دسته‌بندی نشده

بهترین زمان برای اجابت دعا چه زمانی است؟

بهترین زمان برای دعا کردن از زبان ائمه معصومین(ع)

دعا در بین عبادات دارای یک جایگاه ویژه بوده و بزرگان دین آن را افضل عبادات و دارای درجه عالیه می دانند.
آیات شریفه قرآن هم دلالت بر این مهم دارند :« ادْعُونی أَسْتَجِبْ لَکُم، بخوانید مرا تا اجابت کنم شما را .»

از امام باقر(ع) نقل شده است که فرمود:
«مَا مِنْ شَیْ‏ءٍ أَفْضَلَ عِنْدَ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ مِنْ أَنْ یُسْئَلَ وَ یُطْلَبَ مِمَّا عِنْدَهُ وَ مَا أَحَدٌ أَبْغَضَ إِلَى اللَّهِ عَزَّوَجَلَّ مِمَّنْ یَسْتَکْبِرُ عَنْ عِبَادَتِهِ وَ لَا یَسْأَلُ مَا عِنْدَهُ

هیچ چیزی نزد خداوند افضل از این نیست که دست دعا و مسئلت به پیشگاه او دراز کنند و فضل و نعمت او را تقاضا کنند و هیچ کس مبغوض تر و منفورتر نزد خداوند از کسانی که از عبادت او تکبر می ورزند و از مواهب او تقاضا نمی کنند نیست.»

در کتاب جواهر الکلام جلد هفتم که یکی ازکتب مهم فقهی است از امام جعفر صادق (ع) نقل شده :
«دونفر که با هم نمازشان راشروع کرده و پایان می دهند فقط یکی بیشتر دعا می خواند و کمتر قرآن می خواند و دیگری بیشتر قرآن می خواند و کمتر دعا می خواند شخصی درباره این دو نفر سوال کرده و می گوید: أیهما أفضل ؟ کدام یک برتر است؟
امام (ع) می فرماید: هرکدام دارای فضائلی هستند . شخص می گوید:کدام یک با فضیلت تر از دیگری است؟
امام صادق (ع) فرمود: الدعا افضل، دعا افضل تر و برتر است.

بهترین زمان های دعا

همانطور که خداوند متعال می فرماید:
ادْعُونِی أَسْتَجِبْ لَکُمْ إِنَّ الَّذِینَ یَسْتَکْبِرُونَ عَنْ عِبَادَتِی سَیَدْخُلُونَ جَهَنَّمَ دَاخِرِینَ

مرا بخوانید تا شما را اجابت کنم در حقیقت کسانى که از پرستش من کبر مى ‏ورزند به زودى خوار در دوزخ درمى ‏آیند؛ لذا امام (ع) می فرماید: به والله که دعا بالاترین عبادت است. وبسیار بر عبادت بودن دعا تاکید می کند.

حضرت علی (ع) می فرماید:
أحب الأعمال عند الله فی الارض الدعا
دوست داشتنی ترین اعمال نزد خداوند متعال دعا است.
دعا از واژه “دعو” به معنای دعوت کردن آمده و سه عنصر دارد که این عناصر یکی داعی یعنی دعوت کننده ، مدعو به معنی دعوت شده و در آخر مکان عبادت است.

حجت الاسلام شهرباف افزود :
خداوند متعال به عنوان دعوت شده زمانی وارد مکان دل و روح ما در هنگام دعا می شود که این مکان از هر گونه گناهی پاک و منزه باشد که لازمه این پاکی استغفار به درگاه ربوبیت الهی است.
وی در خصوص روزها و ماه های پر فضیلت برای دعا اظهار کرد :
در بین روز های پر فضیلت، روز عرفه، شب و روز جمعه و در بین ماه ها، ماه مبارک رمضان برای دعا مناسب تر و با فضیلت تر است.

این کارشناس مذهبی در رابطه با روز جمعه افزود:
در بین روزهای هفته شب جمعه و روز آن از همه افضل تر است و در روایات آمده: هیچ صبحی بهتر از صبح جمعه دمیده نشده است، لذا هنگامی که برادران حضرت یوسف از پدر خود می خواهند تا برایشان دعا کرده و آنها را ببخشد حضرت می فرماید در سحر شب جمعه که از با فضیلت ترین زمان ها برای اجابت دعا است برایتان دعا خواهم کرد.

یکی دیگر از زمان های اجابت دعا هنگام نزول رحمت الهی است. در زمان بارش باران و برف دعا مستجاب می شود اما یکی دیگر از این زمانها هنگام زوال است که به آن ظهر شرعی نیز گفته می شود.
غفیله حد فاصل بین نماز مغرب و عشا است که برای اجابت دعا مناسب بوده و در خصوص آن نماز غفیله را مناسب می دانند.یکی از عللی که به این زمان غفیله می گویند این است که شیطان در این زمان از انسان غافل شده و اجازه راهیابی به انسان راندارد البته نفس اماره در این زمان هم توانایی ارتکاب به گناه را دارد.
خواندن نماز شب و دعا در زمان نیمه شب شرعی که یازده ساعت و ربع بعد از اذان ظهر شروع می شود نیز بسیار تاکید شده است و لازم به ذکر است هرچه این زمان به اذان صبح نزدیک تر باشد اجابت دعا بیشتر خواهد بود.

شرایط دعا کردن

  1. اول: اعتراف به گناهان
  2. دوم : شکر نعمتها
  3. سوم : صلوات بر محمد و آل محمد
  4. چهارم : دعا کردن و حاجت خواستن
  5. پنجم : صلوات بر محمد و آل محمد.

 ساعت استجابت دعا

اگر دعایتان مستجاب شده مواظب سه حالت باشید

آن که عجب نکنى و نگویى من معلوم مى شود آدم خوبى هستم که دعایم مستجاب شد زیرا عجب و خودپسندى باعث فساد عمل و غلبه شیطان است .
شکر و حمد خدا نمایى که تفضل کرد بر تو به اجابت دعاى تو، بلکه مستحب است دو رکعت نماز شکر بجا آورى .
همین که دعاى تو مستجاب شد ترک دعا نکنى و باز در خانه خدا بروى تا بیگانه نشوى و در وقت حاجت خواستن دوباره آشنا باشى .

اگر دعایتان به اجابت نرسید مواظب این سه حالت باشید

اول : آن که مایوس نشوى از رحمت خدا، زیرا به اجابت نرسیدن دعا ممکن است به سبب گناهان تو باشد که مانع اجابت است پس درصدد رفع آن به توبه و تعذیب نفس برآى .
دوم : ترک دعا نکن .
سوم : راضى باش به تقدیر الهى تا همان رضاى تو باعث اجابت دعایت بشود.

امام حسن علیه السلام مى فرماید:

من ضامنم از براى کسى که در قلب او چیزى خطور نکند بجز رضا و خشنودى به قضاى خدا این که دعا کند پس مستجاب شود.

حتماً بخوانید:

دعا کردن سه حالت دارد که به هر حالتى که باشد براى انسان اجر معنوى دارد

حالت اول : آن که صلاح بنده در آن هست و به او مى رسد و مشروط به دعا نیست و در این صورت ثمره دعا تقرب بنده است به خدا.
حالت دوم : آن که صلاح بنده در آن هست و رسیدن به آن مشروط است به دعا کردن و در این صورت ثمره دعا دو چیز است یکى رسیدن به مطلوب و دیگر تقرب به خدا.
حالت سوم : آن که صلاح بنده در آن نیست و به آن نمى رسد چه دعا بکند چه نکند و در این صورت ثمره دعا دو چیز است یکى تقرب به خدا، دوم عوض آن که در دنیا از او منع شده در آخرت به اضعاف آن به او عطا مى شود.

دعاى پیش از دعا کردن

حضرت على علیه السلام :هر کس دوست مى دارد که دعایش رد نشود پس بخواند پیش از دعایش این دعا را.

ماشاء اللّه توجها الى اللّه ، ماشاء اللّه تعبداللّه ، ماشاء اللّه تلطفا للّه ، ماشاء اللّه تذللا للّه ، ماشاء اللّه استضارا باللّه استکانه للّه ، ماشاء اللّه تضرعا الى اللّه ، ماشاء اللّه استعانه با اللّه استعانه باللّه ، ماشاء اللّه لا حول و لاقوه الا باللّه العلى العظیم .

حضرت سجاد علیه السلام فرموده است : به روایت قطب راوندى در کتاب دعوات که روز عاشورا پدرم امام حسین علیه السلام در حالى که خون جوش مى زد مرا به سینه چسبانید و فرمود: پسرجان دعائى را که حضرت زهرا سلام اللّه علیها از رسول خدا صلى الله علیه و آله و او از جبرئیل آموخت و به من تعلیم داد حفظ کن از براى هر حاجت و همه و غم و پیشامد کار بزرگ و هر مصیبت مفید است و فرمود دعا کن و بگو:

الهى بحق یاسین و القرآن الحکیم و بحق طه و القرآن العظیم یا من یقدر على حوائج السائلین یا من یعلم ما فى الضمیر یا منفسا عن المکر و بین یا مفرجا عن المغمومین یا راحم الشیخ الکبیر یا رازق الطفل الصغیر یا من لایحتاج الى التقسیر صل على محمد و آل محمد و افعل بى کذا و کذا.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا