دسته‌بندی نشده

معرفی کامل شهر اشنویه پایتخت گیلاس ایران

شهر اشنویه کجاست ؟

اشنویه از شهرستان‌های مرزی استان آذربایجان غربی است. اشنویه شهری کوچک با طبیعتی بکر و زیبا است. این شهر با رودخانه‌ها و کوه‌های بزرگ احاطه شده و باغ‌های دلکش و مطبوع آن پر از سبزه و گل و میوه‌های مانند گیلاس توجه زیاد مسافران را به خود جلب نموده است. به همین دلیل اشنویه پایتخت گیلاس ایران عنوان شده است.

این شهرستان با شهرستان ارومیه در شمال، با شهرستان نقده در شرق، با شهرستان پیرانشهر در جنوب و دو کشور عراق و ترکیه در غرب ارتباط دارد. مرکز این شهرستان، شهر اشنویه است.

نام شهر اشنویه در کتیبه و سنگ نبشه‌های تاریخی به عنوان؛ اشنو، اشنه، اشنوناک و عشنو قید شده ‌است به معناهای متفاوت (دم دره، گیاه دواله، قلعه) یاد می‌گردد و در کتیبه کورش از ایالت (اشنوناک) نام برده شده ‌است که یکی از بزرگترین خواجگذاران کورش بوده ‌است.

دیدنی های شهر اشنویه

معرفی شهرستان اشنویه

تاریخ شهر اشنویه

اشنویه از نظر تاریخی یکی از بزرگترین شهرهای کردستان بوده و قدمت آن بیش از سه هزار سال است. این شهر از دیرباز محل سکونت کردهای موسوم به هذبانیه (هذبانی) بود، تا سده‌های بعد همچنان آبادانی خود را حفظ کرد.

هذبانیان از مراتع اطراف آنجا، برای نگهداری احشام خود بهره می‌جستند. تیره‌ای از آنان نیز که رَوّادیان (کُرد) نامیده می‌شدند، در ارمنستان سکنی گزیدند.

روادیان حکومت مستقلی به رهبری علی فرزند صدقه در آذربایجان به وجود آوردند که ارومیه را مرکز فرمانروایی خود قرار دادند و شهرهای اشنویه، خوی، شاهپور، لاهیجان (نام روستایی در آذربایجان) و نقده را در اختیار داشتند.

پس از آن، به ویژه در سده‌های ۷ و ۸ قمری، ولایات ارومیه و اشنویه از سرنوشتی یکسان برخوردار بوده‌اند. در نبرد میان سپاهیان اتابک ابوبکر (فرمانروای عراق و آذربایجان) و علاءالدین (اتابک مراغه) در ۶۰۲ قمری، علاءالدین پیشنهاد صلح کرد و یکی از دژهای خود را به ابوبکر واگذاشت و در مقابل، ابوبکر نیز حکومت اشنویه و ارومیه را به وی سپرد.

سپس سلطان جلال‌الدین خوارزمشاه در سال ۶۲۳ قمری ترکمانهای ایوائی را در اشنویه و ارومیه را سرکوب کرد. پس از حمله مغول پاتریارک کلیسای نستوری، از بغداد به اشنویه منتقل شد.

در سال ۱۲۸۷ هجری شمسی عثمانی‌ها اشنویه را تسخیر و با تمام قدرت نظامی خود مردم آن را کشتار نمودند، وجود عثمانی‌ها و روس در این منطقه ضرر و زیان جانی و مالی فراوانی برای مردم اشنویه درپی داشت.

پس از روس‌ها نوبت آشوری‌ها رسید که به شهر هجوم آوردند. به دنبال جنگ آشوری ها و روس ها قحطی بزرگی بوجود آمد و مردم از وحشت و قحط و فرط گرسنگی به طرف عراق (موصل و کرکوک) حرکت کردند. پس از این وقایع از ۱۳ هزار نفر از مردم شهر اشنویه در آن زمان تنها چند صد تن باقی ماندند.

آب و هوای اشنویه

اشنویه دارای مطبوع ترین آب و هوای منطقه آذربایجان غربی، سرد و مرطوب کوهستانی بوده و دارای زمستان‌های سرد و طولانی و تابستان‌های معتدل است.

هواشناسی شهر اشنویه

آشنایی با شهر اشنویه

جاذبه های گردشگری شهر اشنویه

روستای بیمضرته شهر اشنویه

روستاهای این منطقه معمولا دنیایی از دیدنی ها در خود دارند. جاذبه های تاریخی، باستانی و طبیعی از جمله این ظرفیت ها هستند که در جای جای این روستاها دیده می شوند.

روستای بیمضرته از اماکن دیدنی اشنویه محسوب می شود و در جنوب غربی آن واقع شده است. این روستا ۷ کیلومتر با این شهرستان فاصله دارد و از طریق جاده روستای سنگان در غرب اشنویه می‌توان به این منطقه رسید.

در این روستا دشت های سرسبز و زیبایی دیده می شوند که سالانه گردشگران زیادی را به خود جذب می کنند. بیمضرته همچنین دارای تپه های دیدنی و منحصر به فردی می باشد که همواره با استقبال کسانی که به آن سفر کرده اند مواجه شده اند.

تپه قلات سید بیمضرته که در این روستا واقع شده، در سال ۱۳۸۶ به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

روستاهای شهر اشنویه

طبیعت شهر اشنویه

گورستان اشنویه

گورستان های قدیمی از دیگر مکان هایی است که به عنوان آثار تاریخی محسوب می شوند. در اشنویه نیز این نوع گورستان ها وجود دارند که قدمت آن ها گاها به قرن هفتم هجری نیز می رسد.

سنگ قبرهای ساده‌ فراوانی در این گورستان قرار دارند. بقایای مخروبهٔ یک کلیسای قدیمی نیز در نزدیکی این قبرستان واقع شده که سکونت مسیحیان را در دوران گذشته در این منطقه نشان می‌دهد.

جاذبه های دیدنی شهر اشنویه

جاذبه های تاریخی شهر اشنویه

جنگل میرآباد اشنویه

یکی دیگر از خصوصیات روستاهای این منطقه، جنگل های سرسبز و زیبای آن ها است. روستای میرآباد در غرب شهرستان اشنویه و در مجاورت رودخانه گادر از چنین خصوصیتی کاملا برخوردار است.

رودخانه نقش مهمی در ایجاد این جنگل داشته است و سرسبزی و زیبایی این منطقه نیز به خاطر آب همین رودخانه بوده است. برای بازدید از جنگل‌های روستای میرآباد باید از جاده اشنویه – پیرانشهر عبور کرد. پس از گذر از پل موسوم به “پل پوش آباد” در سمت راست، جاده خاکی قرار دارد که به طرف روستای هق و سپس به میرآباد منتهی می‌شود

در این جنگل درختان مختلفی از جمله زالزالک ، سیب وحشی، گلابی وحشی، آلو و نسترن دیده می شوند که علاوه بر نقش تفرجگاهی و حفاظت آب و خاک، ازمیوه‌های این درختان نیز بهره برداری می شود.

در اشنویه کجا بریم

مکان های تفریحی شهر اشنویه

سنگ کیله میش اشنویه

یکی دیگر از اماکن دیدنی اشنویه که از اهمیت زیادی برخوردار است، سنگ کیله میش نام دارد. جایگاه این سنگ تاریخی جزو ملک روستای «درود» به غرب شهرستان اشنویه است که در زبان کوردی «دڕوو» به معنای (خار) خوانده می‌شود.

معبد، گذرگاه و همچنین رشته کوه معروفی در نوار مرزی ایران و عراق، نام خود را از این سنگ گرفته‌اند. این سنگ‌ نوشته به جای ستون مرزی در سر راه رواندوز به اشنویه، در وسط گردنه کوهی که اشنویه را از رواندوز جدا می‌سازد نصب شده بود. این سنگ در سال ۱۳۶۵ برای مصون ماندن از آسیب های جنگ بین ایران و عراق به موزه ارومیه انتقال یافت.

مکان های دیدنی شهر اشنویه

اماکن دیدنی اشنویه

چرا به اشنویه پایتخت گیلاس ایران می گویند ؟

باغ های گیلاس یکی از جاذبه های گردشگری شهرستان اشنویه محسوب می شوند. همه ساله با فرا رسیدن میوه‌های گیلاس، این شهر جلوه‌ای دیگر به خود گرفته و باغداران منطقه با عرضه این میوه در ورودی شهر از میهمانان پذیرایی می‌کنند.

منظره طبیعی عرضه این میوه در داخل آلاچیق‌های احداثی از شاخ و برگ درختان تصویری به یاد ماندنی را در ذهن مخاطب شکل می دهد.

پایتخت گیلاس ایران کجاست

اشنویه چه محصولاتی دارد ؟

محصولات اشنویه

از جمله چشمه های معدنی اشنویه عبارتند از: سلطان مصطفی (کانی باد)، پیر رش، باد کانی شیخ رش، کانی پولیه (آب آن از زیر شکاف سنگ ها می جوشد و بعد از جریان پیداکردن تبدیل به سنگ های کوچک آهکی می گردد)، کانی گراو، کانی سپی، کانی مرگور، سه کانی عین الروم و …

که مردم برای علاج بیماری رماتیسم و امراض پوستی از آن‌ها استفاده می‌کنند. معروفترین آن‌ها کانی گراو است که در یکی از باغ‌های اطراف اشنویه قرار دارد.

زمین های اشنویه نیز بسیار حاصل خیز هستند. گندم و گیلاس این شهر از جمله مهمترین محصولات صادراتی اشنویه به شمار می روند. توتون اشنویه از قدیم مشهور بوده و به توتون کردی معروف است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا