دسته‌بندی نشده

آشنایی با موارد مصرف قرص کلومیپرامین برای درمان افسردگی 

معرفی قرص کلومیپرامین

قرص کلومیپرامین (Clomipramine) از ضد افسردگی‌های سه حلقه‌ای است که برای درمان مشکلاتی مثل افسردگی، اختلالات وسواس و درد عصبی تجویز می‌شود.

علت اصلی بروز افسردگی ناشناخته است اما هدف از درمان دارویی همراه با مشاوره درمانی برطرف کردن علائم افسردگی نظیر کج خلقی، بی حالی، نداشتن انگیزه، افکار خطرناک، اختلالات خواب و کاهش اشتها و…جهت بازگرداندن فعالیت و عملکرد روزانه فرد به سطح طبیعی می باشد.

فوبیا یک ترس قوی و غیر معمول از یک اتفاق، موضوع یا شیء خاص است که منجر به اجتناب بیمار از مواجه شدن با آن موضوع می شود.

کلومیپرامین همچنین می تواند به کنترل عضلات در بیماری خواب -نارکولپسی- نیز کمک کند. (در مبتلایان به بیماری خواب، ممکن است بطور ناگهانی اختلال در کنترل عضلات بدن صورت گیرد که منجر به پرت کردن یا رها کردن اجسام می شود.) داروهایی مانند کلومیپرامین می توانند در برطرف نمودن علائم این بیماری ها تاثیرگذار باشند.

نام تجاری: Anafranil

موارد مصرف قرص کلومیپرامین

  • اختلال افسردگی ماژور
  • اختلال هراس
  • نارکولپسی و کاتاپلکسی
  • اختلال شخصیت گسیختگی
  • انزال زودرس
  • اختلالات درد با منشأ بدنی یا عصبی
  • شب ادراری

قرص کلومیپرامین در بدن چگونه عمل می کند؟

این دارو در بدن با افزایش سطح ناقل های شیمیایی موجود در مغز که نقش پیام رسانی عصبی بین سلول های اعصاب رابر عهده دارند، علائم افسردگی رابرطرف می نماید.

فارماکوکینتیک قرص کلومیپرامین

اثر ضد وسواسی این دارو در هفته چهارم مصرف شروع و طی ۱۰-۱۸ هفته به حداکثر می‌رسد. این دارو لیپوفیل است و پس از تجویز خوراکی به خوبی و با فراهم زیستی ۶۰-۳۶٪ جذب می‌شود. غیر فعال شدن آن از راه دمتیلاسیون و سپس هیدروکسیلاسیون و کونژوگاسیون است. دفع دارو از طریق کلیه‌است. نیمه عمر دارو ۲۴-۲۰ ساعت است.

کلومیپرامین

پیش از شروع مصرف قرص کلومیپرامین

  • در صورت بارداری یا اقدام به بارداری یا شیرده بودن به پزشک خود اطلاع دهید.
  • در صورت سابقه ی بیماری هایی نظیر تیروئید پر کار، مشکلات کبدی، صرع، دیابت، یبوست های مزمن، مشکل در دفع ادرار، بیماری های قلبی عروقی، چشمی و یا سایر بیماری ها به پزشک خود اطلاع دهید.
  • از آنجا که این دارو می تواند در عملکرد داروهای دیگر در بدن اختلال ایجاد کند لازم است پیش از شروع مصرف لیستی از کلیه داروهای مصرفی خود (خصوصا سایر داروهایی که تاکنون و در یک ماه اخیر برای درمان افسردگی و خواب استفاده نموده اید) در اختیار پزشک یا داروسازتان قرار دهید.

نحوه مصرف قرص کلومیپرامین

اگر کلومیپرامین به صورت یک نوبت در روز تجویز شود بهترین زمان مصرف آن شب ها پیش از خواب می باشد چون تا حدودی خواب آور است. اما برخی پزشکان ترجیح می دهند دارو را در مقدار کمتر اما در دو تا سه نوبت در روز برای درمان افسردگی تجویز کنند لذا حتماً دارو را دقیقاً طبق دستور پزشک مصرف نمایید.

  1. ممکن است پزشک شما درمان را با مقدار داروی کم شروع کند و پس از عادت کردن بدن، مقدار داروی شما را افزایش دهد تا احتمال بروز عوارض ناشی از دارو کمتر شود.
  2. این دارو با غذا تداخلی ندارد و میتوانید آن را قبل یا بعد از غذا مصرف نمایید.
  3. در صورت فراموش کردن مصرف یک نوبت دارو بلافاصله پس از یادآوری آن را مصرف کنید مگر آنکه زمان یاد آوری به نوبت مصرف بعدی دارو نزدیک باشد در این شرایط نوبت فراموش شده را مصرف نکنید و نوبت بعدی را در زمان خودش مصرف کنید اما به هیچ وجه مقدار مصرف دارو را دوبرابر نکنید.
  4. درمان با این دارو در بالغین ۲۵ میلی‌گرم در روز شروع شده و می‌تواند تا ۲۵۰ میلی‌گرم در روز افزایش داده شود.

مصرف قرص کلومیپرامین در بارداری و شیردهی

مطالعات بر روی حیوانات اثرات سوء نشان داده است و مطالعه کافی بر روی زنان باردار صورت نگرفته است.

بررسی ها نشان داده است که این دارو در دوران شیردهی نوزاد را تهدید نمی کند با اینحال بدون تجویز و مشورت با پزشک در این دوران از قرص کلومیپرامین استفاده نکنید.

توصیه های داروی قرص کلومیپرامین

از آنجا که این دارو بر روی سیستم عصبی تاثیر دارد، مصرف آن باید به صورت مداوم و تحت نظر پزشک باشد. اگرچه ممکن است در چند هفته ی ابتدایی درمان احساس بهبودی در شما ایجاد نشود، با این حال درمان خودرا ادامه دهید و طبق برنامه ی منظم به پزشک خود مراجعه کنید و همچنین برای بهبود روند درمان کلیه ی مشکلات و سوالات خود را از پزشک یا داروساز خود سوال کنید .

  • قطع این دارو به صورت ناگهانی و بدون نظر پزشک، می تواند عوارض نامناسبی برای بیمار در برداشته باشد که اصطلاحا به آن سندرم محرومیت دارو می گویند و عوارضی همچون سردرد، تهوع، ضعف، حملات ترس و بی حالی در بر دارد.
  • به دلیل این که مسمومیت با ضد افسردگی های سه حلقه ای بسیار خطرناک می باشد دارو را به همان مقدار تجویز شده مصرف کنید و دور از دسترس اطفال نگهداری کنید. در صورت مصرف بیش از حد یا ناخواسته ی دارو حتما با مرکز کنترل مسمومیت تماس بگیرید.
  • مصرف الکل در مدت درمان با این دارو می تواند احتمال بروز عوارض ناشی از این دارو را افزایش دهد.
  • در ابتدای درمان با این دارو ممکن است افکار ناراحت کننده ی شما از گذشته بیشتر شوند اما نگران نباشید. باید بدانید که این افکار ناشی از مصرف این دارو و شروع اثر بخشی آن می باشند و به مرور زمان برطرف می شوند. بهتر است در این موارد افکار خودرا با نزدیکان و یا مشاور و پزشک خود درمیان بگذارید و آگاهانه نسبت به برطرف کردن آنها اقدام نمایید .
  • در مدت درمان با این دارو ممکن است حساسیت پوست و بدن شما به نور آفتاب بیشترشود لذا تا جای ممکن در معرض تابش مستقیم خورشید قرار نگیرید و از فرآورده های ضدآفتاب و عینک آفتابی حتماً استفاده نمایید.
  • در صورتی که مبتلا به دیابت هستید، مصرف این دارو ممکن است باعث افزایش قندخون شما شود لذا قندخون خودرا به صورت منظم چک کنید و با پزشک خود درمورد آن صحبت کنید.
  • در صورت شروع هرگونه درمان یا قصد عمل جراحی، درمانگر خود را از مصرف این دارو مطلع نمایید.
  • پیش از دریافت هر گونه دارو از داروخانه – مانند داروهای ضد درد،ضد سرماخوردگی و ضد حساسیت- دکتر داروساز را در جریان مصرف این دارو قرار دهید.

عوارض جانبی

عوارض شایع قرص کلومیپرامین

  • در مدت درمان با این دارو ممکن است خشکی دهان را تجربه کنید که برای برطرف نمودن آن می توانید از آدامس یا آبنبات های بدون شکر استفاده نمایید.
  • یبوست و سوهاضمه، اسهال یا تهوع نیز از عوارض شایع این دارو می باشند که با یک رژیم غذایی حاوی وعده های غذا سبک و ساده و حاوی فیبر مناسب در صورت یبوست و با محدود کردن غذا های چرب و پر ادویه و مصرف به اندازه آب در شبانه روز می توانید این علائم را کاهش دهید.
  • خواب آلودگی، خستگی، سرگیجه و مشکلات بینایی مانند تاری دید از عوارض این دارو می باشد لذا تا زمانی که اثر دارو از بین نرفته از رانندگی و کارهایی که نیاز به تمرکز و احتیاط بیشتری دارند خودداری نمایید.
  • اگر برای اولین بار از این دارو استفاده می کنید ممکن است با تغییر وضعیت سریع از حالت نشسته به ایستاده سرگیجه مختصری ایجاد شود که به مرور برطرف می شود. این حالت طبیعی است. هنگام برخواستن ، به ارامی بلند شوید.
  • سردرد می تواند یکی از عوارض این دارو می باشد در صورت ابتلا به آن، آب و مایعات به مقدار کافی مصرف کنید و با داروساز خود جهت انتخاب داروی ضد درد مناسب شرایطتان مشورت نمایید. اما در صورتی که سردرد شما طولانی و شدید شد حتما به پزشک خود مراجعه کنید.
  • در صورت بروز علایمی همچون اضطراب و پریشانی، اختلال در خواب، مشکل در دفع ادرار، احساس گزگز انگشتان، تغییر غیر عادی در اشتها یا وزن، تغییر طعم ها در دهان، زنگ زدن گوش، لکه های قرمز پوستی خارش دار، ریزش مو یا تعریق شدید و ضربان قلب نامنظم حتماً به پزشک خود مراجعه کنید.
  • این دارو می تواند در نتایج تست های آزمایشگاهی و نوار قلبی تغییراتی ایجاد کند لذا پیش از انجام این آزمایشات پزشک خود را از مصرف این دارو مطلع نمایید.

تداخلات دارویی قرص کلومیپرامین

  • در بیماری های قلبی مصرف این قرص باید با احتیاط مصرف شود.
  • کلومپیرامین با اثرات دارو های صرع و فشار خون تداخل دارد.
  • مصرف این قرص همراه با دارو های ضد آریتمی شانس بروز آریتمی های بطنی را افزایش می دهد.
  • در بیماری های قلبی این قرص باید با احتیاط مصرف گردد.
  • مصرف همزمان کلومیپرامین با دارو های ضد افسردگی، آرام بخش ها، خواب آور ها، مخدر ها، آنتی هیستامین ها و الکل موجب اثرات خواب آوری این دارو می شود.
  • مصرف همزمان این قرص با فنلزین یا ترانیل سیپرومین ممکن است سبب افزایش ضربان قلب و افت فشار خون گردد
  • داروهای ضدافسردگی، مخدرها، آرام بخش، خواب‌آورها، الکل، آنتی هیستامین‌ها، داروهای ضدآریتمی، اپی نفرین، نوراپینفرین، داروی مهارکننده MAO

توصیه‌ها و مراقبت‌های پرستاری هنگام مصرف قرص کلومیپرامین

  1. بیش از یک داروی ضد افسردگی در یک زمان نباید تجویز شود.
  2. به علت نیمه عمر طولانی دارو ، تجویز یکباره مقادیر‌ آن در موقع خواب، کفایت می‌کند.
  3. به بیمار باید یادآوری شود که در صورت بروز علائم آنتی موسکارینی به درمان ادامه دهد، چون به این اثرات تا حدی تحمل حاصل می‌شود.
  4. بیمار باید ۷-۳ روز پس از قطع مصرف دارو تحت نظر باشد.
  5. بیمار باید مراقب بروز احتباس ادرار و یبوست باشد. بنابراین مصرف نرم‌کننده‌های مدفوع، غذاهای پرفیبر و مایعات فراوان را توصیه کنید.

شرایط نگهداری

قرص کلومیپرامین را دور از دسترس کودکان و دور از گرما، نور مستقیم و حرارت مرطوب نگاه دارید.

divider

بیشتر بخوانید:

موارد مصرف و عوارض فلوکستین (داروی ضد افسردگی) در دراز مدت

موارد مصرف داروی ضدافسردگی آسنترا

فواید قرص فیتوریلکس برای درمان افسردگی و اضطراب

گردآوری توسط بخش سلامت

مجله دلگرم

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا