دسته‌بندی نشده

در کدام روزهای سال و در چه شرایطی روزه‏ حرام است ؟

روزه‌های حرام کدامند؟

روزه جزو عبادت‌های بسیار رایج و محبوب به شمار می‌آید. علاوه‌ بر ایام ماه مبارک رمضان که روزه بر هر مسلمانی واجب است، مسلمانان در دیگر روز‌های سال هم بصورت مستحبی روزه می‌گیرند. یکی از مسائل مهم درباره روزه، مسئله روزه‌های حرام است. در برخی از روز‌های سال یا در شرایط خاصی، روزه بر مسلمانان حرام است.

در اصطلاح فقهی، به روز‌هایی که روزه‌گرفتن در آن حرام است، “روزه‌های حرام” می‌گویند. روزه معمولا در یکسری ایام خاص، یا در شرایط خاص حرام می‌شود. ایامی که در آن روزه حرام است به شرح زیر است:

  1. روز عید فطر
  2. روز عید قربان
  3. یوم‌الشک (یعنی روزی که مشخص نیست آخر شعبان است یا اول رمضان). اگر شخصی در این روز، روزه بگیرد روزه‌اش حرام است مگر اینکه بداند روز آخر شعبان است و به نیت روزه مستحبی و یا اینکه بداند که روز اول رمضان است و به نیت روزه واجب، روزه بگیرد.
  4. ایام تشریق (یعنی روز‌های یازدهم و دوازدهم و سیزدهم ذی الحجه برای افرادی که در منا هستند) چه حج‌گزار باشد، چه نباشد.
  5. روز وفا به نذر معصیتی (یعنی اگر شخصی نذر کند که بخاطر ترک واجبی یا بخاطر انجام معصیتی روزه بگیرد روزه‌اش حرام است، ولی اگر به نیت مجازات خود باشد هیچ اشکالی ندارد.)

روزه‌های حرام

دیگر موارد حرام بودن روزه

روزه غیر واجب زن اگر بدون اذن شوهر باشد؛ یعنی طوری که روزه‌گرفتن زن باعث پایمال‌شدن حق شوهرش شود.

روزه غیر واجب بنده، اگر بدون اذن مولا باشد و بهتر است ترک کند. روزه بدون اذن مولا را حتی اگر مزاحم حق مولا نباشد.

روزه سکوت (یعنی کسی که نیت کند در طول روز حرف نزند حتی اگر همراه با روزه باشد. این روزه فقط در صورتی صحیح است که حرف نزدن را داخل در نیت نکند.)

روزه وصال (یعنی یک شبانه روز یا اینکه یک شب و دو روز بدون اینکه افطار کند روزه باشد.)

روزه مستحبی فرزند در صورتی که موجب اذیت و ناراحتی والدینش باشد.

روزه مسافری که در ماه رمضان کمتر از ده روز در سفر باشد. با این حال اگر قصد مسافر، سفری بیش از ده روز باشد، روزه بر او واجب و صحیح است.

روزه مریض و کسی که روزه گرفتن برایش ضرر دارد.

روزه دهر؛ به روزه‌گرفتن در همه روز‌های سال (۳۶۵ روز سال) “روزه دهر” می‌گویند. البته برخی از علما گفته‌اند که احتمالا این حکم به‌سبب اینکه روز‌های عید فطر و قربان هم جزو ایام سال هستند صادر شده‌است و اگر مسلمانی همه ایام سال بجز روز عید فطر و قربان روزه بگیرد، روزه‌اش صحیح است.

موارد حرام بودن روزه

روزه‌های مکروه

تعداد روزه‌های مکروه از تعداد روزه‌های حرام کمتر است. روزه‌های مکروه گاهی بصورت دقیق مشخص شده‌است (به طور مثال روز عاشورا روزه گرفتن مکروه است) و گاهی بر اساس موقعیتی که پیش می‌آید باید مکروه بودن روزه را تشخیص داد. (بطور مثال روزه‌گرفتن بدون اجازه صاحب‌خانه مکروه است.)

حتماً بخوانید:

نتیجه‌گیری

در برخی از روز‌های سال یا در بعضی از موقعیت‌ها، روزه‌گرفتن حرام است. این روز‌ها با عنوان “روزه‌های حرام” شناخته می‌شوند. در روز عید فطر و قربان، یا گرفتن روزه مستحبی بدون اجازه شوهر از جمله موارد روزه‌های حرام هستند.

منبع : راسخون

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا