کاک سوغات کدام شهر ایران است ؟
کاک سوغات کجاست ؟
کاک یا یوخه، نوعی شیرینی سنتی ایرانی است که سوغات شهرهای کرمانشاه و شیراز محسوب میشود. به این شیرینی در شیراز یوخه یا نان یوخه و در کرمانشاه کاک گفته میشود. هرچند کاک کرمانشاه و یوخه شیراز بسیار به هم شبیه هستند،
نحوه تهیه این شیرینی در شیراز و کرمانشاه تفاوت جزئی داشته و ضخامت هر لایه در یوخه شیراز کمتر از کاک کرمانشاه است.
شیرینی کاک از لایههای بسیار نازک خمیر است که با استفاده از ساچهای مخصوص درست میشود. کاک، سبک، خوشمزه و پرانرژی است. کاک را از آرد گندم، شکر یا آرد قند، تخم مرغ، دارچین، روغن، هل و آب درست میکنند. برای زیباتر شدن و افزودن طعم به این شیرینی، روی آن را با پودر پسته، نارگیل و خلال بادام تزیین میکنند.
از پیشکسوتان کرمانشاه هم میتوان به افرادی چون “حاج امیرعلی جعفری” معروف به “کلوچهپز” و حاج داود اسماعیلی معروف به سلطان کاک و “حاج رضا شکرریز” و “حاج عبداللهزاده” و “حاج مسعود مطهری” یاد کرد که بهواقع همین پیشکسوتان بودند که زمینه انبوه تولید را سبب شدند.
غلامحسین قناد طوسی در شیراز، موسس قنادی رضا از اولین پیشکسوتانی است که به تولید تجاری یوخه پرداخت.
تاریخچه شیرینی کاک
این شیرینی ترد و بسیار خوشمزه کرمانشاه که طعم غالب آن دارچین میباشد قدمتی صد ساله دارد. مردم این سرزمین از سالیان بسیار دور مشغول به طبخ و تهیه کاک بوده اند و بر اثر گذشت سالیان طولانی این شیرینی همچنان شکل اولیه و طعم اصلی خود را حفظ کرده و با کیفیتی بسیار بالا تهیه می شود.
شیرینی کاک کرمانشاه از جمله شیرینیهایی است که در طی برگزاری اجلاس سراسری شورای سیاستگذاری ثبت آثار معنوی به لیست میراث معنوی کشور اضافه شد.
طرز تهیه نان کاک کرمانشاهی در خانه
- آرد گندم 600 گرم
- آب ولرم 100 میلی لیتر
- روغن جامد آب کرده 100گرم
- مخمر خشک فوری یک قاشق چایخوری
- تخم مرغ یک عدد
- نمک یک قاشق چایخوری
- پودر قند یا شکر به میزان دلخواه
- هل به میزان لازم
- آب 27 درجه برای تهیه مخمر 1/4 پیمانه
طرز تهیه نان کاک کرمانشاهی
ابتدا 1/4 آب را با یک قاشق چایخوری شکر و مخمر خشک مخلوط میکنیم و هم میزنیم . دقت کنید برای هم زدن این مواد از قاشق چوبی یا پلاستیکی استفاده کنید و به هیچ وجه از قاشق فلزی استفاده نکنید. سپس در ظرف مناسب دیگری آب را به همراه تخم مرغ و روغن مخلوط می کنیم و با هم زن دستی هم میزنیم تا تخم مرغ از لختگی در بیاید.
سپس مخمر در آب حل شده را به مخلوط روغن و تخم مرغ اضافه می کنیم و هم میزنیم. نمک را با آرد مخلوط میکنیم و کم کم به مایه نان اضافه میکنیم. سعی کنید در مرحله ای که آرد اضافه میشود خمیر نباید خیلی سفت شود.
در انتها خمیر را با کف دست کمی ورز دهید .خمیر آماده شده را در یک ظرف دیگر بگذارید و رویش را با دستمال یا حوله تمیز بپوشانید. کمی آرد هم رویش بپاشید تا خشک نشود و اجازه میدهیم به مدت 2 ساعت در دمای اتاق عمل بیاید.
خمیر استراحت داده شده و لطیف را با دست کمی ورز میدهیم و بعد به اندازه یک نارنگی کوچک از آن برمیداریم و با دست به صورت توپ گرد شکل میدهیم . حتما زیر قسمتی که خمیر ها را قرار می دهیم آرد پاشی کنید. و بعد روی خمیرهای گرد شده را هم کاملا آرد بپاشید تا خشک نشوند.
وقتی تمام خمیر را به تکه های کوچک تقسیم کردیم روی خمیر را با یک دستمال نم دار می پوشانیم و به مدت 10 دقیقه استراحت میدهیم. خمیرها را با وردنه باز کنید و به صورت نان لواش تا آنجا که جا دارد نازک کنید.
خمیر را روی دستگاه ساج نان پزی که روی اجاق گاز قرار دادیم و گرم شده می پزیم . پودر شکر و هل را مخلوط میکنیم.
وقتی یک طرف نان پخت و دورش به صورت نوار قهوه ای رنگ روشن شد قبل از اینکه خشک شود آن را از روی تنور ساج برمی داریم.و تا قبل از خنک شدن نصف های نان را با مخلوط شکر و هل پر میکنیم و نان را لوله میکنیم و با فشار مناسب وردنه روی سطح نان ، محتویات داخلش را منسچم میکنیم و با چاقو به اندازه های دلخواه به صورت اریب برش میزنیم و با پودر شکر اضافی روی آن را می پوشانیم.
نان کاک های ترد و خوشمزه کرمانشاهی را در ظرف دلخواه می چینیم. این نان ها را می توانید در ظرف سربسته تا مدت ها نگهداری کنید.
کاک سوغات کرمانشاه
شیرینی کاک، سبک ، خوش مزه و پر انرژی است، کاک را از آرد گندم ، شکر یا آرد قند ، تخم مرغ ، دارچین ، روغن ، هل و آب درست میکنند. کاک پزان کرمانشاه در تهیه این نوع شیرینی سلیقه به خرج داده و روی کاک را با پودر پسته ، نارگیل و خلال بادام تزیین میکنند.
کاک سوغات کجاست ؟
کرمانشاه نیز مانند سایر نقاط ایران دارای سوغاتی های بسیار زیاد و متنوعی میباشد. هر گاه نام کرمانشاه به گوش میرسد روغن حیوانی خوش عطر و اعلا، گیوه های بسیار زیبا، نان برنجی و شیرینی کاک ناگهان تداعی میشود.
شیرینی کاک از جمله شیرینیهای بسیار خوشمزه و لذیذی است که در استان کرمانشاه تهیه می شود و بهترین گزینه برای سوغات می باشد .
این شیرینی ترد و لذیذ در اندازههای کوچک تهیه شده و در کنار یک فنجان چای بسیار دلچسب و دلنشین خواهد بود. شیرینی کاک در عین حال که سبک و بسیار خوش مزه می باشد پر انرژی بوده و می توان به عنوان میان وعدهای کامل و بسیار مقوی از آن استفاده کرد.