دسته‌بندی نشده

بررسی تأثیر روزه بر سیستم ایمنی بدن

اثر روزه بر سیستم ایمنی بدن موضوع مورد بحث ماست. فلسفه روزه، قرار دادن انسان در مسیر دستیابی به تقواست، روزه مایه تقویت اخـلاص، آرامش روان و دوری از آشفتگی و اضطراب است، اگر چه مومن فقط به قصد اطاعت از فرمان خداوند منان روزه می‌گیرد، اما علاوه بر برکات معنوی، از فواید جسمی و روانی آن نیز سود می‌برد.

روزه‌داری صحیح که با کاهش مقدار مصرف غذا همراه باشد، ثمراتی، چون کم شدن چربی‌های ذخیـره، کم شدن میزان چربی خون و کلسترول و فعال شدن سیستم ایمنی بدن را به دنبال دارد.

باید توجـه داشت که در ماه مبارک رمضان در مجمـوع نسبت به ماه‌های دیگر باید ۲۰ تا ۳۰ درصد کمتر غذا بخوریم تا فـواید جسمانی روزه محقق شود، در این صورت هم احسـاس گرسنگی و رنج گرسنگان را مجدد به خاطر می‌آوریم و هم می‌توانیم هزینه صرفه جویی کاهش مصرف مواد غذایی را در اختیار نیازمندان قرار دهیم.

بدون تردید مصرف غذا به اندازه نیاز بدن موجب دسترسی بهتر مواد غذایی به سایر مردم و فشار کمتر به محیط زیست می‌شود. با رعایت بعضی از اصول تغذیه‌ای می‌توان روزه داری را به نحو بهتری انجام داد تا مانع از ضعف، تشنگی و گرسنگی بی مورد روزانه شد.

آیا روزه سیستم ایمنی بدن را تضعیف می کند

آیا روزه در دوران کرونا سیستم ایمنی بدن را تضعیف می کند ؟

رابطه روزه و سیستم ایمنی بدن

رئیس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران با تاکید بر اینکه تغییر در الگوی تغذیه در ماه رمضان می‌تواند بر سیستم ایمنی افراد تاثیر گذارد، گفت:

قدرت سیستم ایمنی و مقاومت در برابر بیماری‌ ها با افزایش سن کاهش می‌یابد و به همین دلیل کاهش مختصر کالری دریافتی می‌تواند از کاهش فعالیت سیستم ایمنی بدن در دوران سالمندی پیشگیری کند.

دکتر باقر لاریجانی گفت: یکی از تغییرات بارزی که در ایام روزه‌ داری ماه رمضان دیده می‌شود، تغییر الگوی تغذیه و به خصوص کالری دریافتی روزانه است. بنابراین آگاهی از اثر تغییرات رژیمی بر فعالیت سیستم ایمنی می‌تواند در حفظ و حتی ارتقای عملکرد ایمنی بدن در ماه مضان مفید باشد.

وی دستگاه ایمنی و دفاعی را بخشی از بدن دانست و یادآور شد: شناسایی سلول‌ها و مولکول‌ های خودی از بیگانه و از بین بردن یا بی‌ خطر کردن آن‌ها بر عهده سیستم ایمنی بدن است.

همچنین کمبود بیشتر مواد غذایی عوارض نامطلوبی روی سیستم دفاعی بدن دارد و مهم‌ترین اثر سوء تغذیه روی سیستم ایمنی، کاهش مقاومت در برابر انواع مختلف عفونت‌ها است که در صورت کاهش شدید کالری دریافتی، میزان فعالیت سیستم ایمنی نیز کاهش می‌یابد.

لاریجانی با اشاره به این مطلب که کاهش متوسط دریافت غذا، فعالیت گلبول‌های سفید در بدن را افزایش می دهد، افزود: با افزایش سن، فعالیت سیستم ایمنی بدن کاهش می‌یابد، اما کاهش متوسط مصرف مواد غذایی می‌تواند باعث بهتر شدن فعالیت سیستم ایمنی شود؛

به طوری که کاهش مصرف غذا در افراد سالمند که اضافه وزن دارند، باعث بهتر شدن عملکرد گلبول های سفید می‌شود. همچنین، کاهش متوسط مصرف غذا باعث افزایش قدرت دفاعی سلول‌های روده و کاهش درد و التهاب در برابر ورود مواد آلوده و بیماری‌ زا می‌شود.

رئیس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران اظهار کرد: افراد سالم با کم کردن مقدار غذای مصرفی در حد متوسط می‌توانند اثرات مفیدی بر روی سیستم ایمنی داشته باشند.

در افراد سالمند دارای اضافه وزن، چربی خون بالا یا فشار خون بالا، کاهش متوسط مصرف غذا از طریق کاهش تولید مواد مضر در بدن باعث افزایش فعالیت سیستم ایمنی می‌شود.

وی یکی از مواد مضر که در اثر مصرف بالای چربی و غذای سرخ شده در بدن تولید می شود را رادیکال‌های آزاد دانست و گفت: رادیکال‌های آزاد مواد سمی هستند که باعث از بین رفتن سلول‌های سالم بدن و افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی، سرطان و سایر بیماری های خطرناک می‌شوند.

لاریجانی تصریح کرد: از آنجا که قدرت سیستم ایمنی و مقاومت در برابر بیماری‌ها با افزایش سن و سالمندی کاهش می‌یابد، کاهش مختصر کالری دریافتی می تواند از کاهش فعالیت سیستم ایمنی بدن در دوران سالمندی پیشگیری کند.

تأثیر روزه بر کرونا

اثر روزه بر جلوگیری از کرونا

توصیه‌هایی برای تقویت سیستم ایمنی بدن در ماه رمضان

رئیس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به اینکه میزان فعالیت سیستم ایمنی در شرایط، ساعات مختلف شبانه روز و تحت تاثیر فعالیت سایر قسمت‌های بدن تغییر می‌کند.

در پایان بیان کرد: کاهش متوسط کالری دریافتی، کاهش مصرف سیگار و دخانیات، پرهیز از مصرف زیاد غذاهای سرخ شده و غذاهای مانده یا چندبار گرم شده، راهکارهای موثری در بهبود فعالیت سیستم ایمنی افراد است.

همچنین مصرف مقادیر کافی میوه و سبزی و کاهش استرس از طریق شرکت در مراسم مذهبی می‌تواند در ماه رمضان بسیار کمک کننده باشد.

عدم تنوع غذایی، یا خیلی کم خوردن غذا موجب بروز سوء تغذیه و بیماری‌های ناشی از آن می‌شود، از طرفی لازم نیست که در مـاه مبارک رمضـان حجـم زیادی از غـذا را در وعـده‌های افطار و سحر مصرف کنید بلکه برنامه غذایی سبک و ساده در سه وعده افطار، شام و سحر کافی است.

در این ایام باید به تغذیه نوجوانان و کودکانی که در سن رشد هستند بیشتر توجـه کرد، برای این گروه وعده افطار و شام به عنوان دو وعده جدا تلقی و تغذیه شود و نباید آن را در یک وعده خلاصه کرد.

در طول ماه مبـارک، میـزان سوخـت و سـاز بدن کاهش می‌ یابـد و سیستم‌ های دیگری شروع به فعالیت می‌کند که مهمترین آن، سوخت چربی بدن است که می‌تواند میزان کلسترول خون را کنتـرل کند.

به همین دلیل، نیازی به مصرف غذاهـای چرب و پر کالری نیسـت و میـزان کم چـربی که به طور معمول در گوشت و غذا‌ها وجـود دارد برای تامیـن اسیـد‌های چرب ضـروری مورد نیـاز بدن، کافی است.

روزه و ترس از کرونا : آیا در دوران کرونا روزه گرفتن واجب است ؟

جزئیات فتوای جدید پیرامون روزه گرفتن در ایام شیوع کرونا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا