دسته‌بندی نشده

معرفی چندین روش ساده برای خشک کردن زعفران در منزل

آشنایی با بهترین روش خشک کردن زعفران در منزل

دلگرم : استفاده از روش سنتی خشک کردن زعفران یا استفاده از دستگاه‌های زعفران خشک‌کن خانگی، از روش‌های خشک کردن زعفران در خانه است. مهمترین مرحله دقت در برداشت گل زعفران و جداسازی سریع کلاله‌های گل از گلبرگ‌ها است.

فرآوری زعفران به کلیه عملیات پس از برداشت اطلاق می شودکه مستقیماٌ توسط تولیدکننده و یا عوامل تخصصی دیگر انجام شده و هدف آن، ارائه محصولی بازارپسند با کیفیت مناسب به مصرف کنندگان است تا مشتریان موقع خرید زعفران با رغبت بیشتری اقدام به خرید کنند.

روش‌ های خشک کردن زعفران در خانه مرحله به مرحله

مراحل فرآوری شامل برداشت، جابجایی و ترابری گل، جداسازی کلاله، خشک کردن،نمونه برداری و آزمون، دسته بندی، سورت، بسته بندی و فروش می باشد.

از آنجا که تولید و ارائه محصولی با کیفیت مطلوب، بر اساس نیاز و انتظارات مشتری و بازار می تواند موجب توسعه پایدار تجارت زعفران گردد، بنابراین انجام صحیح مراحل برداشت و فرآوری زعفران برای رسیدن به کیفیت مطلوب و ارائه مناسب آن ضروری به نظر می رسد.

1. خشک کردن زعفران با دستگاه

طریقه و روش خشک کردن زعفران تعیین کننده درجه کیفیت و ارزش نهایی زعفران است.

عطر خاص و فوق العاده زعفران در هنگام خشک کردن در اثر هیدرولیز شدن ترکیبات پیکروکروسین و آزاد کردن سافرانال تولید می شود. بلافاصله پس از جداسازی زعفران عملیات خشک کردن باید صورت گیرد.

2. خشک کردن کلاله زعفران

خشک کردن کلاله زعفران با سه روش خشک کردن :

  1. خشک کردن اسپانیایی (الک های اسپانیایی )
  2. خشک کردن با آون الکتریکی
  3. روش سنتی ( معمولی)

3. خشک کردن اسپانیایی

در این روش از الک هایی با قطر 30 سانتی متر و دارای توری ابریشمی استفاده شد. بدین منظور، کلاله های تازه زعفران را در لایه ای به ضخامت 2 تا 3 سانتی متر بر روی توری قرار داده و سپس الک با فاصله مناسبی از منبع حرارتی قرار گرفت.

4. خشک کردن زعفران با الک

با ردیف نمودن چندین الک بر روی هم و تغییر در موقعیت آنها محصول بطور دقیق و یکنواخت خشک گردید.

5. خشک کردن با آون الکتریکی

با دمای قابل تنظیم 50 تا 60 درجه سلسیوس، در این روش زعفران در لایه ای به ضخامت 2- 1 سانتی متر برای مدت 40 – 30 دقیقه در حرارت فوق خشک شد.

6. روش سنتی خشک کردن زعفران

در این روش زعفران روی پارچه تمیزی و در محل سایه طی 3 الی 4 روز خشک می گردد.

7. خشک کردن زعفران با دستگاه های مدرن

زعفران خشک شده با این نوع دستگاه ها تحت شرایط خاصی بهترین کیفیت را از لحاظ قدرت رنگدهی و طعم دارد.در این روش از الک هایی با قطر ۳۰ سانتیمتر و دارای توری ابریشمی استفاده میشود.

کلاله های تازه زعفران را در لایه ای به ضخامت ۲-۳ سانتی متر روی توری قرار داده و سپس الک را به فاصله مناسب از منبع حرارتی قرار می دهند. با ردیف نمودن چندین الک بر روی هم و تغییر در موقعیت آنها محصول به طور دقیق و یکنواخت خشک می شود.

8. خشک کردن زعفران با ماکروویو

استفاده از مایکروویو در خشک کردن کلاله زعفران باعث کاهش آلودگی میکروبی زعفران را سبب می‌شود

منطقه خراسان، مهندس مرضیه حسینی‌نژاد کارشناس صنایع غذایی پارک علمی تحقیقات فن‌آوری خراسان رضوی در یک تحقیق علمی به این نتیجه رسیده است که میزان‌ آلودگی و بار میکروبی از پارامترهای اصلی کیفیت زعفران محسوب می‌شود.

در ایران و عمدتا خراسان خشکانیدن زعفران عمدتا به روش‌ سنتی و در محل روستاهای تولید کننده زعفران صورت می‌گیرد.

در این روش کلاله‌ها پس از جداسازی طی مدت طولانی در محیط باز و بر روی پارچه پهن می شود و در این مدت مستقیما در معرض تماس گرد و غبار هوا، حشرات و میکروارگانیسم‌ها قرار می‌گیرد و این امر در ایجاد آلودگی در زعفران و کاهش مرغوبیت آن به ویژه از نظر ارزش صادراتی زعفران تاثیر زیادی بر جای می‌گذارد.

روش پیشنهادی در این طرح تحقیقاتی از این جهت که ضمن حفظ خصوصیات کیفی، کاهش زمان خشکانیدن را موجب می‌شود، آلودگی کمتری به دنبال دارد و از نظر اقتصادی توجیه پذیر است، می‌تواند به عنوان جایگزینی مناسب برای روش‌های سنتی پیشنهاد شود.

استفاده از مایکروویو در فرآیندها مختلف صنایع غذایی جهان طی سالیان گذشته به ‌شدت افزایش داشته است و این مساله باعث صرفه‌جویی در مصرف انرژی، کاهش زمان خشک کردن و بهبود کیفیت محصول در صنایع مختلف غذایی شده است.

در این طرح تحقیقاتی بهینه سازی و تعیین شرایط مناسب خشکانیدن زعفران تازه با استفاده از مایکرویو مورد بررسی قرار گرفته و آزمایش‌هایی به منظور آلودگی‌زدایی و یا کاهش بار میکروبی نمونه‌های زعفران خشک و ارزیابی تغییرات کیفی انجام شده است.

نتایج حاصل از آمارهای بدست آمده از آزمایش‌های شیمیایی و میکروبی نمونه‌های زعفران نشان داد که فرآیند خشک کردن زعفران با استفاده از مایکرویو به دلیل کاهش موثر زمان از چند روز به چند دقیقه و امکان کنترل شرایط باعث حفظ بیشتر ویژگی‌های کیفی و از طرفی کاهش آلودگی‌های میکروبی آن می‌گردد.

از سوی دیگر قرار دادن نمونه‌های خشک زعفران در معرض اشعه مایکروویو کاهش معنی‌دار آلودگی میکروبی را سبب می شود و بر کیفیت زعفران از نظر ویژگی‌های قدرت رنگ، عطر و طعم تاثیر نامطلوبی به جا نمی گذارد .

مزایای استفاده از دستگاه خشک کن زعفران صنعتی

امکان کاربرد سیستم های کنترلی به منظور کاهش خطا

امکان خشک کردن حجم زیادی از زعفران

میزان استهلاک پایین و صرفه جویی در زمان

سرعت بالای خشک کردن

امکان کنترل مقدار رطوبت- میزان حرارت و…

استفاده برای سایر محصولات و گیاهان دارویی

بهترین طریقه خشک کردن زعفران

بهترین و مناسب ترین روش برای خشک کردن که کم هزینه بوده و زمان بر نیست این است که چهار پایه فلزی به ارتفاع یک متر درست کنیم که دارای سه تا پنج طبقه با فاصله ۲۰سانتیمتر از هم قرار بگیرد.

طبقه ها از جنس تورهایی که به عنوان پرده از آنها استفاده می شود باشد.

بیشتر بخوانید :

بهترین روش ها برای خشک کردن بادام، گردو و پسته تازه در منزل

آموزش خشک کردن میوه + طرز تهیه ی چیپس میوه ای

خشک کردن زنجبیل : چگونه زنجبیل خشک شده تهیه کنیم؟

دستگاه زعفران خشک کن خانگی

با قرار دادن چهار پایه در کنار بخاری و با حرارت مناسب و استفاده از باد پنکه رومیزی یا سقفی (دور خیلی کم) اقدام به خشک کردن زعفران می کنیم.

معرفی چندین روش ساده برای خشک کردن زعفران در منزل

مناسب ترین روش خشک کردن زعفران

نکته : رشته های زعفران را باید بصورت یکنواخت داخل طبقه ها پهن کنیم و آنها را به صورت خیلی زیاد روی هم انباشت نکنیم تا سریع تر خشک گردد.

بطور متوسط مقدار انباشت روی هر طبقه حدودا باید اندازه یک بند انگشت باشد . لازم به ذکر است که دونکته بسیار حائز اهمیت است:

  1. باید شرایط را طوری فراهم کنیم تا زعفران در حداقل زمان ممکن خشک شود تا رنگ اش در اثر دیر خشک شدن سیاه نگردد.
  2. فاصله طبقه های توری از حرارت به اندازه ای باشد که زعفران نسوزد و سیاه شود.

معایب خشک کردن زعفران به روش سنتی

طولانی بودن مدت زمان خشکاندن زعفران

افت کیفی محصول

افزایش امکان آلوده شدن به مواد خارجی

تیره شدن زعفران های حاصله

افزایش امکان کپک زدگی

افزایش امکان آلودگی به انواع میکروبها

بالابودن میزان رطوبت زعفران

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا