کمبود کدام ویتامین و مواد غذایی باعث توهم و زوال عقل می شود؟
آیا میدانستید کمبود چه ویتامینی باعث توهم میشود؟
ایجاد توهم و دیدن اشیا و موجودات ناشناخته در بین دریانوردان بهخصوص در سفرهای طولانی امری طبیعی بوده است. اما دلیل آن چیست؟
در قرنهای ۱۵ و ۱۶ که سفرهای دریایی طولانی مرسوم بود و به عنوان عصر اکتشاف شناخته میشد، ملوانان از تجربه دیدن رویای غذاهای رنگارنگ و مزارع سرسبز گزارش دادند. اما بعدها مشخص شد که اینها توهم دوری چند ماهه از خشکی و ماهها دریانوردی بوده است. در آن زمانه برخی از ملوانان حتی از شدت این توهم خود را به دریا انداختند.
درمان توهم دریانوردان چه بود؟
معلوم شد که درمان این سرابهای دلخراش، آنطور که قبلا گمان میرفت، معجونی از مواد شیمیایی پیچیده نیست، بلکه پادزهرش یک آب لیموی ساده است. در حقیقت این ملوانان از بیماری اسکوربوت رنج میبردند، بیماری ناشی از کمبود ویتامین C، ریزمغذی ضروری که مردم از خوردن میوهها و سبزیجات به دست میآورند.
معجزه ویتامین C
ویتامین C برای تولید و آزادسازی انتقال دهندههای عصبی، پیام رسانهای شیمیایی مغز، مهم است. در غیاب آن، سلولهای مغز به طور موثر با یکدیگر ارتباط برقرار نمیکنند، که میتواند منجر به توهم شود.
همانطور که داستان معروف از کاشفان دریایی نشان میدهد، یک ارتباط صمیمانه بین غذا و مغز وجود دارد، ارتباطی که محققان در تلاش برای کشف آن هستند. اینکه چگونه اجزای غذا و محصولات تجزیه آنها میتوانند دستورالعملهای ژنتیکی را که فیزیولوژی ما را کنترل میکنند، تغییر دهند.
در حالی که ما هنوز نمیتوانیم با رژیم غذایی از بیماریهای مغزی پیشگیری کنیم یا آن را درمان کنیم، محققان در حال یادگیری چیزهای زیادی در مورد نقش تغذیه در فرآیندهای مغزی روزمره هستند.
کمبود این ویتامینها مغز را تنبل و متوهم میکند
شاید تعجبآور نباشد که تعادل ظریف مواد مغذی برای سلامت مغز کلیدی است. کمبود یا زیاده روی در ویتامینها، قندها، چربیها و اسیدهای آمینه میتواند بر مغز و رفتار به صورت منفی یا مثبت تاثیر بگذارد.
مانند ویتامین C، کمبود سایر ویتامینها و مواد معدنی نیز میتواند باعث بروز بیماریهای تغذیهای شود که بر مغز انسان تاثیر منفی میگذارد. به عنوان مثال، سطوح پایین ویتامین B ۳/نیاسین در رژیم غذایی – که معمولا در گوشت و ماهی یافت میشود – باعث پلاگر میشود.
پلاگرا بیماری است که در آن افراد دچار زوال عقل میشوند. نیاسین برای تبدیل غذا به انرژی و بلوکهای سازنده، محافظت از طرح ژنتیکی در برابر آسیبهای محیطی و کنترل میزان تولید برخی از محصولات ژنی ضروری است.
کمبود ویتامین D چه تاثیری بر سلامت روان دارد؟
گیرنده های ویتامین D در مغز ثابت می کنند که این ویتامین خاص بر سلامت روان تاثیر می گذارد. چنانچه در این بخش از سلامت نمناک می خوانید باور بر این است که نفوذ در مغز را تحت تاثیر قرار می دهد که در هر چیزی از حالت روحی گرفته تا رفتارهای اجتماعی نقش ایفا می کند.
در حالی که هنوز مطالعات بر سر تعیین دقیق چگونگی تاثیر ویتامین D بر مسائل مربوط به سلامت روانی خاص انجام شده است، تعداد کمی وجود دارد که در حال حاضر مستندسازی شده اند.
حتماً بخوانید:
در غیاب این فرایندهای حیاتی، سلولهای مغز که به عنوان نورونها نیز شناخته میشوند، عملکرد نادرستی دارند و زودرس میمیرند که منجر به زوال عقل میشود.
در مدلهای حیوانی، کاهش یا مسدود کردن تولید نیاسین در مغز باعث آسیب عصبی و مرگ سلولی میشود. در مقابل، نشان داده شده است که افزایش سطح نیاسین اثرات بیماریهای عصبی مانند آلزایمر، هانتینگتون و پارکینسون را کاهش میدهد.
مطالعات مشاهدهای در انسان نشان میدهد که سطوح کافی نیاسین ممکن است در برابر این بیماریها محافظت کند، اما نتایج هنوز قطعی نیست.
این ویتامینها را مصرف کنید تا به آلزایمر و زوال عقل دچار نشوید
ویتامین سی: براساس انجام آزمایشهای فراوان مشاهد شده است این ویتامین تاثیر چشمگیری بر عملکرد مغز دارد، ویتامین سی توانایی رشد و به وجود آوردن سلولهای عصبی را دارد.
ویتامین دی: با آوردن نام ویتامین اغلب ذهنها به سمت نور خورشید میرود، جالب است بدانید طبق تحقیقات انجام شده ویتامین دی بر عملکرد مغز تاثیر مستقیم دارد.
ویتامینهای گروه B: در رسیدن به سلامت بدن از ویتامینهای گروه ب نمیتوان غافل شد این ویتامینها در عملکرد سالم مغز و همچنین عملکرد صحیح سلولهای عصبی نقش پررنگی دارند.
غذاهای حیوانی مقداری ویتامین D را بهصورت 25(OH)D تولید میکنند. ظاهرا این مقدار در افزایش غلظت سرمی 25(OH)D، حدود ۵ برابر قویتر از ویتامین اصلی است. پژوهشی نشان داد که درنظرگرفتن مقدار سرمی 25(OH)D در گوشت، مرغ، بوقلمون و تخممرغ میتواند بسته به نوع غذا، مقدار تخمینی ویتامین D در غذا را از ۲ تا ۱۸ برابر افزایش دهد.
منابعی که بیشترین مقادیر ویتامین C را در خود دارند عبارتند از: توت فرنگی، کلم بروکلی، گریپ فروت، گوجه فرنگی، انبه، لیمو، گل کلم، سیب زمینی، هندوانه، اسفناج، کلم، نارنگی و مرکبات، کیوی و دیگر میوهها و سبزیها، منابع گیاهی دارای ویتامین ث و جگر منبع حیوانی دارای ویتامین ث است.
منبع : گردآوری دلگرم