دسته‌بندی نشده

بهترین شربت ها برای درمان سرفه کدامند؟

مجله دلگرم | سرفه ها بسته به فصل و حال شخص بیمار متفاوت هستند و به همین طبع دلایل مختلفی هم می توانند داشته باشند. اما اکثریت سرفه ها که ناشی از سرماخوردگی و حساسیت های فصلی می باشد و با استفاده از انواع شربت ضد سرفه موجود در بازار که برای راحتی در دسترس عموم قرار گرفته است می توان آنها را درمان کرد.

علت سرفه چیست؟

سرفه پاسخ رفلکس مانند به تحریک راه‌های هوایی است. راه‌های هوایی ممکن است با عوامل مختلفی تحریک شوند، مثلا عفونت‌ها، خاک، دود و… در اینجا به علت‌های شایع سرفه اشاره می‌کنیم:

  • عفونت راه‌های تنفسی فوقانی (مانند سرماخوردگی)
  • حساسیت به مواد شیمیایی، گرده گل و دود
  • آسم
  • سینوزیت
  • بیماری انسدادی مزمن ریه (آمفیزم)
  • سیگارکشیدن یا قرارگرفتن در معرض دود سیگار دیگران
  • برگشت اسیدمعده، (اسیدمعده به حلق و حنجره راه می‌یابد و باعث تحریک و سرفه می‌شود.)
  • بیماری‌ها و سرطا ن‌های ریه
  • عفونت ریه مانند برونشیت
  • مصرف بعضی دارو‌ها

برخی افراد به محض شروع سرفه، انواع و اقسام داروهای ضدسرفه را خریداری و مصرف می‌کنند، اما هر سرفه‌ای به درمان دارویی نیاز ندارد و حالت سرفه مهم است، مثلا اگر سرفه به دلیل برگشت اسیدمعده یا آثار محیطی باشد، مصرف شربت‌های ضدسرفه اثری ندارد. در موارد ریفلاکس، لازم است از داروهای ضداسید (مانند رانیتیدین) استفاده شود یا در سرفه‌های ناشی از عوامل حساسیت زا، داروهای ضدحساسیت توصیه می‌شود. یکی از شایع‌ترین علت‌های سرفه، سرماخوردگی است. سرفه‌های ناشی از سرماخوردگی در بسیاری از موارد به درمان نیاز ندارند و خودبه خود برطرف می‌شوند اما گاهی که آزاردهنده می‌شوند و خواب و استراحت فرد را مختل می‌کنند، می‌توان از داروهای ضدسرفه موجود در بازار استفاده کرد، اما در اینجا باز هم لازم است نوع سرفه‌ ها مشخص باشد. سرفه‌ها را به دو نوع «خشک» و «خلط دار» تقسیم می‌کنند که هرکدام از آن‌ها درمان و داروی مخصوص خود را دارد.

انواع دارو های ضد سرفه کدامند؟

ما انواع شربت های ضد سرفه را به شش گروه عمده به شرح زیر دسته بندی و تقسیم کرده ایم:

اکسپکتورانت یا داروهای خلط آور

این دسته شاید شناخته شده ترین داروی ضد سرفه در بازار باشند که به آنها شربت سینه هم اطلاق می شود. این دسته از داروها با رقیق کردن خلط گلو سبب دفع راحت آن می شوند. وقتی که سرفه ها خلط دار باشند، مصرف این دسته از شربت ها توصیه می شود که تهیه آن نیازی هم به نسخه پزشک ندارد. یکی از رایج ترین داروهای خلط آور گایافنزین است. البته شربت های اکسپکتورانت موجود در بازار علاوه بر گایافنزین دارای یک ماده ضد احتقان و آنتی هیستامین هم هستند که موجب کمتر شدن ترشحات می شوند. البته هستند بعضی از شربت های گیاهی که نتیجه متشابهی دارند و سبب آبکی شدن خلط می شوند. از جمله شربت های گیاهی در این دسته می توان به ترسیان، تیمیان، تیمکس و برونکوتیدی اشاره کرد. بیشتر این شربت های گیاهی از گیاه آویشن که ضد سرفه و خلط آور خوبی است، تهیه شده اند. پروسپان که از عصاره برگ گیاه پیچک تهیه شده است نیز تاثیر مشابه خوبی دارد.

شربت های سرکوب کننده مرکزی سرفه

رایج ترین و معروف ترین نوع دارو در این دسته دکسترومتورفان است. این شربت با اثر بر روی مرکز سرفه در بصل النخاع موجب کاهش سرفه در فرد می شود. دکسترومتورفان به شکل شربت، قطره و قرص در دسترس عموم قرار دارد. نوع دیگر این دارو دکسترومتورفان پی نام دارد که علاوه بر دکسترومتورفان حاوی پسودوافدرین که یک ماده ضد احتقان هم است، می باشد. از این دارو برای درمان سرفه های خشک استفاده می شود و نه تنها سرفه های خلط دار را درمان نمی کند بلکه موجب باقی ماند ترشحات در ریه شود و بیماری را طولانی تر نیز بکند.

آنتی هیستامین ها

داروهایی به مانند دیفن هیدرامین، پرومتازین و کلرفنیرآمین با کاهش آزاد شدن هیستامین در بدن، سبب کم شدن ترشحات ریه و خلط می شوند و بیشتر داروهای سرماخوردگی حاوی آنتی هیستامین هستند.

ضد احتقان ها

دکونژستان ها مانند فینیل افرین و پسودوافدرین، سبب تنگ شدن عروق خونی در بینی و ریه می شوند و احتقان را کم می کنند.

داروهای تسکین دهنده

در بسیاری از سرفه ها می توان با استفاده از درمان های خانگی مانند شیر ولرم، عسل، آبلیمو، بخور آب و یا اکالیپتوس و همچنین دم کرده آویشن و دیگر موارد سرفه را کاهش داد. این روش ها تاثیر بسیار خوبی بر روی سرفه خشک می گذارند. نوشیدن آب ولرم فراوان نیز در درمان سرفه های خلط دار بسیار نتیجه بخش است و سبب دفع راحت مخاط می شود. از این موارد در کودکان بسیار استفاده می شود، زیرا متخصصان معتقدند در کودکان زیر شش سال ضرر دارو برای کوک بیشتر از نفع آن می باشد.

داروهای بی حس کننده و موضعی: بعضی از قرص های جویدنی مانند منتول، آثار ضد سرفه خوبی به همراه دارند. این قرص های مکیدنی که شامل آبنبات های سرد هم می شوند موجب تسکین گلو، حلق و حنجره و ضدعفونی شدن آن می شود. و غرغره کردن شربت هایی مانند دیفن هیدرامین که خواص بی حس کنندگی دارند هم سرفه را کم می کنند. غرغره کردن گلو با آب نمک نیز از روش های خوب درمان برای تسکین سرفه است.

بیشتر بخوانید:

درمان خارش گلو و سرفه های خشک با چند راهکار ساده

علت سرفه کردن چیست؟ درمان سرفه چگونه است؟

علت سرفه های مکرر و طولانی مدت چیست؟

سرفه خشک : ۱۲ درمان خانگی برای سرفه خشک


چنانچه این مطلب را مفید میدانید با لایک کردن و به اشتراک گذاشتن آن، از ما حمایت کنید. نظرات، پیشنهادات و مقاله های درخواستی خود را از طریق قسمت دیدگاه ها برای ما ارسال کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا