دسته‌بندی نشده

بازی درمانی (Play Therapy) چه مشکلاتی را در کودکان بهبود می بخشد؟

بازی درمانی در کودکان چیست و چه اثراتی دارد

بازی درمانی Play Therapy نوعی مشاوره یا روان درمانی است که از بازی برای ارزیابی ، پیشگیری یا درمان چالش های روانی-اجتماعی کودک استفاده می کند. اگرچه بازی درمانی را می توان در مورد بزرگسالان نیز استفاده کرد ، اما بیشتر در کودکان استفاده می شود.

مزایای بازی درمانی

در ظاهر به نظر می رسد که بازی درمانی فقط در مورد سرگرمی با اسباب بازی است. با این حال ، تحقیقات نشان می دهد بازی درمانی در درمان انواع مشکلات روان و اختلالات رفتاری موثر است.

علل استفاده از بازی درمانی

کودکان فاقد مهارت های شناختی و کلامی برای گفتگو در مورد برخی موضوعات هستند. به عنوان مثال غم و اندوه می تواند برای آنها بسیار پیچیده باشد و کودک ممکن است در بیان افکار و احساسات خود دچار مشکل شود.
بازی می تواند راهی عملی برای کودکان باشد تا بتوانند روی موضوعاتی که برای آنها ناراحت کننده است کار کنند. آنها می توانند صحنه ها را بازی کنند ، به مشکلات خاصی بپردازند ، یا شخصیت هایی خلق کنند که احساسات خود را با آنها به اشتراک می گذارند.

بازی درمانی چیست

کودکان اغلب احساسات خود را با اسباب بازی ها به نمایش می گذارند . کودکی که یکی از عزیزان خود را از دست داده است ممکن است با استفاده از عروسک ها شخصیتی غمگین را بسازد که دوستش را از دست داده است.
یا ممکن است کودکی که شاهد خشونت خانگی بوده است ، از یک خانه عروسک برای ترسیم کودکی که زیر تخت مخفی شده است استفاده کند زیرا بزرگسالان در حال دعوا هستند.
بسته به نوع بازی درمانی که استفاده می شود ، درمانگر ممکن است در نقاط مختلف بازی مداخله کند تا به حل یک مسئله کمک کند.

بازی درمانی می تواند به کودکان به صورت زیر کمک کند:

  1. مسئولیت پذیری در رفتارهای آنها بیشتر شود
  2. همدلی و احترام در آنها پرورش یابد
  3. اعتماد به نفس در کودک ایجاد می شود تا بتوانند نسبت به توانایی های خود اطمینان بیشتری داشته باشند
  4. احساسات را به روشی سالم شناسایی و بیان کند
  5. مهارت های بین فردی آنها را بهبود می بخشد
  6. مهارت های اجتماعی جدید می آموزد
  7. مهارت های بهتر حل مسئله را تمرین می کند

چه مشکلاتی در بازی درمانی مورد درمان قرار می گیرند :

بازی درمانی اغلب برای کمک به کودکان در پردازش و درک رویدادهای استرس زای زندگی مانند جابجایی ، بستری شدن در بیمارستان ، آزار جسمی و جنسی ، خشونت خانگی و بلایای طبیعی مورد استفاده قرار می گیرد.
همچنین می تواند برای درمان بیماری های روانی یا مشکلات رفتاری مورد استفاده قرار گیرد. در اینجا برخی از شایع ترین موضوعات مطرح شده در بازی درمانی وجود دارد:

  • بیش فعالی
  • پرخاشگری
  • مدیریت خشم
  • اختلالات اضطرابی
  • اختلال طیف اوتیسم
  • افسردگی
  • طلاق
  • غم و اندوه
  • ناتوانی های جسمی و یادگیری
  • مشکلات مربوط به مدرسه
  • معضلات اجتماعی
  • ضربه و بحران

فواید بازی درمانی

ابزارهای بازی درمانی و رویکردهای مشترک

بسیاری از درمانگران بازی درمانی یک اتاق بازی درمانی اختصاصی دارند که مملو از وسایلی است که به روند درمانی کودک کمک می کنند. برخی از اسباب بازی های رایج بازی درمانی عبارتند از:

روش بازی درمانی
چهره های اکشن
مجسمه های حیوانات
لوازم هنری
نقاب
عروسک های مختلف
آشپزخانه با غذای مصنوعی
اسباب بازی های ادوات موسیقی
دستبند
سینی شن و ماسه
ماشین های اسباب بازی

حتماً بخوانید:

3 فایده مهم بازی فکری برای کودکان

3 فایده مهم بازی فکری برای کودکان

بازی‌ فکری لحظات‌مان را شاد و مفرح می‌کند و از طرفی مغزمان را هم ورزش می‌دهد و برای تقویت ذهن و تقویت حافظه مفید است. در این مقاله از دلگرم درباره…

رویکرد کودک محور یا غیر مستقیم

بازی درمانی به دو شکل اساسی وجود دارد: غیر مستقیم (یا کودک محور) و مستقیم . در بازی درمانی کودک محور به کودکان اسباب بازی و وسایل خلاقانه داده می شود و به آنها اجازه داده می شود که چطور وقت خود را بگذرانند.
در مورد کارهایی که باید انجام دهند یا اینکه چگونه باید مشکلات خود را حل کنند هیچ راهنمایی یا دستورالعملی به آنها داده نمی شود.
روش غیر مستقیم نوعی درمان روان پویایی است. پیش فرض اصلی این است که وقتی کودکان اجازه چنین کاری را پیدا کنند ، راه حل هایی برای مشکلات خود پیدا می کنند.
کل جلسه معمولاً بدون ساختار است. درمانگر ممکن است کودک را بی سر و صدا مشاهده کند یا در مورد آنچه کودک انجام می دهد اظهارنظر کند. اگر کودک از درمانگرکمک بخواهد و به بازی دعوت شود ، ممکن است درمانگر درگیر بازی شود. اما در نهایت ، انتخاب اصلی به عهده کودک است.

رویکرد مستقیم

در برخی شرایط ، درمانگران ممکن است از استراتژی های مستقیم استفاده کنند. هر جلسه ممکن است دارای موضوع یا هدفی خاص باشد که باید به آن پرداخته شود.
ممکن است به کودک گفته شود ، “امروز ما قصد داریم با عروسک ها بازی کنیم. این عروسک شما خواهد بود “، یا ممکن است درمانگر یک بازی خاص را برای انجام آن انتخاب کند.
ممکن است درمانگر برای کارگردانی و هدایت داستان درگیر بازی شود. به عنوان مثال ، اگر کودکی از عروسک برای نشان دادن اذیت و آزار یک کودک استفاده می کند ، درمانگر ممکن است مداخله کند تا به عروسک در یافتن راه هایی برای ایستادن در برابر زورگو یا یافتن یک کمک کننده ، کمک کند.

|نواع بازی درمانی

علاوه بر رویکردهای اساسی ، انواع مختلفی از بازی درمانی نیز وجود دارد. در اینجا برخی از رایج ترین انواع وجود دارد:

فرزند درمانی:
والدین وارد بازی می شوند و درمانگر به والدین می آموزد که چگونه از طریق بازی با کودک تعامل کنند. هدف از بین بردن شکاف ارتباطی بین کودک و والدین است.

سینی درمانی با شن و ماسه:
کودک می تواند با استفاده از اسباب بازی های کوچک مانند افراد و حیوانات صحنه ای را در یک جعبه کوچک پر از شن و ماسه ایجاد کند.
صحنه ایجاد شده به عنوان بازتاب زندگی خود کودک عمل می کند و فرصتی را برای حل تعارض ، رفع موانع و به دست آوردن پذیرش خود فراهم می کند.

کتاب درمانی:

درمانگر و کودک ممکن است برای کشف مفاهیم یا مهارت های خاص ، کتاب هایی را با هم بخوانند.

بازی درمانی چند روش دارد؟

بازی خیالی:
ممکن است به کودک اسباب بازی هایی داده شود که باعث ایجاد تخیلاتی مانند لباس پوشیدن برای اجرای یک نقش خالص باشد که ممکن است این بازی ها مستقیم یا غیر مستقیم باشد.

بازی درمانی رفتاری شناختی:
درمانگر ممکن است از بازی برای کمک به کودک در یادگیری نحوه تفکر و رفتارهای متفاوت استفاده کند. ممکن است به یک عروسک مشاوره داده شود که چگونه فکر خود را تغییر دهد یا درمانگر از کودک بخواهد که یک حیوان پر استرس را در مورد چگونگی کنار آمدن با یک موقعیت استرس زا راهنمایی کند.

مشارکت خانوادگی :

خانواده ها معمولاً بخش مهمی از درمان کودک هستند. سطح مشارکت خانواده در روند درمان ، توسط درمانگر تعیین می شود.
گاهی اوقات ، والدین ممکن است با کودک در جلسات شرکت کنند. اگر هدف جلسه درمانی در مورد مسائل خانوادگی باشد ، والدین ممکن است مستقیماً در بازی درمانی (مثلاً در مورد فرزندپروری) نقش داشته باشند.
در شرایط دیگر ، کودک ممکن است به تنهایی در جلسات شرکت کند. درمانگر معمولاً در مورد اهداف و پیشرفتهای درمانی با والدین گفتگو و مشورت خواهد نمود .

گروه درمانی:
بازی درمانی ممکن است در شکل گروهی استفاده شود. به عنوان مثال ، گروه درمانی غم و اندوه کودکان ممکن است شامل کودکان هم سنی باشد که برای کنار آمدن با غم از دست دادن یک عزیز در خانواده ، در بازی درمانی شرکت می کنند. کودکان ممکن است با عروسک ها بازی کنند ، بازی هایی انجام دهند که به آنها کمک می کند احساسات خود را تشخیص دهند یا به صورت گروهی درگیر پروژه های هنری شوند.
بعضی از مدارس بازی درمانی گروهی را ارائه می دهند. کودکان ممکن است در یک کار گروهی و با یک درمانگر برای مهارت های اجتماعی مانند نحوه به اشتراک گذاشتن احساسات ، ابراز مهربانی و احترام به کار گیرند.

طول جلسه بازی درمانی

طول جلسات بازی درمانی بسته به اهداف درمان و نیازها و توانایی های کودک متفاوت است. بیشتر جلسات بین 30 تا 50 دقیقه طول می کشد. قرار ملاقات ها می تواند ماهی یکبار تا دو بار در هفته باشد.
به طور متوسط ​​، 20 جلسه بازی درمانی برای حل مشکلات لازم است ، اما برخی از کودکان بسیار سریعتر بهبود می یابند در حالی که برخی دیگر ممکن است به جلسات درمانی بیشتری نیاز داشته باشند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا