انواع گیاه خردل و مضرات مصرف خردل
گیاه خردل
گیاه خردل : هر گیاهی که در طب سنتی برای درمان بیماری های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد معمولا در اثر استفاده ی بیش از اندازه می تواند به مضراتی هم همراه شود.
تأکید بر اینکه مضرات یک گیاه می تواند چه اثراتی بر روی سلامتی بدن ما داشته باشد نکته ای است که باید به آن توجه ویژه داشته باشید.
گیاه خردل هم از این قاعده مستثنی نیست، در ادامه به مهم ترین عوارض مصرف ناصحیح این گیاه اشاره خواهیم کرد.
انواع گیاه خردل به همراه نام علمی آن ها
1. خردل هندی یا قهوه ای (Brassica juncea)
این نوع خردل را با نام های خردل قهوه ای، خردل چینی، خردل سبز و خردل برگی نیز شناخته می شود. و از تیره شببویان است.
2. خَردل وحشی (Sinapis arvensis)
نام های دیگر این گیاه؛ خردل بیابانی و خَردل بومی است.
3. خردل سیاه (Brassica nigra)
4. خردل سفید (Sinapis alba)
ارزش غذایی خردل
خردل غنی از مواد معدنی برای سلامتی بدن است.
این مواد معدنی و مغذی در برگ و دانه خردل وجود دارد.
برگ خردل سبز غنی از ویتامین های C ، E ، A می باشد.
مواد معدنی و مغذی چون؛ کلسیم، منگنز و مس، سلنیوم، فیبر و فولات، امگا3، پروتئین، اسیدهای چرب، فیبر خوراکی، آب، گلیکوزیدها و… را دارا می باشد.
مواد و محتویات | مقدار در 100 گرم |
انرژی | 26 کیلو کالری |
چربی | 0/2 گرم |
پروتئین | 2/7 گرم |
کربوهیدرات | 4/9 گرم |
فیبر | 3/3 گرم |
قند | 1/6 گرم |
سدیم | 26 میلی گرم |
پتاسیم | 354 میلی گرم |
کلسیم | 103 میلی گرم |
مس | 0/147 میلی گرم |
منیزیم | 23 میلی گرم |
منگنز | 0/480 میلی گرم |
فولات | 187 میکروگرم |
ویتامین A | 10500 واحد |
ویتامین E | 2 میلی گرم |
ویتامین K | 497 میکروگرم |
طریقه مصرف گیاه خردل
- سس خردل
- ادویه
- مصرف موضعی
- روغن خردل
انواع سس خردل
خردل ( خردل به انگلیسی: mustard ) نوعی ادویه است و از دانه های گیاه خردل به دست می آید.
با مخلوط شدن پودر با مایعات مختلف، ترکیبی خمیری به دست می آید که به آن سس خردل می گویند.
این چاشنی از مخلوط پودر خردل با آب، سرکه، آب لیمو و سایر مایعات تهیه می شود. رنگ این سس از زرد تا قهوه ای تیره متغیر است و مزه آن تند است. این سس را بر روی ساندویچ، هات داگ و همبرگر استفاده می کنند.
از انواع خردل می توان به؛ خردل زرد، خردل دیژون، خردل زرد آبجوی آمریکایی، خردل شیرین، خردل عسلی، خردل میوهای، خردل تند، خردل ایرلندی، خردل استرالیایی، خردل روسی و بسیاری دیگر اشاره کرد.
دستور تهیه های مختلف و نوع دانه های مصرفی در تهیه این سس ها، باعث تفاوت این سس ها با یکدیگر می شود.
عوارض و مضرات مصرف خردل
مضرات و عوارض مصرف گیاه خردل به دلیل ناسازگاری با بعضی از بیماری ها و استفاده بیش از اندازه آن می باشد.
در ادامه به سایر عوارض استفاده از خردل می پردازیم:
1. عوارض استشمام گاز خردل
در صورتی که گاز مربوط به این گیاه را استشمام نمایید قطعا این گاز در ریه های شما نفوذ پیدا خواهد کرد و می تواند منجربه سوختگی درونی شود.
شدت سوختگی بر اثر گاز خردل و حتی گیاه خردل بسیار زیاد است بنابراین از تماس مستقیم و طولانی مدت خودداری نمایید.
2. ماده سمی ایزوتیوسیانات در برگ گیاه خردل
برای استفاده از برگ گیاه خردل برای مصارف دارویی و درمانی، بهتر است این برگ ها قبل از گل دادن گیاه چیده شود، در غیر این صورت، مقدار ماده سمی «ایزوتیوسیانات» در آن افزایش می یابد؛ بنابراین در استفاده از آن زیاده روی نکنید.
3. ارتباط گیاه خردل با سنگ کلیه و سنگ کیسه صفرا
مقدار ترکیبات «اگزالات» در برگ های خردل بسیار زیاد است. به همین علت مصرف آن برای کسانی که سابقه سنگ کلیه و سنگ کیسه صفرا دارند، توصیه نمی شود.
4. منع مصرف خردل در گواتر
به بزرگ شدن غده تیروئید به هر علتی «گواتر» می گویند. خردل دارای مواد گواترزا است و باعث تشدید گواتر می شود، بنابراین کسانی که مستعد این بیماری هستند از مصرف آن خودداری نمایند.
تخم و برگ آن می توانند سبب تحریک غده تیروئید گردند بنابراین افراد دارای اختلالات تیروئید در مورد مصرف این گیاه با پزشکشان مشورت نمایند
5. عوارض مصرف خردل برای کبد
مصرف خردل و مشتقات آن برای کسانی که از ناراحتی های کبد رنج می برند، به هیج وجه توصیه نمی شود.
6. گروه های حساس به مصرف خردل
مصرف خردل برای زنان باردار و شیرده، کودکان زیر 6 سال، بیماران دارای ناراحتیهای گوارشی و یا التهاب کلیوی توصیه نمی شود.
برخی از افراد دارای سیستم گوارشی خاصی هستند و نمی توانند هر نوع ماده ای را مصرف کنند.
یکی از توصیه های جدی به این افراد استفاده نکردن از سس خردل می باشد.
زیرا این سس می تواند با حالت ملتهب کننده خود این سیستم را تحت تأثیر قرار دهد و با توجه به وجود یک عامل تحریک کننده و زمینه ی آلرژی شدت این التهاب بیشتر خواهد شد.
معمولا سس هایی که از خردل تهیه می شوند به دلیل داشتن مواد مختلفی در درون خود برای کودکان مناسب نیستند.
7. مصرف گیاه خردل و ایجاد آلرژی در افراد
گیاه خردل یکی از گیاهانی است که مصرف بیش از اندازه ی آن می تواند مخاط بدن شما و همچنین میزان رطوبت را تغییر دهد.
در نتیجه ریزش آب از بینی و دهان شما به ریزشی مستمر تبدیل می شود.
این تا حدی ادامه خواهد داشت که دیگر نمی توانید به اطراف خود توجه داشته باشید.
این سس ها خاصیت تندی زیادی دارند و می توانند آلرژی در بدن کودک شما به وجود آورند.
8. عوارض مصرف سس خردل برای افردا مبتلا به اضافه وزن
افرادی که به چاقی های مزمن مبتلا هستند تا حد امکان از مصرف سس های با تخم مرغ تهیه شده از خردل خودداری نمایند.
زیرا این سس ها به دلیل خوشمزگی به میزان زیادی استفاده می شود و در طولانی مدت می تواند خطر ابتلا به انواع بیماری های قلبی را در شما افزایش بدهد.
برای آنکه سلامت بدن خود را حفظ نمایید بهتر است که از گیاه خردل یا آرد آن به اندازه ی بسیار کم به عنوان تنها یک ادویه بهره ببرید.
تخم و برگ آن می توانند سبب تحریک غده تیروئید گردند بنابراین افراد دارای اختلالات تیروئید در مورد مصرف این گیاه با پزشکشان مشورت نمایند.
9. خطر استفاده خردل به صورت ضماد
ضماد خردل خاصیت گرمازایی دارد و ممکن است استفادهی مستقیم از آن موجب ایجاد تاول پوستی شود. بنابراین آن را بهطور مستقیم بر روی پوست استفاده نکنید و بهتر است بین ضماد و پوست یک تکه پارچه قرار بدهید.
بهطور کلی توصیه میشود وقتی برای اولین بار میخواهید چیزی را امتحان کنید، بیشتر احتیاط کنید.
10. مصرف خردل در دوران باردای و شیردهی
در نهایت آن که مصرف آن در دوران بارداری وشیردهی ممنوع بوده و برای کودکان مجاز نمی باشد.
بیشتر بخوانید:
15 مورد از مضرات کنجد که تا به حال نمی دانستید !
۱۱ خاصیت گیاه علف شاخ بز و فواید آن برای تقویت قوای جنسی
خواص ریشه جعفری | ۱۳ خاصیت شگفت انگیز و درمانی ریشه جعفری