دسته‌بندی نشده

همه چیز در مورد کاراگینان

کاراگینان، افزودنی طبیعی؛ اما مضر

با این بخش از دلگرم همراه باشید تا با کاراگینان بیشتر آشنا شوید.

کاراگینان

مقدمه ای در مورد کاراگینان

کاراگینان(به انگلیسی: Carrageenan) که از خانواده سولفاته خطی پلی‌ساکارید می‌باشد، صمغی است که از جلبک دریایی قرمز استخراج می‌شود. انواع مختلفی از کاراگینان وجود دارد که در پخت‌وپز مورد استفاده قرار می‌گیرد. گونه کاپا کاراگینان بیشتر در خمیر و کره استفاده می‌شود تا حالت ژله‌ای طبیعی ایجاد شود.

عصاره ژلاتینی که از گونه‌ای جلبک دریایی با نام خزه ایرلندی گرفته می‌شود صدها سال است که به عنوان افزودنی‌های مواد غذایی استفاده می‌شود. کاراگینان به عنوان جایگزین ژلاتین در گیاه‌خواری و وگنیسم استفاده می‌شود. نگرانی‌هایی در مورد خطرات سلامتی که بر اثر تاثیر کاراگینان بر غذاها دارد، باعث ایجاد درخواست‌هایی برای حذف این ماده در خوراک‌های زیستی شده است.

کاراگینان

کاراگینان چیست؟

کاراگینان که در برخی از منابع با عنوان کاراجینان شناخته می‌شود، یک افزودنی بسیار متداول در صنایع غذایی می‌باشد و از جلبک دریایی قرمز که به نام خزه ایرلندی معروف است، استخراج می‌شود. کاراگینان ارزش غذایی ندارد و از طعم خاصی نیز برخوردار نیست و به عنوان حجم دهنده، قوام دهنده، تثبیت‌کننده، استارتر و امولسیفایر به صورت بسیار گسترده در فرآوری مواد غذایی کاربرد دارد. این افزودنی به منظور تثبیت اندازه کریستال‌های یخ در انواع بستنی‌ها نیز استفاده می‌شود.

موارد کاربرد کاراگینان

کاراگینان

1. بهبود بافت در محصولات لبنی مانند بستنی، ماست، شیرهای طعم‌دار، شیرکاکائو، شیرسویا، خامه، شکلات صبحانه، پودینگ کودکان، پنیر کتاژ، پنیرهای فرآوری شده، پنیرهای قطعه‌ای و …

2. قوام‌دهنده در دسرها مانند دسرهای آماده (که ادعا می‌شود بر پایه شیر می‌باشد)، پودر دسر، کرم کارامل، ژله آماده، پودر ژله، پودینگ و…

3. افزایش تردی فرآورده‌های گوشتی مانند سوسیس، کالباس، مارتادلا، پیتزای منجمد و …

4. قوام‌دهنده در محصولات رژیمی کم‌چرب و کم‌نمک به منظور ایجاد حس دهانی چربی در دهان.

5. تثبیت‌کننده در ماءالشعیر

کاراگینان

چرا کاراگینان برای انسان مضر است؟

در دهه گذشته تحقیقات متعددی به جهت مضر بودن این افزودنی غذایی صورت گرفته است و ثابت شده است که ساختمان شیمیایی کاراگینان به گونه‌ای است که سیستم ایمنی بدن آن را به عنوان عامل بیگانه شناسایی می‌کند و واکنش‌های التهابی متعددی را علیه آن بروز می‌دهد. همچنین کاراگینان باعث کاهش فعالیت آنزیم‌های مفید در روده می‌شود که نتیجه آن اسهال، دل‌پیچه، استفراغ و علائمی از این دست در بسیاری از افراد می‌باشد و این علائم در بسیاری از افراد، با حذف مواد غذایی حاوی کاراگینان از رژیم غذایی، برطرف گشته است.

مصرف کاراگینان باعث ایجاد التهاب مزمن روده‌ای، مشکلات متعدد معده‌ای

و کولیت اولسراتیو می‌شود و نیز احتمال ابتلا به سرطان‌های سینه و رحم و نیز سرطان کولون را افزایش می‌دهد

شایع‌ترین عارضه؛ بیماری‌های مربوط به دستگاه گوارش

این التهاب در بدن تمام افراد به وجود می‌آید. در برخی از افراد بیشتر خود را نشان می‌دهد و در برخی کمتر نمایان می‌شود. در بسیاری از موارد ناراحتی‌های گوارشی ایجادشده پس از مصرف کاراگینان به حدی خفیف است که قابل اغماض می‌باشد. همین افزایش التهاب در روده حتی در حالت خفیف نیز در درازمدت اثرات مضر خود را بر کل سیستم بدن برجای می‌گذارد و فرد را مستعد ابتلا به بیماری‌های دیگری می‌کند و برای افرادی که کاراگینان به طور روزانه در رژیم غذایی‌شان وجود دارد.

مشکلات التهاب روده‌ای به طور مزمن افزایش می‌یابد و فرد را مستعد ابتلا به بیش از 100 بیماری مانند بیماری‌های قلبی، آلزایمر، پارکینسون و سرطان می‌نماید. همچنین علائم عدم تحمل گلوکز و عملکرد ضعیف انسولین با مصرف طولانی مدت کاراگینان مشاهده شده است که هر دو منجر به ابتلا به دیابت می‌شود.مصرف کاراگینان باعث ایجاد التهاب مزمن روده‌ای، مشکلات متعدد معده‌ای و کولیت اولسراتیو می‌شود و نیز احتمال ابتلا به سرطان‌های سینه و رحم و نیز سرطان کولون را افزایش می‌دهد.

کاراگینان ماده‌ای طبیعی، اما مضر

کاراگینان در بسیاری از غذاها وجود دارد، حتی در غذاهایی که با نام ارگانیک یا طبیعی ارائه می‌گردند. درست است که این ماده شیمیایی از یک گیاه دریایی استخراج گشته و کاملا طبیعی است، اما بدن انسان آن را یک عامل بیگانه تلقی کرده و علیه آن واکنش نشان می‌دهد. پس این ماده شیمیایی به این بهانه که سنتتیک نیست و کاملا طبیعی می‌باشد، نمی‌تواند به عنوان یک ماده ایمن شناخته شود. در ضمن تمام مواد افزودنی بالاخص در مقادیر زیاد و در صورت استفاده گسترده در صنایع غذایی مضر هستند.

کاراگینان

گردآوری شده ی مجله اینترنتی دلگرم

مرجان امینی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا