با نوشیدنی کفیر آشنا هستید؟
نوشیدنی کفیر
کفیر یک نوشیدنی ترش و گازدار و یک فرآورده حاصل از تخمیر شیر است. در حقیقت کفیر یکی از قدیمیترین فرآوردههای شیر است که سرمنشاء آن را به سرزمین قفقاز نسبت دادهاند…
مردمان قفقاز به داشتن عمری طولانی شهرت دارند که یکی از علتهای آن را مصرف محصولات لبنی بویژه ماست و کفیر میدانند. برای تهیه کفیر، دانههای کفیر را به شیر تلقیح میکنند. دانههای کفیر شامل باکتریها و مخمرهای خاصی هستند که در واقع مسوول ایجاد طعم ترش و گازدار کفیر هستند. کفیر در درمان بیماریهای مختلف نقش موثری داشته و در مقایسه با ماست علاوه بر باکتریهای زنده از ویژگیهای تغذیهای بیشتری برخوردار است.
ویژگیهای تغذیهای و درمانی کفیر
کفیر منبع کامل پروتئین بوده و حاوی تعداد زیادی از اسیدهای آمینه ضروری برای سلامت بدن است. از جمله این اسیدهای آمینه تریپتوفان بوده که ماده مناسبی برای تمدد سیستم عصبی است. از آنجا که این محصول موجب جذب و ذخیره کلسیم و منیزیم میشود، در نتیجه در تقویت سیستم عصبی موثر است و در افرادی که از بیخوابی و استرس رنج میبرند میتواند آرامبخش و کمککننده باشد.
کفیر محصول غنی از آنزیم بوده و حاوی میکروارگانیسمهای مفیدی است که به تعادل اکوسیستم داخلی بدن کمک کرده و به علت داشتن مخمرهای مفید باعث کنترل و از بین رفتن مخمرهای پاتوژن در بدن میشود.
نوشیدنی کفیر به عنوان منبع غنی از ویتامین K ، کلسیم و پتاسیم به شمار میرود. لذا در متعادل کردن فشار خون تاثیر بسزایی دارد.
این محصول منبع بسیار مهمی از ویتامینهای گروه B خصوصا ویتامین 21 B و 1 B میباشد. همچنین این محصول به سیستم گوارشی کمک میکند تا سایر ویتامینهای این گروه بیشتر جذب بدن شده و کمک شایان توجهی در شادابی پوست و بالا بردن طول عمر دارد.
نوشیدنی کفیر از طریق بهبود هضم لاکتوز و بالا بردن مقاومت بدن نسبت به لاکتوز خصوصا در افرادی که مبتلا به عدم تحمل لاکتوز هستند، میتواند نقش مفید و ارزندهای داشته باشد.
باکتریها و مخمرهای فعال در کفیر نسبت به ماست ارزش تغذیهای بالاتری را فراهم میکند که به عنوان تغذیه تکمیلی برای زنان باردار و شیرده توصیه میشود. از آنجایی که اندازه دلمه کفیر از ماست کوچکتر بوده لذا هضم راحتتری دارد.
این محصول به بالا بردن سیستم ایمنی بدن کمک میکند و قادر خواهد بود در جلوگیری و کمک به درمان بیماریهایی از قبیل سرماخوردگی، بیماریهای عفونی، سرطان و… موثر باشد.
طرز تهيه کفير
براي تهيه کفير به سبک سنتي بايد ابتدا شير پاستوريزه را جوشاند و پس از خنک شدن دانه هاي کفير را به آن اضافه کرد. پس از 24 ساعت تخمير کامل مي شود و محلول بايد از صافي رد شود و آنگاه کفير براي نوشيدن آماده است. دانه هاي مصرف شده را مي توان به آب خنک شست و براي مصرف بعدي در ضرف شيشه اي درداري در مکاني خنک نگه داري کرد.
کفير به طور صنعتي نيز توليد مي شود که تفاوت هاي با نوشیدنی کفير تهيه شده به سبک سنتي دارد. کفير صنعتي معمولا الکل ندارد، اما بر خلاف کفير سنتي در هر 100 گرم 2.7 تا 3،9 گرم لاکتوز دارد، در صورتي که کفير اصيل حاوي الکل و در عوض بدون لاکتوز است.
از اين رو کفير صنعتي براي افرادي که داراي مشکل عدم تحمل لاکتوز هستند نامناسب است.