دسته‌بندی نشده

علت بالا و پایین بودن Takro در آزمایش خون

علت درخواست آزمایش Takro

Takro آزمایشی برای تعیین سطح داروی تاکرولیموس در خون بیماران است. تاکرولیموس از دسته داروهای سرکوب کننده ایمنی است که بصورت خوراکی و موضعی مصرف می شود. تاکرولیموس بصورت خوراکی برای جلوگیری از رد پیوند و یا در موارد بیماریهای خود ایمنی تجویز می شود و یک داروی سرکوب کننده ایمنی قوی محسوب می شود. کرم و پماد تاکرولیموس در اگزمای آتوپیک متوسط تا شدید کاربرد دارد.

تاکرولیموس با تاثیر بر لنفوسیتهای T باعث سرکوب سیستم ایمنی می شود و در موارد پیوند عضو از رد پیوند جلوگیری می کند . با توجه به این که تاکرولیموس داروی پرقدرتی می باشد ممکن است عوارض کلیوی و اثر بر روی اعصاب محیطی از خود نشان دهد. لرزش بدن، تهوع و اسهال، افزایش فشار خون و اختلالات الکترولیت های خونی از عوارض معمول تاکرولیموس خوراکی هستند.

مقادیر طبیعی:

ng/ml ۱۵,۰ – ۵,۰

سایر نام ها : تاکرولیموس، Prograf، FK۵۰۶

نوع نمونه قابل اندازه گیری: خون کامل هپارینه یا EDTA دار

آزمایش خون

تفسیر نتایج آزمایش Takro

اکثر افراد پاسخ مناسبی به درمان با تاکرولیموس در سطوخ خونی ng/ml ۱۵- ۵ می دهند. محدوده درمانی مناسب ممکن است با نوع پیوند، پروتکل تست و دستورالعمل ها متفاوت باشد. محدوده درمانی بر پایه زمان نمونه گیری استوار است ( بلافاصله قبل از دوز زمانبندی شده).

در سایر زمانها نتایج بالاتری حاصل می شود. در سنجش اختصاصی تاکرولیموس واکنش متقاطع با سیکلوسپورین، متابولیت های سیکلوسپورین، سایرولیموس و متابولیت های سایرولیموس ایجاد نمی شود. نتایج حاصل از روش کروماتوگرافی مایع- طیف سنجی جرمی ( MS/MS-LC) در حدود ۳۰ درصد کمتر از روش ایمو نو اسی است.

شرایط نمونه گیری آزمایش Takro

۱- خونگیری بلافاصله قبل از دوز زمانبندی شده صورت گیرد.
۲- نیاز به ناشتایی نمی باشد.

ملاحظات نمونه گیری آزمایش Takro

۱- نمونه خون را سانتریفیوز نکنید.
۲- انتقال نمونه به لوله ها یا تیوپ های مخصوص به تست.
۳- نمونه باید در یخچال یا فریزر نگهداری شود.
۴- فرم درخواستی از بیمار به صورت مکتوب تهیه گردد.

لوله خون

کاربردهای بالینی آزمایش Takro

۱- پایش غلظت کل تاکرولیموس خون در طی درمان جهت جلوگیری از رد پیوند به خصوص به افرادی که سوبسترایCYP۳A۴ ، مهارکننده یا القاکننده تجویز می گردد.
۲- تعدیل دوز دارو برای بهینه سازی مهار سیستم ایمنی و به حداقل رساندن سمیت دارو.
۳- ارزیابی سازگاری دارو با بدن بیمار.

عوامل مداخله گر در آزمایش Takro

۱- افزایش پروتئین، بیلی روبین، تری گلیسرید در نتایج تداخل ایجاد می کند.
۲- یکسری از داروها باعث افزایش کاذب در نتایج تست می گردند که عبارتند از : استامینوفن، آمیکاسین، آزیترومایسین، کاربامازپین، سفازولین، سایمیتیدین، سیکلوسپورین، دیگوکسین، اریترومایسین، فلوکونازول، فروسماید، جنتامایسین، آسیکلوویر، کتوکونازول، لیدوکائین، نیفدیپین، پنی سیلین، پردنیزون، فنوباربیتال، فنی توئین، رانیتیدین، توبرامایسین، سولفومتوکسازول، والپوریک اسید، وارپامیل، گانسیکلوویر و سفتریاکسون.

توضیحات در مورد آزمایش Takro

  • محدوده درمانی به نمونه هایی که بلافاصله قبل از دوز صبحگاهی (am) گرفته شود اطلاق می گردد. نمونه گیری در سایر زمان ها نتایج بالاتری را منجر می شود.
  • برای نمونه هایی که در دمای اطاق قرا می گیرند آنالیز سیرولیموس را نمی توان انجام داد. در صورت درخواست هر دو توسط پزشک، تنها جواب تاکرولیموس را گزارش می کنید.

separator line

بیشتر بخوانید:

علت مثبت و منفی بودن HLA_B در آزمایش خون

پیوند کلیه

آشنایی با موارد مصرف و عوارض پماد تاکرولیموس

separator line

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا