دسته‌بندی نشده

آشنایی با مزایای درمانی بایوویراپین

اطلاعات دارویی قرص بایوویراپین

بایوویراپین (BIOVIRAPINE) نام تجاری نویراپین، یک داروی ضد رتروویروسی است. این دارو برای کنترل علائم عفونت HIV به کار می‌رود. بایوویراپین پیشروی و تکثیر ویروس HIV را کاهش می‌دهد اما یک درمان قطعی محسوب نمی‌شود.

ویروس HIV سبب تخریب سلول‌هایی در بدن به نام سلول‌های CD4 می‌شود. این سلول‌ها برای دفاع از بدن در برابر انواع عفونت‌ها بسیار مهم هستند. اگر عفونت HIV درمان نشود سیستم ایمنی به تدریج ضعیف می‌شود و توانایی مقابله با عفونت‌های مختلف را از دست می‌دهد. بایوویراپین یک داروی ضد رتروویروسی است که با جلوگیری از تکثیر ویروس HIV و پیشرفت عفونت ایدز به حفظ سلامتی سیستم ایمنی کمک می‌کند.

بایوویراپین برای ایدز متعلق به گروهی از داروهای ضد رتروویروسی به نام مهارکننده‌های ترانس کریپتاز معکوس غیر نوکلئوزیدی است. بایوویراپین در کنار تعدادی از داروهای دیگر ضدویروسی، به‌عنوان بخشی از درمان ترکیبی تجویز می‌شود.

استفاده از سه یا تعداد بیشتری داروی ضد رتروویروسی به‌ طور همزمان، مؤثرتر از استفاده تکی دارو است. مصرف ترکیبی داروهای مختلف خطر ایجاد مقاومت در برابر هر یک از داروها را کاهش می‌دهد.

اشکال دارویی: قرص و شربت

موارد مصرف بایوویراپین

  • ضد ویروس (مهارکننده غیر نوکلئوزیدی آنزیم ترانس کریپتاز معکوس).
  • عفونت HIV-1 (با دیگر داروهای ضد رترو ویروس):
  • پیشگیری از انتقال HIV از مادر به جنین در زنان بدون درمان قبلی با داروهای ضد آنتی رترو ویروس

مکانیسم اثر بایوویراپین

بایوویراپین سبب مهار آنزیم ترانس کریپتاز معکوس شده و نیز آنزیم DNA پلیمراز وابسته به DNA و RNA را نیز مهار می کند.

فارماکوکینتیک بایوویراپین

فراهم زیستی بایوویراپین بیش از 90% بوده و به میزان 60% به پروتئین های پلاسما متصل می شود و توزیع گسترده ای در بدن داشته، از جفت عبور می کند و در شیر ترشح می شود. متابولیسم دارو توسط سیستم P450 کبدی بویژه CYP3A4 صورت می گیرد.

بایوویراپین

مقدار و روش مصرف داروی بایوویراپین

قبل از شروع درمان با داروی بایوویراپین ، بروشور دارویی داخل بسته را به دقت مطالعه کنید. این بروشور به شما کمک می‌کند تا اطلاعات جامعی را راجع به دارو به دست آورده و از عوارض جانبی احتمالی آن مطلع شوید.

دوز و مقدار داروی بایوویراپین از فردی به فرد دیگر متفاوت است؛ دارو را دقیقاً همانطور که پزشک به شما تجویز کرده است، استفاده نمایید. معمولاً این دارو در 14 روز اول درمان، روزانه 1 دوز تجویز می‌شود و سپس پزشک دوز دارو را افزایش داده و به صورت یک قرص دو بار در روز به فاصله 12 ساعت تجویز می‌کند.

  • سعی کنید دوزهای داروی بایوویراپین را در همان زمان هر روز و سر یک ساعت منظم مصرف کنید.
  • قرص بایوویراپین (200 میلی گرم) برای بزرگسالان تجویز می‌شود و باید با مقداری آب قورت دهید.
  • شربت بایوویراپین برای بچه‌های کم سن و سال تجویز می‌شود.

اگر فراموش کردید که دوز داروی بایوویراپین روزانه خود را در زمان مشخص مصرف کنید اما به زودی یادتان افتاد، دارو را مصرف کنید؛ اما اگر زمانی به یاد آوردید که نزدیک به ساعت دوز بعدی دارو است، دوز از یاد رفته را مصرف نکنید. نباید به خاطر دوز از یاد برده شده، دو دوز از دارو را باهم مصرف کنید.

مصرف بایوویراپین در بارداری و در شیردهی

در این گروه از داروها، مطالعات بر روی حیوانات باردار نشانگر این بود که دارو خطری بر روی جنین ندارد، اما مطالعات کافی روی زنان باردار برای میزان خطر روی جنین در سه ماهه اول بارداری انجام نشده است.

این دارو در شیر ترشح می شود و مصرف آن در دوران شیردهی منع شده است.

تداخلات دارویی بایوویراپین

تداخل دارویی ممکن است عملکرد داروها را تغییر و خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. یک لیست از تمام داروهایی (ازجمله داروهای با نسخه / بدون نسخه و داروهای گیاهی) که استفاده می‌کنید تهیه کرده و آن را با دکتر و داروساز خود به اشتراک بگذارید. دوز دارو مصرفی خود را بدون مشورت با دکتر خود تغییر نداده و یا مصرف دارو را ترک نکنید.

بایوویراپین ممکن است با داروهای زیر تداخل دارویی داشته باشد: ارلیستات، ریفابوتین، وارفارین.

بعضی از داروهای دیگر درمان عفونت HIV (از جمله مهارکننده‌های پروتئازی مانند آتازاناویر، ریتوناویر) نیز ممکن است با بایوویراپین تداخل برقرار کنند. پزشک داروهای شما را تنظیم کرده تا خطر عوارض جانبی کاهش یابد.

داروهایی که می‌توانند حذف بایوویراپین از بدن را تحت تأثیر قرار دهند و بر روی عملکرد آن تاثیر گذارند، عبارتند از: ریفامپین و مخمر سنت جان.

داروهایی که بر حذف بایوویراپین از بدن تأثیر گذارند و درنتیجه بر روی عملکرد این دارو نیز تاثیر می‌گذارند، عبارتند از:

داروهای ضد آرتریت (مانند آمیودارون)، آسوناپرویر، بوسپرویر، کوبیسیستات، الویتگراویر، بعضی از داروهای مورد استفاده برای درمان تشنج (مانند کلونازپام)، ضد قارچ های آزول (مانند ایتراکونازول، کتوکونازول)، آنتی بیوتیک‌های ماکرولید (مانند کلاریترومایسین) متادون، تلاپرویر.

بایوویراپین ممکن است اثر بخشی کنترل بارداری هورمونی از قبیل قرص، پچ و یا حلقه را کاهش دهد. این می‌تواند موجب بارداری شود. با دکتر خود در مورد روش قابل اعتمادی برای کنترل بارداری گفتگو کنید و در تمام فعالیت جنسی خود از یک روش مؤثر (کاندوم لاتکس یا پلی اورتان) برای کاهش خطر گسترش HIV به دیگران استفاده کنید.

اگر دچار لکه بینی یا خونریزی شدید با دکتر خود راجع به این مورد صحبت کنید، زیرا این ممکن است نشانه‌ای از این باشد که کنترل بارداری هورمونی شما به خوبی کار نمی‌کند.

از داروی پردنیزون برای جلوگیری از کهیر و راش پوستی استفاده نکنید زیرا این دارو ممکن است احتمال راش پوستی را در 6 هفته اول درمان با داروی بایوویراپین افزایش دهد.

داروی بایوویراپین

موارد هشدار و احتیاطات ویژه حین مصرف داروی بایوویراپین

بعضی دارو‌ها را نمی‌توان در بعضی از شرایط تجویز نمود و بعضی دارو‌ها نیز در صورتی که نیاز به درمان تکمیلی باشد تجویز می‌گردد؛ بنابراین بهتر است که قبل از مصرف داروی نویراپین ، پزشکتان از موارد زیر مطلع باشد:

  • در صورتی که باردارید یا قصد باردار شدن دارید و یا به نوزاد خود شیر می‌دهید.
  • اگر هرگونه مشکل کبدی یا کلیوی دارید.
  • اگر یک اختلال خون ناشناخته ارثی به نام پورفیری داشته‌اید.
  • اگر سابقه واکنش آلرژیک به داروی دیگری دارید.

اگر در حال مصرف داروی خاصی هستید. این داروها شامل تمامی داروهای در دسترس است، چه برایتان تجویزشده است و چه بدون تجویز پزشک آن را مصرف می‌کنید نظیر داروهای گیاهی و داروهای مکمل.

عوارض جانبی داروی بایوویراپین

همه داروها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرف‌ کنندگان نیز هیچ نوع عارضه‌ای بروز نمی‌دهند. یکسری از عوارض بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف دارو، از بین می‌روند. در‌ صورت بروز مستمر هریک از عوارض می‌بایست به پزشک اطلاع داده شود:

  • کسالت، سوء هاضمه و شکم درد: غذاهای ساده مصرف کنید و از خوردن غذاهای تند و پرچرب خودداری کنید.
  • اسهال: آب فراوانی بنوشید تا آب از دست رفته تأمین شود.
  • خستگی و سرگیجه: در این شرایط از رانندگی کردن و کار با ابزار خودداری نمایید.
  • سردرد و تب: از پزشکتان بخواهید که یک مسکن مناسب برایتان تجویز نماید.
  • تغییرات در نتایج آزمایش‌های خونی: پزشک این داروها را چک خواهد کرد.
  • راش پوستی و کهیر

نکته مهم: اگرچه ایجاد کهیر در افرادی که این را صرف می‌کنند شایع است اما در صورتی که کهیرها شدید شدند می‌تواند نشانه حساسیت دارویی باشد. بنابراین اگر علائم زیر را در خود مشاهده کردید سریعاً به پزشک اطلاع دهید:

تاول‌های شدید پوستی، افزایش دمای بدن، درد عضلات و مفاصل، یرقان

اگر شما هر علائم دیگری دارید که احساس می‌کنید به خاطر استفاده از داروی بایوویراپین می‌باشد، با پزشک خود مشورت کنید.

مصرف بیش از حد داروی بایوویراپین

بایوویراپین را بیش از دوز تجویز شده توسط پزشک ، مصرف نکنید. اگر احساس کردید که فردی دچار مسمومیت شده است و علائمی مانند تنگی نفس ، غش و ضعف (از حال رفتن) در او دیدید، سریعاً با اورژانس تماس بگیرید.

شرایط نگهداری داروی بایوویراپین

  • دارو را از دسترس کودکان دور نگه دارید.
  • دارو را در جایی خشک و خنک و به دور از گرما و تابش نور مستقیم نگه‌ دارید.

بیشتر بخوانید:

آشنایی با داروی ضد ویروس تیپراناویر

موارد مصرف و عوارض جانبی داروی رالتگراویر

نویراپین چیست و چرا تجویز می شود؟

separator line

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا