت در فریزر بماند.
همان مقدار مواد را مجدداً با همان روش انجام میدهیم به همراه چند قاشق چایخوری پودر کاکائو که به همراه آرد به مواد اضافه میکنیم.
در آخر بهصورت داغ روی حلوای روشن میریزیم و مجدداً در فریزر به مدت ۱ ساعت قرار میدهیم تا خودش را بگیرد.
از فریزر مواد را بیرون میآوریم و اجازه میدهیم کمی به دمای محیط برسد. بعد بهصورت لوزی لوزی برش میدهیم و در ظرف موردنظر میچینیم.
5. حلوای سیاه اردبیل؛ به همراه نکات کلیدی برای خوشمزهتر شدن
حلوای سیاه اردبیل یکی از سوغاتیهای این شهر و برای ماه مبارک رمضان فوقالعاده است. این حلوا دسری محلی در اردبیل است و شاید کمتر کسی اسم آن به گوشش خورده باشد.
حلوای سیاه از آرد جوانه گندم و آرد سبوسدار سنگک درست میشود و به همین دلیل بسیار مقوی است. این غذا به دلیل خاصیت گرمی که دارد بیشتر در فصل زمستان استفاده میشود.
در زمانهای قدیم در اردبیل به دلیل عدم وجود امکانات شهری و زمستانهای طولانی معمولاً این شیرینی بهعنوان غذا اصلی مردمان این سرزمین فراهم میشده است تا زمستان به پایان برسد.
این غذا سرشار از کالری ، پروتئین ، کربوهیدرات، چربی و به مقدار کافی ویتامینهای C، B، E و املاح کلسیم، فسفر ، منیزیم و اسیدهای آمینه است. مهمترین آردی که در این دسر استفاده میشود آرد جوانه گندم است.
ویتامین A موجود در جوانه گندم باعث افزایش قوه بینایی، سرعت رشد کودکان، شادابی پوست و سلامت ریه و گلو میشود. جوانه گندم در رفع بیخوابی، بروز یائسگی زودرس، اختلالات قلبی و دیابت هم میتواند مفید و مؤثر باشد.
پودر جوانه گندم یک مکمل غذایی پر ارزش و سرشار از ویتامین E و ویتامینهای گروه B است. ویتامین E امروزه بهعنوان معجزهگر و اکسیر جوانی معرفی میشود.
مواد لازم حلوای سیاه اردبیل:
- جوانه گندم: ۱ پیمانه
- آرد سبوسدار(سنگک): ۴ پیمانه
- آب: ۱ پیمانه
- کره محلی یا مارگارین: ۱۸۰ گرم
- ادویه مخصوص: به میزان لازم
- پودر گردو: ۱۰۰ گرم
- پودر کنجد: ۵۰ گرم
- شیره انگور: نیم لیتر
- خلال پسته برای تزیین: ۱ قاشق سوپخوری
طرز تهیه حلوای سیاه:
گندم را به مدت ۳ روز تقریبی داخل آب بگذارید تا جوانه بزند و زمانی که جوانه زد آن را خشکش کنید تا آماده آسیاب شدن شود.
بعد از اینکه جوانه گندم را آسیاب کردید آرد سنگک را به همراه آرد جوانه گندم با آب مخلوط کنید تا خمیری یکدست درست شود.
خمیر درستشده را روی شعله گاز با درجه کم میگذاریم و دائماً به هم میزنیم. این هم زدن ممکن است ۶ ساعت طول بکشد و زمان تهیه این حلوا بیش از ۷ ساعت طول میکشد. باید در تهیه این حلوا صبور باشید.
زمانی که آرد را دارید تفت میدهید روغن محلی یا مارگارین را به آن اضافه کرده و به هم بزنید تا حلوا به روغن بیافتد.
زمانی که حلوا بهطور کامل برشته و تغییر رنگ داد ادویه مخصوص که شامل دارچین، زنجبیل، فلفل سیاه، هل، گلپر، زیره، زردچوبه است را به آرد اضافه کنید.
پودر گردو و کنجد را نیز اضافه کرده تا به خورد حلوا برود. سپس شیره انگور را به حلوا اضافه میکنیم تا کاملاً در حلوا حل شود. ۵ دقیقه بعد از اضافه کردن شیره انگور زیر حلوا را خاموش کنید.
حلوا سیاه اردبیل شما آماده است. این حلوا را میتوانید در یخچال نگهداری کنید. به مدت زیادی این حلوا ماندگاری دارد. زمان سرو این حلوا روی آن را با خلال پسته تزیین کنید.
بیشتر بخوانید :
آموزش تهیه حلوا با طعم و عطر زعفران در خانه
آموزش تهیه حلوای سه آرد مجلسی مرحله به مرحله
۲ دستورالعمل ساده جهت تهیه حلوا مسقطی لاری