سوختگی پا ناشی از پوشک : سوختگی پوشک را چگونه درمان کنیم؟
درمان سوختگی پای نوزاد ناشی از پوشک (راش پوشک)
سوختگی پای نوزاد بر اثر اسهال و یا ادرار ممکن است به وجود آید اما درمان سوختگی پای نوزاد به آسانی در خانه میسر خواهد شد راههای درمان سوختگی پای نوزاد را در ادامه بیان خواهیم کرد. شاید به ندرت بتوان نوزادی را در جهان یافت که سوختگی پوشک را تجربه نکرده باشد.
بسیاری از نوزادان تا 2 سالگی به دلیل تماس پوست حساس شان با ادرار و مدفوع دچار سوختگی پوست می شوند. این سوختگی معمولا با التهاب و قرمزی پوست همراه است و بی قراری و بی تابی نوزاد را به همراه دارد که معمولا مانع از خواب آرام و عمیق کودک می شود و در دراز مدت ممکن است موجب ابتلا کودک به بیماری های عفونی پوست شود.
به طور عادی، باکتری موجود در مدفوع، اوره را می شکند (اوره جزئی از مواد موجود در ادرار می باشد) و در نتیجه موجب PH قلیایی و تحریک پوست می شود. پس اگر کودک مدفوع کرد، باید پوشک نوزاد را فورا عوض نمود، برای اینکه پوست نوزاد همیشه باید خشک بماند تا زخم نشود.
وقتی پای نوزاد می سوزد ناحیه گرفتار ممکن است خشک یا مرطوب بوده و گاهی جوش دار بنظر می رسد . اگر بثورات اولیه درمان نشود می تواند به چیز بدتری تبدیل شود مثلا” یک عفونت قارچی یا یک عفونت باکتریال .
عفونت قارچی در بچه هایی که آنتی بیوتیک مصرف میکنند شایعتر است ( این داروها باکتری خوبی را که در حال طبیعی رشد قارچ را کنترل می کنند از بین می برند ) و معمولا” بصورت نقطه های قرمز رنگی آغاز می شوند که تکثیر شده به شکل یک لکه قرمز رنگ یک پارچه در می آیند . عفونتهای باکتریال که ممکن است با طب همراه باشند معمولا باعث لکه های زرد رنگ نشت کننده یا لورکهای پر از چرک می گردد .
چرا پای نوزادتان میسوزد؟
شاید به ندرت بتوان نوزادی را در جهان یافت که سوختگی پوشک را تجربه نکرده باشد. بسیاری از نوزادان تا ۲ سالگی به دلیل تماس پوست حساسشان با ادرار و مدفوع دچار سوختگی پوست میشوند.
این سوختگی معمولا با التهاب و قرمزی پوست همراه است و بیقراری و بیتابی نوزاد را به همراه دارد که معمولا مانع از خواب آرام و عمیق کودک میشود و در دراز مدت ممکن است موجب ابتلا کودک به بیماریهای عفونی پوست شود.
اولین قدم برای درمان
یکی از مفیدترین و سادهترین روشها برای کنترل و درمان سوختگی پوشک نوزاد آن است که او را زود به زود عوض کنیم. یعنی مراقب باشید به محض آنکه کودک قضای حاجت کرد او را عوض کنید تا ادرار یا مدفوع او موجب سوختن پوستش نشود. البته عوض کردن تنها نمیتواند چندان موثر باشد.
بهتر است والدین بعد از هر بار عوض کردن کودک برای مدتی او را باز بگذارند و او را در مجاورت هوا قرار دهند تا پوست ناحیه پوشک کمی هوا بخورد و از میزان حساسیت آن کاسته شود.
اهمیت درمان به موقع سوختگی پا با ادرار
یکی از مهمترین عواملی که درمان به موقع سوختگیهای ناحیه پوشک را پر رنگ میکند، احتمال ابتلا به عفونتهای پوستی، ابتلا به قارچ و حساسیتهای پیشرفته است که ممکن است در دراز مدت به زخم تبدیل شود.
این عوارض که با التهاب، قرمزی، خارش و بیتابی نوزاد همراه میشود درد و سوزش به همراه دارد و معمولا طول درمان طولانی و طاقت فرسایی برای نوزاد و خانوادهاش دارد. از این رو پدر و مادرها نباید احتمال ابتلا به سوختگی و بروز بیماریهای عفونی پوست را نادیده بگیرند.
پای نوزاد را با کرم چرب کنید
امروزه در داروخانهها، روغنها، کرمها و لوسیونهای مختلفی برای پیشگیری و درمان سوختگی ناحیه پوشک نوزاد وجود دارد؛ کرمهایی که با کمک آنها میتوانید مقاومت پوست ناحیه پوشک را در برابر سوختگی افزایش دهید و موجب نرم شدن و تقویت پوست این ناحیه شوید.
البته تهیه پوشکی از جنس مرغوب نیز برای پیشگیری از سوختگی پوست پای نوزاد توصیه میشود چرا که گاهی بخش زیادی از سوختگیها ناشی از حساسیتی است که استفاده از پوشک با جنس نامرغوب در پای کودک به وجود میآورد.
مدت درمان ۲۰ روز
نوزادانی که دچار سوختگی ناحیه پوشک میشوند در صورتی که به نوع شدید آن مبتلا شده باشند در عرض ۲۰ روز درمان میشوند. البته این اتفاق در شرایطی میافتد که پدر و مادر نوزاد او را نزد متخصص کودکان برده و دستورات لازم برای درمان سوختگی پای نوزاد را دریافت کرده باشند.
در شرایطی که سوختگی پای بچه کم باشد بین ۱۰ تا ۱۵ روز زمان لازم است تا سوختگی، التهاب و قرمزی ناحیه پای بچه به طور کامل از بین برود.
این نکات را جدی بگیرید
- با مشاهده اولین نشانههای سوختگی پای کودک برای درمان آن اقدام کنید و از کنار آن ساده عبور نکنید.
- اگر بعد از ۲ تا ۳ روز شاهد پیشرفت سوختگی و افزایش التهاب پوسته ناحیه پوشک نوزاد بودید حتما به متخصص کودکان مراجعه کنید.
- پوشک نوزادتان را بررسی کنید و احتمال داشتن حساسیت نوزاد به جنس و نوع پوشک را بررسی کنید. در صورتی که پوست بچه به جنس پوشک حساس است در اولین فرصت مارک پوشک را تغییر دهید.
- هر روز به پوست ناحیه پوشک بچه کرم یا روغن بچه بزنید تا احتمال ابتلا به سوختگی و حساسیت را در این ناحیه به حداقل برسانید.
همچنین بخوانید:
حساسیت نوزاد به پوشک و درمان های خانگی آن
سم در پوشک نوزادان و بانوان ( محصولات تراریخته )
علت نارنجی بودن رنگ ادرار کودکان را میدانید؟!
راهکارهای درمان خانگی راش پوشک یا ادرار سوختگی
هر زمانی که التهاب پوستی در ناحیۀ زیر پوشک نوزاد مشاهده کردید، بهتر است نکات زیر را به یاد داشته باشید و آنها را برای درمان انجام دهید:
تعویض مرتب پوشک
با تعویض مرتب پوشک، پوست کودک خود را تمیز و خشک نگه دارید. این ممکن است به معنای آن باشد که لازم است او را نیمهشب برای عوض کردن پوشک بیدار کنید. این کار ایرادی ندارد و حتی ضروری هم هست.
آبکشی درست
در هر تعویض پوشک، ناحیۀ زیر پوشک را به خوبی با آب تمیز کنید و از دستمال مرطوبهای حاوی الکل یا عطر استفاده نکنید. بهتر است هر بار پای نوزاد را به آرامی با آب گرم بشویید.
خشک کردن صحیح
پوست کودک را با حرکات ضربهای و ملایم کمی خشک کنید و آن را مالش ندهید. خیلی بهتر است اگر بگذارید پای نوزاد به مدت ۱۵ دقیقه در معرض هوا و خودبهخود خشک شود. همچنین برای خشک کردن هرگز از حولۀ زبر یا کثیف استفاده نکنید.
استفاده از پماد مناسب
بعد از هر تعویض پوشک، برای کمک به محافظت از پوست کودک در برابر مدفوع و ادرار از پمادی استفاده کنید که یک لایۀ محافظ روی پوست ایجاد میکند. چند پماد محافظ خوب مثل جمله وازلین غیرنفتی، محصولات حاوی لانولین و اکسید روی سفید در بازار موجود است. بهتر است برای خرید این پمادها با پزشک کودک مشورت کنید.
هوا خوردن پای نوزاد
وقتی هوا گرم است و کودک میتواند خارج از خانه یا در اتاقی بازی کند که تمیز کردن کفپوش آن آسان است، بگذارید هر روز تا جایی که ممکن است بدون پوشک و بدون پماد سوختگی باشد. همچنین می توانید او را برهنه روی یک زیرانداز ضدآب بگذارید تا بازی کند. قرار گرفتن در معرض هوا بهبود را سریعتر خواهد کرد و اقدامی بسیار مؤثر است.
برهنه خوابیدن
هر زمان که کودک دچار ادرار سوختگی و التهاب پوست در ناحیۀ پوشک شد، در صورت امکان اجازه دهید بدون پوشک و شلوار بخوابد. یک زیرانداز پلاستیکی زیر ملافۀ تخت به محافظت از تشک کمک خواهد کرد.
استفاده از پوشک راحتتر
پوشک کودک را شل ببندید یا از پوشکی استفاده کنید که کمی برایش بزرگ باشد تا اجازۀ گردش بهتر هوا را بدهد. اگر از پوشک یکبارمصرف استفاده میکنید، مارک متفاوتی را امتحان کنید تا شاید با پوست کودک سازگاری بیشتری داشته باشد.
انواع مختلفی از پوشک برای پوستهای حساس وجود دارد که رطوبت بیشتری را از پوست کودک دور میکند.