دسته‌بندی نشده

متخصص مغز و اعصاب با جراح مغز و اعصاب چه فرقی دارد؟

تفاوت متخصص مغز و اعصاب با جراح مغز و اعصاب

اغلب ما زمانی که به درد و بیماری دچار می شویم از آنجایی که از منشا علائم و دردهای خود اطاعی نداریم، نمی دانیم برای درمان مشکلاتمان باید به چه پزشکی مراجعه کنیم، بیماری های مغزی و بیماری های ستون فقرات جزو همین دسته بیماری ها هستند که علاوه بر دردها و مشکلاتی که در ناحیه مغز و جمجمه ایجاد می کنند منجر به اختلالات و مشکلات دیگری در دیگر اندام های بدن نیز می شوند از این رو اغلب افراد نمی دانند برای درمان مشکلشان به چه متخصصی مراجعه کنند.

راه اول برای درمان هر بیماری، مراجعه به پزشک عمومی است. پزشک عمومی با بررسی علائم و سوابق بیماری شما، در صورتی که مشکل جدی شما را تهدید کند شما را به متخصص ارجاع می دهد. اما مشکل دیگری که در این میان وجود دارد این است که برخی متخصین و پزشکان همچون پزشکان مغز و اعصاب هستند که به دو دسته متخصص مغز و اعصاب و جراح مغز و اعصاب تقسیم بندی می شوند و هر یک به درمان بیماری های خاص مغز و اعصاب و ستون فقرات می پردازند.

اگر به تابلوی بسیاری از متخصین یا جراحان مغز و اعصاب توجه نماید در کنار عناوین مختلف، یکسری لقب ها با عنوان های فلوشیپ و فوق تخصص نیز بکار رفته است. از این رو برای اینکه بدانید برای درمان انواع بیماری های مغز و اعصاب و ستون به کدام یک از پزشکان مغز و اعصاب مراجعه کنید شما را به خواندن این مقاله دعوت می نمایم تا با تفاوت جراح مغز و اعصاب با متخصص مغز و اعصاب آشنا شوید.

separator line

متخصص مغز و اعصاب کیست؟

متخصص مغز و اعصاب کیست؟

متخصص مغز و اعصاب یا نورولوژی، پزشکی است که در زمینه بیماری های مغز و اعصاب و ستون فقرات تخصص دارد البته بیماری هایی که برای درمان آنها نیازی به جراحی نیست. به طور کلی میتوان گفت یک متخصص مغز و اعصاب قادر است به درمان غیرجراحی بیماری های مغزی و بیماری های ستون فقرات بپردازد.شاید در این میان برخی برایشان سوال شود که بیماری های مغز و اعصاب و ستون فقرات چه نوع بیماری هایی هستند و با چه علائمی ظاهر می شوند؛ برای شناخت بیماری های مغزی ابتدا باید با سیستم عصبی آشنا شوید.

سیستم عصبی بدن شامل دو بخش مجزا دستگاه عصبی مرکزی و دستگاه عصبی محیطی است که دستگاه عصبی مرکزی شامل تمامی اجزای مغز و نخاع است و دستگاه عصبی محیطی نیز مجموعه ای از نورون ها و رشته های عصبی است که رابط بین مغز و نخاع دیگر اجزای بدن است. از آنجایی که سیستم عصبی یک سیستم پیچیده و پراهمیتی است از این رو تشخیص بیماری های عصبی و مغزی کمی با مشکل همراه است و نیاز به یک متخصص مغز و اعصاب با تجربه دارد.

در صورتی که به علائمی همچون سردرد، تشنج های ناگهانی، سرگیجه، دو بینایی، اختلال در شنوایی دچار شدید میتوانید از متخصص مغز و اعصاب کمک بگیرد.اگر به تابلوی یک پزشک متخصص مغز و اعصاب دقت کرده باشید می بینید که در کنار عنوان متخصص مغز و اعصاب، واژه متخصص ستون فقرات نیز بکار رفته است زیرا یک دکتر مغز و اعصاب علاوه بر اینکه در درمان بیماری مغزی و عصبی تخصص دارد در زمینه بیماری ستون فقرات خصوصا بیماری دیسک کمر و دیسک گردن و انواع تنگی کانال نخاعی نیز متخصص است و می تواند با تجویز دارو به درمان بیماری بپردازد.

البته فقط با تجویز دارو و درمان های غیر جراحی، پس توجه به این نکته بسیار اهمیت دارد که اینگونه پزشکان هیچگونه عمل جراحی انجام نمی دهند و در صورتی که علائم بیماری فرد به حدی برسد که بیمار نیاز به جراحی داشته باشد در این صورت متخصص مغز و اعصاب بیمار را به یک جراح مغز و اعصاب ارجاع می دهد.

separator line

جراح مغز و اعصاب کیست؟

جراح مغز و اعصاب کیست؟

جراح مغز و اعصاب یا نوروسرجری پزشکی است که با اعمال جراحی به درمان بیماری های مغز و اعصاب و ستون فقرات می پردازد. درمان و جراحی تومورهای مغزی و نخاعی، درمان های اختلالات عروقی مغز، ضایعات و صدمات نخاعی، درمان و جراحی دیسک کمر و گردن از جمله اختلالاتی هستند که یک جراح مغز و اعصاب به درمان و جراحی آن ها می پردازد. و برای درمان بیماری های شایع مغزی همچون تشنج، بیماری صرع، پارکینسون، ام اس و سکته مغزی بهتر است به یک متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید.

یک جراح مغز و اعصاب زمانی به این تخصص دست می یابد که دوره هفت ساله پزشکی و چهار تا شش ساله دستیاری جراحی مغز و اعصاب را بگذراند. دوره های تکمیلی زیادی در زمینه بیماری های مغز و اعصاب وجود دارد که از آنها با عناوین بورد تخصصی و فلوشیپ مغز و اعصاب یاد می شود. در صورتی که پزشکی تمایل داشته باشد می تواند این دوره های تخصص را آموزش ببیند.

جراحی مغز و اعصاب رشته بسیار حساس و حرفه ای است که یک جراح مغز و اعصاب خوب کسی است که روزانه دانش و تخصص خود را در زمینه مختلف افزایش دهد؛ از جمله دورهای تکمیلی بعد از جراحی مغز و اعصاب می توان به جراحی عروق مغزی، جراحی مغز و اعصاب اطفال و جراحی ستون فقرات اشاره کرد.

فرق متخصص مغز و اعصاب با جراح مغز و اعصاب در چیست؟

فرق متخصص مغز و اعصاب با جراح مغز و اعصاب در چیست؟

جراحی مغز و اعصاب و متخصص مغز و اعصاب دو تخصص جدا از هم هستند که هنوز بسیاری از افراد تفاوت این دو دکتر مغز و اعصاب را از هم تشخیص نمی دهند اما بهتر است بدانید این دو پزشک در نحوه درمان، نوع بیماری با یکدیگر تفاوت دارند.

اولین و بزرگترین تفاوت این دو پزشک، در نحوه درمان است. یک متخصص مغز و اعصاب تنها از طریق درمان های غیرجراحی و دارودرمانی به درمان بیماری های مغز و اعصاب و ستون فقرات می پردازد اما متخصص مغز و اعصاب علاوه بر تجویز دارو، در صورتی که اختلالی نیاز به جراحی داشته باشد، قادر به درمان بیماری از طریق جراحی نیز است.

تفاوت دوم این دو پزشک از یکدیگر در درمان نوع بیماری است. یک جراح مغز و اعصاب در اغلب موارد به درمان بیماری های که نیاز جراحی دارند همچون آنوریسم مغزی، تومور مغزی، دیسک کمر، تنگی کانال نخاعی می پردازد. اما متخصص مغز و اعصاب به درمان بیماری هایی همچون ام اس، تشنج، پارکینسون می پردازد.

از دیگر اختلالاتی که بهتر است برای درمان آن به متخصص مغز و اعصاب یا نورولوژی مراجعه کنید شامل:

فلوشیپ جراحی ستون فقرات

سردرد و سرگیجه

فراموشی و اختلالات حافظه

بی حسی و گزگز در دستها و پاها

کمردرد و گردن درد

پایین آمدن سطح هوشیاری

اختلالات خواب

لرزش در اندام ها و کندی در حرکت

فلج مغزی

از جمله اختلالات و علائمی که بهتر است برای درمان آن به جراح مغز واعصاب مراجعه کنید. شامل:

فتق یا بیرون زدگی دیسک کمر و گردن

تومورهای نخاعی و مغزی و ستون فقرات

ضایعات مغزی همچون هیدوسفالی، آنوریسم

همچنین بخوانید:

معرفی کامل پروفسور کیومرث اشکان جراح مغز و اعصاب + عکس و فیلم

فلوشیپ مغز و اعصاب چیست؟

فلوشیپ یا دوره های تکمیلی یکی از دوره های تحصیلی دانشگاهی در رشته مغز و اعصاب است که پس از تکمیل دوره تخصص گذارنده می شود. فلوشیپ ها اصولا دوره های کوتاه مدتی هستند که در اغلب موارد پس از چند ماه تا حداکثر دو سال به طول می انجامد. متخصص یا جراح مغز و اعصابی که در زمینه های مختلف فلوشیپ دارند با کسب تجربه و اطاعات کاملتر و با مهارت بالاتری به درمان بیماران خود می پردازند.

البته دورهای فلوشیپ نباید به دوره فوق تخصص مغز و اعصاب اشتباه گرفته شود زیرا فردی که فوق تخصص مغز و اعصاب است دوره های سه تا چهار ساله را به عنوان فوق تخصص یکی از زیر گروه های رشته مغز و اعصاب همچون فوق تخصص مغز و اعصاب اطفال را گذرانده است.

فلوشیپ ها یا دوره های تکمیلی جراح مغز و اعصاب شامل:

  1. فلوشیپ جراحی قاعده جمجمه
  2. فلوشیپ استرو تاکسی
  3. فلوشیپ ستون فقرات

فلوشیپ ها یا دوره های تکمیلی متخصص مغز و اعصاب شامل:

  1. فلوشیپ درد
  2. فلوشیپ ام اس
  3. فلوشیپ سکته مغزی
  4. فلوشیپ نوروفیزیولوژی
  5. جراح مغز و اعصاب

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا