دسته‌بندی نشده

نقش پدر در تربیت فرزندان

پدر در تربیت فرزندان چه نقشی دارد ؟

در بسیاری از خانواده‌ها نقش پدر در تربیت فرزندان در پی تاکید بر نقش مادران در این امر، نادیده و کمرنگ انگاشته می‌شود. در چنین خانواده‌هایی پدر تنها مسئول تامین مخارج خانواده است. هرچه این دیدگاه در خانواده‌ای قوی تر باشد، روابط بین پدر با فرزندان از صمیمت کمتری برخوردار بوده و شاهد یک شکاف میان آن‌ها خواهیم بود.

در این وضعیت هرچقدر هم که مادر در تربیت فرزندان تلاش خود را انجام دهد؛ بخش مربوط به پدر را نمی‌تواند جبران کند. طبق تحقیقات، پدران در ایجاد اعتماد به نفس، شناخت احساسات، یادگیری سالم و مقابله با استرس کودکان نقش اساسی ایفا می‌کنند و در صورت سهل انگاری در امر تربیت؛ کودکان دچار نوعی از ناامنی، عصبانیت و دیگر مشکلات می‌شوند. ما در این مقاله به بررسی دقیق‌تر این موضوع با توجه به تجارب متخصصان در جلسات مشاوره کودک پرداخته‌ایم پس همراه ما باشید.

اهمیت نقش پدر در تربیت فرزندان

همانطور که گفته شد حضور و رفتار پدر در زندگی و تربیت فرزندان اهمیت زیادی دارد، عدم حضور پدر (یا موثر نبودن) می‌تواند به بخش‌های مختلف شخصیتی و زندگی فرزندان آسیب بزند. با اتخاذ سبک فرزندپروری مناسب لازم است تا از این آسیب‌ها بکاهید. اما تنها حضور پدر کافی نیست، برای داشتن نقش پدر خوب به موارد زیر توجه کنید.

رشد احساسات

بودن پدر در کنار فرزندان بر شخصیت آن‌ها تاثیر می‌گذارد. بچه‌ها به صورت آگاهانه و ناآگاهانه ویژگی‌های زیادی را از پدر به ارث می‌برند. به راحتی می‌توانید مشاهده کنید فرزندان افرادی که اجتماعی هستند بیشتر به اجتماعی بودن سوق پیدا می‌کنند. نوع رفتار و نحوه صحبت شما با فرزندانتان موجب می شود تا احساسات او تحریک شده و رشد بیابد.

پیشرفت تحصیلی و شناخت استعدادها

زمانی که فرزندتان در کنار شما زمان مناسبی را گذرانده باشد، آمادگی بهتری در زمینه‌های تحصیلی پیدا می‌کند. او برای صحبت کردن و جلب رضایت شما اهمیت قائل می‌شود و در نتیجه سعی می‌کند موفقیت‌های بیشتری را کسب کند. همچنین در این راستا بیشتر سعی می‌کند تا توانایی‌های خود را کشف کند. معمولا اگر شما به عنوان پدر او تحصیلات یا مهارت‌های سخن وری فردی بالایی داشته باشید، او رشد بیشتری پیدا خواهد کرد.

پدر در تربیت فرزندان چه نقشی دارد ؟

ارتباط گیری مناسب و کاهش پرخاشگری

شما به عنوان پدر خانواده یکی از مهم‌ترین الگوهایی هستید که کودک به آن نگاه می‌کند و بر آن اساس رفتار می‌نماید. وقتی که شما با همسرتان رابطه و ارتباط گیری مناسبی داشته باشید، کودک می‌تواند ارتباط سالم را بشناسد و در آینده با دیگران ارتباط سالم برقرار کند. وقتی شما و همسرتان حتی در زمان دعوا همچنان احترام یکدیگر را نگه دارید، کودک تان می‌آموزد که احترام شما را حفظ کند و کمتر به پرخاشگری و رفتارهای تکانشی رو بیاورد.

بالا بردن اعتماد به نفس (خصوصا در دختران)

همانطور که گفته شد پدر خانواده نقش مهمی در تربیت فرزندان خانواده دارد. زمانی که در رابطه کودک و والد اختلافاتی وجود داشته باشد، تاثیرات مخربی بر رفتار و اخلاق او می‌گذارد. رابطه مثبت و سالم پدر با فرزند (خصوصا دختر) به صورت شگفت انگیزی باعث افزایش اعتماد به نفس فرزند می‌شود. در صورتی که پدر یک دختر با او محترمانه برخورد کند، این دختر از تمام مردهای زندگیش انتظار چنین رفتاری را دارد و برای خود شخصیت قابل احترامی را در نظر می‌گیرد.

مقاومت در مقابل استرس

ارتباط سالم و مناسب پدر با فرزند فقط بر دختران خانواده تاثیر مثبت ندارد، افرادی که رابطه مناسب تری با پدر خود دارند، در مقابل استرس توانایی‌های بهتری از خود نشان می‌دهند. همچنین طبق پژوهش‌ها پسرانی که با پدرانشان ارتباط سالم تری دارند، در حل تعارضات و مسائل رقابتی بهتر عمل می‌کنند. به بیان دیگر شما می‌توانید با ایجاد یک ارتباط سالم با فرزندتان احتمال درگیر شدن او با افسردگی و دیگر ناراحتی‌ها را کم کنید.

تفاوت نقش پدر در تربیت فرزندان دختر و پسر

هر پدری بر اساس شرایط مختلف، رفتار متفاوتی از خود بروز می‌دهد. منظور از شرایط تعداد اعضای خانواده، سن و سال پدر یا شرایط اقتصادی و… است.

مثلا ممکن است پدری در سنین نوجوانی دخترش سخت‌گیر شود در حالی که پیش از آن به او آزادی بیشتری می‌داد. به دلیل تفاوت‌ها نمی‌توان رفتارها را پیش بینی کرد؛ اما همیشه پدر سعی می‌کند در مورد روابط عاطفی آینده دخترش به صورت موثر و سازنده‌ای نقش داشته باشد. استحکام رابطه پدر و دختر، سلامت دختران را در بزرگسالی تضمین می‌کند.

در رابطه پدر و پسری بیشتر زمانی تعارضات شروع می‌شود که پسر در دوران نوجوانی سعی می‌کند مردانگی خود را ثابت کند. در این سن معمولا صبور بودن و رفتار خردمندانه پدر را برای سازمان دهی تعارضات توصیه می‌کنند تا رابطه دوستانه پدر و پسری دوباره برقرار شود. در نهایت باید چنین گفت که رابطه پدر با فرزندان در هر خانواده به صورت خاصی است که نمی‌توان به سادگی آن را دسته بندی نمود. اما با نحوه برخورد با فرزندان در سن بلوغ از این تعارضات بکاهید.

separator line

چهار نقش مادر در تربیت فرزندان

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا