دسته‌بندی نشده

جلاتو با بستنی چه فرقی دارد؟

جلاتو و بستنی چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟

هر دو این خوراکی ها از جمله دسرها یخ زده محبوب در جهان محسوب می شوند. جلاتوو بستنی دسرهای خامه ای و یخ زده ای هستند که از مواد تشکیل دهنده ای از جمله لبنیات و شکر تهیه می شوند.

منشا اختراع این خوراکی های خوشمزه

در حالی که معلوم نیست چه کسی اولین بار بستنی را اختراع کرده است اما مستندات نشان می دهند که قدمت این خوراکی به چین باستان برمی گردد. گفته می شود که در آن زمان از ترکیب شیر گاوی، آرد و یخ دسر خوشمزه ای برای پادشاهان تهیه می شد.

بستنی های میوه ای یا عسلی بعدها و با ایجاد تغییراتی جزئی در مواد اولیه و روش تهیه سنتی این دسر، اختراع شدند. بستنی تکامل یافت که شامل لبنیات و در نهایت زرده تخم مرغ بود توانست در مدت کوتاهی محبوبیت زیادی پیدا کند. آیس کریم یا همان بستنی همانطور که از نامش پیداست، کرمی غلیظ و یخ زده است که به عنوان دسر یا میان وعده استفاده می شود.

نوشته های مشابه

با این حال بستنی تا قرن نوزدهم به عنوان یک دسر محبوب شناخته نمی شد. پیشرفت های تکنولوژیکی که در صنعت محصولات لبنی کسب شد و تکنیک های برودتی جدید به تولید کنندگان این امکان را داد تا محصولاتی ارزان و در حجم زیادی تولید و توزیع کنند. اولین دستگاه بستنی سازی در اواسط قرن نوزدهم اختراع شد.

اما جلاتوبرای اولین بار در ایتالیا ساخته شد. البته در مورد این موضوع اختلاف نظر وجود دارد. برخی معتقدند که جلاتونخستین بار در سیسیل ساخته شده است. اما برخی دیگر می گویند که سرچشمه این محصول خوشمزه فلورانس است.

روش تهیه جلاتوو بستنی

جلاتوو بستنی سه ماده اصلی را دارند که عبارتند از:

تفاوت اصلی جلاتو و بستنی

در نسبت مواد اولیه نهفته است. برای تهیه این خوراکی ها ابتدا لبنیات (شیر ، خامه ، یا هر دو) و شکر به نسبت مساوری ترکیب شده و پاستوریزه می شوند. سپس طعم های طبیعی یا مصنوعی به محصول اضافه می شود. در مرحله بعد قبل از انجماد، هوا با این محصول ترکیب می شود.

overrun معیاری برای اندازه گیری مقدار هوایی است که در طول تولید به بستنی یا جلاتواضافه می شود. جلاتوoverrun پایینی دارد. در حالی که overrun بستنی بیش از حد بالا است.

در هنگان تهیه بستنی، مواد اولیه باید سریع هم زده شوند تا هوای بیشتری وارد محصول شود. بنابراین حجم بستنی بیشتر از حجم جلاتوافزایش پیدا می کند. بستنی علاوه بر داشتن هوای بیشتری نسبت به ژلاتو، چربی بیشتری نیز دارد.از این گذشته، به طور معمول برای تهیه بستنی از زرده تخم مرغ نیز استفاده می شود. در حالی که جلاتوبه ندرت حاوی این ماده است. در عوض جلاتومعمولاً حاوی شیر بیشتری است.

زرده تخم مرغ می تواند چربی محصول را اضافه کرده و قوام بیشتری به آن بدهد. بستنی هایی که در کارخانه تهیه می شوند حاوی قوام دهنده های دیگری مانند صمغ گوار نیز هستند. این مواد افزودنی موجب می شوند که آب و چربی موجود در بستنی به هم بچسبند و جدا نشوند.

قوام دهنده ها موجب می شوند که بستنی یخ نزند و کریستال های یخی در آن تشکیل نشود.روش تهیه جلاتوو بستنی کمی متفاوت است و به همین دلیل ارزش غذایی آنها نیز با هم فرق دارد.

ارزش غذایی جلاتو و بستنی چقدر است؟

سازمان غذا و دارو آمریکا (FDA) بستنی را به عنوان لبنیات طبقه بندی می کند. زیرا حداقل ۱۰٪ کالری موجود در این خوراکی از چربی حاصل می شود. با این حال گاها تا ۲۵٪ کالری موجود در بستنی های تجاری از چربی تشکیل شده اند.

از طرف دیگر جلاتومعمولا دارای چربی بسیار کمتری است. تقریباً در حدود ۴ الی ۹ درصد کالری دریافتی از این خوراکی، از چربی حاصل شده است. همچنین جلاتوقند بیشتری نسبت به بستنی دارد.

با این وجود به یاد داشته باشید که هر دو این خوراکی ها حاوی مقدار زیادی قند هستند و مصرف زیاد آن ها برای سلامتی مضر است. یک وعده ۱/۲ لیوانی (۷۸ گرمی) بستنی وانیلی می تواند ۲۱۰ کالری و ۱۶ گرم قند داشته باشد. اما همین مقدار جلاتوحاوی حدود ۱۶۰ کالری و ۱۷ گرم قند است.با توجه به اینکه هر دو خوراکی قند و کالری زیادی دارند، از این رو توصیه می شود که گاه به گاه از آن ها استفاده کنید.

تفاوت در بافت و طعم

جلاتواز نظر بافت بسیار ابریشمی و کمی متراکم تر از بستنی است. این چگالی بالا به جلاتواجازه می دهد تا طعم بسیار بیشتری نسبت به بستنی سنتی داشته باشد. جلاتومعمولاً در طعم های طبیعی تهیه می شود.

هوای زیادی که هنگام تهیه بستنی وارد این خوراکی می شود بافت آن را نرم و سبک می کند. اگرچه بستنی نسبت به جلاتودارای کره ای بیشتری است. به همین دلیل برای طعم دار کردنش باید طعم دهنده بیشتری مصرف شود.

این بدان دلیل است که چربی کرده روی زبان شما را می پوشاند. بنابراین مدت بیشتری طول می کشد تا جوانه های جشایی روی زبان عطر و طعم بستنی را تشخیص دهند.


روش نگهداری و کاربردهای جلاتو

  1. جلاتو را باید در دمایی حدود ۱۰ الی ۱۵ درجه فارنهایت (۶-۸ درجه سانتیگراد) نگهداری کرد. این در حالی است که بستنی به دمای کمتری نیاز دارد. این دما به افزایش مزه جلاتوکمک می کند.
  2. زیرا دمایی که این خوراکی در آن نگهداری می شود باعث نمی شود که زبان هنگام خوردن جلاتویخ بزند و طعم را متوجه نشود.
  3. معمولا جلاتورا با کمک یک کفگیر پهن در کاسه سرو می کنند. اما بستنی به دلیل این که چربی بیشتری دارد و بهتر گرد می شود به صورت اسکوپی روی نان یا داخل کاسه ریخته می شود.

کدامیک را انتخاب کنیم؟

اگر دلتان می خواهد خوراکی کم چرب اما شیرینی را استفاده کنید جلاتوبخورید. اما اگر چربی بیشتر ار ترجیح می دهید، بستنی را انتخاب کنید. ترجیح شما هر چه که باشد، چه بستنی و چه جلاتوهر دو را باید در حد اعتدال استفاده کنید. زیرا قند و کالری این خوراکی ها به شدت زیاد است.

مصرف بیش از حد کالری و قندهای اضافه شده به محصولات کارخانه ای می تواند خطر ابتلا به بیماری هایی مانند بیماری های قلبی، چاقی، پوسیدگی دندان و دیابت را افزایش دهد. با این حال بستنی یا جلاتورا می توانید هر چند ماه یک بار و برای ایجاد تنوع استفاده کنید.

نکته آخر

بستنی و جلاتوهر دو دسرهای منجمد و محبوبی در جهان هستند. در حالی که میزان چربی و هوای دورن بستنی بیشتر است جلاتونرمتر و پر از عطر و طعم می باشد. اما هر دو خوراکی حاوی مقدار زیادی قند هستند. این در حالی است که میزان چربی جلاتوبه طور سنتی کمتر از چربی بستنی است.

هر دو این خوراکی ها اگر در حد اعتدال استفاده شوند می توانند بخشی از رژیم غذایی ما باشند. با این حال وقتی صحبت از قند و کالری می شود؛ بهتر است مصرف این نوع خوراکی ها را محدود کنید.

همچنین بخوانید:

۱۰ روش برای تهیه کوکتل میوه ساده و با بستنی + عکس

آموزش تهیه ی ژله بستنی خوشمزه به ساده ترین روش در منزل

طرز تهیه ۱۰ مدل بستنی خوشمزه خانگی + عکس

طرز تهیه آفوگاتو (قهوه بستنی) مرحله به مرحله + عکس

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا