دسته‌بندی نشده

آیا سرماخوردگی از مادر به نوزاد شیرخوار منتقل می شود؟

آیا مادر سرماخورده میتواند به نوزاد خود شیر بدهد؟

اگر در زمان سرماخوردگی به نوزاد شیر بدهیم ویروس به نوزاد منتقل میشود؟

در صورت مبتلا شدن مادران به بیماری‌هایی مثل سرماخوردگی و آنفلوانزا در دوران شیردهی لازم است به پزشک مراجعه شود تا طبق دستورات او برای درمان درست عمل کنید و چگونگی شیردهی نیز بهتر است زیر نظر پزشک انجام شود تا نگرانی‌هایتان در مورد تغذیۀ نوزاد با شیر خودتان از بین برود.

در این مطلب می‌توانید با شیردهی به نوزاد هنگام سرماخوردگی، تب، آنفلوانزا و مصرف برخی از داروهای تجویزی بی‌خطر برای درمان این بیماری‌ها آشنا شوید.

وقتی شما به سرماخوردگی یا آنفلوانزا مبتلا شده باشید، حتی اگر تب داشته باشید، باز هم می‌توانید به کودک خود شیر بدهید.

در واقع، احتمالاً از یک روز قبل از شروع علائم شما‌، کودک نیز در معرض آن بیماری قرار گرفته است و از آنجا که سیستم ایمنی بدن شما در حال ساختن آنتی‌بادی‌های مبارزه با بیماری است.

شما آن آنتی‌بادی‌ها را از طریق شیردهی به کودکتان انتقال می‌دهید که به محافظت از او نیز کمک خواهد کرد. اما در هر صورت برای درمان لازم است که به پزشک مراجعه کنید.

همچنین اگر تبی دارید که بیش از سه روز طول کشیده، بهتر است برای درمان و حفظ سلامت خودتان به پزشک مراجعه کنید. اگر مشخص شد که یک عفونت باکتریایی دارید، ممکن است پزشک برای شما آنتی‌بیوتیکی تجویز ‌کند که مصرف آن در حین شیردهی بی‌خطر باشد.

پس حتماً پزشک را از شیردهی خود باخبر کنید. همین‌طور به یاد داشته باشید در طول بیماری، مقدار زیادی مایعات بنوشید، زیرا هرچه بدن شما آب بیشتری داشته باشد، تولید شیر بیشتر و بدنتان نیز قوی‌تر خواهد بود. همچنین لازم است دست‌های خود را قبل از در آغوش گرفتن کودک و قبل از شیردهی با آب و صابون بشویید.

مصرف داروهای سرماخوردگی برای مادران شیرده

داروهایی برای سرماخوردگی وجود دارد که مصرف آنها در دوران شیردهی بی‌خطر است. اما مراقب باشید، زیرا داروهای سرماخوردگی اغلب ترکیبی از چند داروی مختلف است که در یک مایع یا قرص گنجانده شده است.

برای محدود کردن ورود داروها به بدن کودک، از داروهای چندمنظوره که با بیش از یک نشانۀ سرماخوردگی مبارزه می‌کند یا بیش از یک مادۀ مؤثره دارد، پرهیز کنید و به‌طورکلی از مصرف داروهای مختلف بدون اجازۀ پزشکتان خودداری کنید.

برخی از داروهای سرماخوردگی هنگام شیردهی شامل موارد زیر است:

  • داروهای ضداحتقان:

بیشتر داروهای ضداحتقان برای مصرف در حین شیردهی بی‌خطر است و فقط مقدار بسیار کمی از این داروها وارد شیر مادر می‌شود.

در یک پژوهش، محققان دریافتند که این داروها ممکن است تولید شیر را کاهش دهد، اما این نظریه هنوز اثبات نشده است و وقتی شما چند ماه به کودک شیر داده‌اید و میزان تولید شیر در بدن شما تثبیت شده، بعید است که این داروها بتواند آن را تغییر دهد. همچنین لازم است این داروها را پس از تجویز و تأیید پزشک مصرف کنید.

  • آنتی‌هیستامین‌ها:

اگر آنتی‌هیستامینی که برای شما تجویز شده است برای درمان آلرژی نیز به کار می‌رود، معمولاً مشکلی وجود ندارد، زیرا این نوع آنتی‌هیستامین‌ها به‌طورکلی بی‌خطر است.

اما به خاطر داشته باشید که آنتی‌هیستامین‌های نسل اول مانند دیفن‌‌هیدرامین و کلرفنیرامین می‌تواند باعث خواب‌آلودگی نوزاد شود، درحالی‌که آنتی‌هیستامین‌های نسل دوم و سوم مانند لوراتادین و فکسوفنادین کمتر می‌تواند خواب‌آور باشد.

پس در هر حال لازم است برای مصرف آنتی‌هیستامین در دوران شیردهی با پزشک کودک خود نیز مشورت کنید.

همچنین اگر پزشک تشخیص داد که تنها گزینۀ موجود برای درمانتان دارویی است که با شیردهی شما سازگار نیست، می‌توانید در دورۀ مصرف دارو، شیر خود را پمپ کنید و دور بریزید.

دوشیدن و پمپ کردن شیر مادر باعث می‌شود سطح تولید شیر در بدن شما همچنان حفظ شود. در این فاصله نیز می‌توانید به کودکتان شیر خشک بدهید، اما در هر صورت ابتدا نظر پزشک خود را در این مورد بپرسید و خودسرانه یا با نظر اطرافیانتان اقدام به قطع شیردهی نکنید.


تشخیص سرماخوردگی در نوزادان زیر ۳ ماه

نوزاد شما در اثر ابتلا به سرماخوردگی، آبریزش بینی زرد یا سبز رنگ پیدا می‌کند. مخاط بینی در ابتدا رقیق و روشن است و با گذشت زمان غلیظ و تیره می‌شود.

تب از بیش از ۳۸ درجه سانتی گراد نیز نشانه سرماخوردگی است. علائم دیگر مانند عطسه و سرفه نیز نشان از سرماخوردگی نوزاد دارد. اگر نوزاد شما به نظر مضطرب، بی اشتها و یا بی خواب می‌آید، ممکن است مبتلا به سرماخوردگی شده باشد.

زمان مراجعه به پزشک

برای نوزادان زیر ۳ ماه، اگر تعداد پوشک‌های خیسشان در روز کاهش یافت، اطراف چشم قرمز شد یا مخاط زردرنگ در اطراف چشم ایجاد شد بایستی به پزشک مراجعه کنید.

اگر سرفه یا آبریزش بینی نوزاد بیش از یک هفته ادامه داشت، یا دمای بدن کودک بیش از ۳۸ درجه سانتی گراد بود، زمان مراجعه به پزشک کودکان است. ایجاد تغییرات در اشتها و یا خلق و خو، مشکلات گوش و یا هر گونه تغییر در رنگ پوست نوزاد را نیز به سرعت به پزشک گزارش دهید.

درمان سرماخوردگی نوزادان زیر ۳ ماه

با استفاده از روش‌های زیر می‌توانید به درمان سرماخوردگی نوزادان زیر ۳ ماه کمک کنید.

1. ادامه شیردهی

  • سیستم ایمنی بدن نوزادان نابالغ است و آن‌ها مانند کودکان بزرگتر قادر به مبارزه با بیماری‌ها نیستند. اگر نوزاد شما از شیر مادر تغذیه می‌کند، شیردهی را ادامه دهید تا سیستم ایمنی نوزاد تقویت شود.
  • شیر مادر، عوامل ایمنی را از مادر به نوزاد انتقال می‌دهد تا خطر ابتلا به عفونت را کاهش دهد و در طول بیماری نیز حفاظت بیشتری فراهم کند. در واقع، هنگامی که مادر یا نوزاد بیمار می‌شوند، گلبول‌های سفید خون در شیر مادر افزایش می‌یابند.
  • هم چنین تغذیه با شیر مادر باعث می‌شود که سرماخوردگی نوزاد سریع‌تر بهبود یابد و خطر ابتلا به عوارضی مانند عفونت گوش یا ذات الریه را کاهش می‌دهد.

2. حفظ آب بدن نوزاد

  • تغذیه منظم نوزاد، فارغ از اینکه شیر مادر یا شیر خشک می‌خورد، برای جلوگیری از کم آبی بدن او لازم است. بیشتر نوزادان کمتر از ۳ ماهه هر ۲ تا ۳ ساعت شیر می‌خورند.
  • به نشانه‌های گرسنگی نوزاد توجه کنید، خصوصا اگر تب دارد، به طور مرتب او را تغذیه کنید. مایعات دیگر مانند آب و الکترولیت‌ها را به نوزاد ندهید،
  • زیرا شیرخواران فقط به شیرخشک یا شیر مادر نیاز دارند تا نیاز جسمی روزانه خود را تامین کنند. اگر نگران هستید که نوزادتان مایعات کافی دریافت نمی‌کند، با پزشک متخصص کودکان تماس بگیرید.

3. پاک کردن بینی نوزاد

  • در چند ماه اول زندگی، نوزادان تنها از راه بینی نفس می‌کشند. به همین دلیل گرفتگی بینی در نوزادان بسیار ناراحت کننده است. از آنجا که نوزاد شما نمی‌تواند بینی خود را بالا بکشد، می‌توانید با پاک کردن مخاط بینی، از ناراحتی او کم کنید.
  • به ویژه پیش از تغذیه برای افزایش توانایی او برای خوردن شیر این کار را انجام دهید. استفاده از پوآر بینی راهی ساده و آسان برای پاک کردن بینی نوزاد است و تنفس او را آسان‌تر می‌کند.
  • اگر مخاط بینی غلیظ یا خشک شده است، ابتدا ۱ تا ۲ قطره بینی سالین (نمکین) در هر سوراخ بینی بریزید و سپس با استفاده از پوآر، بینی را تمیز کنید.

4. مرطوب کردن هوای تنفسی نوزاد

  • خشکی هوا منجر به خشک شدن بینی و مخاط آن می‌شود. استفاده از دستگاه بخور سرد در اتاق خواب نوزاد باعث افزایش رطوبت هوا می‌شود و تنفس نوزاد را آسان‌تر می‌کند.
  • دستگاه بخور را هر روز تمیز و خشک کنید تا باکتری‌ها وارد هوای اتاق نشوند. استفاده از بخور گرم، به علت نگرانی در مورد سوختگی با آب داغ، برای نوزادان توصیه نمی‌شود.

نگرانی از بروز RSV در نوزادان زیر ۳ ماه

  • گاهی علائم سرماخوردگی نوزادان ناشی از ویروس سین‌سیشیال تنفسی (Respiratory Syncytial Virus) است. RSV یا ویروس پیوسته‌یاخته‌ای تنفسی، رایج‌ترین علت بیماری دستگاه تنفسی تحتانی در نوزادان و کودکان است.
  • بیشتر کودکان مبتلا به RSV بدون عارضه جدی بهبود می‌یابند. با این حال، در نوزادان نارس و زیر یک سال بیماری بر سیستم ایمنی بدن، قلب و ریه تأثیر می‌گذارد و ممکن است موجب بروز عفونت شدید ریه در آن‌ها شود.

همچنین بخوانید:

تاثیر سونا بر سرماخوردگی

چند خوراکی مفید برای جلوگیری از سرما خوردگی

مزایای سرما خوردگی

آشنایی با شربت سرماخوردگی کوریزان

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا