دسته‌بندی نشده

آشنایی با موارد مصرف داروی نیمودیپین

نیمودیپین چیست و چرا تعویض می شود؟

نیمودیپین (NIMODIPINE) برای پیشگیری از وازواسپاسم عروق مغزی و ایسکمی ناشی از آن در خونریزی ساب آراکنوئید و برای سردرد میگرن تجویز می‌شود.

خونریزی ساب آراکنوئید یا زیر عنکبوتیه نوعی خونریزی در اطراف مغز است که معمولاً نتیجه خونریزی از آنوریسم (ناحیه ضعیف در دیواره رگ‌های خونی) است. این ضعف موجب متورم شدن رگ خونی شده و پس از آن می‌‌تواند باعث پارگی و خونریزی شود. داروی نیمودیپین با انبساط رگ‌های خونی سر شما را به آرامش می‌رساند و به جلوگیری از اسپاسم در رگ‌های خونی کمک می‌کند، به این ترتیب خطر آسیب ناشی از جریان خون نا کافی در مغز را پس از خونریزی مغزی کاهش می‌دهد.

نیمودپین یک بلوکر کانال کلسیمی دی هیدروپیریدینی می باشد که خصوصیات کلی Nifedipine را دارد ولی به طور ویژه بر عروق مغزی مؤثر است و در اختلالات عروق مغزی مخصوصاً جهت جلوگیری و درمان نقایص ایسکمیک نورولوژیک متعاقب خونریزی ساب آراکنوئید آنوریسمال مورد استفاده قرار می گیرد.

نام تجارى دارو : Nimotop

مکانیسم اثر نیمودیپین

نیمودیپین از طریق مسدود کردن کانال ورود کلسیم به داخل سلول‌ها عمل می‌کند؛ به همین علت آن را یک داروی مسدودکننده کانال کلسیمی می‌نامند. این خاصیت مسدودکنندگی باعث می‌شود تا مقدار کلسیم در سلول‌های عضله صاف قلبی و رگ‌های خونی کاهش یابد که موجب گشادی عروق (رگ‌ها) می‌شود.

فارماکوکینتیک نیمودیپین

داروی Nimodipine به سهولت از طریق مسیر گوارشی بعد از تجویز خوراکی جذب می شود ولی به طور وسیع تحت مسیر اولیه متابولیسم کبدی قرار می گیرد. میزان زیست دستیابی خوراکی آن حدود 13% است. و بیش از 95% به پروتئین های پلاسما متصل می شود.

نیمودیپین از سد خونی مغزی عبور می کند اما غلظت آن در مایع مغزی نخاعی کمتر از پلاسما می باشد. به طور وسیع در کبد متابولیزه می شود و از طریق مدفوع توسط صفرا دفع می شود همچنین از طریق ادرار نیز دفع می گردد که تقریباً عمدتاً به صورت متابولیت ها دفع می گردد.

نیمه عمر حذف نهایی آن حدود 9 ساعت می باشد اما کاهش غلظت اولیه پلاسمایی آن سریع تر است و معادل یک نیمه عمر یک یا 2 ساعتی می باشد.

دارو

مقدار و روش مصرف داروی نیمودیپین

  • قبل از شروع درمان با داروی نیمودیپین ، بروشور دارویی داخل بسته را به دقت مطالعه کنید. این بروشور به شما کمک می‌کند تا اطلاعات جامعی را راجع به دارو به دست آورده و از عوارض جانبی احتمالی آن مطلع شوید.
  • دوز و مقدار داروی نیمودیپین ، از فردی به فرد دیگر متفاوت است؛ دارو را دقیقا همانطور که پزشک به شما تجویز کرده است، استفاده نمایید. این دارو معمولاً به صورت ۲ قرص ۳۰ میلی گرمی هر ۴ ساعت تجویز می‌شود. برای مصرف دارو تنها به دستور پزشک خود توجه نمایید.
  • شما می توانید قرص‌ها را قبل یا بعد از وعده‌های غذایی خود مصرف کنید، اما سعی کنید دوزهای خود را در یک زمان مشخص از روز بخورید تا مصرف داروهایتان منظم باشد و از خاطرتان نرود.
  • از جویدن یا شکستن دارو خودداری نمایید، این قرص را همراه با مقداری آب قورت دهید.
  • اگر فراموش کردید که دوز داروی نیمودیپین روزانه خود را در زمان مشخص مصرف کنید اما به زودی یادتان افتاد، دارو را مصرف کنید؛ اما اگر زمانی به یاد آوردید که نزدیک به ساعت دوز بعدی دارو است، دوز از یاد رفته را مصرف نکنید. نباید به خاطر دوز از یاد برده شده، دو دوز از دارو را باهم مصرف کنید.
  • دوره درمان کامل با این دارو به مدت ۲۱ روز است.

موارد منع مصرف داروی نیمودیپین

  • به تاریخ انقضای داروی نیمودیپین توجه کنید و اگر دارویی که در دستتان است تاریخ انقضای آن تمام‌شده است،از آن مصرف نکنید.
  • هرگز داروی نیمودیپین را به فرد دیگری حتی با علائم مشابه خودتان تجویز نکنید.
  • تداخل دارویی نیمودیپین را چک کنید و اگر در حال استفاده از دارویی هستید که با این دارو تداخل دارد، با پزشک خود راجع به استفاده از داروهایتان مشورت نمایید.

مصرف نیمودیپین در دوران بارداری و شیردهی

C – مطالعات کافی درباره مصرف داروی این گروه در حیوانات نشان داده است که این دارو اثرات جانبی دارد ولی مطالعات کافی برای انسان در دسترس نیست. با اینحال منافع استفاده از دارو در زنان حامله ممکن است در مقابل خطرات احتمالی آن بیشتر باشد. یا اینکه هیچ گونه مطالعه ای در حیوانات و یا مطالعات کافی در انسان وجود ندارد.

مصرف نیمودیپین در دوران بارداری و شیردهی توصیه نمی شود

تداخلات دارویی نیمودیپین

تداخل دارویی ممکن است عملکرد داروها را تغییر و خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. یک لیست از تمام داروهایی (ازجمله داروهای با نسخه / بدون نسخه و داروهای گیاهی) که استفاده می‌کنید تهیه کرده و آن را با دکتر و داروساز خود به اشتراک بگذارید. دوز دارو مصرفی خود را بدون مشورت با دکتر خود تغییر نداده و یا مصرف دارو را ترک نکنید.

برخی از داروهایی که ممکن است با نیمودیپین تداخل کنند عبارتند از: داروهای فشار خون بالا (از جمله مسدود کننده‌های بتا از قبیل پروپرانولول و متوپرولول، مهار کننده‌های ACE مانند بنازپریل و انالاپریل)، دیگر مسدود کننده‌های کانال کلسیم (مانند دیلتیازم، وراپامیل).

برخی از داروهایی که ممکن است بر حذف نیمودیپین از بدن تاثیر گذارند و به این ترتیب عملکرد این دارو را تحت تاثیر قرار دهند، عبارتند از: سایمتیدین، ضد قارچ‌های آزول (مانند ایتراکونازول، کتوکونازول)، آنتی بیوتیک های ماکرولیدی (مانند کلاریترومایسین، تلیترومایسین)، ریفامپین‌ها (مانند ریفابوتین، ریفامپین)، داروهای مورد استفاده برای درمان تشنج (مانند کاربامازپین، فنوباربیتال، فنی توئین)، مخمر سنت جان.

برچسب روی تمام داروهای خود را (مانند داروهای سرماخوردگی، مکمل غذایی و سرفه، داروهای غیراستروئیدی ضد التهابی و داروهای تسکین درد و تب مانند ایبوپروفن و ناپروکسن) بررسی کنید، چرا که ممکن است مواد تشکیل‌ دهنده آن‌ها ضربان قلب و یا فشار خون شما را افزایش دهند، از داروساز خود در مورد استفاده از آن‌ها سؤال کنید تا با خیال راحت بتوانید از این دارو‌ها استفاده نمایید.

دارو

موارد هشدار و احتیاطات ویژه حین مصرف داروی نیمودیپین

بعضی دارو‌ها را نمی‌توان در بعضی از شرایط تجویز نمود و بعضی دارو‌ها نیز در صورتی که نیاز به درمان تکمیلی باشد تجویز می‌گردد؛ بنابراین بهتر است که قبل از مصرف داروی نیمودیپین ، پزشکتان از موارد زیر مطلع باشد:

  • در صورتی ‌که باردار هستید و یا قصد باردار شدن دارید یا درصورتی‌که به نوزاد خود شیر می‌دهید.
  • اگر مشکل کلیوی یا کبدی دارید.
  • اگر فشار خون شما پایین است.
  • در صورتی که مبتلا به آنژین صدری هستید و یا اخیراً دچار حمله قلبی شده‌اید.
  • در صورتی که مبتلا به پورفیری هستید.
  • اگر در حال مصرف داروی خاصی هستید. این دارو‌ها شامل تمامی داروهای در دسترس است، چه برایتان تجویز شده است و چه بدون تجویز پزشک آن را مصرف می‌کنید نظیر داروهای گیاهی و داروهای مکمل.
  • اگر سابقه واکنش آلرژیک به داروی دیگری دارید.

عوارض جانبی داروی نیمودیپین

همه داروها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرف‌ کنندگان نیز هیچ نوع عارضه‌ای بروز نمی‌دهند. یکسری از عوارض بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف دارو، از بین می‌روند. در‌ صورت بروز مستمر هریک از عوارض می‌بایست به پزشک اطلاع داده شود:

  • احساس خستگی یا سرگیجه: رانندگی نکنید و تا هوشیاری کامل از ابزار یا ماشین آلات استفاده نکنید.
  • احساس بیماری،حالت تهوع (استفراغ)، ناراحتی معده: غذاهای ساده و سبک (کم چربی و بدون ادویه) بخورید.
  • سردرد و گر گرفتگی: از مسکن مناسب استفاده نمایید و مقدار زیادی آب بنوشید.
  • کهیر پوستی و علائم آلرژیک: اگر هر کدام از این علائم برایتان آزاردهنده شد، با پزشک خود صحبت کنید.
  • اگر شما هر علائم دیگری دارید که احساس می‌کنید به خاطر استفاده از داروی نیمودیپین می‌باشد، با پزشک خود مشورت کنید.

مصرف بیش از حد داروی نیمودیپین (مسمومیت دارویی)

  1. نیمودیپین را بیش از دوز تجویز شده توسط پزشک ، مصرف نکنید.
  2. اگر احساس کردید که فردی دچار مسمومیت به نیمودیپین شده است و علائمی مانند تنگی نفس ، غش و ضعف شدید (از حال رفتن) در او دیدید، سریعاً با اورژانس تماس بگیرید.

نکات پزشکی نیمودیپین

وضعیت فشار خون و تعداد نبض را در طول درمان بویژه ابتدای درمان کنترل شود

شرایط نگهداری داروی نیمودیپین

  • دارو را از دسترس کودکان دور نگه دارید.
  • دارو را در جایی خشک و خنک و به دور از گرما و تابش نور مستقیم نگه‌ دارید.

داروهای هم گروه نیمودیپین

  • آملودیپین
  • فلودیپین
  • ایسرادیپین
  • نیکاردیپین
  • نیفدیپین
  • نیسولدیپین

separator line

بیشتر بخوانید:

داروهای فشار خون بالا : معرفی کامل انواع داروهای کاهنده فشار خون

معرفی داروی نیتروگلیسرین و موارد مصرف آن

دارو های ترالی احیا : آموزش منحصر بفرد داروهای ترالی اورژانس

separator line

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا