دسته‌بندی نشده

آیا سردی هوا باعث سرماخوردگی میشود ؟

سردی هوا و سرماخوردگی

تست های مربوط به ارتباط بین سرما و بیمار شدن (سردی هوا و سرماخورگی) نشان می دهد که حدود ۵ تا ۲۰ درصد مردم هر سال در اواخر پاییز و زمستان سرما می خورند. این را در نظر داشته باشید که به این بیماری «سرما خوردن» می گویند. ویروس های سرماخوردگی و آنفولانزا عامل اصلی هستند که اصلا اهمیتی به این نمی دهند که شما چقدر سردتان است، اگر ویروسی در محیط نباشد، شما سرما نمی خورید؛ به همین سادگی!

سرماخوردگی نوعی عفونت ویروسی شایع مختص دستگاه تنفسی فوقانی است که علت آن باکتری و ویروس می‌باشد. هوای سرد با تاثیراتی مانند کاهش رطوبت محیط، خشکی مجرای بینی و افت ویتامین D می‌تواند به طور غیر مستقیم تاثیر اندکی در ابتلا به سرماخوردگی داشته باشد. اما بر خلاف باور عموم هوای سرد تاثیر زیادی در ابتلا به این بیماری ندارد و این بیماری فقط در اثر تماس با ویروس بروز می‌کند. فراموش نکنید ویروس‌ها عامل اصلی هستند و ارتباطی با اینکه چقدر سردتان است ندارند؛ اگر در محیط نباشند شما سرما نمیخورید.

divider

آیا سرما باعث سرماخوردگی می‌شود؟

در واقع این یک باور غلط هست که سرما باعث سرماخوردگی می‌شود. علت سرماخوردگی باکتری و ویروس بوده که در موارد ویروسی نیازی به مصرف آنتی‌بیوتیک نیست ولی در مواردی که علت باکتری است عموما آنتی‌بیوتیک توسط پزشک تجویز می‌شود. سرماخوردگی نوعی عفونت ویروسی شایع است که مختص دستگاه تنفسی فوقانی است. این بیماری غالبا در فصول پاییز و زمستان اوج می‌گیرد و با توجه به حاد بودن آن، حداکثر طی مدت یک هفته و ندرتا ۱۰ روز بهبود می یابد.

با سرد شدن هوا و کاهش رطوبت هوای استنشاقی، مجرای بینی خشک شده و اولین خطوط دفاعی بدن که همان گلو و بینی هستند در مقابل هجوم ویروس‌ها آسیب‌پذیر می‌شوند. با این وجود برخلاف باور عموم، هوای سرد تاثیر به سزایی در ابتلا به این بیماری ندارد. در حقیقت این حضور بیشتر در فضاهای بسته و تماس نزدیک با افراد در فصول سرما است که این امکان را به ویروس‌ها می‌دهد تا از طریق دهان و بینی و یا لمس اشیای آلوده به ویروس و سپس تماس با صورت وارد بدن شخص شوند.

بد نیست بدانید هر ویروس قادر است تنها یکبار بدن را مورد حمله قرار دهد و پس از آن بدن در مقابل آن پادتن تولید کرده و خود را مصون می‌کند، با این حال از آنجایی که بیش از ۲۰۰ نوع ویروس عامل بیماری سرماخوردگی وجود دارد، هر فرد در طول عمر خود به طور متوسط ۵۰ بار به آن دچار می‌شود و اگر امکان ۲۰۰ بار سرماخوردن رو داشته باشید تقریبا می‌شود گفت که مصون می‌شوید.

از جمله علائم ابتلا به این بیماری می توان به گلودرد، گرفتگی بینی، آبریزش بینی، عطسه، دردهای عضلانی، سردرد و تب ملایم اشاره کرد. بهتر است در نظر داشته باشید تشدید این علائم ممکن است به منزله عفونت حاد دستگاه تنفسی بوده و صرفا یک سرماخوردگی ساده نباشد.

عوامل اصلی سرماخوردگی

در مورد بیماری های عفونی، میکروب ها شما را بیمار می کنند، نه هوای سرد به تنهایی. شما باید با ویروس های سرماخوردگی تماس داشته باشید تا سرما بخورید. و شما باید به ویروس های آنفلوانزا آلوده بگردید تا به آنفلوانزا مبتلا شوید. ویروس های سرماخوردگی در بهار و پاییز، و ویروس های آنفلوانزا در زمستان به اوج خود می رسند. در حالی که ارتباطی میان سرد شدن و بیمار شدن وجود ندارد، هوای سرد ممکن است باعث ایجاد شرایطی شود که منجر به بیماری می گردد.

گرمایش مرکزی

هوای سرد شما را مجبور می کند داخل جایی بمانید که گرم است. هوای خشک مربوط به گرمایش مرکزی، ورود ویروس های سرماخوردگی و آنفلوانزا به مجاری خشک بینی شما را ساده می کند. اما عقاید در مورد صحیح بودن این نظریه متفاوت است.

رطوبت و تهویه ی داخل خانه

هوای خشک داخل خانه شما را بیمار نمی کند. اما ممکن است در زنده ماندن و پخش شدن ذرات ایروسل در اثر یک عطسه، نقش داشته باشد. پژوهشگران دانشگاه تیانجین در چین دریافتند که دانشجویان در اتاق های خوابگاه با تهویه ی ضعیف، بیشتر دچار سرماخوردگی می شوند. علاوه بر این، پژوهشگران ویرجینیا تک پی بردند که تهویه ی مناسب، و همچنین رطوبت نسبی داخل اتاق، ویروس آنفلوانزای A را غیر فعال می سازد.

هوای عالی بیرون از خانه

هوای خشک بیرون، که با رطوبت مطلق سنجیده می شود، نیز ممکن است با شیوع آنفلوانزا مرتبط باشد. طبق گفته ی مؤسسه ی ملی سلامت (NIH)، هوای خشک زمستان به ویروس آنفلوانزا اجازه می دهد زنده مانده و خود را منتقل کند.

علت اصلی سرماخوردگی

به احتمال زیاد بیرون بودن از خانه در هوای سرد، مانع توانایی مخاط و پرزهای بینی برای بیرون راندن عوامل بیماری از بینی تان می شوند. همچنین احتمال آن وجود دارد که وقتی به داخل خانه بر می گردید، در اتاقی با پنجره های بسته و افرادی که سرما خورده اند، احتمال مواجهه با میکروب ها بیشتر باشد. وقتی هنگام پاییز افراد به کالج، مدرسه، کار و مهدکودک برمی گردند، ویروس ها پس از اینکه حتی هوا سرد شود، شرایطی ایده آل برای جهش از یک میزبان به میزبان دیگر پیدا می کنند.

خطرات هیپوترمی

هیپوترمی (کمبود ناهنجار گرمای بدن) زمانی رخ می دهد که بدنتان گرمای بسیار زیادی را از دست بدهد. این می تواند ناشی از مواجهه با هوا و محیط سرد باشد. این یک شرایط اضطراری است که نیاز به مراقبت پزشکی فوری دارد. قرار گرفتن در دماهای سرد می تواند باعث شود افراد پیاده، بی خانمان ها، و افراد بسیار جوان و بسیار پیر شروع به لرزیدن، گیج شدن، و حتی از دست دادن هشیاری کنند.

اگر در هوای سرد باشید و با شرایط زیر برخورد کنید، فوراً با یک وضعیت اورژانسی مواجه خواهید شد:

  • قرار گرفتن در معرض باد یا باران زیاد
  • خیس عرق شدن
  • رفتن زیر آب

اگر بدنتان گرمای زیادی از دست می دهد، گرم شوید و درخواست کمک کنید.

هوای سرد و آسم

اگر دوست دارید بدوید اما سابقه ی آسم یا مجاری تنفسی فوقانی دارید، هوای سرد می تواند مشکلاتی را ایجاد نماید. پیش از آنکه بیرون بروید، به تدریج گرم شوید و یک شال به دور دهانتان بپچید تا کمک کنید که هوای ورودی به ریه هایتان گرم شود. همچنین مسیرتان را طوری برنامه ریزی کنید که از احتمال وجود تحریک کننده های آسم، مثل دود سوختن برگ یا دودکش، اجتناب نمایید.

پیامدهای سرما و سرماخوردگی

ممکن است افرادی که واقعاً معتقدند هوای سرد باعث بیماری های عفونی می شود، درک نکنند که میکروب ها چگونه بر بدن اثر می گذارند. پژوهش در دانشگاه جورج واشنگتن نشان داد احتمال اینکه کودکان کم سن و سال باور کنند که هوای سرد باعث بیماری می شود بیشتر است. این یعنی ممکن است کودکان بهترین راه برای پیشگیری از بیمار شدن با سرماخوردگی و آنفلوانزا را درک نکنند. دانستن اینکه میکروب ها چگونه عمل می کنند، می تواند به آموزگاران حوزه ی سلامت کمک کند تا پیشگیری مؤثر از سرماخوردگی و آنفلوانزا، مثل ارتقاء بهداشت مناسب دست ها، را آموزش دهند.

چه نوع قرصی برای سرماخوردگی باید خورد؟

به دلیل تعدد و تنوع ویروس‌های موجود، ساخت واکسن و دارویی جامع برای این بیماری غیرممکن است، اما با این حال می‌توان علائم بیماری را با داروهای تب‌بر، ضد احتقان و دارای آنتی‌هیستامین کاهش بخشید. امروزه داروهای سرماخوردگی، ترکیبی از چند دارو بوده که با اسامی گوناگونی در بازار ارائه می‌شوند. البته در مصرف این داروها می‌بایست دقت کرد زیرا زمانی که یک قرص می‌خورید در واقع همه اجزای موجود در آن قرص‌ها را مصرف کرده‌اید در حالیکه ممکن است بدن شما به همه آنها نیاز نداشته باشد.

تهیه شده مجله اینترنتی دلگرم

مرضیه ملایری

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا