دسته‌بندی نشده

D۳ در آزمایش خون نشانه چیست و چگونه آن را تامین کنیم ؟

Vitamin D3 در آزمایش خون

Vitamin D3 از طریق مصرف برخی مواد غذایی همچون غلات، فرآورده‌های دریایی، شیر، سبزیجات، میوه‌ها، و لبنیات به دست می‌آید، البته قرار گرفتن در مقابل نور خورشید به اندازه کافی می‌تواند منبع خوب و ضروری برای جذب این ویتامین باشد.

یکی از مشکلات ومعضلات سلامتی درکشورما کمبود ویتامین D3 است.طبق آمار رسمی،حدود 80 درصد افراد جامعه این کمبود را دارند با اینکه ممکن است هیچ علائمی نیز از کمبود این ویتامین نداشته باشند.

بسیاری از افراد به میزان کافی ویتامین D3 دریافت نمی کنند و این در حالی است که اگر بطور روزانه و منظم در معرض نور خورشید قرار بگیرید امکان جذب ویتامین D3 وجود دارد اما اکثر افراد بیشتر وقت خود را در محیط های سربسته می گذرانند یا از کرمهای ضد آفتاب استفاده می کنند بعلاوه اینکه در فصل زمستان جذب ویتامین D3 از طریق نور خورشید دشوار است.

همچنین اگر از مکمل ویتامین D3 استفاده نمی کنید جذب این ویتامین از طریق مواد غذایی کار بسیار دشواری است یا اگر باردار هستید و اضافه وزن دارید بدن شما به مقدار ویتامین D3 بیشتری نیاز دارد. کمبود ویتامین د سه باعث ضعف و خستگی، درد مفاصل، عفونت های مکرر، بیماریهای قلبی عروقی، کاهش سیستم ایمنی بدن و افزایش خطر ابنلا به سرطان، دیابت، کاهش تراکم استخوان، کاهش کلسیم و فسفر خون، بیماری خود ایمنی و بیماری های مربوط به اعصاب و روان می شود.

بهتر است با یک آزمایش خون میزان ویتامین D خود را چک کنید زیرا که در بعضی افراد کمبود ویتامین D3 بدون هیچگونه علایمی وجود دارد که نباید آن را ندیده گرفت.

گفتنی است در صورت کمبود ویتامین دی ،بدن قادر به جذب کلسیم مورد نیازنیز نخواهد بود.

ویتامین d3 در آزمایش خون

میزان کمبود ویتامین Vitamin D3

افراد زیر بیشتر از بقیه افراد جامعه در خطر کمبود ویتامین د می‌باشند:

  • نوزادان شیرخوار: ویتامین د موجود در شیر مادر تحت تأثیر ویتامین د موجود در بدن مادر است. بر اساس پیشنهاد انجمن اطفال آمریکا نوزادان شیرخوار باید روزانه 400 IU ویتامین دی دریافت نموده و از عدم تماس مستقبم نور خورشید (توسط کرم ضد آفتاب و پوشاک) جلوگیری کرد.
  • افراد مسن: پوست بدن در این افراد نمی‌تواند ساخت ویتامین د را به صورت کارآمدی انجام دهد؛ همچنین بیشتر در منزل به سر می‌برند.
  • افرادی که محدودیت قرارگیری در معرض نور خورشید دارند؛ مانند افراد زمین گیر، خانم‌هایی که حجاب کامل دارند.
  • افراد دارای پوست تیره: میزان بیشتر ملانین (رنگدانه پوست) در پوست این افراد موجب کاهش توانایی پوست جهت تولید ویتامین د از طریق نورخورشید می‌گردد.
  • افراد مبتلا به بیماری التهابی روده (IBD) و سایر بیماری‌هایی که منجر به اختلال در جذب چربی می‌شود مانند: برخی از بیماری‌های کبدی، سیستیک فایبروزیس، سلیاک، کرون، کولیت زخمی شونده.
  • افراد چاق [شاخص توده ی بدنی BMI) ≥ ۳۰) ] یا افرادی که تحت جراحی بای پس معده (جراحی جهت درمان چاقی) قرار گرفته‌اند.

بیشتر بخوانید:

خطرات جدی کمبود ویتامین D در بدن چیست؟

منابع ویتامین D3

آفتاب: تابش پرتو فرابنفش به پوست انسان باعث می‌شود که ماده‌ای به نام دهیدروکلسترول با طی مراحلی در بدن در کلیه به ویتامین دی تبدیل شود. افراد با پوست روشن‌تر نسبت به تیره‌ترها می‌توانند در مدت کمتری که زیر آفتاب مانده‌اند نیاز خود به این ویتامین را تأمین کنند .تقریباً تمام ویتامینD3 مورد نیاز یک فرد، در مکانی که هوای آفتابی دارد از این طریق ساخته می‌شود.

  1. منابع گیاهی : غلات و برخی سبزیجات و میوه‌جات.
  2. منابع حیوانی : کره، روغن کبد ماهی، زرده تخم مرغ، خامه، جگر و ماهی حاوی مقادیر زیادی از این نوع ویتامین هستند.
  3. دریافت به صورت مصنوعی : این ویتامین به صورت مصنوعی مثل کپسول و آمپول.

نقش ویتامین D3 در درمان و پیشگیری از سایر بیماریها

بر اساس تحقیقات انجام شده:

  1. مصرف این ویتامین 66 درصد خطر ابتلا به دیابت نوع 1 را کاهش میدهد.
  2. مصرف این ویتامین تا 83 درصد خطر ابتلا به سرطان سینه را کاهش می دهد.
  3. مصرف این ویتامین تا 54 درصد خطر ابتلا به بیماری ام اس MS را کاهش می دهد.
  4. مصرف این ویتامین تا 50 درصد احتمال شکستگی را کاهش می دهد.
  5. مصرف این ویتامین تا 60 درصد خطر ابتلا به فیبرومیالژی (نوعی روماتیسم) را کاهش می دهد.

بیشتر بخوانید :

فواید بی نظیر قرص ویتامین D3

عوارض مصرف زیاد ویتامین D3 (ویتامین د)

استفاده بیش ازحد از این ویتامین مخصوصاً اگر همراه با مصرف زیاد کلسیم باشد منجر به مسمومیت می‌گردد. استفاده از قرص و آمپول ویتامین دی بطور مستمر باعث مشکلاتی مانند رسوب کلسیم در بافت‌های نرم مثل کلیه‌ها، ریه‌ها، قلب و گوش می‌شود که در کلیه‌ها باعث سنگ کلیه، در ریه‌ها و قلب منجر به عوارض ریوی و قلبی، و در گوش به اختلالات شنوایی و حتی کری می‌انجامد. همچنین عوارض مانند سردرد، تهوع، استفراغ، ضعف، تشنگی زیاد، افزایش حجم ادرار، یبوست، تأخیر در رشد در طفل‌های شیرخوار، مشکلات گوارشی و شکنندگی استخوان نیز از دیگر عوارض مصرف بیش از اندازه ویتامین دی می‌باشد.

اگر میزان این ویتامین در بدن کمتر از 10 نانوگرم در میلی لیتر باشد مشکل‌ساز و نگران‌کننده است؛ از 10 تا 30 نانوگرم در میلی لیتر ناکافی، از 30 تا 100 نانوگرم در میلی لیتر کافی و مناسب و در صورتی که بیش از 150 نانوگرم در میلی لیتر باشد نگران‌کننده و نشان از سمی بودن است.
معمولا ویتامین دی همراه با کلسیم و فسفر اندازه‌گیری می‌شود و این سه در آزمایش خون مکمل یکدیگرند. در واقع، این ویتامین سطح کلسیم و فسفر موجود در بدن را تنظیم می‌کند.

کمبود ویتامین D در بدن سبب پوکی استخوان، کاهش جذب فسفر و کلسیم، راشیتیسم، آلزایمر، بزرگ شدن سر و جمجمه، بروز مشکلاتی در ستون فقرات، کاهش تراکم استخوان، شکستگی‌های مکرر استخوان‌ها، اختلالات هورمونی، عفونت، بیماری سرطان و دیابت، مشکلات دهان و دندان و تضعیف عملکرد سیستم ایمنی بدن می‌شود.

اگر میزان این ویتامین در بدن بیشتر از حد طبیعی باشد سبب رسوب کلسیم، مسمومیت، مشکلات ریوی، کلیوی، اختلالات قلبی عروقی، سنگ کلیه، اختلالات شنوایی، سردرد، خستگی، حالت تهوع، استفراغ، تشنگی، اختلال در ادرار، یبوست، مشکلات گوارشی و ضعف عضلانی می‌شود.

مصرف برخی داروها همچون داروهای ضد تشنج، کمبود ویتامین D، کمبود فسفر و کلسیم در بدن و عدم جذب نور کافی خورشید، سبک زندگی ناسالم و تغذیه نامناسب سبب اختلال در سطح این ویتامین می‌شود.

این ویتامین معمولا در برگه‌های آزمایش به صورت “25 OH Vitamin D3” یا “Vit D3-25OH” نشان داده می‌شود.

بیشتر بخوانید:

خطرات بالا و پایین بودن آزمایش WBC خون

بالا و پایین بودن تست ESR در آزمایش خون نشانه چیست ؟

هر آنچه که باید در مورد آزمایش RBC (گلبول های قرمز) بدانید

anti tpo در آزمایش تیروئید چیست و چه خطراتی دارد ؟

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا