۱۵ مواد غذایی که باعث تولید نفخ و گاز میشوند
غذاهای که باعث تولید گاز می شوند کدامند ؟
گاز توسط بلع هوا و تجزیه مواد غذایی در دستگاه گوارش شما ایجاد می شود که عواقب آن معمولا آروغ زدن، احساس نفخ و یا دفع گاز است.
به طور متوسط، اکثر مردم حداقل 14 بار در هر روز دفع گاز دارند برخی از افراد گاز بیشتری نسبت به دیگران دارند که ممکن است ناراحت کننده و یا خجالت آور باشد.
با این حال، گاز خودش علت زنگ خطر نیست اگر شما در حال تجربه زیادی از گاز و نفخ هستید ایجاد تغییرات در رژیم غذایی شما می تواند کمک کنده باشد.
مواد غذایی که تولید نفخ وگاز را بیشتر میکنند
1. چاودار باعث تولید گاز میشود
چاودار از گونههای غلات است که بسیار مغذی و حاوی فیبر، منگنز، فسفر، مس و ویتامین ب است.
اما چاودار هم مانند دیگر غلات حاوی گلوتن و فیبر است که میتواند باعث نفخ در افراد حساس شود.
2. نوشیدنی گاز دار
نوشیدنی های گازدار نیز می تواند هم گاز ایجاد کند و هم کالری . از این رو بهتر است از آنها اجتناب کنید یا کم مصرف کنید
3. لوبیا و تولید گاز
وقتی شما به غذاهایی تولید کننده گاز فکر می کنید لوبیا احتمالاً در بالای لیست قرار دارد لوبیا حاوی مقدار زیادی از رافینوز است که یک قند پیچیده ای است که بدن در هضم آن مشکل دارد رافینوز از طریق روده کوچک به روده بزرگ رفته و در آن توسط باکتری ها شکسته شده و تولید هیدروژن، دی اکسید کربن و گاز متان می کند که از طریق مقعد خارج می گذرد برای کاهش گاز ناشی از لوبیا، یک بررسی نشان داده است که مصرف محصولات بینو Beano، قبل از مصرف لوبیا به طور موثر گاز روده را در برخی از افراد کاهش می دهد همچنین خیساندن لوبیا یک شب قبل از پخت می تواند به کاهش گاز کمک کند.
4. قندهای الکلی
معمولا مواد غذایی بدون شکر را با قندهای الکلی شیرین میکنند. نوع معمول آنها خیلیتول، سوربیتول و منیتول نام دارند.
قندهای الکلی هم از نوع «فودمت» هستند و باعث مشکلات گوارشی میشوند. مصرف زیاد این قندها میتواند باعث نفخ شود.
5. فراورده های لبنی باعث تولید گاز میشوند
پنیرلاکتوز قندی است که در شیر، محصولات لبنی، از جمله پنیر و بستنی یافت می شود کسانی که به اندازه کافی آنزیم لاکتاز تولید نمی کنند در هضم لاکتوز مشکل دارند که به عنوان عدم تحمل لاکتوز شناخته شده است.
افزایش گاز یکی از علائم عدم تحمل لاکتوز است در صورت شک به عدم تحمل لاکتوز شما ممکن است علائم خود را با جایگزین کردن محصولات غیر لبنی مانند شیر بادام یا محصولات لبنی سویا کاهش دهید و یا علائم خود را با مصرف یک قرص لاکتاز قبل از خوردن غذاهای دارای لاکتوز کاهش دهد.
6. غلات سبوس دار
نان گندم کامل غلات کامل مانند گندم و جو دارای فیبر، رافینوز و نشاسته هستند همه این ها توسط باکتریها در روده بزرگ، شکسته و منجر به گاز می شوند در واقع، برنج تنها دانه است که باعث ایجاد گاز نمی باشد.
در سالهای اخیر بخاطر گلوتن موجود در گندم، این مادهغذایی بسیار بحثانگیز شده است.
گندم به مقدار زیادی مصرف میشود و ماده اصلی در انواع نان، شیرینی و غذاهای خمیری است.
در صورتی که به گلوتن حساسیت داشته باشید، مصرف گندم میتواند منجر به نفخ و شکم درد شود. علاوه بر این گندم حاوی قندی فودماپ هم هست که میتواند باعث نفخ شود.
7. سبزیجات
سبزیجاتبرخی سبزیجات مانند کلم بروکسل، کلم بروکلی، کلم، مارچوبه و گل کلم می توانند باعث ایجاد گاز بیش از حد شوند این سبزیجات همچنین مانند لوبیا، حاوی قندهای پیچیده، رافینوز هستند با این حال، این غذاها بسیار سالم هستند بنابر این قبل از حذف آنها از رژیم غذایی خود با دکتر خود صحبت کنید.
8. سیر و افزایش تولید گاز
سیر هم بسیار پرطرفدار است و هم به صورت مزه و هم درمان از آن استفاده میشود.
سیر هم مانند پیاز حاوی فروکتان است که میتواند به نفخ منجر شود. حساسیت به سیر هم بسیار زیاد است و باعث نفخ دراین افراد میشود. اما سیر پخته کمتر تولید نفخ میکند.
9. نوشابه و تولید گاز و نفخ
نوشابه گازدار می تواند به طور قابل توجهی باعث قورت دادن مقداری هوا شوند هنگامی که هوا به دستگاه گوارش وارد می شود از هر طریقی منتقل شده و باعث آروغ زدن می شود نوشابه را با آب میوه و چای را با آب ( بدون کربناته ) تعویض نمایید زیرا ممکن است به شما کمک کند تا گاز را کاهش دهید.
10. میوه ها
سیب، گلابی و هلومیوه ها مانند سیب، هلو، گلابی و آلو حاوی قند طبیعی الکل و سوربیتول هستند که دستگاه گوارش بدن را دچار مشکل در هضم می کند.
بسیاری از میوه ها نیز فیبر محلول دارند که یک نوع فیبر است که در آب حل می شود سوربیتول و فیبر محلول نیز باید هر دو از طریق روده بزرگ عبور کنند که در آنجا توسط باکتری ها تجزیه و به هیدروژن، دی اکسید کربن و گاز متان تبدیل می شوند.
11. آب نبات
آب نبات نوشیدنی های گازدار مانند مکیدن آب نبات سخت می تواند باعث شود تا شما هوای اضافی بلع کنید همچنین بسیاری از آب نبات های دارای سوربیتول که به عنوان شیرین کننده استفاده می کنید این دو عامل می تواند به تولید گاز اضافی کمک کنند.
12. پیاز یکی از موادی که تولید گاز میکند
پیاز قرمز حاوی قند طبیعی به نام فروکتوز است و مانند رافینوز و سوربیتول، هنگامی که توسط باکتری ها در روده شکسته شوند منجر به توید گاز می شوند.
13. آدامس جویدن
آدامس جویدن یا آدامس به نظر می رسد یک منبع غیر محتمل تولید گاز باشد اما جویدن آدامس می تواند سبب شود تا شما هوای بیشتر را فرو برید بسیاری از آدامس های بدون قند توسط قند الکل شیرین می شوند که سخت تر هضم می شوند مانند سوربیتول، مانیتول و زایلیتول می باشند اگر شما آروغ زیادی می زنید دکتر شما ممکن است توصیه می کنند که شما برای کاهش گاز جویدن آدامس را متوقف نمایید.
14. غذاهای فراوری شده
غذاهای فراوری شده محصولات بسته بندی شده مانند نان، غذاهای سرپایی، غلات و سس سالاد هستند اینها شامل انواع مواد، از جمله فروکتوز و لاکتوز می باشند که این ترکیب می تواند به افزایش گاز منجر شود.
15. کلم بروکلی باعث تولید گاز و نفخ میشود
کلم بروکلی علاوه بر فواید بی نظیری که دارد باعث تولید گاز و نفخ نیز می شود . اما این بدان معنا نیست که شما نباید کلم بروکلی بخورید . این محصول از مواد غذایی بسیار مغذی است که باید گاز آن رانادیده بگیرید
بسشتر بخوانید :
درمان نفخ و گاز معده با بهترین دمنوش های تایید شده در طب سنتی
رفع نفخ بعد از مصرف حبوبات : چگونه بعد از خوردن حبوبات دچار نفخ …