دسته‌بندی نشده

نیازها و شرایط لازم برای کاشت و نگهداری از کلم زینتی

پرورش و نگهداری کلم زینتی

کلم زینتی گیاهی همیشه سبز است ولی به صورت دو ساله کاشته شده و استفاده زینتی از برگهای آن در حقیقت در طول یکسال انجام می‌گیرد. به این ترتیب که در پائیز و زمستان سال اول برگها درشت و رنگین شده و با فرارسیدن بهار سال بعد برگها به سبزی گرائیده ساقه طویل گشته و تولید گل می‌کند، بذرهای آن نیز در تابستان می‌رسند. گل‌های این گیاه از نقطه نظر زینتی حائز اهمیت نیستند. ولی به هر حال زیبائی خاص خود را دارا می باشند.

شرایط محیطی جهت نگهداری کلم زینتی

آبیاری کلم زینتی:

اصولا به خاکی مرطوب نیاز دارد اما این به معنی خیس و گل بودن خاک نیست . چنین شرایطی موجب پوسیدگی ریشه ها و ساقه ها و از بین رفتن گیاه می شود. خشکی کشیدن نیز یکی از دلایل عدم رشد مناسب این گیاه و زود به گل رفتن آن است. بهتر است زمانی که سطح خاک رطوبت خود را از دست می دهد نسبت به آبیاری آنان اقدام کرد.

نور مورد نیاز کلم زینتی :

به مکانی با نور کامل یعنی حدود ۸-۶ ساعت نور مستقیم آفتاب نیاز دارد . مکان های سایه موجب فاصله گرفتن برگها از هم و عدم تراکم مناسب تاج می شوند. همچنین در چنین شرایطی برگها کم رنگ و نازکتر نیز می شوند. اگر دمای هوای منطقه شما کمی در پاییز گرم است گیاهان را در جایی بکارید که در بعد از ظهر از سایه برخوردار باشد. نور شدید به همراه هوای گرم از جمله دلایل سوختگی حاشیه برگها و همچنین رنگهای کدر برگها است.

شرایط محیطی جهت نگهداری کلم زینتی

دمای مورد نیاز کلم زینتی :

این گیاهان تحمل گرمای تابستان را ندارند. حداکثر دمای گرم مطلوب آن حدود ۲۷ درجه است. سرمای زمستان را تا حدود ۱۵- درجه سانتیگراد را به خوبی تحمل می کنند و البته این به شرطی است که سرد شدن هوا به تدریج انجام گیرد در غیر اینصورت و سرد شدن ناگهانی هوا به صورت شدید، بافتهای این گیاه سرمازده خواهند شد. گرمای هوا مانع از این است که این گیاهان را در اواخر بهار و یا طی تابستان تکثیر کرد.

چون گیاهان جوانی که با گرما روبرو شوند ساقه هایی بلند دارند که برگها با فاصله زیادی روی آن قرار میگیرند و ظاهر زیبایی ندارند. همچنین هوای گرم مانع از ظهور رنگ زیبای برگها می شود. به همین دلیل کاشت و تکثیر آنان به اوایل پاییز موکول می شود تا از دمای هوای مناسب بهره مند شوند. بهترین رنگ برگ این گیاهان در دمای ۱۰ درجه سانتیگراد بروز می کند.

تغییر رنگ و ایجاد رنگهای زیبا در کلم زینتی

تغییر رنگ در ناحیه مرکزی برگها زمانی آغاز می‌گردد که درجه حرارت هوا به ۱۵ درجه سانتیگراد کاهش پیدا نماید. با تقلیل درجه حرارت رنگ‌ها خلوص بیشتری پیدا می‌کنند. واریته‌های قرمز رنگ مقاومت بیشتری در برابر سرما دارند.

خاک مورد نیاز کلم زینتی :

این گیاه به مواد مغذی نسبتا خوبی نیاز دارد. به عنوان مثال اگر خاک را با نسبتهای مساوی از کود بسیار پوسیده دامی و خاک برگ مخلوط کنیم و بعد گیاهان را بکاریم ، به خوبی رشد خواهند کرد و از آنجایی که به عنوان گیاهانی یکساله و فصلی استفاده می شوند دیگر نیازی به مصرف کود نیست. همچنین چنین دستورالعملی را معمولا برای انواع کلم برگ که قرار است مصرف خوراکی داشته باشند استفاده می کنند.

برای نمونه های زینتی که قرار نیست به مصرف خوراکی برسند و رشد فراوانی کنند می توان از فرمولی ساده تر استفاده کرد. یعنی خاک را با خاک برگ نیز مخلوط کنیم کافی است. همچنین اگر متوجه عدم رشد مناسب این گیاهان شدیم می توان در طی فصل رویش نیز از فرمولهای کودهای تجاری همانند ۲۰-۲۰-۲۰ به میزان یک گرم در یک لیتر هر ۴-۳ هفته یکبار استفاده کرد. البته اگر بتوان از کودهایی با میزان نیتروژن پایین تر همانند فرمولهای ۲۰-۲۰-۱۰ و یا سایر فرمولهای مشابه استفاده کرد رنگ برگها بهتر خواهد شد.

آفات و بیماریهای کلم زینتی

تکثیر کلم زینتی :

این گیاه توسط بذر تکثیر می شود. زمان مناسب نیز اواخر تابستان یا اوایل پاپپز است به هر حال زمان کاشت باید به گونه ای باشد که قبل از فرارسیدن اولین یخبندان زمستانه ، از انتقال گیاهان به بستر اصلی کاشت چند هفته گذشته باشد. برای کاشت می توان از خاکی نرم و الک شده استفاده کرد. ابتدا خاک را مرطوب می کنیم و بعد بذرها را روی سطح قرار میدهیم.

بذرها برای جوانه زنی به نور نیاز دارند. دمای ۱۸ درجه برای جوانه زنی مناسب است و در صورت مناسب بودن شرایط جوانه زنی بذرها ۳-۲ هفته طول می کشد. اگر در مکانی بجز بستر اصلی نسبت به کاشت بذرها اقدام میکنید زمانی که گیاهان جوان به طول حدود ۸-۷ سانتیمتر رسیدند مناسب انتقال به مکان اصلی کاشت می شوند. فاصله گیاهان ۶۰-۴۵ سانتیمتر مناسب است. از زمان کاشت بذر تا زمانی که گیاه به حداکثر اندازه خود برسد در حدود ۱۴-۱۱ هفته می تواند طول بکشد.

بهترین کاربرد این گیاه زیبا کاشت آن در باغ و پارک برای ایجاد نقش همراه با گیاهان پوششی همیشه سبز می‌باشد. بعنوان گیاه پوششی که در زمستان کاربرد دارد می‌توان از چمن، شبدر، پاپیتال و پیچ تلگرافی استفاده نمود.

آفات و بیماریهای کلم زینتی

شته ، تریپس، سوسکهای ککی، حلزونها از آفات این گیاه هستند. از بیماریها نیز می توان به بوترتیس، لکه برگی و سفیدک پودری اشاره کرد.

منبع : شرکت کارگشای زنده رود

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا