چای گانودرما چیست ؟ بررسی خواص، ارزش غذایی و دارویی چای گانودرما
چای گانودرما چیست و چه خواصی دارد ؟
چای گانودرما یکی از محصولات طبیعی است که میتواند برای حفظ و بهبود سلامت بسیار مؤثر باشد.
چای گانودرما چیست ؟
چای گانودرما یا چای ریشی، چایی که از قارچهای خشک و یا پودر شده گانودرما (ریشی) که دارای نام علمی Ganoderma lucidum است تهیه شده است.
این قارچها در جنگل ها و در چین و بسیاری از نقاط جهان رشد میکند، ولی به خاطر خواص کاربردی تغذیهای و ویژگیهای مؤثر دارویی و تأثیر بر سلامت افراد مصرف کننده، کشت میشود.
چای گانودرما یا چای ریشی، چایی که از قارچهای گانودرما (ریشی) که دارای نام علمی Ganoderma lucidum است تهیه شده است.
به خاطر تلخی و نداشتن طعم مطبوع، قارچ گانودرما چندان از نظر خوراکی و استفاده در غذاهای مختلف محبوب نیست اما اگر این مواد میتوانند به همراه چای، قهوه و یا دمنوشهای گیاهی مصرف شوند.
ارزش غذایی و دارویی چای گانودرما
چای گانودرما حاوی حدود 400 ماده مغذی است که به شکل شگفتانگیزی موجب تقویت سلامت جسم و روان میشود. از جملهای مواد مغذی میتوان به:
- آنتیاکسیدانها، پلیساکاریدها، کلسیم، آدنوزین (Adenocard)، پروتئین
- آلکالوئیدها (alkaloid)، پتاسیم (Potassium)، فسفر، استرولهای گیاهی
- ویتامینهای A، C، E، D، ویتامینهای گروه B
- بتا گلوکان، تریترپنها
خواص چای گانودرما
به طور کلی فواید ناشی از مصرف چای گانودرما عبارت از اثر آن در پیشگیری از ابتلای به سرطان، تقویت سیستم ایمنی بدن، کمک به کاهش فشار خون و بهبود فرایند کاهش وزن و موارد دیگر است.
- تقویت سیستم ایمنی بدن : این چای پرخاصیت باعث تحریک و بهبود کارایی سیستم ایمنی شده و با توجه به خواص آنتی باکتریال و آنتی وایرال باعث کاهش احتمال ابتلا به عفونت به خصوص عفونت در دستگاه گوارش و روده خواهد شد.
- کاهش و کنترل فشار خون : در مطالعات مختلفی که در آن خواص قارچ گانودرما بررسی شده است، نشان داده شده که مواد تشکیل دهنده آن در کاهش و کنترل فشار خون و متعاقب آن پیشگیری از ابتلای به تصلب شرایین (آترو اسکلروزیس)، حملات قلبی و سکته قلبی نقش موثری دارد.
- پیشگیری از سرطان : ترکیبات آنتی اکسیدانی که در این ماده غذایی وجود دارد با توجه به خواص موثر خود میتواند رشد تومور در بدن افراد مصرف کننده را متوقف و در نتیجه باعث پیشگیری در ابتلا به سرطان میشود.
- کمک به کاهش وزن : چای گانودرما با توجه به ویژگیهای خود میتواند باعث تحریک هضم و در نتیجه بهبود در کارایی متابولیسم و در نتیجه جذب مواد مغذی شده و در نهایت به هرچه بهتر بودن رژیم غذایی و کاهش وزن در شما کمک خواهد کرد.
- سم زدایی هرچه بیشتر بدن : با توجه به خاصیت سم زدایی از طریق افزایش ادرار و پیشگیری از جذب و ذخیره مواد نامناسب در بدن چای گانودرما، عنصری موثر برای سم زدایی موثر خطرناک از خون و کبد است.
- آلرژی : خواص بهبود دهنده کارایی سیستم ایمنی، به جز بالابردن ضریب امنیت بدن، در کاهش حساسیت و آلرژی نقش موثری دارد
طرز تهیه چای قارچ گانودرما
- یک قابلمه روی اجاق گاز قرارداده و به مقدار کافی به آن آب اضافه کنید.
- به ازای هر نفر بین 3 الی 5 گرم ( 1 تا 1.5 قاشق غذاخوری) پودر گانودرما به آب اضافه کرده و آب را 5 تا 10 دقیقه جوشانده، سپس حرارت اجاق گاز را کاهش دهید.
- مخلوط آب و گانودرما را برای مدت یک الی سه ساعت حرارت دهید. (هرچه مدت طولانیتری مخلوط روی حرارت باشد، چای اثر بخش تر خواهد بود)
- چای گانودرما را از صافی عبور دهید. بسته به میلتان، کمی آن را با عسل، شیره انگور و یا شیره خرما مخلوط و شیرین کنید تا از طعم تلخ چای گانودرما بکاهد و طعمی شبیه قهوهی تلخ و شیرین داشته باشد.
مضرات استفاده از چای و دمنوش گانودرما و موارد منع مصرف آنها
دمنوش گانودرما از مضرات کمتری نسبت به چای گانودرما برخوردار است. استفاده از این چای ممکن است در بدن فرد مصرف کننده ایجاد حساسیت و یا عوارض نماید.
از جمله ی این حساسیت ها می توان به وجود خون در مدفوع، التهاب معده، خشکی گلو، دهان و سینوس ها در فرد مصرف کننده، اشاره نمود.
البته هر ماده ی غذایی را که بیش از حد مجاز مورد مصرف قرار دهید بدون شک عوارضی باخود به همراه خواهد داشت.
از این رو به شما توصیه می شود استفاده از چای و دمنوش گانودرما را بیش از سه لیوان در روز نداشته باشید. حتما برای استفاده از این دارو با یک پزشک و یا متخصص تغذیه مشورت نمایید.
افرادی که مبتلا به سرطان هستند و در حال شیمی درمانی می باشند نباید از دمنوش و چای گانودرما استفاده نمایند.
همچنین کودکان زیر سه سال، زنان باردار و شیرده، یا افرادی که عضو جدیدی به بدن خود پیوند زده اند (زیرا قارچ گانودرما به دلیل تقویت سیستم ایمنی بدن، عضو جدید را پس خواهد زد).
مصرف قارچ گانودرما را به هر طریقی، قبل یا بعد از عمل جراحی یا زایمان نیز توصیه نمی کنیم. پس از استفاده ی آن پرهیز کنید.
اثرات جانبی ناشی از مصرف چای گانودرما
برخی از واکنشهای آلرژی مربوط به مصرف چای گانودرما عبارتند از :
- خشکی دهان
- التهاب گلو و سینوسها
- ناراحتی معده و وجود خون در مدفوع
جدای از موارد فوق مثل هر ماده غذایی که مصرف بیش از حد آن، آثار زیان باری به دنبال دارد و مصرف بیش از حد آن باعث ایجاد سمیت در کبد خواهد شد، از این رو با توجه به ویژگیهای آن بهتر است که بیشتر از سه لیوان از چای گانودرما را در طول روز مصرف نکنید.
همچنین به طور خودسرانه این چای را مصرف نکنید و برای هرچه بیشتر آگاه شدن و داشتن رژیم غذایی مناسب، قبل از مصرف آن با یک پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنید.
دیگر خواص گانودرما
بیشتر بخوانید :
تاثیر اعجاب انگیز قارچ گانودرما در درمان بیماری پیسی
قارچ گانودرما : ۲۰ خاصیت اثبات شده قارچ گانودرما
قهوه گانودرما چیست ؟ آشنایی با خواص قهوه گانودرما
آیا مصرف قارچ گانودرما فایده ای هم دارد ؟
چای گانودرما