دسته‌بندی نشده

خواص شگفت انگیز سقز (کندر) و روغن سقز (تربانتین)

درباره خواص درمانی و فواید سقز چه می دانید؟

سقز یا کندر از جمله مفید ترین گیاهان دارویی است که مصرف آن فواید بسیاری را برای سلامت فرد به دنبال دارد. قسمت اصلی این گیاه که مورد استفاده قرار می گیرد شیره این گیاه است که مصارف بسیاری را در طب سنتی و صنایع غذایی دارد. در ادامه با دلگرم همراه باشید.درخت سقز یا بنه که در مناطق کرد نشین آنرا (ون) می خوانند بیشتر در قله های مرتفع و پرتگاه ها و مناطق دوردست می روید. سقز خام صمغی کاملا طبیعی به رنگ سبز خیلی روشن ، غلیظ و بسیار چسبنده است .

که استفاده های دارویی فراوانی داشته و از قدیم الایام در درمان بسیاری از ناراحتی های گوارشی کاربرد داشته است . مهمترین مراکز رشد این درخت دامنه های زاگرس، کردستان و فارس و هرمزگان می باشد که مرغوبترین نوع آن در کوه های کردستان می روید. روغن تربانتین مایعی است روغنی که از تقطیر انگم انواع درختان بدست می‌آید و مصارف صنعتی و دارویی دارد. ماده آلی آنها از گروه ترپن‌ ها هستند و ساختار مولکولی گوناگون دارند. یکی از منابع اولیه تربانتین، تهیه انگم از درخت پسته کوهی است.

سقز یا بنه چیست؟

سقز یا بنه چیست؟

خواص و فواید سقز

  • مسهل
  • ضد نفخ
  • هضم کننده غذا
  • خوشبو کننده نفس
  • مسکن درد مفاصل
  • کاهنده فشار خون
  • ضد ترش کردن معده
  • درمان یبوست
  • پاکسازی معده
  • جلوگیری از پوسیدگی دندان و جلای آن
  • تقویت چشم و درمان کچلی

سقز یا بنه چیست؟

معمولا از تنه این درخت در فصل پاییز به طور طبیعی یا با ایجاد شکاف صمغی خارج می‌شود که در فارسی به آن سقز گویند و در ساخت آدامس مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین خواص درمانی و صنعتی بسیاری دارد. نام‌های دیگر سقز، بنه و پسته کوهی است. درخت سقز از تیره پسته‌ایان بوده با ارتفاع ۲ تا ۷ متر که گاهی به ۹ متر هم می‌رسد و معولا در کوهستان‌های با آب و هوای نه چندان سرد می‌روید. عمر درخت سقز طولانی بوده در بعضی مناطق ایران درختهایی با عمر ۱۵۰۰ سال یافت می‌شود و در حال حضر جزو لیست درختان حفاظت شده قرار دارد.

قسمتهای مورد استفاده درخت سقز، میوه، برگ، صمغ و گالهای گیاه است. سقز داررای تربانتین و کلوفان است که از درجه خلوص بالایی برخوردار می‌باشد. به طور کلی سقز جزو دسته صمغ‌هایی قرار می‌گیرد که دارای خواص دارویی، خوراکی و صنعتی فراوان است و در طب سنتی نیز مورد استفاده قرار میگیرد. طبع تازه آن گرم و خشک است و خشک شده آن خیلی گرم و خشک میباشد.

سقز یا بنه چیست؟

کاربرد سقز در صنایع

کاربردهای دیگر سقز، در صنایع ساخت چسب، لاک، صنایع رنگ، صنایع پلیمری و صنایع داروسازی است، همچنین به عنوان املسیون در تهیه روغنهای چاپ، پارکت و کفپوش از آن استفاده می‌شود. کلوفان خام موجود در این صمغ، به عنوان حجیم کننده و پرکننده صمغ های گران‌بها، آهار کاغذ، چسب و از مشتقات آن در روغن‌های معدنی، مرکب چاپ روزنامه‌ها، محلول‌های چسبی، روغن‌های کابل، مایع جوشکاری، کف پوش، تهیه رزینات فلزی، صنایع کاغذهای اختصاصی، رنگ‌های سرامیکی و … است.

مضرات سقز

زیاده روى در خوردن میوه بنه و سقز، باعث زخم شدن دهان و کم اشتهایى می‌شود.

دستور مصرف روغن سقز (تربانتین) شفای کردستان

  • دستور مصرف خوراکی: روزی ۲ بار وسط هر وعده غذایی ۵ تا ۱۰ قطره میل شود.
  • دستور مصرف موضعی: به میزان لازم روز موضع درد ریخته و چند دقیقه ماساژ دهید.
  • موارد احتیاط و منع مصرف: مصرف در زنان باردار، خردسالان و کسانی که فشار خون پایینی دارند ممنوع است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا