دسته‌بندی نشده

بررسی مشخصات شیشه شیر مناسب نوزاد

با مجله اینترنتی دلگرم همراه باشید تا با شیشه شیر مناسب نوزاد آشنایی کامل پیدا کنید

در گذشته، شیشه شیر نوزادان تنها از شیشه ساخته می‌شدند. اما بطری‌های شیشه‌ای سنگین و شکننده بودند؛ بنابراین وقتی بطری‌های پلاستیکی به بازار راه یافتند که سبک‌تر و ضد ضربه بودند، بطری‌های شیشه‌ای تقریبا از دور خارج شدند. با این حال، پژوهش‌های اخیر نشان می‌دهد که استفاده از نوعی پلاستیک در شیشه شیر نوزاد موجب بروز مشکلاتی در رشد نوزادان می‌شود. با این اوصاف به نظر می‌رسد، شیشه شیر‌های قدیمی گزینه بدی برای نوزادان نباشند.

divider

شیشه شیر مناسب نوزاد

مشکل بطری‌های شیشه‌ای کاملا واضح است. فرض کنید هنگام تغذیه شبانه نوزاد، بطری از دستتان روی زمین می‌افتد. شیشه می‌شکند و تمام اتاق پر از خرده شیشه می‌شود. جمع آوری و تمیز کردن کف اتاق آن وقت شب از توانایی شما خارج است! بطری‌های شیشه‌ای سنگین هستند و کودک نمی‌تواند به راحتی آن را در دست گیرد. از سویی دیگر بطری‌های شیشه‌ای با ثبات و بدون مواد شیمیایی آلاینده هستند. بدین ترتیب خطر آلوده شدن شیرخشک داخل شیشه وجود ندارد.

بطری‌های پلاستیکی محکم، نشکن و سبک هستند. در سال ۲۰۱۲، FDA (سازمان غذا و داروی امریکا) استفاده از ماده شیمیایی”بسفنول آ (BPA)” در تولید بطری‌های پلاستیکی نوزادان و لیوان‌های نی دار کودکان را ممنوع کرد. نگرانی‌هایی وجود داشت که مواد شیمیایی موجود در پلی کربنات می‌تواند منجر به سرطان، بروز تغییرات در مغز و سیستم تولید مثل و بلوغ زودرس شود. تمام بطری‌های پلاستیکی نوزاد و لیوان‌های نی داری که در ایالات متحده آمریکا فروخته می‌شوند، اکنون عاری از BPA هستند.

انتخاب شیشه شیر مناسب نوزاد

سه نوع شیشه شیر برای نوزادان در بازار وجود دارد:

  1. پلاستیکی
  2. پلاستیکی یکبار مصرف
  3. شیشه‌ای

ممنوعیت استفاده از BPA در تولید بطری به این معنی است که شما با اطمینان می‌توانید شیشه شیر پلاستیکی برای نوزاد بخرید و بدانید که عاری از مواد شیمیایی مضر است. اگر از بطری‌های پلاستیکی قدیمی‌تر استفاده می‌کنید، برای مثال بطری‌هایی که توسط اعضای خانواده به شما داده شده، نماد بازیافت را در پایین محصول نگاه کنید. نماد # ۷ یا برچسب PC (که به معنای وجود پلی کربنات است) نشانه‌ای است که بطری احتمالا دارای BPA است. نماد # ۱، # ۲ یا # ۴ یعنی از پلی اتیلن ساخته شده و # ۵ یعنی بطری از پلی پروپیلن ساخته شده است. هر دو نوع بطری را می‌توان با خیال راحت از آن استفاده کرد، زیرا هیچ کدام شامل BPA نیست.

بطری‌های یکبار مصرف نیز بطور معمول عاری از BPA هستند (به عبارت “BPA-free” بر روی برچسب بطری نگاه کنید). هرچند استفاده از آن‌ها بسیارگرانتر از دیگر بطری‌هاست، زیرا پس از هر بار شیردهی باید آن را تعویض کنید. اگر می‌خواهید از بطری‌های شیشه‌ای استفاده کنید و نگران شکستن آن‌ها هستید، خوب است بدانید که برخی شرکت‌ها پوشش‌های سیلیکونی در اطراف شیشه قرار می‌دهند تا بطری را از شکستن محافظت کنند.

کدام نوع شیشه شیر مناسب نوزاد است؟

بهتر است از خانواده، دوستان و پزشک نوزادتان مشورت بگیرید و یا هر کدام از شیشه‌ها را چند بار امتحان کنید تا متوجه شوید کدامشان مناسب شما و نوزادتان است. هنگامی که یک نوع بطری را انتخاب کردید، حداقل شش عدد از آن بخرید، زیرا به آنها نیاز خواهید داشت. اگر به نوزاد، خود شیر می‌دهید نیز ممکن است برای ذخیره شیر دوشیده شده به آن نیاز پیدا کنید.

مشخصات شیشه شیر مناسب نوزاد

1. سر شیشه

سر شیشه‌ها سایز‌های مختلفی دارند، هنگامی که احساس کردید نوزاد نیاز به سر شیشه بزرگتری دارد، آن را تعویض کنید. در صورت ترک خوردن، کدر شدن یا نازک شدن سر شیشه، آن را عوض کنید. سر شیشه‌ها از جنس سیلیکون یا لاتکس هستند. سر شیشه‌های سیلیکونی محکم‌ترند و سرشیشه‌های از جنس لاتکس نرمترند و دوام کمتری دارند.

2. شکل شیشه

بعضی از شیشه‌ها استوانه‌ای بلند، برخی پهن و برخی دیگر مدورند. شیشه‌هایی که گردنی بزرگتری دارند، به آسانی شسته و تمیز می‌شوند.

3. شیشه‌های ضد نفخ یا کولیک

دلیل قطعی کولیک نوزادان مشخص نیست. اما شیشه‌هایی با سر‌های زاویه دار در بازار موجودند که میزان هوایی که نوزاد می‌بلعد را کاهش می‌دهند. به همین دلیل نفخ و گاز معده نوزاد کمتر می‌شود.

نحوه نگهداری از شیشه شیر نوزاد

در اینجا به چند نکته برای نحوه نگهداری از شیشه شیر نوزاد اشاره می‌کنیم:

  1. هرگز شیر مادر یا شیر خشک را در بطری‌های پلاستیکی نگهداری نکنید. بهتر است هنگام شیردهی نوزاد، شیر را آماده کرده و در بطری بریزید، سپس باقیمانده آن را دور بریزید.
  2. بطری‌های پلی کربنات را با آب داغ و شوینده‌های قوی نشویید، زیرا این باعث می‌شود که پلاستیک سریعتر تجزیه شود. به جای آن از شوینده ملایم و آب گرم برای شستشو استفاده کنید.
  3. بطری‌های شیشه‌ای که دارای ترک یا خرده شیشه هستند را دور بیاندازید.

چه جنس شیشه‌ شیری بهتر است؟

در بازار شیشه ‌های شیر از جنس شیشه و پلاستیک موجود است:

خوبی جنس شیشه ‌ای این است که دوام بیشتری دارد و به راحتی بدون این که نگران مواد سمی پلاستیکی از جمله بیسفنول A باشید شیشه را در آب جوش بیندازید و ضدعفونی کنید. البته این شیشه‌ ها کمی سنگین است و احتمال شکسته شدن شان هم بالاست.

شیشه ‌های پلاستیکی شیر سبک و نشکن هستند اما لازم است آن ها را بعد از مدت کوتاهی استفاده، عوض کرد.

انواع جدیدی از شیشه‌ های شیر به تازگی وارد بازار شده که تماما سیلیکون هستند. مزیت این جنس شیشه این است که حاوی بیسفنول A نیست. سبک است و خود کودک می ‌تواند آن را به راحتی در دست بگیرد. البته قیمت این جنس شیشه در مقایسه با سایر انواع گران ‌تر است

اندازه شیشه چقدر باید باشد؟

شیشه‌ های کوچک بین 90 تا 120 میلی ‌لیتر گنجایش دارند و مخصوص شیردادن به نوزادان یا دادن آب ‌میوه به کودک است.

شیشه ‌های متوسط 260 میلی ‌لیتر گنجایش دارند و مناسب برای شیرخواران 6 تا 9 ماه هستند.

انواع سر شیشه برای شیشه شیر

شیشه شیری مدرن برای کوچولوها

به تازگی، برخی از کارخانه های تولیدکننده بطری شیر کودک، بطری های شیشه ای خاصی را ساخته اند که لایه ای سیلیکونی روی شیشه آن را پوشش داده است.

این لایه محافظ از شکستن شیشه شیر شیشه ای جلوگیری می کند. سیلیکون هم شیشه را عایق گرمایی می کند؛ بنابراین دست کودک هنگام تماس با شیشه شیر نمی سوزد. از طرف دیگر، جنس آن به گونه ای است که کودک احساس خوبی از لمس آن و گرفتن آن در دست خواهد داشت.

سرشیشه و پستانک ارتودنسی

توصیه دندان پزشکان، این است که برای کودک تان حتما سر شیشه و پستانک ارتودنسی بخرید. این وسیله ها در اندازه های گوناگون موجودند و سر آنها به گونه ای است که که مکیدن آن باعث آسیب به دندان ها و فک کودک نمی شود.

پستانک های ارتودنسی، تاشو و متقارن با توجه به شیوه طبیعی رشد کام، دندان ها و لثه ساخته می شود، حتی چنانچه در دهان به حالت واژگون قرار گیرند این ویژگی ها را حفظ می کنند. برخی پستانک های از سیلیکون تهیه شده اند.

پستانک های سیلیکونی بدون بو و مزه بوده و بادوام تر از پستانک ها لاتکس می باشند. به منظور رعایت بهداشت، همه پستانک های با درپوش های حفاظت کننده ارایه می شوند و از آنجا که منفذدار هستند قابلیت استریل شدن با بخار را دارند. این پستانک ها دارای دسته حلقوی ایمنی و سوراخ های هوا در بدنه هستند تا از تحریک پوست حساس کودک جلوگیری نمایند.

سرشیشه ای به شکل سینه مادر

این سر شیشه ها طوری طراحی شده اندکه وقتی کودک آن را می مکد، درست مثل این است که سینه مادر را می مکد و به همین علت تکامل کام و فک کودک روند طبیعی خود را طی می کند. وقتی در شیشه کودک، این شکل از سرشیشه را قرار می دهید، باید آن را طوری در دهان کودک قرار دهید که سوراخ های آن روبه بالا باشد، در نتیجه در هنگام مکیدن، شیر به سقف دهان کودک بپاشد.

سرشیشه های معمولی

این شکل از سرشیشه، همان فرم معمول است که همه ما با آن آشنایی داریم ولی راه مکیدن این سرشیشه ها توسط شیرخوار، با مکیدن سینه مادر کاملا فرق می کند.

خارج شدن شیر از این نوع سرشیشه ها به نیروی مکش نیاز نداشته و بسیار راحت تر از سینه مادر است که این موضوع می تواند باعث ایجاد اختلال در تکامل فک و کام شیرخوار شود. میزان جریان شیر از این نوع سرشیشه ها بسته به اندازه سوراخ آنها متفاوت است و بهتر است قبل از هر بار تغذیه با این نوع سرشیشه، سرعت جریان شیر بررسی شود. اگر شیشه روبه پایین گرفته شود سرعتی در حدود ۲ تا ۳ قطره در ثانیه تقریبا مناسب است.

سرشیشه های ضدنفخ

وقتی کودک برای تغذیه از سرشیشه هایی که ضدنفخ نیستند استفاده می کند، بعد از چند بار مکیدن مجبور است کمی سر شیشه را شل کند تا هوا از سوراخ های سرشیشه وارد شیشه شود و فشار منفی که در اثر خارج شدن شیر در آن ایجاد شده را جبران کند و در این فاصله خودش هم مقداری هوا بلع می کند.

سرشیشه های ضدنفخ طوری طراحی شده اند که در لبه آنها سوراخ هایی وجود دارد که هوا می تواند از آنها عبور کرده و بدون اینکه کودک مجبور باشد سرشیشه را رها کند، فشار منفی داخل شیشه را جبران کند. نتیجه این می شود که کودک می تواند به طور مداوم به مکیدن خود ادامه دهد و هوا وارد معده اش نشود. عدم ورود هوا هم یعنی نداشتن نفخ به همین جهت به این شکل از سرشیشه ضدنفخ می گویند.

سرشیشه ای با قاعده پهن

این شکل از سرشیشه طوری طراحی شده که کاملا شبیه نوک سینه مادر عمل کند. وقتی کودک این نوع سرشیشه را در دهان می گیرد، قاعده پهن آن در مقابل لب ها قرار می گیرد و نوک آن مثل نوک سینه مادر در دهان او حرکت می کند. این سرشیشه ها اندازه های مختلفی دارند و برای بچه های کوچک تر باید از سرشیشه های با نوک کوچک تر استفاده کرد.

توصیه مهم درباره شیشه شیر مناسب نوزاد

  1. برای اینکه کودک تان را از خطرات «بیسفنول A» در امان نگه دارید، شیشه شیرهای پلاستیکی را دور بیندازید و یک شیشه شیر از جنس شیشه بخرید. این بطری ها گران ترند و امکان شکستن آنها زیادتر است ولی در مقابل ایمن ترند. کودک را نباید هنگام خوردن شیر با شیشه شیشه ای تنها گذاشت و نباید اجازه داد هنگام شیر خوردن با آن راه برود چون امکان زمین خوردن و شکستن شیشه وجود دارد.
  2. شیشه شیر پلاستیکی را داخل دستگاه مایکروفر نگذارید. این امواج سبب شکستن این مولکول شده و خطرات آنها را بیشتر می کنند.
  3. شیشه شیر پلاستیکی کودک تان را داخل ماشین ظرف شویی و یا با مواد شوینده قوی نشویید چون باز هم موجب شکستن مولکول «بیسفنول A» می شود و این ماده راحت تر جذب بدن کودک می شود. بهتر است شیشه شیر کودک را به وسیله دست و با مواد شوینده ملایم بشویید.
  4. شرکت های سازنده شیشه شیر و سایر وسایل پلاستیکی کودکان، روی محصولات خود برچسب «بدون BPA» را نصب کرده اند. این محصولات پلاستیکی فاقد ماده «بیسفنول A» هستند و شما می توانید این محصولات را خریداری کنید.
  5. شیشه شیر کودک را گرم نکنید. گرم کردن شیشه شیر نوزادان موجب می شود این ماده که استروژنی مصنوعی است، از شیشه جدا شده و در شیر نوزاد حل شود.

محققان معتقدند که اگر شیشه تا دمای ۸۰ درصد حرارت داده شده و یا از مایعات داغ پر شود، ماده فوق از آن جدا شده و وارد محتویات شیشه می شود. این ماده سبب بروز حالت زنانگی در پسرها، بلوغ زودرس دخترها، سرطان پستان و پروستات و برخی از انواع دیابت می شود

مطالب مرتبط:

اسباب بازی نوزادان : خصوصیات اسباب بازی نوزاد چه باید باشد؟

علت و علائم خطر آفرین استفراغ نوزادان چیست؟

علت و درمان پا چنبری شدن نوزادان چیست ؟

تترالوژی فالوت چیست؟ علائم تترالوژی فالوت در نوزادان چیست؟

عوارض و جراحی بسته شدن زود هنگام جمجمه نوزادان

بهترین زمان دندان در آوردن نوزادان

نوزادان چقدر خواب نیاز دارند؟

تهیه شده مجله اینترنتی دلگرم

مرضیه ملایری

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا