دسته‌بندی نشده

تیوتیکسن چیست و چرا مصرف می شود؟

معرفی کاربردهای درمانی کپسول تیوتیکسن

تیوتیکسن (Thiothixene) یک آنتی سایکوتیک است که برای تسکین علائم اسکیزوفرنی و دیگر اختلالات روانی تجویز می‌شود. اختلالات روانی مانند اسکیزوفرنی موجب اختلال در ایده‌ها و باورها ، برخی رفتارهای پرخاشگرانه و توهم می‌شود که این رفتارهای پرخاشگرانه بیماران ممکن است باعث آسیب به خودشان یا دیگران شود.

داروهایی مانند تیوتیکسن با به تعادل رساندن مواد شیمیایی مغز (دوپامین) ، به درمان برخی از رفتارهای پرخاشگرانه در بیماران کمک می‌کند.

مکانیسم اثر تیوتیکسن

آنتاگونیست گیرنده یD2 دوپامینرژیک؛ هم چنین احتمالا دارای اثرات آنتی کولینرژیکی و مهارکننده آلفا نیز می باشد.

فارماکوکینتیک تیوتیکسن

بعد از مصرف خوراکی سریعاً جذب می‌شود ، اما جذب آن ناقص و غیر قابل پیش بینی‌است در کبد متابولیزه و از طریق ادرار دفع می‌شود. نیمه عمر دارو در مرحله اول 4/3 ساعت و در مرحله تأخیری تقریباً 34 ساعت است. زمان لازم برای رسیدن به اوج غلظت سرمی 3-1 ساعت می‌باشد.

مقدار و روش درست مصرف داروی تیوتیکسن

قبل از شروع درمان با این دارو، بروشور دارویی داخل بسته را به دقت مطالعه کنید. این بروشور به شما کمک می‌کند تا اطلاعات دارویی را راجع به دارو به دست آورده و از عوارض جانبی احتمالی آن مطلع شوید.

دوز و مقدار داروی تیوتیکسین از فردی به فرد دیگر متفاوت است؛ دارو را دقیقاً همانطور که پزشک اعصاب و روان به شما تجویز کرده است، استفاده نمایید.

تیوتیکسین برای کنترل اسکیزوفرنی و سایر موارد جنون به کار می رود. در ابتدا 5 میلی گرم دو بار در روز،در صورت نیاز و بر اساس تحمل بیمار حداکثر mg/day 60 مصرف می شود.بیماران سالخورده به مقادیر کمتری از این دارو نیاز دارند و افزایش مقدار مصرف در آنها باید تدریجی باشد.

سعی کنید دوزهای تیوتیکسین خود را در همان زمان هر روز و سر یک ساعت منظم مصرف کنید. بدون مشورت با پزشک دوز تیوتیکسین را کاهش ندهید و یا قطع نکنید.

اگر فراموش کردید که دوز تیوتیکسین روزانه خود را در زمان مشخص مصرف کنید اما به زودی یادتان افتاد، دارو را مصرف کنید؛ اما اگر زمانی به یاد آوردید که نزدیک به ساعت دوز بعدی دارو است، دوز از یاد رفته را مصرف نکنید. نباید به خاطر دوز از یاد برده شده، دو دوز از دارو را باهم مصرف کنید.

Thiothixene

موارد منع مصرف تیوتیکسن

این دارو رد صورت وجود دیسکرازی خون، ضعف مغز استخوان، کلاپس گردش خون، ضعف CNS و کومای ناشی از مصرف دارو نباید مصرف شود.

مصرف تیوتیکسن در دوران بارداری و شیردهی

در دوران بارداری و شیردهی، نباید دارویی را خودسرانه و بدون مشورت با پزشک استفاده کنید. مصرف داروی تیوتیکسن در دوران بارداری ممکن است برای جنین خطرناک باشد.

تاثیر مصرف داروی تیوتیکسن بر رانندگی

تیوتیکسن باعث سرگیجه و خواب آلودگی در شما می‌شود و بر توانایی شما در رانندگی تأثیر می‌گذارد. در دوران استفاده از این دارو بهتر است قبل از رانندگی و کار با ماشین آلات از هوشیاری خود مطمئن شوید.

تداخلات دارویی تیوتیکسن

تداخل دارویی ممکن است عملکرد داروها را تغییر و خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. یک لیست از تمام داروهایی (ازجمله داروهای با نسخه / بدون نسخه و داروهای گیاهی) که استفاده می‌کنید تهیه کرده و آن را با دکتر و داروساز خود به اشتراک بگذارید. دوز داروی مصرفی خود را بدون مشورت با دکتر خود تغییر نداده و یا مصرف دارو را ترک نکنید.

اگر از داروهای زیر استفاده می‌کنید ، حتماً به پزشک خود اطلاع دهید: آنتی کولینرژیک‌ها (به عنوان مثال، آتروپین، دی سیکلومین، اسکوپولامین)، آگونیست‌های دوپامین (به عنوان مثال، کابرگولین، لوودوپا، پرگولید) ، داروهای کاهش فشار خون ( مانند پرازوسین ، گوانتیدین ) ، لیتیوم.

داروهای خاصی که در ادامه نام می‌بریم، می‌توانند خطر عوارض جانبی داروی تیوتیکسن (مانند تنفس آهسته ، خواب آلودگی شدید و سرگیجه) را چندین برابر کنند، اگر داروهایی از جمله: الکل، ماری جوانا، داروهای خواب و یا ضد اضطراب (مانند دیازپام (diazepam)، زولپیدم (zolpidem))، آنتی‌ هیستامین‌ ها (از قبیل ستیریزین (cetirizine)، دیفن هیدرامین (diphenhydramine))، شل‌ کننده‌های عضلانی و داروهای ضد درد و مسکن (مانند کدئین) را استفاده می‌کنید، به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید.

برچسب بر روی تمام داروهای خود را (مانند داروهای آلرژی یا سرفه و سرماخوردگی) بررسی کنید چرا که برخی از آن‌ها از موادی تشکیل شده‌اند که باعث خواب‌ آلودگی می‌شوند. از داروساز خود در مورد استفاده از آن‌ها سؤال کنید تا با خیال راحت بتوانید از این داروها استفاده کنید.

هشدار درباره مصرف تیوتیکسن

بعضی دارو‌ها را نمی‌توان در بعضی از شرایط تجویز نمود و بعضی دارو‌ها نیز در صورتی که نیاز به درمان تکمیلی باشد تجویز می‌گردد؛ بنابراین بهتر است که قبل از مصرف داروی تیوتیکسن ، پزشکتان از موارد زیر مطلع باشد:

  • در صورتی‌ که باردار هستید و یا در صورتی‌ که به نوزاد خود شیر می‌دهید.
  • اگر بیماری قلبی-عروقی دارید.
  • اگر مشکلی در کلیه یا کبد دارید.
  • اگر هر یک از مشکلات زیر را دارید: پارکینسون، گلوکوم (فشار چشم بالا)
  • اگر سرطان سینه دارید.
  • در صورتی که صرع یا سابقه تشنج دارید.
  • اگر سابقه بیماری یا جراحی مغز یا تومور مغزی دارید.
  • در صورتی که فشار خون شما پایین است.
  • در صورتی که به مشکل خونی یا مغز استخوان دارید.
  • اگر به مصرف الکل یا مواد مخدر اعتیاد دارید.
  • در صورتی که مشکل پروستات یا دفع ادرار دارید.
  • اگر سابقه واکنش آلرژیک به دارویی دارید.

اگر در حال مصرف داروی خاصی هستید. این داروها شامل تمامی داروهای در دسترس است، چه برایتان تجویزشده است و چه بدون تجویز پزشک آن را مصرف می‌کنید نظیر داروهای گیاهی و داروهای مکمل.

قرص

عوارض مصرف داروی تیوتیکسن

همه داروها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرف‌ کنندگان نیز هیچ نوع عارضه‌ای بروز نمی‌دهند. یکسری از عوارض بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف دارو، از بین می‌روند. در‌ صورت بروز مستمر هریک از عوارض می‌بایست به پزشک اطلاع داده شود:

  • احساس خواب‌ آلودگی، سرگیجه و تاری دید
  • خشکی دهان
  • یبوست
  • مشکل در دفع ادرار ، درد معده، تشنج، علائم عفونت مانند گلو درد و تب، بزرگ شدن سینه: اگر این علائم را داشتید سریعا به پزشک مراجعه نمایید.
  • علائم آلرژی به دارو مانند راش پوستی و تنگی نفس: اگر چنین عوارض جدی داشتید سریعا به پزشک مراجعه نمایید.

نکته مهم: اگر شما تجربه علائمی مانند سفتی عضلات، لرز، خستگی، مشکلات کلیوی، تب بسیار بالا، احساس گیجی، ضربان قلب سریع و تعریق داشتید، باید با دکتر خود تماس بگیرید. این نشانه‌ها می‌تواند نشانه‌ای از یک بیماری نادر شناخته شده به نام سندرم نورولپتیک بدخیم (neuroleptic malignant syndrome) است.

اگر شما هر علائم دیگری دارید که احساس می‌کنید به خاطر استفاده از داروی تیوتیکسین می‌باشد، با پزشک خود مشورت کنید.

عوارض مصرف بیش از حد تیوتیکسن

تیوتیکسین را بیش از دوز تجویز شده توسط پزشک ، مصرف نکنید. اگر احساس کردید که فردی دچار مسمومیت شده است و علائمی مانند از دست دادن هوشیاری، کما ، خواب آلودگی شدید، تنگی نفس ، غش و ضعف (از حال رفتن) در او دیدید، سریعاً با اورژانس تماس بگیرید.

شرایط نگهداری از داروی تیوتیکسین

  • دارو را از دسترس کودکان دور نگه دارید.
  • دارو را در جایی خشک و خنک و به دور از گرما و تابش نور مستقیم نگه‌ دارید.

بیشتر بخوانید:

آشنایی با کاربردهای درمانی داروی زیپراسیدون

آشنایی با موارد مصرف قرص کوتیاپین (Quetiapine)

آشنایی با داروی تیوپروپازات و موارد مصرف آن

separator line

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا