دسته‌بندی نشده

معرفی آنتی بیوتیک اکسی تتراسایکلین

موارد مصرف اکسی تتراسایکلین

اکسی تتراسایکلین (Oxytetracycline) یک داروی ضد باکتری است که عفونت‌های ناشی از باکتری‌ها را درمان می‌کند. اکسی تتراسایکلین برای درمان عفونت‌های باکتریایی مثل عفونت‌های تنفسی، عفونت‌های منتقله از راه جنسی، عفونت‌های دهانی و عفونت‌های ناشی از نیش حشرات تجویز می‌شود.

اکسی تتراسایکلین باکتری عامل عفونت را از بین می‌برد. همچنین اکسی سایکلین برای برخی بیماری‌های پوستی طولانی مدت مانند آکنه و روزاسه تجویز می‌شود.

اشکال دارویی: قرص و آمپول

مکانیسم اثر اکسی تتراسایکلین

اکسی تتراسایکلین مانند تمامی اعضای گروه تتراسایکلین از طریق اتصال به واحد ۳۰s ریبوزوم و از طریق مهار سنتز پروتئین باکتری اثر می‌کند. بنابراین این دارو طبیعتاً باکتریواستاتیک است.

فارماکوکینتیک اکسی تتراسایکلین

اکسی تتراسایکلین پس از تزریق داخل عضلانی اکسی تتراسایکلین، بسته به حجم و محل تزریق، در حدود نیم الی چند ساعت به حداکثر غلظت خونی رسیده و در اکثر بافتها از جمله قلب، کلیه، ریه، عضله و مایعات جنب،ترشحات برونشی، بزاق، صفرا، ادرار، خلط، مایع مفصلی، مایع آسیت، زلالیه و زجاجیه بخوبی منتشر می شود.

اکسی تتراسایکلین دارو در مایع مغزی نخاعی تقریبا توزیع نشده و به دوز درمانی نمی‌رسد. این دارو ازسد جفت عبور کرده و به گردش خون جنینی وارد می گردد. دفع این دارو بدون تغییر از طریق فیلتراسیون گلومرولی می باشد.

مقدار و روش مصرف داروی اکسی تتراسایکلین

قبل از شروع درمان با داروی اکسی تتراسایکلین ، بروشور دارویی داخل بسته را به دقت مطالعه کنید. این بروشور به شما کمک می‌کند تا اطلاعات جامعی را راجع به دارو به دست آورده و از عوارض جانبی احتمالی آن مطلع شوید.

دوز و مقدار داروی اکسی تتراسایکلین ، از فردی به فرد دیگر متفاوت است؛ دارو را دقیقاً همانطور که پزشک به شما تجویز کرده است، استفاده نمایید.

شاید پزشک برای درمان عفونت از شما بخواهد 2-1 قرص اکسی تتراسایکلین هر 6 ساعت یک بار استفاده نمایید یا در مواقعی که این دارو برای درمان جوش تجویز می‌شود، معمولاً 2 قرص دو بار در روز تجویز می‌شود.

اکسی تتراسایکلین را با معده خالی یعنی یک ساعت قبل یا دو ساعت بعد از غذا همراه با یک لیوان شیر بخورید تا دچار سوء هاضمه نشوید. اکسی تتراسایکلین را با مقدار زیادی آب بخورید و از خوردن دارو قبل از خواب اجتناب نمایید.

اگر فراموش کردید که دوز داروی اکسی تتراسایکلین روزانه خود را در زمان مشخص مصرف کنید اما به زودی یادتان افتاد، دارو را مصرف کنید؛ اما اگر زمانی به یاد آوردید که نزدیک به ساعت دوز بعدی دارو است، دوز از یاد رفته را مصرف نکنید. نباید به خاطر دوز از یاد برده شده، دو دوز از دارو را باهم مصرف کنید.

اکسی تتراسایکلین

موارد منع مصرف داروی اکسی تتراسایکلین

  • به تاریخ انقضای داروی اکسی تتراسایکلین توجه کنید و اگر دارویی که در دستتان است تاریخ انقضای آن تمام‌شده است،از آن مصرف نکنید.
  • هرگز داروی اکسی تتراسایکلین را به فرد دیگری حتی با علائم مشابه خودتان تجویز نکنید.
  • مصرف اکسی تتراسایکلین برای زنان باردار و کودکان زیر 12 سال قابل استفاده نیست.
  • تداخل دارویی اکسی تتراسایکلین را چک کنید و اگر در حال استفاده از دارویی هستید که با این دارو تداخل دارد، با پزشک خود راجع به استفاده از داروهایتان مشورت نمایید.

مصرف اکسی تتراسایکلین در دوران بارداری و شیردهی

نباید در دوران بارداری و شیردهی، آنتی بیوتیک اکسی تتراسایکلین را استفاده کنید. داروها می‌توانند آثار مخربی روی جنین و یا خودتان داشته باشند.
تاثیر اکسی تتراسایکلین بر رانندگی و کار با ماشین آلات

اکسی تتراسایکلین ممکن نیست که این دارو شما را خواب آلود کند اما برای اطمینان، قبل از رانندگی و کار با ماشین آلات از هوشیاری خود مطمئن شوید.

تداخلات دارویی اکسی تتراسایکلین

تداخل دارویی ممکن است عملکرد داروها را تغییر و خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. یک لیست از تمام داروهایی (ازجمله داروهای با نسخه / بدون نسخه و داروهای گیاهی) که استفاده می‌کنید تهیه کرده و آن را با دکتر و داروساز خود به اشتراک بگذارید. دوز دارو مصرفی خود را بدون مشورت با دکتر خود تغییر نداده و یا مصرف دارو را ترک نکنید.

اگر چه بیشتر آنتی بیوتیک ها بعید است که کنترل بارداری را تحت تأثیر قرار دهند اما آنتی‌بیوتیک‌هایی مثل ریفامپین (rifampin) و ریفابوتین (rifabutin)، اثر بخشی کنترل بارداری هورمونی از قبیل قرص، پچ، یا حلقه را کاهش می‌دهند. قبل از استفاده از آنتی بیوتیک‌ ها با پزشک خود مشورت کنید.

داروی اکسی تتراسایکلین ممکن است با تست‌های آزمایشگاهی خاص تداخل کند و موجب شود نتایج آزمایش، اشتباه شود. قبل از انجام آزمایش به پزشک یا پرستار خود بگویید که این دارو را استفاده کرده‌اید.

هشدار مصرف داروی اکسی تتراسایکلین

بعضی دارو‌ها را نمی‌توان در بعضی از شرایط تجویز نمود و بعضی دارو‌ها نیز در صورتی که نیاز به درمان تکمیلی باشد تجویز می‌گردد؛ بنابراین بهتر است که قبل از مصرف این دارو ، پزشکتان از موارد زیر مطلع باشد:

  • در صورت تصمیم به بچه دار شدن، در صورت حاملگی و یا در صورتی که به نوزاد خود شیر می‌دهید.
  • اگر دچار مشکلات کلیوی و یا کبدی هستید.
  • اگر این دارو را برای کودکتان می‌خواهید و کودک شما زیر 12 سال سن دارد، نباید از اکسی تتراسایکلین را برای او استفاده کنید.
  • اگر مبتلا به بیماری‌های بافت‌های پیوندی بدن نظیر لوپوس اریتمای سیستمیک هستید (بیماری التهابی که لوپوس یا SLE هم نامیده می‌شود).
  • در صورتی که بیماری خونی به نام پورفیری دارید.
  • اگر تا به حال به داروی خاصی حساسیت داشته‌اید.

اگر در حال حاضر در حال مصرف داروی خاصی هستید. این داروها شامل تمام داروهای در دسترس است، چه برایتان تجویز شده است و چه بدن تجویز پزشک آن را مصرف می‌کنید نظیر داروهای گیاهی و داروهای مکمل.

ویال تزریقی اکسی تتراسایکلین

عوارض جانبی داروی اکسی تتراسایکلین

همه داروها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرف‌ کنندگان نیز هیچ نوع عارضه‌ای بروز نمی‌دهند. یکسری از عوارض بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف دارو، از بین می‌روند.

در‌ صورت بروز مستمر هریک از عوارض می‌بایست به پزشک اطلاع داده شود:

  • احساس بیماری، سوء هاضمه، درد معده و مشکلات گوارشی: غذاهای ساده و بدون ادویه مصرف کنید.
  • سردرد: مقدار زیادی آب و مایعات بخورید و از پزشک بخواهید تا مسکن مناسبی برایتان تجویز نماید.
  • اسهال : مقدار زیادی آب بنوشید تا آب از دست رفته تأمین شود.

نکته مهم: اگر بعد از استفاده از داروی اکسی تتراسایکلین متوجه علائم آلرژیکی در خودتان شدید، به مصرف دارو ادامه نداده و به پزشک مراجعه نمایید.
اگر شما هر علائم دیگری دارید که احساس می‌کنید به خاطر استفاده از داروی اکسی تتراسایکلین می‌باشد، با پزشک خود مشورت کنید.

مصرف بیش از حد داروی اکسی تتراسایکلین

اکسی تتراسایکلین را بیش از دوز تجویز شده توسط پزشک ، مصرف نکنید. اگر احساس کردید که فردی دچار مسمومیت شده است و علائمی مانند تنگی نفس ، غش و ضعف (از حال رفتن) در او دیدید، سریعاً با اورژانس تماس بگیرید.

شرایط نگهداری داروی اکسی تتراسایکلین

  • دارو را از دسترس کودکان دور نگه دارید.
  • دارو را در جایی خشک و خنک و به دور از گرما و تابش نور مستقیم نگه‌ دارید.

بیشتر بخوانید:

موارد مصرف و عوارض آنتی بیوتیک موکسی فلوکساسین

آنتی بیوتیک کلیندامایسین و عوارض جانبی آن

آنتی بیوتیک های پر مصرف در ایران

separator line

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا