دسته‌بندی نشده

آشنایی با اسپری بینی نافارلین و مزایای درمانی آن

موارد مصرف و عوارض جانبی نافارلین

نافارلین (Nafarelin Acetate) اسپری بینی است که تنها برای زنان تجویز می‌شود. این دارو نوعی هورمون زنانه مصنوعی می‌باشد. اگر نافارلین برای درمان مسائل باروری تجویز شده باشد بر غده هیپوفیز تأثیر گذاشته و تولید هورمونی که آزاد سازی تخم‌ها را کنترل می‌کند مهار نماید. این اثر در یک بازه زمانی مشخصی انجام می‌شود. پس از این دوره باید از سایر روش‌های هورمون درمانی برای تحریک تخمک زایی استفاده شود.

اسپری بینی نافارلین برای درمان آندومتریوز نیز به کار می‌رود. آندومتریتوز بیماری است که در آن بافتی که سطح رحم را پوشانده است به نواحی دیگر مانند لگن و شکم گسترش می‌یابد. نافارلین با اثر بر غده هیپوفیز تولید هورمون جنسی زنانه (استروژن) را کاهش می‌دهد. استروژن می‌تواند بعضی بیماری‌های زنانه را وخیم‌تر کند. بنابراین با کاهش این هورمون توسط نافارلین علائم کاهش می‌یابد. نافارلین از طریق دهانی مصرف نمی‌شود بلکه به صورت اسپری بینی جذب خون می‌شود.

فارماکوکنتیک نافارلین

داروی نافارلین متعاقب تجویز داخل بینی به سرعت جذب می‌شود و اوج غلظت پلاسمایی آن طی 20 دقیقه حاصل می‌شود اگر چه میزان زیست دستیابی آن تنها حدود 3% است. نیمه‌عمر پلاسمایی آن حدود 3 تا 4 ساعت می‌باشد. این دارو توسط پیتیدازهای بدن متالیزه می‌شود. و متعاقب تجویز زیرپوستی در ادرار دفع می‌شود که به صورت متابولیت‌ها می‌باشد و مقدار کمی به صورت داروی تغییر نکرده و از طریق مدفوع دفع می‌گردد.

موارد کاربرد و نحوه استفاده نافارلین

داروی نافارلین یک آنالوگ گنادرولین می‌باشد با خصوصیات مشابه با آن و در درمان آندومتروزیز و بلوغ زودرس مرکزی کاربرد دارد هم‌چنین به عنوان داروی کمکی در تحریک تخمک‌گذاری همراه با گونادوتروپین‌ها در درمان نازایی به کار می‌رود.

در درمان آندومتروزیز دوز تجویزی معمولی معادل با 200 میکروگرم 2 نافارلین بار در روز از طریق بینی می‌باشد و بعد از دو ماه اگر آمنوره ایجاد نشود دوز تجویزی دو برابر می‌شود. شروع درمان در روزهای 2 تا 4 سیکل قاعدگی صورت پذیرد و تا 6 ماه ممکن است ادامه یابد.

در مورد بلوغ زودرس مرکزی دوز معمول تجویزی معادل با 800 میکروگرم نافارلین از طریق داخل بینی 2 بار در روز می‌باشد (در هر سوراخ 400 میکروگرم) اگر ساپرس شدن مناسب با این دوز حاصل نشد می‌توان آن را تا 600 میکروگرم، 3 بار در روز به طور متناوب در هر سوراخ بینی تجویز نمود (1800 میکروگرم روزانه).

نافارلین

موارد منع مصرف اسپری بینی نافارلین

  • به تاریخ انقضای اسپری بینی نافارلین توجه کنید و اگر دارویی که در دستتان است تاریخ انقضای آن تمام‌ شده است، از آن مصرف نکنید.
  • هرگز اسپری بینی نافارلین را به کس دیگری حتی با علائم مشابه خودتان تجویز نکنید.
  • اسپری بینی نافارلین را بیش از دوز تجویز شده توسط پزشک، مصرف نکنید.
  • تداخل دارویی اسپری بینی نافارلین را چک کنید و حتماً به پزشکتان، اطلاع دهید که در حال مصرف چه داروی دیگری هستید.

تداخلات دارویی اسپری بینی نافارلین

تداخل دارویی ممکن است عملکرد داروها را تغییر و خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. یک لیست از تمام داروهایی (ازجمله داروهای با نسخه / بدون نسخه و محصولات گیاهی) که استفاده می‌کنید تهیه کرده و آن را با دکتر و داروساز خود به اشتراک بگذارید. دوز دارو مصرفی خود را بدون مشورت با دکتر خود تغییر نداده و یا مصرف دارو را ترک نکنید.

اسپری بینی نافارلین ممکن است با تست های آزمایشی خاص (مانند آزمایشات عملکرد گنادوتروپیک هیپوفیز و گناد) تداخل ایجاد کند و احتمالا باعث نتایج کاذب شود. قبل از آزمایش به پزشک و پرسنل آزمایشگاه اطلاع دهید که از این دارو استفاده کرده‌اید.

Nafarelin Acetate

نکاتی که قبل از مصرف اسپری بینی نافارلین باید در نظر گرفته شود

بعضی داروها را نمی‌توان در بعضی از شرایط تجویز نمود و بعضی داروها نیز در صورتی که نیاز به درمان تکمیلی باشد تجویز می‌گردد؛ بنابراین بهتر است که قبل از مصرف اسپری بینی نافارلین ، پزشکتان از موارد زیر مطلع باشد:

  • در صورت حاملگی و یا در صورتی که به نوزاد خود شیر می‌دهید.
  • در صورت وجود خونریزی در نواحی از واژن که به دوره‌های ماهانه تعلق ندارد.
  • در صورتی که دارای بیماری‌های استخوانی نظیر پوکی استخوان هستید.
  • اگر در حال حاضر در حال مصرف داروی خاصی هستید. این داروها شامل تمامی داروهای در دسترس است، چه برایتان تجویزشده است و چه بدون تجویز پزشک آن را مصرف می‌کنید نظیر داروهای گیاهی و داروهای مکمل.
  • اگر سابقه واکنش آلرژیک به داروی خاصی دارید.

عوارض جانبی احتمالی اسپری بینی نافارلین

همه داروها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرف‌ کنندگان نیز هیچ نوع عارضه‌ای بروز نمی‌دهند. یکسری از عوارض بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف این دارو، از بین می‌روند. در صورت بروز مستمر هریک از عوارض می‌بایست به پزشک اطلاع داده شود:

  • سردرد، دردهای عضلانی: از پزشکتان بخواهید که یک مسکن مناسب تجویز نماید.
  • خونریزی بینی، سوزش بینی: در صورت آزار دهنده شدن این موضوع با پزشک خود مشورت نمایید.
  • علائم یائسگی نظیر گر گرفتگی، خشکی واژن، تعریق زیاد، کاهش میل جنسی: در صورت آزار دهنده شدن این موضوع با پزشک خود مشورت نمایید.
  • آکنه، کاهش وزن، احساس عصبانیت، خواب آشفته: در صورتی که هر کدام از این مواد دردسر ساز شد با پزشک خود مشورت نمایید.

نکته مهم: در صورتی که دچار راش‌های پوستی و یا قرمزی پوستی شده‌اید و یا هر گونه مشکل تنفسی باید سریعاً به پزشک خود اطلاع دهید. این عوارض ممکن است ناشی از آلرژی دارویی باشد.

اگر علائم دیگری در شما پدید آمد که احساس می‌کنید به واسطه مصرف داروی اسپری بینی نافارلین می‌ باشد با پزشک خود صحبت کنید.

نحوه نگهداری داروی اسپری بینی نافارلین

تمامی داروها را دور از دسترس کودکان نگه‌ دارید. دارو را در جای خنک، خشک و دور از گرما و تابش نور مستقیم نگه‌ دارید.

بیشتر بخوانید:

بیماری آندومتریوز چیست؟ آیا این بیماری قابل درمان است؟

همه ی آنچه باید در مورد بیماری زنانه آندومتریوز بدانید

با بیماری آندومتریوز آشنا شوید

separator line

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا