دسته‌بندی نشده

پیشگیری و درمان آنفولانزا با داروی زانامیویر

موارد مصرف و عوارض جانبی زانامیویر

زانامیویر (Zanamivir) برای درمان آنفولانزا یا پیشگیری از گسترش عفونت در افراد مبتلا، به کار می‌رود. این دارو همچنین پیامدهای آتی آنفولانزا، نظیر پنومونی را کاهش می‌دهد. داروی زانامیویر اگر در ابتدای بروز علائم به کار رود بسیار مؤثرتر است، اما پس از گذشت ۴۸ ساعت برای بزرگسالان و ۳۶ ساعت برای کودکان نیز کارایی لازم را دارد.

زانامیویر همچنین برای پیشگیری از اپیدمی آنفولانزا نیز به کار می‌رود؛ این دارو به صورت پودر استنشاقی است و برای افرادی تجویز می‌شود که در تماس نزدیک با افراد مبتلا به آنفولانزا قرار دارند.

اشکال دارویی: پودر استنشاقی- آماده سازی 5 میلی گرم در هر استنشاق

مکانیسم اثر زانامیویر

زانامیویر، آنزیم سطحی ویروس به نام نورامینیداز(سیالیداز) را مهار می کند که این آنزیم جهت آزادسازی ذرات جدید تشکیل شده ویروسی از سلول عفونی لازم است و می تواند دسترسی ویروس به سلول را از میان مخاط تسهیل کند. زنامیویر علیه آنفولانزای B , A فعال است.

فارماکوکینتیک زانامیویر

زنامیویر متعاقب تجویز خوراکی جذب ضعیفی دارد و زیست دستیابی آن حدود 2درصد است. حدود 10 تا 20درصد دوز استنشاقی جذب می شود و باعث ایجاد اوج غلظت پلاسمایی طی 1 تا 2 ساعت می شود. باقی مانده در اوروفارنکس رسوب می کند و از طریق مسیر گوارشی حذف می شود. سهم جذب شده به صورت تغییر نکرده در ادرار دفع می شود و نیمه عمر سرمی آن حدود 6/2 تا 5 ساعت است.

زانامیویر

موارد منع مصرف داروی زانامیویر

  • به تاریخ انقضای داروی زانامیویر توجه کنید و اگر دارویی که در دستتان است تاریخ انقضای آن تمام‌شده است، از آن مصرف نکنید.
  • هرگز داروی زانامیویر را به کس دیگری حتی با علائم مشابه خودتان تجویز نکنید.
  • داروی زانامیویر را بیش از دوز تجویز شده توسط پزشک، مصرف نکنید.
  • تداخل دارویی این دارو را چک کنید و حتماً به پزشکتان، اطلاع دهید که در حال مصرف چه داروی دیگری هستید.
  • در بیماران مبتلا به بیماریهای مزمن تنفسی مصرف آن باید با احتیاط صورت گیرد چرا که ریسک برونکواسپاسم در آن ها بالا است. برای بیماران مبتلا به آسم یا COPD در حین درمان باید یک برونکودیلاتور با عملکرد سریع در دسترس باشد.

مقدار و موارد مصرف زانامیویر

  • زانامیویر به صورت استنشاقی تجویز شود. دوز توصیه شده دو استنشاق (5 میلی گرم در هر استنشاق) دو بار در روز (با فاصله حدود 12 ساعت) به مدت پنج روز می باشد. دو دوز (با حداقل فاصله دو ساعت) باید در روز اول درمان اداره شود.
  • برای بهترین نتایج، درمان به زودی با پیشرفت علائم آغاز خواهد شد. دوز توصیه شده برای پیشگیری از آنفولانزا در یک محیط خانواده 10 میلی گرم یک بار در روز به مدت 10 روز است.
  • دوز توصیه شده برای پیشگیری از آنفلوآنزا در یک محیط جامعه 10 میلی گرم یک بار در روز به مدت 28 روز است.

مصرف زانامیویر در دوران بارداری و شیردهی

بارداری: مرکز کنترل بیماری ها (CDC) می گوید که بارداری است منعی برای استفاده از زانامیویر در زنان باردار نیست زیرا نه منافع بیشتر از خطرات آن است.

مادران شیرده: مشخص نیست که آیا زانامیویر در شیر ترشح می شود. با این حال، CDC توصیه می کند که زنان شیرده دچار آنفولانزا پس از تولد کودک باید با داروهای ضد ویروسی درمان شوند.

تداخلات دارویی زانامیویر

تداخل دارویی ممکن است عملکرد داروها را تغییر و خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. یک لیست از تمام داروهایی (ازجمله داروهای با نسخه / بدون نسخه و داروهای گیاهی) که استفاده می‌کنید تهیه کرده و آن را با دکتر و داروساز خود به اشتراک بگذارید. دوز دارو مصرفی خود را بدون مشورت با دکتر خود تغییر نداده و یا مصرف دارو را ترک نکنید.

اگر طی ۲ هفته گذشته واکسن آنفولانزا دریافت کرده‌اید، به پزشک خود اطلاع دهید. اگر مصرف زانامیویر بیش از حد به دریافت واکسن آنفولانزا نزدیک باشد، ممکن است تداخل دارویی ایجاد کند. حداقل ۲ روز پس از پایان درمان با زانامیریر ، برای دریافت واکسن آنفولانزا در بینی منتظر بمانید.

دارو

نکاتی که قبل از مصرف زانامیویر باید در نظر گرفته شود

بعضی داروها را نمی‌توان در بعضی از شرایط تجویز نمود و بعضی داروها نیز در صورتی که نیاز به درمان تکمیلی باشد تجویز می‌گردد؛ بنابراین بهتر است که قبل از مصرف داروی زانامیویر ، پزشکتان از موارد زیر مطلع باشد:

  • در صورت حاملگی و یا در صورتی که به نوزاد خود شیر می‌دهید.
  • در صورتی که هر گونه مشکل تنفسی دارید.
  • اگر از سایر داروها استفاده می‌کنید. این داروها شامل تمام داروهای در دسترس است، چه برایتان تجویز شده است و چه بدون تجویز پزشک آن را مصرف می‌کنید نظیر داروهای گیاهی و داروهای مکمل.
  • اگر نسبت به دارویی آلرژی و حساسیت داشته‌اید.

عوارض جانبی احتمالی داروی زانامیویر

همه داروها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرف‌ کنندگان نیز هیچ نوع عارضه‌ای بروز نمی‌دهند. یکسری از عوارض بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف دارو، از بین می‌روند. در صورت بروز مستمر هریک از عوارض می‌بایست به پزشک اطلاع داده شود:

  • کهیر پوستی: در صورت آزار دهنده شدن با پزشک خود مشورت نمایید.
  • تنگی نفس: به پزشک خود اطلاع دهید.

فرم استنشاقی زانامیویر به خوبی تحمل می شود. ندرتاً برونکواسپاسم حاد و یا کاهش در عملکرد تنفسی گزارش شده است مخصوصاً در بیمارانی که دارای سابقه بیماری تنفسی هستند و بسیار نادر در افرادی که فاقد این نوع سابقه هستند.

دیگر عوارض جانبی عبارتند از: علائم دوبینی، سردرد، علائم گوارشی، سرفه و برونشیت اما افتراق آنها از علائم آنفولانزا مشکل می باشد. هم چنین گزارش های نادری از واکنش های افزایش حساسیت شامل ادم اوروفارنژیال و راش های شدید پوستی موجود می باشد.

اگر علائم دیگری در خود مشاهده کردید که فکر می‌کنید به دلیل مصرف زانامیویر می‌باشد به پزشک اطلاع دهید.

نحوه نگهداری داروی زانامیویر

  • دارو را از دسترس کودکان دور نگه دارید.
  • دارو را در جایی خشک و خنک و به دور از گرما و تابش نور مستقیم نگه دارید.

بیشتر بخوانید:

فواید و طریقه تزریق واکسن آنفلونزا

۷ خوراکی که خوردن آنها طی دوره سرماخوردگی و آنفلونزا ممنوع است!

پیشگیری از بیماری با کپسول نو فلو (NO FLU)

separator line

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا