طرز تهیه ۴ مدل اردور خوشمزه و پرطرفدار + عکس
طرز تهیه اردور مجلسی خوشمزه
طرز تهیه اردور مجلسی بسیار ساده است و دستور معینی برای این کار وجود ندارد.
هر کسی می تواند با ذوق و سلیقه شخصی و بر پایه موادی که در دسترس دارد، نمونه ای از اردور مجلسی خوشمزه با بادمجان، سیب زمینی، مرغ، قارچ، ذرت و … را برای گروه کوچکی از دوستان که برای دیدار و گفتگو دور هم جمع می شوند، فراهم کند. با دلگرم همراه شوید.
اردور چیست؟
- کلمه “اردور” (hors-doeuver) در زبان فرانسوی به معنای “بیرون از کار” یا امر فرعی است و منظور از این فرع عبارت است از انواع غذاهای مختصر و غالبا سردی که به عنوان تفنن و تنقل، یا در میان ملل غیر فرانسوی برای سرگرم داشتن میهمانها پیش از فراخواندن آنها بر سر سفره اصلی، تعارف میشود.
- در شام یا نهار نشستهی اروپایی، دور اول غذا که در زبان فرانسوی آنتره (entree، ورودی) نامیده میشود در واقع نوعی اردور است.
- اگرچه آنتره غالبا گرم است و یک نوع بیشتر نیست و مقدار آن هم معین است، هر کس سهم خود را میکشد و پس از آن نوبت به غذاهای اصلی میرسد.
- اما در شام یا نهار ایستاده، معمولا سفرهای به نام “میز اردور” یا “سفره سرد” میچینند که مجموعه رنگینی است از انواع غذاهای سبک و مهمانها هر وقت و هر مقدار که بخواهند از این غذا بر میدارند.
- اینگونه پذیرایی به آن معنی است که غرض اصلی از مهمانی، دیدار و گفتگوی دوستان یا همکاران است و غذا جنبه ثانوی دارد.
- این ترتیب پذیرایی با فرهنگ ما زیاد جوش نخورده است و میز اردور یا بوفه سرد کمتر در خانهها و بیشتر در رستورانها و هتلهای بین المللی تحت عنوان “میز اردور رستوران” به چشم میخورد.
- با این حال اردور به معنی غذای نغز و مختصری که بیشتر به قصد تفنن و باز کردن اشتها خورده میشود، در آشپزی ایرانی جای نمایانی دارد.
- اینگونه غذا را ما پیش غذا و گاهی هوسانه مینامیم. در ترکیه و کشورهای عربی همین نوع غذا “مزه” نامیده میشود.
- در هر حال با انواع تارت پیش غذای فانتزی، و اردورهای بادمجان، سبزیجات، و سیب زمینی ارائه شده در این مقاله هم میتوان بوفه سرد مفصلی به شیوه فرنگی فراهم ساخت و هم سفره ایرانی را با یکی دو “هوسانه” رنگینتر کرد.
آموزش طبخ اردور مجلسی و ساده مرحله به مرحله
1. طرز تهیه اردور بادمجان و زیتون
اردور بادمجان و زیتون نوعی پیش غذای ساده است که به صورت سرد روی میز اردور قرار گرفته و سرو می شود.
مواد لازم :
- بادمجان 2 عدد
- کرفس خرد شده 2-3 ساقه
- پیاز خرد شده 3 عدد
- گوجه فرنگی پوست کنده و خرد شده 3 عدد
- رب گوجه فرنگی 3 قاشق غذاخوری
- زیتون سبز هسته گرفته خرد شده 10-12 عدد
- سرکه انگور 1/4 پیمانه
- شکر 1-2 قاشق غذاخوری
- روغن زیتون، نمک و فلفل به میزان لازه
- نان تست به میزان لازم
دستور تهیه:
- بادمجان را پوست گرفته و فندقی خرد کنید، سپس به منظور رفع تلخی بادمجان آن را نمک بپاشید و در آبکش قرار دهید و پس از یک ساعت با آب سرد بشویید.
- بادمجان را در روغن سرخ کرده تا طلایی شود، سپس بادمجان را از قابلمه خارج کرده و پیاز و کرفس را ۶-۵ دقیقه در همان روغن تفت دهید.
- بادمجان سرخ شده را به قابلمه برگردانید و گوجه فرنگی و رب را اضافه کنید و هم بزنید.
- درب قابلمه را ببندید و حرارت را کم کنید.
- پس از ۱۵ دقیقه، شکر، نمک، فلفل، سرکه و زیتون را اضافه کنید و ۲۰ دقیقه دیگر فرصت دهید تا بپزد.
- پس از پختن و نرم شدن بادمجان، از روی حرارت برداشته و اجازه دهید خنک شود.
- یک شب در یخچال نگه دارید و سپس سرد در دیس بکشید و با برشهای نان تست روی میز بگذارید.
2. طرز تهیه اردور بادمجان و سبزیجات (کاپوناتا)
کاپوناتا (caponata) نوعی خوراک سبزیجات پخته است، ولی به واسطه زیتون و روغن زیتون با آن تفاوت بارزی دارد. سنت ایتالیایی این است که سبزیجات این غذا را جدا از هم در روغن زیتون میپزند و سپس آنها را با هم مخلوط میکنند.
مواد لازم :
- بادمجان پوست گرفته و خرد شده 1 عدد
- پیاز درشت خرد شده 1 عدد
- سیر کوبیده 5-6 پر
- فلفل دلمه ای سبز و قرمز تخم گرفته و خرد شده هر کدام 1 عدد
- کرفس خرد شده 2-3 ساقه
- گوجه فرنگی خرد شده 5-6 عدد
- زیتون سبز هسته گرفته 1 پیمانه
- ریحان، جعفری و ترخون ساطوری هرکدام 1 قاشق غذاخوری
- پودر آویشن کمی
- روغن زیتون 4-5 قاشق غذاخوری
- نمک و فلفل به میزان لازم
دستور تهیه:
- بادمجان را ۱۲-۱۰ دقیقه در روغن تفت دهید تا کمی سرخ شود.
- سپس بادمجان را برداشته و در همان روغن پیاز، فلفل، کرفس و سیر را ۱۲-۱۰ دقیقه تفت دهید.
- بادمجان را به قابلمه برگردانید؛ گوجه فرنگی، زیتون و سبزیها را را اندکی نمک و فلفل اضافه کنید و هم بزنید.
- حرارت را کم کرده، درب قابلمه را ببندید و اجازه دهید ۴۵-۴۰ دقیقه بپزد. در این فاصله اگر لازم بود کمی آب جوش اضافه کنید.
- پس از اینکه مواد کاملا پخت و آب آن کاملا خورد رفت، آن را از روی حرارت برداشته و پس از خنک شدن در ظرف سرو بکشید و روی میز اردور قرار دهید.
بیشتر بخوانید :
کروکت فرانسوی : طرز تهیه کروکت فرانسوی خوشمزه و بی نظیر + عکس
طرز تهیه ی فینگر فود الویه خوشمزه و لذیذ
کوفته سیرابی | طرز تهیه کوفته سیرابی (کفته سیرابی)
3. طرز تهیه اردور سیب زمینی و بادام
اردور سیب زمینی و بادام، نوعی غذای هندی است که در آن ادویههای خوش عطری چون زیره و تخم گشنیز استفاده شده و به صورت داغ سرو میشود.
مواد لازم :
- سیب زمینی پخته و فندقی خرد شده 500 گرم
- بادام نیم کوب 150 گرم
- زیره پودر شده 1 قاشق مرباخوری
- تخم گشنیز پودر شده 2 قاشق مرباخوری
- گشنیز ساطوری 2 قاشق غذاخوری
- روغن و نمک به میزان لازم
دستور تهیه:
- ۴-۳ قاشق روغن را در تابه روی حرارت ملایم داغ کنید و سیب زمینی را در آن سرخ کنید.
- بادام نیم کوب و زیره و تخم گشنیز را با اندکی نمک اضافه کنید و هم بزنید.
- گشنیز ساطوری را اضافه کرده و زیر و رو کنید.
- اردور را در ظرف سرو کشیده و به صورت داغ، روی میز اردور بگذارید.
4. طرز تهیه اردور سیب زمینی تنوری
نوعی سیب زمینی تنوری با مایه داخلی رنگی که در خیابانهای استانبول میفروشند و میتوان به عنوان اردور از آن استفاده کرد.
مواد لازم :
- سیب زمینی متوسط 500 گرم
- شوید تازه ساطوری 3-4 قاشق غذاخوری
- آبلیموی تازه 2-3 قاشق غذاخوری
- شیر 1 پیمانه
- آرد 1 قاشق غذاخوری
- کره 1-2 قاشق غذاخوری
- نمک و فلفل به میزان لازم
دستور تهیه:
- چند عدد سیب زمینی را تنوری کنید.
- سیب زمینی داغ را برش بزنید و داخل آن را کمی درآورید.
- سیب زمینی درآورده را با مایهای مانند پنیر موزارلا رنده شده، سالاد الویه یا ماکارونی پخته، مخلوط کنید و داخل سیب زمینی را با آن پر کنید.
- برای درست کردن سس روی اردور، کره را در تابه روی حرارت ملایم داغ کنید و آرد را در آن اندکی تفت دهید.
- شیر را کم کم اضافه کرده و هم بزنید (مراقب باشید آرد گلوله نشود).
- اجازه دهید سس به جوش آید و مایه غلیظ شود، سپس شوید، آبلیمو، اندکی نمک و فلفل اضافه کنید و هم بزنید.
- سس را روی سیب زمینی بریزید و داغ روی میز اردور قرار دهید.