دسته‌بندی نشده

موالات چیست و در چه مواردی واجب است؟

مُوالات فاصله نینداختن بین اجزای یک کار است. رعایت موالات در وضو و نماز از شرایط صحیح بودن آن‌هاست اما در غسل رعایت آن واجب نیست. برخی فقیهان رعایت موالات بین اجزای صیغه شرعی عقود (ایجاب و قبول) را نیز لازم دانسته اند. ملاک در تشخیص موالات عرف است. تفاوت موالات و ترتیب در این است که ترتیب یعنی باید به ترتیب انجام شود اما موالات علاوه بر به ترتیب بودن باید بدون فاصله باشند.

موالات چیست + موارد واجب بودن موالات

برای صحیح بودن برخی عبادات، واجب است موالات در آن رعایت شود؛ در غیر اینصورت آن اعمال باطل می باشد. این عبادات عبارتند از :

وضو : بین اعضای وضو نباید فاصله باشد. فاصله نباید تا حدی باشد که رطوبت عضو قبلی خشک شود.

اذان و اقامه : بین فرازهای اذان و اقامه نباید فاصله بیفتد.

نماز : تمام اجزای نماز باید پشت سر هم باشند، اگر موالات در آن رعایت نشود، نماز باطل است. دقت کنید اگر سجده را طولانی کنید و یا اگر سوره های طولانی تر خواندید، موالات نماز را به هم نمی زند.

عقدهای شرعی : به نظر بعضی فقها، در عقود شرعی موالات باید رعایت شود، مانند : خرید و فروش و ازدواج.
موالات در غسل واجب نیست؛ مستحب است که موالات در غسل رعایت شود. اما ترتیب در غسل و موارد بالا واجب است.

موالات در وضو واجب است.

پرسش : موالات به چه معنا می باشد و حکم آن چیست؟

پاسخ آیت الله مکارم شیرازی : موالات یعنى در میان کارهاى نماز، مانند رکوع و سجود و تشهد، آن قدر فاصله نیندازد که از صورت نماز خارج شود ، رعایت موالات واجب است و گرنه نماز باطل است خواه عمداً باشد یا از روى سهو.

پرسش : موالات در وضو به چه معناست؟

پاسخ آیت الله مکارم شیرازی : این که کارهاى وضو را چنان به جا آورد که بگویند پشت سر هم انجام مى دهد و اگر چنین کند وضوى او صحیح است، هرچند بر اثر گرمى هوا و وزش باد اعضاى سابق خشک شده باشد، مثلًا موقعى که می خواهد دست راست را بشوید صورت او خشک شود، ولى اگر طورى انجام دهد که پشت سر هم نباشد وضوى او باطل است، هرچند بر اثر سردى هوا اعضاى قبل، خشک نشده باشد.

مسائلی درباره موالات :

مساله : الف) اگر در نماز سهوا بین حرفها یا کلمات فاصله بیندازد و فاصله به قدری نباشد که صورت نماز از بین برود.
ب) چنانچه مشغول رکن بعد نشده باشد باید آن حرفها یا کلمات را به طور معمول بخواند.
ج) اگر مشغول رکن بعد شده باشد، نمازش صحیح است.

فاضل، نوری : اگر در نماز عمدا بین حرفها یا کلمات فاصله بیندازد و فاصله به قدری نباشد که صورت نماز از بین برود نمازش باطل نمی شود(نوری: بنابراحتیاط واجب نمازش باطل می شود) و اگر سهوا باشد …
خوئی، تبریزی، سیستانی : و در صورتی که چیزی بعد از آن خوانده شده لازم است تکرار نماید.
گلپایگانی، صافی، فاضل، سبحانی : مگر در تکبیره الاحرام که اگر فاصله بین کلمات آن به قدری باشد که از صورت تکبیره الاحرام خارج شود نماز باطل است.
بهجت : و احتیاط در این است که بدون عذر و سهو، از پی در پی آوردن مسامحه نکند اگر چه طوری نیست که موالات را به هم بزند.
آیت الله خامنه ای : نمازگزار باید اجزای نماز، مانند رکوع و سجود و تشهد و غیره را با «موالات» یعنی پی در پی به جا آورد و میان آنها فاصله‌ی طولانی و غیر متعارف نیندازد، پس اگر میان اجزای نماز به قدری فاصله شود که در نظر بیننده از حالت نماز خواندن خارج شود، نمازش باطل است.

توجه : اگر میان کلمه ها یا حروف یک کلمه سهواً فاصله ی غیر متعارف بیندازد، ‌ولی به طوری نباشد که صورت نماز از بین برود، اگر در وقتی ملتفت شود که وارد رکن بعد از آن شده است، نماز صحیح است و تکرار آن کلمات و جملات لازم نیست، ولی اگر پیش از وارد شدن در رکن بعدی ملتفت شود باید برگردد و آنها را دوباره بخواند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا