دسته‌بندی نشده

فواید و عوارض جبران ناپذیر قنداق کردن نوزاد

عوارض قنداق کردن نوزاد

قنداق کردن به نوزاد این امکان را می دهد که احساس امنیت بیشتری کند، همانند امنیتی که در درون رحم مادر داشته است، زیرا نوزد کنترل دست های خود را ندارد و مدام آنها را حرکت می دهد و امکان آسیب رساندن به چشم و صورت او وجود دارد.

برای مثال اگر نوزادی با دست باز بخوابد، امکان بیدار شدن ناگهانی او بر اثر حرکات دست او و آسیب رساندن به صورتش وجود دارد. علاوه بر آن، قنداق کردن نوزاد این امکان را به والدین و اطرافیان او می دهد تا راحت تر او را در آغوش بگیرند و کنترل سر و بدن او را داشته باشند.

قنداق کردن نوزاد امری چالش برانگیز است، زیرا هم نکات منفی و هم نکات مثبت دارد که والدین باید از هردوی این نکات، آگاهی کامل داشته باشند.

قنداق تا چند ماهگی باید ادامه داشته باشد؟

معایب خطر آفرین قنداق کردن

1- احتمال خفگی نوزاد

طبق آمار مشخص شده است بسیاری از نوزادانی که قنداق می شوند، در اثر غفلت والدین به سندرم مرگ ناگهانی دچار می شوند، زیرا دراثر قنداق کردن نوزاد با پتوی نرم، سر نوزاد به علت کوچک بودن به داخل پتو رفته و احتنال خفه شدن برای او وجود دارد. این خطر معمولا در هنگام حرکت دادن نوزاد قنداق شده وجود دارد. نوزاد قدرت نفس کشیدن قوی را ندارد. بنابراین هنگام حرکت در داخل پتو، احتمال خفه شدن او وجود دارد.

2- گرم شدن بیش از حد نوزاد

نوزاد هنگامی که بدنیا می آید، باید گرم نگه داشته شود، زیرا هنوز قدرت گرم نگه داشتن بدن خود را ندارد. بنابراین قنداق کردن نوزاد در هفته اول، به گرم نگه داشتن او کمک می کند، اما اگر نوزاد در فصل گرم سال بدنیا بیاید، خطر گرم شدن بیش از حد او وجود دارد. گرم شدن بیش از حد بدن در روزهای گرم سال خطرناک است، زیرا در روزهای اول زندگی، احتمال زرد شدن نوزاد به علت تغذیه با شیر مادر وجود دارد که گرم شدن بیش از حد او سبب تعریق و از دست رفتن آب بدن می شود و احتمال زردی نوزاد بالا می رود.

جنس پارچه قنداق، باید حتی المقدور نخی باشد. پارچه های ضخیم نه تنها سبب گرم شدن بیش از حد نوزاد می شود، بلکه درون آن احساس آرامش نمی کند

یکی از راه ها برای بررسی دمای بدن نوزاد، چک کردن دمای قفسه سینه نوزاد می باشد . اگر دمای بدن او بالا برود، باید میزان لباس او کاهش پیدا کند. همچنین توصیه می شود در مواقعی که نوزاد تب دارد، از قنداق کردن او پرهیز شود

3- کشیده شدن بیش از حد دست و پای نوزاد

اگر فردی که قصد قنداق کردن نوزاد را دارد، به تحرک کافی او در قنداق توجه نداشته باشد و طرز برخورد صحیح با حرکت مدام دست و پای نوزاد را نداند، ممکن است به نوزاد آسیب برساند و سبب رگ به رگ شدن و یا کشیدگی عضلات نوزاد شود. بنابراین به مادرانی که به تازگی صاحب نوزاد شده اند توصیه می شود آموزش کافی را در این خصوص ببینند .

عوارض قنداق کردن نوزاد

مزیت های قنداق کردن

اصطلاح قنداق کردن به پیچیدن نوزاد در پارچه اطلاق می شود. جنس این پارچه می تواند مختلف باشد. در قنداق کردن امکان حرکت آزادانه دست و پای نوزاد تا حدی از او گرفته می شود.

در قنداق کردن مطمئن، سر نوزاد از چانه به بالا قابل مشاهده است و بینی و دهان او آزاد است و نفس کشیدن نوزاد به راحتی انجام می گیرد.

  1. کاهش گریه نوزاد سبب آرامش او و والدینش خواهد شد. همچنین والدین نوزاد سبب احساس نزدیکی بیشتری با نوزاد خود می کنند، زیرا می توانند به راحتی نوزاد را در آغوش بگیرند.
  2. محیطی شبیه رحم مادر: گرمای ناشی از قنداق، آرامش نوزاد در رحم مادر را برایش تداعی می کند و تا حدی زندگی خارج از رحمی او را آسان می کند.
  3. گرم کردن نوزاد: قنداق کردن نوزاد به خصوص در فصول سرد سال، باعث گرم نگه داشتن او می شود. البته نباید دمای بدن نوزاد بالاتر از حد طبیعی برود.

قنداق کردن نوزاد به شیوهٔ درست

اگر نوزادتان در طول خواب خیلی تکان می‌خورد و با تکان دادن دست‌ و پاهایش مدام از خواب می‌پرد، شاید با اجازه و تأیید پزشکتان بتوانید او را گاهی در یک قنداق فرنگی که لباسی نازک و سبک است بگذارید، ولی حتی اگر قنداق‌ فرنگی تن کودک بزرگ‌تر از یک ماهتان کرده‌اید، او را جایی بگذارید که بتوانید بر او نظارت داشته باشید تا مطمئن شوید روی شکمش نمی‌غلتد و دهان و صورتش روی تشک قرار نمی‌گیرد و در هر صورت نیز یادتان باشد که بهتر است فقط برای جلوگیری از پریدن از خواب و بیدار شدن کودکتان، او را با مشکلات بعدی قنداق کردن روبه‌رو نکنید.

هرچند بیشتر مادران در گذشته این کار را انجام می‌دادند، ولی زمان زیادی از آن موقع می‌گذرد و کارشناسان نیز چیزهای بسیار به‌روزتری را در مورد نوزادان می‌داند، پس بهتر است برای انجام این کار فقط با اعتماد به روشی قدیمی و سنتی و بر اساس گفته‌ها و شنیده‌های دیگران تصمیم نگیرید.

عوارض قنداق کردن نوزاد

آیا ممکن است نوزاد به قنداق وابستگی پیدا کند؟

و حالا، اگر نوزاد بزرگتری دارید، که مثلا حدود ۳ تا ۴ ماهه است، و هنوز، نوزاد ۳ تا ۴ ماهه خود را قنداق می کنید، ممکن است هم اکنون، با مشکل وابستگی او به قنداق مواجه باشید.

اگر شما یک نوزاد تازه به دنیا آورده دارید، که او را قنداق می کنید، توصیه من به شما این است، که قنداق را در حدود ۱۰ ماهگی کنار بگذارید. شما می توانید این کار را آرام آرام و به تدریج انجام دهید، مثلا، ابتدا یکی از دست های او را برای چند روز بیرون بگدارید، و سپس شروع به بیرون گذاشتن هر دو دست او از قنداق کنید.

و بعد کمرش را بیرون بگذارید. و بعد کم کم هر دو با هم از قنداق خلاص می شوید. توصیه من به شما این است، که برای خواب، ابتدا او را به کیسه خواب عادت دهید، زیرا می تواند مرحله گذر خوبی برای او باشد.

قنداق تا چند ماهگی باید ادامه داشته باشد ؟

اگر فکر می کنید در طول شب، چند بار برای دوباره قنداق کردن نوزاد به اتاقش می روید، بدون شک با این مشکل مواجه هستید. کاری که لازم است انجام دهید این است که، فقط از قنداق خلاص شوید.

دیگر لازم نیست به تدریج این کار را بکنید، فقط آن را به یک باره کنار بگذارید. البته بدیهی ست که کنار گذاشتن قنداق راحت نیست، زیرا برای نوزاد ایجاد وابستگی کرده است، ولی شما می توانید از آن خلاص شوید.

این روند برای نوزاد چند روز طول می کشد، تا به خوابیدن بدون محکم پیچیده شدن در پارچه عادت کند. و حتی ممکن است، تا حدی در برابر این تغییر مقاومت کند

نکته :

برای قنداق کردن نوزاد، بدون آنکه بیش از حد گرم شود، باید نکاتی را رعایت کنیم:

جنس پارچه قنداق، باید حتی المقدور نخی باشد. پارچه های سنگین (مانند پشم) نه تنها سبب گرم شدن بیش از حد نوزاد می شود، بلکه درون آن احساس آرامش نمی کند.

هنگامی که نوزاد را قنداق کردیم، نباید دمای اتاق را بالا ببریم.

اگر نوزاد تب دارد و یا عفونتی وارد بدن او شده است، نباید او را قنداق کنیم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا