دسته‌بندی نشده

ختنه نوزاد و مراقبت های بعد از ختنه کردن نوزادان

همه ی آنچه باید درباره ی ختنه بدانید

با این بخش از دلگرم همراه باشید تا در مورد ختنه کردن و مراقبت از کودک بعد از ختنه کردن بدانید.

دستورات قبل و بعد از عمل جراحی ختنه

همه ی آنچه باید درباره ی ختنه بدانید

عمل جراحي برداشتن پرپوس است كه قسمت انتهايي آلت تناسلي را مي پوشاند.

———————————————————————

دلايل ختنه كردن

بطور طبيعي در زير پوستي كه آلت تناسلي كودك را مي پوشاند، دائما ماده سفيد رنگي ترشح مي شود. البته اين ماده چرك نيست و خاصيت نرم كنندگي دارد و مانع چسبيدن پوست به سر آلت مي گردد.
در بعضي از اين مواقع اين ترشحات عفوني شده و پوست سر آلت نيز دچار عفونت مي گردد. در موارد نادر عفونت مزبور مخصوصا در نوزادان و شير خواران موجب عفونت ادراري مي شود

ختنه(circumcision) شایعترین عمل جراحی است که روی نوزادان پسر انجام می‌شود. در طی این عمل ، پوست ختنه‌گاه (هم لایه بیرونی و هم لایه درونی پوست) برداشته می‌شود تا نوک آلت (حشفه)، آزاد و برهنه و قابل رویت گردد.

———————————————————————

انجام عمل ختنه سابقه ای پانزده هزار ساله دارد. ختنه فواید زیادی دارد که از جمله آن می توان به موارد ذیل اشاره کرد :

مهم‌ترین فایده ختنه، پیشگیری از عفونت‌های دستگاه ادراری نوزادان و شیرخواران است که در صورت عدم درمان می تواند منجر به عفونت کلیه ها شود. ختنه احتمال عفونت ادراری در کودکان؛ به ویژه در سن زیر یک سال را 10 برابر کاهش میدهد. ختنه همچنین احتمال ابتلا به بیمارهاى مقاربتى و HIV را کاهش می دهد و از آنجا که زیر پوست ختنه گاه محیط خوبی برای رشد باکتری‌ها و ویروس‌هاست لذا برداشتن آن از بیماری‌های عفونی موسوم به بیماری‌های منتقل شونده به روش جنسی جلوگیری می کند و احتمال عفونت‌ با ویروس پاپیلو‌مای انسانی (HPV) که باعث بروز زگیل تناسلی می شوند را کاهش می دهد.

ختنه می‌تواند موجب کاهش اسمگمای تولیدشده توسط مردان شود.اسمگما ترشحاتی هستند که اگرعفونی شوند موجب التهاب آلت یا همان بیماری بالانیت می شوند، کاهش این ترشحات همچنین موجب سهولت دفع ادرار می شود. همچنین احتمال بروز سرطان آلت تناسلی در مردانی که ختنه شده اند کمتر از مردانی است که عمل ختنه را انجام نداده اند و همسران مردان ختنه شده نیز کمتر به سرطان دهانه رحم مبتلا می شوند.

———————————————————————

مراقبتهای بعد از ختنه

  • در 24 ساعت اول از شستشوی محل ختنه پرهیز کنید وچنانچه کودک اجابت مزاج داشت با دستمال مرطوب یا پنبه محل الوده را تمییزنمایید
  • بعد از 24 ساعت شستن وحمام کردن کودک مانعی ندارد
  • روزی 3 بار به مدت 4 روز محل ختنه را با پماد تجویز شده توسط پزشک اغشته کنید
  • برای جلوگیری از فشار به محل ختنه از پوشاندن شلوار ولباس تنگ به کودک تا زمان افتادن حلقه خودداری کنید واز پوشک با سایز بزرگتر استفاده کنید
  • در مواقعی که کودک خود را در اغوش میگیرید سعی کنید به محل ختنه فشار وارد نکنید
  • در 12 ساعت اول جهت کاهش درد و بیقراری کودک از قطره استامینوفن به میزان 2 برابر وزن کودک هر 4 ساعت استفاده کنید
  • در صورتی که از داروی دلدرد برای کودکتان استفاده میکنید در شب اول طبق نظر پزشک ان را مصرف کنید و در صورت لزوم تکرار کنید
  • 2 تا 3 مرتبه در همان ساعات اولیه به کودک اب قند بدهید
  • حدود 24 ساعت پس از ختنه در قسمت بعد از حلقه تورم و التهاب ایجاد میگردد که در صورت تورم شدید و غیر طبیعی به پزشک مراجعه کنید
  • حلقه تا روز دهم میافتد چنانچه با مشکلی مواجه شدید مراجعه کنید
  • روز دهم جهت بررسی مجدد ومعاینه به پزشک مراجعه کنید
  • در زمان جداشدن حلقه ممکن است مختصری خونریزی اتفاق افتد که طبیعی است
  • تا ماهها بعد از ختنه بهتر است از پوشک و شلوار گشادتر استفاده کنید ومحل مجرای ادراری را با وازلین چرب کنید

———————————————————————

در صورت مشاهده موارد زیر باید حتما با پزشک کودک تماس بگیرید:

ختنه نوزاد و مراقبت های بعد از ختنه کردن نوزادان

• خونریزی پایدار

• افزایش قرمزی، ویا عدم برطرف شدن آن طی 5-3 روز پس ختنه

• تب (تب معمولا فقط در 24 ساعت اول بعد از جراحی طبیعی محسوب می‌شود)

• ﺗﻐﻴﻴﺮ رﻧﮓ وتیرگی ﻧﻮک آﻟﺖ و ﻳﺎ ﺧﻮﻧﻤﺮدﮔﻲ وﺳﻴﻊ در ﺑﻴﻀﻪ و آﻟﺖ

• تشدید ترشح وتورم، ترشح بدبو، تاول چرک

• ناتوانی در ادرار کردن در 8-6 ساعت اول پس از ختنه، جریان ادرار کودک قطع و وصل می شود یا حالت پخش شدن پیدا می کند

• در صورتیکه حلقه ختنه تا 12-10 روز پس از عمل نیافتد

• کل آلت قرمز و متورم باشد

• عدم پاسخ به مسکن و بیقراری شدید، گریه شدید و امتناع از غذا خوردن

• افتادن حلقه در کمتر از 3روز ویا نیفتادن حلقه تا 10روز بعداز ختنه

• سایر مواردی که به نظر والدین غیرعادی است

———————————————————————

عوارض عمل ختنه

درحدود 5-0.2 درصد موارد گزارش شده‌ است. بیشتر عوارض خفیف هستند. بیشترین عامل مؤثر در ایجاد عوارض ختنه ناشی از ضعف تکنیکی است و علاوه بر آن مراقبت های ناکافی هم در بروز عوارض دخیل هستند. شایعترین عارضه، خون ریزی است که در 0.1 درصد موارد مشاهده شده است و در کودکان بزرگتر شایع تر میباشد. این خونریزی به ندرت نیاز به انتقال خون دارد و با اقدامات ساده ؛ازجمله فشردن آلت؛ کنترل می‌شود. دومین عارضه عفونت موضعی است که خفیف و به صورت قرمزی و ترشح چرک آشکار می‌شود. اگر پوست کمتر یا زیادتر از معمول برداشته شود آلت بد شکل می گردد. ( ولی با بزرگ شدن کودک شکل آن طبیعی خواهد شد ).

در موارد بسیار نادر امکان دارد که پیش پوست به صورت خیلی کوتاه یا بلند جدا شودو در نتیجه به صورت نامناسب ترمیم شود و نیاز به عمل یا ختنه مجدد باشد. اگر ختنه در زمان خود انجام نگیرد یا بهداشت دستگاه تناسلی نوزاد یا شیرخوار رعایت نشود، پوست غلاف سر آلت باریک و تنگ می‌گردد و کودک به سختی و با فشار ادرار می‌کند. این حالت را فیموزیس می‌نامند. در چنین حالتی باید به دستورهای بهداشتی عمل شود و هر چه زودتر کودک ختنه گردد.

اگر ختنه در ماههای اول انجام نگیرد، ترشحات سفید رنگی زیر پوست غلاف آلت بوجود می‌آید که این ترشحات چرک نیست و مادر می‌تواند آن را هنگام حمام کردن پاک و تمیز نماید. اگر ختنه در ماههای اول انجام نگیرد مادر باید کودک را نپیچد و شلوار آزاد به پای کودک نماید و در هنگام حمام کردن پوست غلاف آلت را تا آنجایی که امکان دارد به طرف بالا بکشد و باز کند و آن را تمیز نماید.

ختنه نوزاد و مراقبت های بعد از ختنه کردن نوزادان

ختنه یک عمل ظریف و حیاتی است وبهتر است مادر در طول مدت جراحی کنار فرزندش باشد تا استرس کودک و حتی مادر کاهش یابد. اگر چه ختنه معمولا بیش از نیم ساعت طول نمی کشد و به ظاهر ساده و پیش پا افتاده است، اما انجام غیرصحیح آن ممکن است عوارض غیرقابل جبرانی برای کودک به همراه داشته باشد. بنابراین والدین باید به این نکته توجه ویژه داشته باشند و کودک خود را برای انجام ختنه نزد افراد غیرمتخصص نبرند و حتما به پزشک مراجعه کنند.

———————————————————————

گردآوری شده مجله اینترنتی دلگرم

مرجان امینی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا