دسته‌بندی نشده

۹ علت ناباروری در مردان + درمان قطعی ناباروری مردان با طب سنتی

علت ناباروری در مردان و راه های درمان

1. واریکوسل یکی از علل ناباروری در مردان

واریکوسل یا واریسی شدن عروق بیضه شایعترین بیماری مردان پس از بلوغ می‌باشد و حدود یک ششم مردان واریکوسل دارند. در مردانی که دچار ناباروری هستند، این رقم بالاتر است و به 40 درصد می‌‌رسد. واریکوسل شایعترین عامل ناباروری مردان می‌باشد.

سن شروع بیماری معمولاً در زمان بلوغ و یا بلافاصله پس از بلوغ می‌باشد ولی در سن کمتر یا سن بالا نیز ممکن است ایجاد گردد. بیمار ممکن است با شکایت بزرگی، یا عدم تقارن بیضه‌ها، یا درد بیضه، و یا پس از ازدواج، با ناباروری مراجعه کند.

ولی شایعترین فرم آن، بدون علامت، و بطور اتفاقی، حین معاینه، متوجه آن می‌گردند. اگر واریکوسل برای فرد، عارضه‌ای ایجاد کند لازم است درمان انجام گردد. درغیراینصورت احتیاج به درمانی نیست.

نوشته های مشابه

عوارض واریکوسل شامل ایجاد درد، آتروفی (کوچک شدن سایز و نرم شدن قوام بیضه) و ناباروری می باشد. درد ناشی از واریکوسل دردی با کیفیت احساس سنگینی، که با فعالیت و ایستادن تشدید یافته و با استراحت بهبود می یابد.

واریکوسل شایع‌ترین علت تولید کم اسپرم و کاهش کیفیت آن است، گرچه همه واریکوسل‌ها بر تولید اسپرم اثر نمی‌گذارند.

علت ناباروری در مردان

2. الیگو اسپرمی یکی از علل ناباروری در مردان

به حالتی که غلظت اسپرم (تعداد اسپرم) در منی اندک باشد الیگواسپرمی (Oligospermia) اطلاق می شود. بعنوان نمونه فردی با تعداد زیر 20 میلیون اسپرم در میلی لیتر منی الیگواسپرمی تلقی می شود. تعداد کم اسپرم در منی می تواند به دلایل مختلفی باشد و این حالت نیز می تواند موقتی و یا دائمی باشد.

تشخیص الیگواسپرمی با یک تست ساده منی می باشد. در مورد الیگواسپرمی باید خاطر نشان کرد که در حال حاضر درمان دارویی قابل اطمینان و قطعی برای این مورد وجود ندارد.

دستیابی به یک بارداری از روش طبیعی به دلیل تعداد کم اسپرم برای این دسته از بیماران بعنوان یک معضل به حساب می آید ولی غیر ممکن نیست. درحالیکه دستیابی به بارداری طبیعی با تعداد اسپرم کم در حالت کلی بسیار کم می باشد، ولی مواردی بسیاری نیز از بارداری های موفقیت آمیز نیز گزارش شده است.

بسیاری از زوج هایی که با مشکل تعداد کم اسپرم جهت دستیابی به بارداری طبیعی مواجه هستند می توانند از تکنیک هایی کمک بارورکننده (Assisted reproductive technology) نظیر تلقیح داخل رحم (IUI) و یا لقاح خارج رحمی (IVF) جهت بارداری موفقیت آمیز استفاده کنند.

sep

3. آزواسپرمی یکی از علل ناباروری در مردان

آزواسپرمی (Azoospermia) به حالتی اطلاق می گردد که یک فرد فاقد اسپرم در منی باشد. این حالت اغلب با شانس بسیار کم باروری و یا حتی عقیمی همراه است.

آزواسپرمی %1 از جمعیت مردان را تحت تاثیر قرار می دهد و ممکن است دلیل %20 از موارد مشاهده شده در ناباروری مردان باشد. همانطور که در بالا اشاره شد نباید با آاسپرمی که عدم وجود منی می باشد اشتباه شود. آزواسپرمی ممکن است به سه نوع اصلی تقسیم شود:

1/3. آزواسپرمی پیش بیضه ای

حالتی است که با تحریک ناکافی بیضه های طبیعی و دستگاه تناسلی طبیعی مشخص می شود. این حالت به دلیل سطوح اندک هورمون FSH و تحریک ناکافی بیضه ها جهت تولید اسپرم می باشد. آزواسپرمی پیش بیضه ای در %2 درصد از انواع آزواسپرمی ها مشاهده می شود.

2/3. آزواسپرمی بیضه ای

در این شرایط بیضه ها غیرطبیعی، آتروفیک و یا کلا وجود ندارند و تولید اسپرم به شدت تحت تاثیر قرار می گیرد یا کاملا انجام نمی شود.

از مهمترین عواملی که سبب آزواسپرمی بیضه ای می شوند می توان به دلایل مادرزادی شامل عوامل ژنتیکی مشخص نظیر سندرم کلاین فلتر (Klinefelter syndrome)، برخی از موارد نهان بیضگی (Cryptorchism)، سندروم سلول سرتولی تنها (Sertoli cell-only syndrome) و همچنین به مواردی نظیر عفونت (التهاب بیضه)، جراحی (تروما، سرطان)، پرتوتابی و یا عوامل دیگر می باشند.

3/3. آزواسپرمی پس بیضه ای

در آزواسپرمی پس بیضه ای اسپرم تولید می شود ولی انزال نمی شود، شرایطی که 7 تا 51 درصد انواع آزواسپرمی را شامل می شود.

مهمترین دلایل بوجود آمدن این حالت شامل انسداد فیزیکی دستگاه تولید مثلی پس از بیضه می باشد. معمول ترین دلیل هم می تواند به علت وازکتومی به عنوان یکی از راههای پیشگیری از آبستنی باشد.

البته دلیل برخی دیگر از انسدادها ممکن است مادرزادی، بدلیل عفونت ها باشد.

در آزواسپرمی پس بیضه ای اختلالات انزالی شامل انزال برگشت دهنده و یا حتی عدم انزال ممکن است وجود داشته باشد ولی در این نوع از آزواسپرمی اسپرم تولید می شود ولی بدلایل ذکر شده خارج نمی گردد.

علت ناباروری در مردان

4. آاسپرمی

آاسپرمی (Aspermia) به فقدان کامل منی اطلاق می شود و نباید با آزواسپرمی (Azoospermia) یا فقدان اسپرم در منی اشتباه گرفته شود. بطور طبیعی این حالت منجر به ناباروری می شود.

یکی از دلایل آاسپرمی مربوط به انزال برگشت دهنده (Retrograde ejaculation) یا ورود منی به داخل مثانه بجای خروج از میزراه در زمان انزال می باشد. این حالت می تواند به دلیل مصرف زیاد دارو یا جراحی پروستات باشد.

از دیگر دلایل آاسپرمی می توان به انسداد مجاری انزالی (Ejaculatory duct obstruction) اشاره کرد که از مهمترین دلایل آن می توان به فقدان کامل یا حجم بسیار اندک منی (الیگواسپرمی) که منی تنها شامل ترشحات غدد پروستات در مجاری انزالی می باشد اشاره کرد.

چاقی شکم مردان

5. چاقی یکی از علل ناباروری در مردان

محققین موسسه ملی بهداشت محیط کارولینای شمالی ، ضمن تحقیقات اخیر نشان می دادند میان چاقی و نازایی در مردان ارتباط وجود دارد.

این دانشمندان با مطالعه روی ۲ هزار و ۱۱۱ زوج در کارولینای شمالی که مردان عمدتا مزرعه دار بودند و شاخص توده بدنی آنها ۳ واحد بیش از حد طبیعی بود، دریافتند با وجود انجام روابط زناشویی بدون استفاده از روش های پیشگیری از بارداری، این مردان ۱۰ درصد بیشتر از سایر مردان مبتلا به ناباروری بودند.

به گفته این دانشمندان مردان چاق معمولا روابط زناشویی کمتری دارند که این موضوع تاثیر زیادی بر باروری آنها دارد.

علت ناباروری در مردان

6. کمبود عناصر کمیاب

غلظت عناصر کمیاب در مایع منی مردان بارور و نابارور متفاوت بوده و میزان غلظت این عناصر در باروری مردان مؤثر است.

غلظت کلسیم در همه گروه‌های بارور و نابارور بیشتر از غلظت عناصر دیگر بوده و تاثیر آن بر متیلیتی اسپرم و القاء واکنش سلول جنسی در اسپرم پستانداران می‌باشد.

دومین عنصری که بعد از کلسیم از بیشترین غلظت در مایع منی برخوردار است، عنصر روی می‌باشد که همراه با منیزیم، اثرات تحریک کنندگی و مهار کنندگی بر حرکت اسپرم اعمال می‌کند.

مس به عنوان عنصری که سمیت زیادی بر اسپرم ایجاد می‌کند در گروه‌های نابارور بیشتر از گروه‌های بارور گزارش شده است.

گفتنی است ناباروری در مردان ممکن است با ناهنجاری‌هایی مثل انسداد اپیدیدیمیس،‌اختلال ایمونولوژیکی و عفونت موضعی همراه باشد.

با توجه به این که در حال حاضر درک درستی از نقش فیزیوژیک عناصر کمیاب و ارتباط آن با ناباروری وجود ندارد با پیشرفت تکنیک‌های مربوط به آنالیز عناصر کمیاب در سیمن و مایعات بیولوژیک دیگر، پژوهش‌ها در این حوزه افزایش یافته است.

علت ناباروری در مردان

7. التهابی بدن مردان یکی از علل ناباروری در مردان

محققین یک ذره غیرمعمولی را با نام عامل بازدارنده ماکروفاژ (MIF) را در نمونه‌های بدست آمده از اسپرم مردان عقیم تشخیص داد.

التهاب هنگامی به وجود می آید که بدن در معرض عفونت‌هایی مانند عفونت خون، اختلالات مربوط به ایمنی بدن و بیماری‌های مزمن همچون دیابت و بیماری قلبی قرار گیرد.

این عامل تحت این شرایط ظاهر شده و با بعضی از ضایعه‌های بافتی در ارتباط می باشد.

محققان پس از بررسی به این نتیجه رسیدند که در مردانی با مشکل باروری، سطح IF در آنها خیلی بالا و یا خیلی پایین است.

سطوح مناسب و مطلوبMIF به بالغ شدن اسپرم‌ها کمک می کند. هنگامی که متخصصان این عامل را به ظرف‌های حاوی اسپرم سالم اضافه کردند تعداد و میزان حرکت اسپرم‌ها کاهش یافت.

براساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری بیماری‌ها در آمریکا، در حال حاضر ۲/۱میلیون زوج نازا در آمریکا زندگی می کنند که در۴۰ درصد آنها مشکل نازایی مربوط به مردان است.

علت ناباروری در مردان

8. فقدان مجراهای وازدفران

باعث ناباروری انسدادی در مردان می شود و بروز آن به شکل نقص فقدان دوطرفه مجرای وازدفران (مجرای عبوراسپرم) یا فقدان یک طرفه مجرای واز دفران در ایران از شیوع بالایی برخوردار است.

علت ناباروری در مردان

9. دیابت یکی از علل مهم ناباروری در مردان

ابتلا به دیابت باعث تخریب ۶۰ درصدی DNA مردان می‌شود که منجر به ناباروری آنها خواهد‌شد.بر اساس تحقیقات با افزایش قند خون و اضافه وزن میزان تخریب DNA آنها بیشتر می‌شود.

در یک تحقیق ۵۶ مرد ۳۰ ساله که ۲۷ درصد آنها مبتلا به دیابت بودند ،مورد بررسی قرار گرفتند.

میزان تخریب DNA در مردان دیابتی ۵۲ درصد گزارش شده، در حالیکه این آمار در مردان سالم تنها ۳۲ درصد بود.

دیابت در مردان

مایع منی سالم چه مشخصاتی دارد ؟

  1. حجم: ۳ میلی لیتر (بین ۲ تا ۶ میلی لیتر)
  2. غلظت: ۲۰ میلیون یا بیشتر در هر میلی لیتر
  3. پی اچ : بین ۷ تا ۸٫

برای افزایش سلامتی برای تولید مثل چکار باید کرد ؟

  • سیگار نکشید : کشیدن سیگار معمولاً سبب کاهش تعداد اسپرم و تحرک ضعیف می شود. تحقیقات اخیر نشان دادند زمانی که هم مرد و هم زن سیگار می کشند, احتمال ناباروری تا ۶۴% بالا می رود.
  • مصرف حشیش : استفاده درازمدت از حشیش توسط مردان سبب کاهش اسپرم و سالم افزایش اسپرم و افزایش اسپرم ناقص می شود.
  • مصرف الکل : مصرف زیاد الکل سبب کاهش تولید اسپرم سالم توسط مردان می شود.
  • فعالیت شدید بدنی : فعالیت شدید بدنی سبب کاهش تولید اسپرم می شود.
  • ویتامین C : کمبود ویتامین C سبب می شود که اسپرم ها به هم بچسبند و این حالت سبب ۱۶% موارد ناباروری در مردان می شود.
  • مصرف آنتی بیوتیک ها : بعضی از آنتی بیوتیک ها به طور موقت سبب کاهش تعداد و تحرک اسپرم ها در مردان می شوند. بعضی از این آنتی بیوتیک ها شامل اریترومایسین, نیتروفورازون یا نیتروفورانتوئین هستند.
  • تماس با سموم در محیط : تماس با حشره کش ها, سموم آفت کش, حلال های آلی, سرب, تشعشعات یونیزه, فلزات سنگین و مواد شیمیایی سمی سبب کاهش قدرت باروری در مردان می شود. مردانی که در محیط شغلی خود با این مواد سرو کار دارند, (چاپخانه ها, سرب, سموم کشاورزی, دستگاههای رادیولوژی و … ) باید از پوشش ها و ماسک های محافظ استفاده نمایند.
  • تغذیه : سوء تغذیه و مصرف ناکافی غذاهای ضروری سبب اختلال در تولید و کار اسپرم ها می شود.
  • خنک نگه داشتن بیضه ها : بیضه ها نباید زیاد گرم شوند. سعی کنید شورت ها ی تنگ نپوشید. مردانی که مشکل ناباروری دارند, نباید از دوش آب گرم, سونا استفاده کنند و همچنین کار در محیط گرم برای آنها مفید نمی باشد.
  • فعالیت جنسی : فاصله گذاری در فعالیت جنسی (۳ تا ۶ روز در هفته), سبب افزایش حجم و قدرت باروری می شود. ولی اگر وقفه زیادی در فعالیت جنسی ایجاد شود, سبب می شود که اسپرم ها تخلیه شده و پیر و نا توان و کم تحرک شوند.

درمان ناباروری مردان با طب سنتی

چه مواردی سبب اختلال در باروری مردان می شود ؟

  1. کشیدن سیگار
  2. مصرف حشیش و مشتقات آن
  3. مصرف زیاد و دراز مدت الکل
  4. برخی آنتی بیوتیک ها (اریترومایسین, نیتروفورانتوئین و…)
  5. داروی سولفاسالازین (این دارو برای درمان اختلالات گوارشی به کار می رود(
  6. داروی کتوکونازول (ضد قارچ)
  7. داروی آزولفیدین (Azulfidine) – این دارو برای درمان بیماری گوارشی کولیت اولسروبه کار می رود.
  8. واریکوسل (کلافی از وریدهای اضافی دور لوله منی بر را می گیرند و سبب گرمی بیش از حد آن، می شوند که این حالت سبب آسیب رسانی به اسپرم ها و کشتن آنها خواهد شد.
  9. عفونت دستگاه تناسلی (مثل التهاب پروستات, التهاب لوله های اپیدیدیم در بیضه, التهاب بیضه (ارکیت)
  10. بیماری اوریون, (که سبب آلوده شدن بیضه ها می شود)
  11. ضربات وارده به بیضه
  12. مصرف داروی دی اتیل استیل استرول (DES) توسط مادر در دوران بارداری (سبب کاهش اسپرم و ناهنجاری اسپرم می شود)
  13. تب
  14. شورت های سفت
  15. سونا, آب گرم, کار در محیط گرم
  16. تماس با آفت کش ها, حشره کش ها, اشعه ها, مواد رادیواکتیو, جیوه, بنزن, و فلزات سنگین.
  17. داروهای ضد سرطان (شیمی درمانی)
  18. نقص انسدادی در لوله منی بر
  19. صدمات وارده به کانال های اسپرماتیک در بیضه
  20. سوء تغذیه و کم خونی, سل
  21. استرس شدید در زندگی

باید دانست که زن و مرد، در یک صورت، برای همیشه عقیم بوده و باید از بچه‌دار شدن ناامید باشند و آن در صورتی است که زن روی زهار خود (زیر شکم) و مرد روی آلت خود (روی عانه) موی نداشته باشند.

در غیر این صورت (در صورت وجود موی) ایندو، استعداد باروری را دارند و عقیم نمی‌باشند و تنها موانعی موجب عدم باروری شده است. این عوامل می‌تواند از این قرار باشد:

  1. ضعف اسپرم و تخمک
  2. کمی تعداد اسپرم و تخمک
  3. راه‌بندان در زهدان زن
  4. انسداد لوله‌های رساننده‌ی اسپرم و تخمک
  5. غلبه گرمی شدید که موجب سوخته شدن اسپرم و تخمک می‌شود.
  6. سردی شدید که موجب ناتوان شدن تخمک و اسپرم می‌شود.
  7. سردی شدید رحم زن که نطفه را بارور نمی‌سازد، وجود عارضه‌هایی مثل عفونت و کیست در رحم و تخمدان زن
  8. کوچکی آلت مرد، که اسپرم را به رحم نمی‌رساند 9) سوء مزاج زهدان و ….

گاهی هیچ یک از عارضه‌های فوق وجود ندارد و تنها علت عدم باروری، وجود ناامیدی و استرس و اضطراب و غم و اندوه در زن می‌باشد، مخصوصاً اگر موردی مبنی بر وجود اشکال در امر باروری وجود داشته باشد، یا حرف و حدیث دیگران و اطرافیان که همین حالت روانی پریشانی که به زن روی می‌آورد می‌تواند، مانع باروری وی شود، اگر چه هیچ اشکالی در دستگاه‌های زن و مرد وجود نداشته باشد.

و تو باید به این نکته اهمیت دهی. یکی از عوامل دیگر نازایی و ناباروری در مرد و زن، اعمال پزشکی طب کلاسیک می‌باشد.

درمان ناباروری مردان با تغذیه

غذاهای گرم مزاج برای تقویت اندام تناسلی در مرد

(غذاهای گرم مزاج برای تقویت اندام تناسلی در مرد و زن در صورت غلبه سردی):

برطرف کردن غلظت خون برای رسیدن ماده ی موثره داروها به دستگاه تناسلی و برطرف کردن اختلالات گردش خون برای تنظیم سرعت گردش خون لازم است .

برای رسیدن به این مقصود در مردان و زنان زالو درمانی از روی پا شروع و انگاه پس از 25 روز پشت زانو و بعد از 25 روز دیگر در مردان زیر بیضه ها و در بانوان دو طرف فرج جنب کشاله ران انجام می شود .هر بار در هر طرف 10 عدد زالو انداخته شود .

  1. عسل
  2. کشمش
  3. خرما
  4. زیره
  5. نخودآب برای مردان
  6. رازیانه و عرق رازیانه برای زنان
  7. کرفس
  8. روغن حیوانی گاو
  9. گوشت گوسفند و مرغ
  10. زنجبیل و فلفل برای افراد بلغمی مزاج
  11. مالیدن روغن‌های گرم به بدن
  12. استفاده از عطرهای طبیعی گرم
  13. تخم مرغ عسلی
  14. پیاز
  15. روغن و خود زیتون
  16. ورزش
  17. تعادل در خوراک و خواب
  18. عدم خواب روزانه
  19. دستورات شرعی و عبادت و ذکر و تلاوت قرآن
  20. باد کش گرم و خشک کل بدن مخصوصاً زیر شکم و پشت
  21. بادام و انجیر و گردو و نخودچی و پسته
  22. شربت عسل + گلاب + زعفران و کمی سرکه طبیعی انگور و آب
  23. نعناع و پونه و سبزی تره
  24. شربت دانه خربزه و عسل برای آقایان اسپرم ساز است.
  25. در انگور (کشمش و مویز) قندی است که غذای اسپرم است و کسانی که ناتوانی جنسی دارند برایشان مفید است.
  26. کشمشی استفاده کنید که در سایه خشک شده باشد و تیزابی نباشد.
  27. انگوری که کمی پوست آن چروکیده شده، بهترین غذای اسپرم است.
  28. کسانی که دچار عدم تعادل جنسی هستند، و کسانی که مشکل نازایی دارند و می‎خواهند بچه‎دار شوند، روزانه یک پیاله جوانه گندم استفاده نمایند.
  29. کسانی که می‎خواهند باردار شوند از خوردن هویج، خودداری نمایند. هویج نازایی می‎آورد.( مواد دارای بتاکاروتن)

separator line

بیشتر بخوانید :

تاثیر قرص کلومیفن در درمان ناباروری مردان

آزمایش‌ های تشخیص ناباروری در مردان چگونه انجام می گیرد؟

علت ضعف اسپرم و راه های مناسب برای تقویت اسپرم آقایان

عوارض جبران ناپذیر سیگار بر باروری مردان و زنان چگونه است ؟

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا