دسته‌بندی نشده

تاثیر الکل بر بدن شما

اثرات پزشکی مصرف الکل بر بدن و روان انسان

الکل ماده‌ای است که وضعیت جسمی و ذهنی را تغییر داده، می تواند موجب از دست رفتن کنترل بر رفتار شود و در درازمدت، مشکلات اجتماعی، جسمی و روانی به وجود آورد.مصرف الکل موجب مشکلات وخیمی برای سلامت شخص می شود. الکل پس از نوشیدن، از طریق معده و روده کوچک جذب خون می‌شود و ۳۵ تا ۴۵ دقیقه بعد به حداکثر میزان غلظتش در خون می‌رسد. میزان غلظت به عواملی چون وزن شخص و نیز این که آیا شخص الکل با غذا خورده یا با معده خالی، بستگی دارد. اگر الکل را با غذا خورده باشید، بدن آن را کندتر جذب خواهد کرد.با این بخش از دلگرم همراه باشید تا با اثرات مواد الکلی بر روی سلامت جسم آشنا شوید.

اثر الکل بر روی بدن

مصرف الکل؛ از اعتیاد مخرب تا جنایت های مخوف

الکل، خطرناک تر از سایر مواد اعتیادآور

الکل نوعی ماده مخدر است که در مقایسه با سایر مواد مخدر، راحت تر در اجتماع پذیرفته می شود. با این حال، قدرت اعتیادآوری آن به هیچ عنوان کمتر از سایر انواع مواد نیست. از لحاظ علمی، الکل در زمره موادی دسته بندی می شود که فعالیت بدن را کند کرده و سرعت عملکرد های حیاتی آن را کاهش می دهد. در نتیجه فردی که الکل مصرف می کند به سختی راه می رود، بریده بریده صحبت می کند، و قادر نیست که به سرعت از خود عکس العمل نشان دهد.

الکل پس وارد شدن به بدن، از طریق مویرگ های موجود در دیواره معده و روده کوچک به آرامی وارد جریان خون شده و ظرف مدت چند دقیقه از زمان نوشیده شدن، از طریق سیستم گردش خون، به مغز می رسد. در این زمان تاثیرگذاری الکل بر بدن آغاز شده و سرعت عملکرد سلول های عصبی بدن کاهش پیدا می کند. همچنین الکل موجود در جریان خون به داخل کبد نیز وارد شده و در آنجا طی فرایندی تصفیه شده و به یک ماده غیر سمی تبدیل می شود. در هر نوبت، کبد تنها قادر به تصفیه کردن میزان خاصی الکل می باشد و در صورتی که حجم الکل مصرف شده از آن مقدار بیشتر باشد، تصفیه نشده و به گردش در جریان خون ادامه می دهد.

مصرف بسیار زیاد الکل، باعث کند شدن فرایند تنفس شده و به علت کمبود و نرسیدن اکسیژن کافی به مغز، می تواند باعث کما و یا حتی مرگ شود.الکل با اثرگذاری بر عملکرد پیام رسان های شیمیایی مغز (نوروترانسمیترها)، باعث بروز اختلال در عملکرد عادی آن می شود. از جمله مهمترین تاثیرات الکل در ساختار شیمیایی مغز، بر هم زدن تعادل بین پیام رسان های “مهار کننده” و “تحریک کننده” می باشد. استفاده کوتاه مدت از الکل باعث افزایش میزان پیام رسان های مهار کننده شده و تعداد پیام رسان های تحریک کننده را کاهش می دهد.

بنابراین سرعت عملکرد بدن کاهش یافته و فرد رفتارهایی مانند آرام صحبت کردن، و یا تلو تلو خوردن موقع راه رفتن را از خود بروز می دهد که در اصطلاح به آن مست شدن گفته می شود. به طور همزمان، الکل میزان لذت در بدن را نیز افزایش داده و به فرد احساس رضایت می دهد.در صورتی که مصرف الکل ادامه دار بوده و به یک عادت بلند مدت تبدیل شود، مغز وادار می شود تا تعدل بین این پیام رسان ها را مجددا برقرار کند و لذا با کاهش دادن میزان پیام رسان های مهار کننده، پیام رسان های تحریک کننده را افزایش می دهد که این کار باعث بروز حالتی می شود که از آن با عنوان “مقاوم شدن بدن” یا “تلورانس” یاد می شود.مقاوم شدن بدن به این معنی است که برای دستیابی به همان میزان لذت و رضایت قبلی، مقدار بسیار بیشتری الکل باید وارد جریان خون شود.

در صورتی که نوشیدن الکل به طور مداوم تکرار شود، این مقاوم شدن بدن، باعث پیدایش و توسعه یافتن بیماری اعتیاد به الکل یا “الکلیسم” می شود.الکل در انواع مختلف نوشیدنی ها یافت می شود اما مشروبات الکلی که از آنها با نام اسپیریت یاد می شود، میزان الکل بیشتری نسبت به شراب یا آبجو دارند. همچنین اگرچه که چنین به نظر نمی رسد، اما انواع نوشیدنی های تقطیری مخلوط با آب میوه که به آن کوکتل می گویند نیز، میزان الکل بیشتری نسبت به شراب و یا آبجو دارد. به طور کلی می توان گفت که مشروبات الکلی که با استفاده از فرایند تخمیر تولید می شوند مانند شراب، یا آبجو میزان الکلی در حدود ٢ الی ٢٠ درصد، و مشروباتی که به صورت تقطیری تهیه می شوند مانند ویسکی یا ودکا حاوی ٤٠ تا ٥٠ درصد الکل می باشند.

دکتر علی فرهودیان روانپرشک و رئیس مرکز تحقیقات سوءمصرف و وابستگی به مواد دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی نیز دراین باره با اشاره به عوارض استفاده از الکل به خصوص مشروبات الکلی سنگین تر مثل مشروبات تقطیری، این آسیب ها را از سه جنبه مورد ارزیابی قرار می دهد و می گوید: اول عوارض جسمی است که در این باره باید گفت عوارض استفاده از الکل وقتی با سایر مواد اعتیادآور حتی هروئین و تریاک مقایسه می شود می بینیم الکل به دلیل عوارض سنگین تری که دارد، ماده خطرناک تری محسوب می شود. به خصوص که اگر میزان مصرف بالا و اعتیاد و وابستگی به آن زیاد باشد.این روانپزشک جنبه دوم را اعتیاد آوری الکل توصیف می کند و ادامه می دهد: وقتی فردی الکل استفاده می کند و الکلیک تلقی می شود ازهمه خصوصیات یک بیمار معتاد برخوردار می شود و حتی این خصوصیات در او شدیدتر هم هست.

الکل، خطرناک تر از سایر مواد اعتیادآور

یکی از اثرات مصرف الکل بر مغز این است که در لُب پیشانی مغز تاثیر می گذارد و این موضوع در برنامه ریزی های فردی و رفتارهای شخص و زندگی او تاثیر منفی می گذارد. به همین دلیل الکل نه تنها مانند سایر مواد اعتیادآور به رفتارهای انسانی و عاطفی افراد آسیب می زند، بلکه تاثیرش بر لُب پیشانی باعث می شود که احساسات او را تاثیر تاثیر قرار دهد. به همین دلیل می بینیم الکلی ها احساساتشان را راحت بروز می دهند یا حرف هایی می زنند که در حالت عادی نمی زنند و یا کارهایی می کنند که در حالت غیر مستی آن ها را انجام نمی دهند. رئیس مرکز تحقیقات سوءمصرف و وابستگی به مواد دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی خاطرنشان می کند که همین عامل باعث بروز آسیب های اجتماعی از سوی الکلی ها می شود، طوری که رفتارهای ناشایست و حتی جنایت و قتل از آن ها سر می زند.

خواهشمنديم اگر سوال يا نکته‌اي براي مطلب اثرات پزشکی مصرف الکل بر بدن

در ذهن شما باقي مانده است، آن‌را در قسمت نظرات با ما و ساير کاربران به اشتراک بگذاريد.

————————————————————————-

مجله اینترنتی دلگرم

مرجان امینی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا