دسته‌بندی نشده

درمان اسپاسم و گرفتگی عضلات بدن با چند دارو شل کننده عضلانی

درمان گرفتگی عضلات با دارو و قرص

قرص شل کننده عضلات | برای شل کردن و کاهش سفتی و انقباض عضلات دو نوع درمان و دارو وجود دارد. از جمله قرص های شل کننده عضلات می توان به قرص متوکاربامول، قرص تیزانیدین، قرص باکلوفن، قرص دانترولن اشاره کرد. در این مقاله از دلگرم به شل کننده های طبیعی عضلات هم اشاره شده است که در ادامه با هم می خوانیم.

separator line

1. درمان گرفتگی عضلات بدن با قرص متوکاربامول

درمان گرفتگی عضلات بدن با قرص متوکاربامول

قرص متوکاربامول (Methocarbamol) از داروهای مسکن و پرطرفدار است که برای تسکین دردهای عضلانی و اسکلتی تجویز می شود. ضعف و سرگیجه از عوارض این قرص است. این دارو بر روی سیستم عصبی تاثیر می گذارد و باعث شل شدن عضلات می شود.

متوکاربامول معمولا در کنار روش های مختلف فیزیوتراپی به کار گرفته می شود و به صورت قرص های ۵۰۰ میلی گرمی و ۱۰۰۰ میلی گرمی در دسترس می باشد. معمولا این دارو برای دو تا سه بار در روز تجویز می شود. متوکاربامول به سرعت از دستگاه گوارش جذب شده و اثر آن بعد از مقدار مصرف طی نیم ساعت آغاز می شود.

عوارض قرص متوکاربامول : عوارض قرص متوکاربامول شامل آلرژی، تضعیف سیستم عصبی، سرگیجه، خواب آلودگی، ضعف، تشنج، کاهش تعداد ضربان قلب، وابستگی روانی به دارو و اسهال می باشد.

separator line

2. قرص تیزانیدین برای رفع گرفتگی عضلانی

قرص تیزانیدین

قرص تیزانیدین (Tizanidine) از داروهای شل کننده عضلات است که برای بهبود علایم بیماری ام اس و ضایعات نخاعی به کار می رود. افسردگی و سرگیجه از عوارض این دارو است. این دارو دارو پس از مصرف خوراکی به خوبی از طریق دستگاه گوارش جذب می شود.

تیزانیدین به صورت قرص و کپسول موجود می باشد. به طور معمول در بزرگسالان ابتدا ۴ میلی گرم از طریق خوراکی هر ۴ تا ۶ ساعت تجویز می شود. سپس افزایش دوز تا ۸ میلی گرم در هر دوز و حداکثر ۲۴ میلی گرم در هر روز افزایش می یابد. توجه داشته باشید که مصرف بیش از حد دارو باعث سرکوب تنفسی و کاهش سطح هوشیاری می شود.

عوارض قرص تیزانیدین : عوارض قرص تیزانیدین شامل سرگیجه، اضطراب، افسردگی، عصبی شدن، خواب آلودگی، تاری دید، خشکی دهان، درد ماهیچه، ضعف، برادیکاردی، تهوع و افزایش سطح آنزیم های کبدی می باشد.

separator line

3. قرص باکلوفن شل کننده عضله

قرص باکلوفن

قرص باکلوفن (Baclofen) نوعی داروی شل کننده عضلات است که در درمان دردهای عضلانی تجویز می شود. خواب آلودگی و گیجی از عوارض قرص باکلوفن می باشد. این دارو با اثر بر اعصاب نخاعی می تواند مقدار و شدت گرفتگی های عضلانی را در بیماران ام اس و سایر بیماری های عصبی مربوط به نخاع کاهش دهد. این دارو همچنین می تواند گرفتگی ها و دردهای عضلانی را تسکین داده و فعالیت ماهیچه ها را بهبود بخشد. باکوفن به صورت قرص روکش دار ۱۰ میلی گرمی و ۲۵ میلی گرمی در دسترس است.

به طور معمول باکلوفن را سه بار در روز با یا بدون غذا مصرف می کنند. مقدار مصرف دارو از مقدار کم شروع شده و به تدریج آن را اضافه می کنند. در سه روز اول هر بار 5 میلی گرم از دارو مصرف می شود. سپس در سه روز یعدی هر بار 10 میلی گرم، در سه روز بعد از آن هر بار 15 میلی گرم و بعد از آن هر بار 20 میلی گرم از دارو مصرف می شود.

عوارض قرص باکلوفن: عوارض قرص باکلوفن شامل تشنج، توهم یا افسردگی، خواب آلودگی، گیجی، ضعف و احساس خستگی، سردرد، مشکل در خوابیدن، ضربان نامنظم قلب، تهوع و یبوست، ادرار زیاد، علائم آلرژی مانند قرمزی پوست، خارش و تورم صورت یا زبان یا گلو (به ندرت) می باشد.

separator line

4. اگر درد و گرفتگی عضلانی دارید قرص دانترولن بخورید

درمان اسپاسم و گرفتگی عضلات بدن با چند دارو شل کننده عضلانی

درمان اسپاسم و گرفتگی عضلات بدن با چند دارو شل کننده عضلانی

قرص دانترولن (Dantrolene) از داروهای شل کننده عضلانی اسکلتی است که در درمان اسپاسم عضلانی (سفتی و اسپاسم) ناشی از شرایط مانند آسیب ستون فقرات، سکته مغزی، فلج مغزی، و یا اسکلروز متعدد استفاده می شود. این دارو در بیماری فعال کبدی مثل هپاتیت یا سیروز بدلیل افزایش خطر بروز مسمومیت کبدی نباید مصرف شود.

توجه داشته باشید که مصرف طولانی مدت مقادیر زیاد در یک دوره زمانی، خطر مسمومیت کبد را بالا می برد. همچنین در صورت بروز اسهال شدید مصرف دارو باید قطع شود. اگر پس از شروع مجدد مصرف اسهال شدید بروز کرد، ممکن است برای همیشه نیاز به قطع دارو باشد. علاوه بر این اگر بعد از 45 روز پیشرفتی در درمان حاصل نشد، مصرف دارو باید قطع شود.

عوارض قرص دانترولن: عوارض قرص دانترولن شامل اسهال شدید، ضعف تنفس، سرگیجه یا منگی، خواب آلودگی، احساس بدحالی یا بیماری، ضعف عضلانی، تهوع، استفراغ، خستگی غیر عادی، ادرار تیره یا خونی، اغتشاش شعور، یبوست شدید، تشنج، درماتیت حساسیتی، دفع مشکل ادرار، مسمومیت کبدی و می باشد.

separator line

شل کننده های طبیعی عضلات

شل کننده های طبیعی عضلات

1. بابونه

چای بابونه : بابونه گیاه باستانی که برای درمان بسیاری از بیماری ها، از جمله اسپاسم های عضلانی استفاده می شود این گیاه شامل 36 فلاونوئید، ترکیباتی با خواص ضد التهابی می باشد شما می توانید اسانس بابونه را بر روی عضلات تحت تاثیر برای تسکین اسپاسم ماساژ دهید چای بابونه نیز می تواند در کاهش درد عضلات کمک کند.

2. آب آلبالو و فواید بی نظیرش برای درمان گرفتگی عضلات بدن

افرادی که در آموزش ماراتن با شور و نشاط شرکت می کنند اغلب دچار بسیاری از تنش ها بر روی ماهیچه های خود می شوند آب آلبالو می تواند به مبارزه با التهاب و درد عضله رایج در دونده ها کمک کند مطالعات نشان می دهد که نوشیدن آب آلبالو می تواند درد پس از دویدن را به حداقل برساند .آنتی اکسیدان و کیفیت ضد التهابی در میوه به شل شدن عضلات به طور طبیعی کمک می کند.

3. اسموتی زغال اخته

اسموتی زغال اخته یکی دیگر از راه های شیرین و طبیعی برای شل شدن عضلات شما خوردن زغال اخته است یک مطالعه اخیر نشان می دهد که خوردن یک اسموتی زغال اخته قبل و بعد از ورزش می تواند در سرعت بخشیدن در بهبود آسیب عضلانی کمک کند زغال اخته دارای قدرت آنتی اکسیدانی است و نشان داده شده که برای کاهش استرس اکسیداتیو و التهاب موثر است.

4. درمان گرفتگی عضلات با فلفل قرمز

فلفل قرمزکپسایسین، مواد موجود در فلفل هندی، شل کننده عضلانی طبیعی است که اغلب به افرادی که از بیماری فیبرومیالژی ( درد همراه با احساس خستگی در بسیاری از نقاط بدن ) و آرتریت روماتوئید رنج می برند توصیه می شود می توان آن را به غذا مثل میگو کبابی با دستور کرم عصاره لیمو ترش اضافه کرد و یا شما می توانید فلفل هندی را به شکل کپسول و یا کرم پیدا کنید هنگامی که به عنوان یک کرم استفاده می شود شما می توانید بر روی مناطق آسیب دیده دارای اسپاسم عضلانی استفاده نمایید.

5. ویتامین D مفید برای درمان گرفتگی عضلات

تخم مرغافرادی که به طور منظم دارای درد عضله یا اسپاسم هستند ممکن است دارای کمبود ویتامین D باشند این ویتامین به اشکال مختلف، از جمله مایع، قرص، کپسول وجود دارد شما همچنین می توانید آن را در غذاهایی مانند تخم مرغ، ماهی، شیر، شیر غنی شده با ویتامین D پیدا نمایید و یا با قرار گرفتن به طور منظم در معرض نور خورشید می توانید ویتامینD دریافت نمایید.

6. رفع گرفتگی عضلانی با منیزیم

باداممنیزیم برای تغذیه انسان بسیار حیاتی است اگر چه کمبود آن نادر است ولی برای حفظ عضلات سالم و عملکرد عصب لازم است علائم اولیه در افرادی که دچار کمبود این ماده معدنی هستند شامل درد عضلانی است این ماده معدنی عمدتاً در غذاهایی مانند ( موز، بادام، حبوبات و برنج قهوه ای ) یافت می شود.

7. استراحت

پشتی برای استراحتشاید بهترین و طبیعی ترین راه برای شل کردن عضلات استراحت باشد برای به دست آوردن مقدار زیادی خواب اطمینان حاصل کنید مقدار زیادی مایعات بنوشید و با عضله آسیب دیده کار زیاد انجام ندهید با استفاده از پد حرارتی و یا کیسه یخ بر روی عضلات می تواند تسکین فوری ایجاد کنید گاهی اوقات اسپاسم های عضلانی به علت تحریک بیش از حد عضلات است و یخ می تواند در انتقال آرام تکانه ها از مغز به عضلات بیش از حد فعال، کمک کند.

separator line

خطرات استفاده از شل‌کننده‌های عضلات

خطرات استفاده از شل‌کننده‌های عضلات

داروی شل‌کننده عضلات، اسپاسم : داروهای شل‌کننده عضلات مانند کاریزوپرودول و دیازپام ممکن است اعتیاد‌آور باشند. این دارو را حتما باید با تجویز پزشک مصرف کنید. همچنین، این داروها عوارض ترک دارند، مانند تشنج یا توهم (احساس چیزهایی که واقعی نیستند)؛ بنابراین هنگام ترک دارو نباید مصرف آن را به‌طور ناگهانی قطع کنید، به‌ویژه اگر مدت‌زمان طولانی از آن استفاده کرده‌‌اید.

همچنین، شل‌کننده‌های عضلات از کارایی سیستم عصبی مرکزی بدن می‌کاهند. به همین دلیل، تمرکزداشتن یا بیدارماندن برای فردی که این داروها را مصرف کرده دشوار است. اگر از این داروها مصرف می‌کنید، از فعالیت‌هایی که به هوشیاری یا هماهنگی نیاز دارد خودداری کنید، مانند رانندگی یا کار با ماشین‌آلات سنگین.

این دارو نباید با موارد زیر مصرف شود:

داروهای خواب‌آور؛
نوشیدنی‌های الکلی؛
مکمل‌های گیاهی مانند گل راعی؛
داروهای ضدافسردگی (که روی سیستم عصبی مرکزی بدن اثر می‌گذارند).

همچنین اگر هرکدام از موارد زیر در شما صدق می‌کند، پیش از مصرف داروهای شل‌کننده عضلات، با پزشک مشورت کنید:

  • بیماری‌های کبدی دارید
  • بالای ۶۵ سال سن دارید
  • مشکلات روحی یا اختلال مغزی دارید.

separator line

داروهای بدون نسخه درمان اسپاسم عضلانی

داروهای شل‌کننده عضلات، داروهای درمانی بدون نسخه

معمولا توصیه می‌شود برای درمان اسپاسم‌های عضلانی ناشی از کمردردهای شدید یا سردردهای عصبی، پیش از هرچیز از داروهای بدون نسخه استفاده شود. قرص شل کننده عضلات کمر و داروی شل کننده عضلات کمر اسپاسم‌های عضلانی را تسکین می‌دهند. از داروهای بدون نسخه می‌توان به داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی، استامینوفن یا ترکیبی از این داروها اشاره کرد.

1. داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی

داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی

داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی جلوی مواردی در بدن را که موجب التهاب و درد می‌شوند می‌گیرند. این داروها، هم با نام عمومی و هم با نام برند و تجاری در دسترس‌اند و بدون نسخه فروخته می‌شوند. نسخه‌های قوی‌تر این دارو با تجویز پزشک فروخته می‌شوند. داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی به‌صورت قرص، کپسول یا سوسپانسیون تولید می‌شوند. همچنین، این داروها به‌شکل جویدنی نیز برای کودکان تهیه می‌شود. از عوارض جانبی آنها می‌توان به ناراحتی معده و سرگیجه اشاره کرد. ایبوپروفن (ادویل، مورتین) و ناپروکسن (‌آلیو) از انواع داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی هستند.

2. استامینوفن

 استامینوفن

استامینوفن (تایلنول) جلوی مواردی در بدن را که موجب درد می‌شوند می‌گیرد. این دارو، هم با نام عمومی و هم با نام برند و تجاری در دسترس است و به‌شکل قرص و کپسول‌‌های سریع‌رهش و آهسته‌ یا پیوسته‌رهش و قرص‌های جویدنی و محلول‌های خوراکی تولید می‌شود. ترکیبات کپسول‌های سریع‌رهش به‌سرعت و آهسته یا پیوسته‌رهش به‌تدریج در بدن آزاد می‌شوند.

رایج‌ترین عوارض جانبی استامینوفن تهوع و ناراحتی معده است. البته یک‌سری داروی گیاهی شل کننده عضلات به‌ویژه عضلات کمر در بازار وجود دارد که می‌توانید آنها را جایگزین داروهای شیمیایی کنید.

separator line

اعتیاد و سوء‌مصرف داروهای شل‌کننده عضلات

داروهای شل‌کننده عضلات اعتیاد‌آورند. مصرف بدون نسخه این داروها یا مصرف بیش از مقداری که پزشک توصیه کرده است احتمال وابسته‌شدن فرد به دارو را افزایش می‌دهد. با این حساب، نباید از این داروها به‌‌مدت طولانی استفاده کرد.

تقریبا تمام موارد اعتیاد و سوء‌مصرف داروهای شل‌کننده عضلات به داروی کاریسوپرودول (سوما) مرتبط است. این دارو بنا بر قوانین آمریکا در گروه مواد کنترل‌شده قرار دارد. وقتی این دارو در بدن تجزیه می‌شود، ماده‌ای به‌نام مپروبامات تولید می‌کند که خاصیت آرامش‌بخشی دارد. افرادی که به داروی کاریسوپرودول معتاد شده‌اند گاهی از این دارو سوء‌استفاده می‌کنند و حتی زمانی که دیگر به‌دلایل پزشکی به آن نیاز ندارند، بازهم مشتاق به استفاده از آن‌اند.

باقی داروهای شل‌کننده عضلات نیز اعتیادآورند. سیکلوبنزاپرین (فلکسریل) از جمله داروهای شل‌کننده عضلات است که از آن سوء‌استفاده می‌شود. مصرف طولانی‌مدت این داروها از نظر فیزیکی شما را به برخی از آنها وابسته می‌کند. به همین دلیل، هر زمان که این دارو را مصرف نکنید، علائم ترک دارو از جمله بی‌خوابی، استفراغ یا اضطراب در شما مشاهده می‌شود.

زمان مراجعه به پزشک برای مصرف داروهای شل‌کننده عضلات، گردن‌درد

اگر گردن‌درد یا کمردرد دارید یا به بیماری‌هایی مبتلا هستید که باعث اسپاسم عضلانی در شما می‌شوند، ممکن است پزشک برایتان قرص شل کننده عضلات گردن یا کمر تجویز کند. علائم اسپاسم یا اسپاستیسیتۀ عضلانی را معمولا خودتان می‌توانید با استفاده از یکی از انواع داروهای بدون نسخه کنترل کنید.

منتها اگر هریک از شرایط زیر را داشتید به پزشک مراجعه کنید:

اولین بار به اسپاستیسیتۀ عضلانی مبتلا شده‌اید و علت آن را نمی‌دانید. بر اثر اسپاسم‌های عضلانی متوجه تغییر شکل در بخش‌هایی از بدن خود می‌شوید . اسپاستیسیتۀ عضلانی روزبه‌روز شدت می‌گیرد یا این وضعیت بارها اتفاق می‌افتد و در انجام‌دادن کارهای روزمره‌تان اختلال ایجاد می‌کند؛

به بیماری مفصل یخ‌زدۀ ناشی از کوتاهی تاندون‌ها یا ماهیچه‌ها مبتلا شده‌اید که موجب کاهش دامنۀ حرکت شده است یا بر اثر ایجاد زخم بستر به این مشکل دچار شده‌اید؛ به عوارض جانبی داروهای شل‌کننده عضلات مبتلا شده‌اید (تمام داروهای شل‌کننده عضلات عوارض جانبی دارند که عوارض برخی از آنها مانند صدمه به کبد ممکن است خطرناک باشد. معمولا پزشک مراقب است دارویی برایتان تجویز کند که مناسب وضعیت جسمی‌تان باشد).

همچنین بخوانید:

بهترین آمپول های شل کننده عضلات کدامند؟

15 خوراکی حیرت انگیز برای درمان درد و گرفتگی عضلات در طب سنتی

معرفی ۱۰ گیاه آرام کننده عضلات که تا به حال نمیدانستید!

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا