دسته‌بندی نشده

آموزش کامل درس پانزدهم فارسی هشتم | درس آزاد

آموزش کامل درس پانزدهم فارسی هشتم | موضوع برای درس ازاد فارسی هشتم

«خاطرات یک گرگ»

روزی از روزهای بهاری ،چیزی گرم و روشن را پشت پلک هایم احساس کردم . پس از آن گرمی نفسی دوست داشتنی را بر پوست بدنم لمس نمودم . وقتی چشم هایم را گشودم،برای چند لحظه هیچ جایی را نمی توانستم ببینم . بعدها که کم کم چشمم به دیدن اطراف روشن شد، فهمیدم که آن چیز گرم و روشن خورشید، و آن نفس های دوست داشتنی، نفس های مادرم بوده که هردو تولّد مرا به این دنیای زیبا خوش آمد گفته اند کم کم از مادرم راه رفتن آموختم . بدین ترتیب دامنه ی شناخت من ازمحیط پیرامونم بیش ترشد .

همین که اندک اندک بزرگ می شدم، با برادران و خواهرانم کشتی می گرفتم و خود را برای روزهای سخت آینده آماده می نمودم .

هنوز یک سال از عمرم نگذشته بود که مردی قد بلند را دیدم که چوب سیاهی در دست داشت . وقتی می خواستم به طرفش بروم، مادرم مرا به داخل لانه کشید و به من فهماند که باید خودمان را از چشم او مخفی کنیم . من که تا به حال با چنین خطری رو به رو نشده بودم، با تعجّب خود را بین دست های مادرم پنهان کردم . آن مرد قدبلند که سایه ای بلندتر از خودش داشت، کم کم باعث ترس ما می شد، خود و سایه ی درازش آهسته آهسته به لانه ی ما نزدیک شدند . چوب سیاهش را به طرف مادرم گرفت و صدای ترسناکی همراه با دود بدبویی از آن خارج شد . مادرم زوزه ی وحشتناکی کشید….. از کنار گردنش آبی سرخ رنگ پایین خزید و روی دست راست من ریخت . مادرم فرار کرد و آن مرد قدبلند وسایه اش را با خود برد . من دیگر هیچ وقت مادرمهربانم را ندیدم و حالا هر وقت به یاد او می افتم، دست راست خود را لیس می زنم و آرام می گیرم .

روزها گذشتند، من و برادر و خواهرهایم هر روز از گرسنگی و تشنگی رنج بیش تری می بردیم و ضعیف تر می شدیم . نمی دانم چه شد که همه ی ما تصمیم گرفتیم لانه ی خود را رها کنیم و هر یک به سویی رفتیم . من به روستایی آمدم. پسربچه ای مهربان مرا در آغوش گرفت و در کنار باغی برایم لانه ای ساخت . او هر روز به من سر می زدو غذاهای خوشمزّه برایم می آورد .

اکنون دوسال از آن ماجرا گذشته و من و آن پسر مهربان ، که بعدها فهمیدم نامش «هیوا» است، دوستی صمیمی شده ایم . ولی هرگز دوست ندارم او پدرش را با خود به این جا بیاورد، چون من از تمام مردها و سایه هایشان متنفّرم . امیدوارم هیوا همیشه دوست خوبی برای من باشد و من هم بتوانم دوستی خود را با او حفظ کنم .

کاش همیشه هوا ابری بود و من سایه هیچ انسانی را بر روی زمین نمی دیدم.

separator line

خود ارزیابی

1- چرا مادر بچّه گرگ ها فرار کرد؟

2- فکر می کنید دوستی «هیوا» و «گرگ» ادامه داشته باشد ؟

3- آیا می توان همه ی حیوانات را دوست داشت ؟

4- . . .

separator line

دانش های زبانی و ادبی

نکته ی اول:

«هیوا» یک واژه است که باید معنی آن را در فرهنگ لغت های« زبان کردی» پیدا کرد . همه ی ما به زبانی غیر از زبان مادری خود درس می خوانیم و در کلاس واژه ها و جمله های «زبان فارسی» را هم می شنویم ، می بینیم، می خوانیم و می نویسیم .

ما باید هم زمان با دو زبان آشنایی داشته باشیم . به این نوع آموزش آموزش «دو زبانه»، و به این پدیده در جهان، «دو زبانگی» می گویند. دو زبانگی (Bilingualism) هرچند همراه با مشکلاتی است، ولی در نهایت می تواند امکان پیش رفت ما را در دنیا بیش تر کند.

نکته ی دوم:

-ولی آن مرد قد بلند با آن سایه ی بلند تر از خودش… .

این جمله فضای داستان را ترسناک می کند و ما را برای روی داد های ناگوار آماده می نماید . هر بار که این جمله تکرار می شود ما نیز بیش تر احساس خطر می کنیم .

بهره گیری از چنین توضیحات و جملاتی نوشته ها را ترسناک، شاد ، ناامیدانه و … می کند . کلمات باید مانند موم در دست نویسنده باشند و او آن ها را به هر شکل که بخواهد در بیاورد . شما هم می توانید با تمرین و تکرار در نوشتن مهارت کسب کنید .

separator line

کار گروهی

1- اگر گرگ یا هر حیوان گرسنه ی دیگری ، به نزدیکی خانه ی شما آمد با او چه می کنید؟

2- ده واژه ی « محلی » بیابید و معنی آن ها را به زبان «فارسی» بنویسید.

3- شعر « درباره ی طبیعت » را در کلاس بخوانید و درباره ی تناسب موضوع آن با مطالب درس در گروه خود گفت و گو کنید .

separator line

نوشتن

1- مترادف واژه های زیر را بنویسید .

مخفی= ماجرا=.

قدبلند= پیرامون=

2-یک یا دوبند بنویسید و وازه های زیر را در آن به کار ببرید .

گرگ – دوستی – خرگوش – انسان – تفنگ

………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………

3-درباره ی ارتباط بیت زیر با موضوع درس توضیح دهید .

((نیش عقرب نز بهر کین است اقتضای طبیعتش این است))

4-به نظر شما چرا گاهی حیوانات وحشی به انسان ها حمله می کنند ؟

separator line

حتماً بخوانید:

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا