20 ماده غذایی برای پیشگیری از کم آبی بدن در تابستان
20 مادهی غذایی برای پیشگیری از کمآبی بدن در روزهای گرم
نوشیدن آب بسیار مهم است ، مخصوصا تابستان ها و یا زمانی که روزه می گیرید ، اما می توانید در کنار آب تشنگی خود را با غذاهایی که در ادامه می آیند نیز رفع کنید، چون 90 درصد وزن آنها را آب تشکیل داده است.
1. هندوانه مناسب برای پیشگیری و درمان کم آبی بدن
هندوانه، این میوهی تابستانی پرطرفدار، یکی از آبرسانترین خوراکیهایی است که میتوانید بخورید. یک فنجان (۱۵۴ گرم) هندوانهی خرد شده حاوی نصف فنجان (۱۱۸ میلیلیتر) آب است و مقداری فیبر و چند مادهی مغذی مهم مثل ویتامین C، ویتامین A و منیزیم دارد. این میوهی آبرسان حاوی کالری کمی هم است؛ به طوری که یک فنجان از آن فقط ۴۶ کالری دارد.
علت کمکالری بودن هندوانه، میزان آب زیاد آن است. نشان داده شده که خوراکیهایی که کالری کمی دارند، از طریق کمک به سیری و کم کردن اشتها به کاهش وزن کمک میکنند. علاوه بر این، هندوانه سرشار آنتیاکسیدانهای قوی از جمله «لیکوپین» است. این آنتیاکسیدان به کاهش آسیب استرس اکسیداتیو به سلولها کمک میکند.
استرس اکسیداتیو با بسیاری از بیماریها از جمله بیماری قلبی و دیابت در ارتباط است. میتوانید هندوانه را بهعنوان یک میان وعدهی خنک و لذیذ نوش جان کنید. علاوه بر این، بسیاری از افراد از هندوانهی خرد شده در تهیهی سالاد استفاده میکنند.
2. توتفرنگی را فراموش نکنید
یکی دیگر از میوههایی که میتوانید برای آبرسانی به بدن بخورید، توتفرنگی است. این نوع توت آب زیادی دارد و به همین دلیل بسیار آبرسان است. ۹۱ درصد از وزن توتفرنگی را آب تشکیل میدهد؛ به همین دلیل خوردن این میوه میتواند میزان آب بدن را افزایش دهد.
علاوه بر این، توتفرنگی فیبر، آنتیاکسیدانهای مبارزهکننده با بیماریها، ویتامینها و مواد معدنی زیادی دارد که از جملهی آنها میتوانیم به ویتامین C، فولات و منگنز اشاره کنیم.
نشان داده شده که مصرف روزانهی توتفرنگی التهاب را کاهش میدهد که این موضوع میتواند به محافظت در برابر بیماری قلبی، دیابت، آلزایمر و انواع مختلف سرطانها کمک کند. اضافه کردن توتفرنگی به رژیم غذایی آسان است. میتوانید با آن یک اسموتی خوشطعم و مقوی درست کرده یا آن را به سالاد و ماست یونانی اضافه کنید.
3. فواید خوردن گرمک در فصل گرما
گرمک یک میوهی بهشدت مغذی است که ممکن است به روشهای مختلف، سلامتی بدن را بهبود ببخشد. یک فنجان (۱۷۷ گرم) گرمک، ۹۰ درصد آب دارد و بیشتر از نصف فنجان (۱۱۸ میلیلیتر) آب برای بدن تأمین میکند. یک فنجان گرمک، ۲ گرم فیبر دارد. فیبر و آب موجود در این میوهی تابستانی به ایجاد احساس سیری و کاهش اشتها کمک میکنند.
علاوه بر این، گرمک سرشار از ویتامین A است و فقط یک فنجان (۱۷۷ گرم) از آن، ۱۲۰ درصد از نیاز روزانهی بدن به این ویتامین مفید را برطرف میکند. مطالعات نشان دادهاند که ویتامین A از طریق محافظت در برابر عفونتها، ممکن است سیستم ایمنی را تقویت کند. میتوانید گرمک را بهتنهایی نوش جان کرده یا آن را به سالاد، اسموتی یا ماست یونانی اضافه کنید.
4. هلو مناسب برای درمان کم آبی بدن
هلو یک میوهی بسیار مغذی است که میتوانید برای آبرسانی به بدن آن را بخورید. تقریبا ۹۰ درصد وزن هلو، آب است. ویتامینها و مواد معدنی این میوه شامل ویتامین A، ویتامین C، پتاسیم و ویتامین B است. علاوه بر این، خوردن هلو با پوست ممکن است به مبارزه با بیماریها کمک کند. هلو به دلیل دارا بودن آب و فیبر بسیار سیرکننده است و کالری کمی دارد.
یک عدد هلوی متوسط، حاوی ۶۰ کالری است. هلو خواص شگفتانگیزی دارد. این میوه ممکن است به هضم بهتر کمک کند. فیبر نامحلول موجود در این میوه حجم مدفوع را زیاد میکند و به همین دلیل احتمال ابتلا به یبوست را کاهش میدهد. هلو در بهبود سلامت قلب، محافظت از پوست، جلوگیری از بعضی انواع سرطانها، کاهش علائم حساسیت، تقویت سیستم ایمنی و کاهش سطح قند خون تأثیرگذار است.
هلو را میتوانید بهسادگی به رژیم غذاییتان اضافه کنید. بهطور مثال میتوانید با آن یک اسموتی آبرسان و خوشطعم درست کرده یا آن را به سالاد یا ماست یونانی اضافه کنید.
5. پیشگیری از کم آبی بدن در تابستان با خوردن پرتقال
پرتقال سرشار از ویتامین C است و به تولید کلاژن پوست کمک میکند.پرتقال یک گزینهی عالی برای آبرسانی به بدن طی فصل تابستان محسوب میشود. این میوه بسیار سالم است و فواید متعددی برای سلامتی بدن دارد. در یک عدد پرتقال، نصف فنجان (۱۱۸ میلیلیتر) آب وجود دارد. پرتقال حاوی ویتامینها و مواد معدنی مختلفی از جمله پروتئین، فیبر، فولات، پتاسیم، تیامین (ویتامین B1) و ویتامین C است.
از فواید این میوه میتوانیم تقویت سیستم ایمنی، جلوگیری از آسیب دیدن پوست در اثر رادیکالهای آزاد، کنترل فشار خون، کاهش کلسترول خون و کاهش احتمال ابتلا به سرطان را نام ببریم.
پرتقال همچنین سرشار آنتیاکسیدانهای مختلف از جمله فلاونوئیدها است که با بیماریها مبارزه میکنند و ممکن است از طریق کاهش التهاب، از آسیب دیدن سلولها جلوگیری کنند.
آب و فیبر موجود در پرتقال ممکن است به ایجاد احساس سیری و در نتیجه کنترل اشتها کمک کنند. علاوه بر این، مصرف منظم مرکبات مثل پرتقال ممکن است از سنگ کلیه جلوگیری کند، چون این میوهها آب زیادی دارند و آبرسانی به بدن، نقش مهمی در جلوگیری از سنگ کلیه دارد.
6. شیر بدون چربی
این نوشیدنی بیشتر از آب تشکیل شده است و ویتامینها و مواد معدنی مختلفی مثل ویتامین A، کلسیم، ریبوفلاوین، ویتامین B12، فسفر و پتاسیم برای بدن تأمین میکند. شیر در آبرسانی به بدن مؤثر است.
چند مطالعه نشان دادهاند که شیر کمچرب در مقایسه با نوشیدنیهای ورزشی یا آب معمولی، به هیدراته ماندن بدن افراد بعد از ورزش کمک کرد. این موضوع تا حدودی به علت الکترولیت و پروتئین موجود در شیر بوده که ممکن است به تأمین دوبارهی آب از دست رفتهی بدن بهخاطر ورزش کمک کند. شیر ارزان بوده و بهراحتی در دسترس است. بنابراین میتوانید آن را بهعنوان یک گزینهی آسان برای آبرسانی به بدن در نظر بگیرید.
7. خیار را در تابستان زیاد مصرف کنید
خیار یک میوهی مغذی و آبرسان دیگر است که میتوانید به رژیم غذاییتان در فصل تابستان اضافه کنید. تقریبا کل خیار از آب تشکیل شده است. این میوهی آبرسان پتاسیم، منیزیم و ویتامین K دارد. خیار در مقایسه با سایر سبزیجات غنی از آب، کمترین میزان کالری را دارد. نصف فنجان (۵۲ گرم) خیار فقط حاوی ۸ کالری است.
شما میتوانید مقدار زیادی خیار بخورید، بدون اینکه کالری مصرفیتان افزایش چشمگیری پیدا کند. این موضوع میتواند به مدیریت وزن کمک کند. خیار را معمولا به سالاد و ساندویچ اضافه میکنند، اما میتوانید آن را به بعضی از سوپها هم اضافه کنید.
8. کاهو مناسب برای کنترل کم آبی بدن در هوای گرم
کاهو خواص زیادی برای ما دارد. یک فنجان (۷۲ گرم) کاهو حاوی بیش از یک چهارم فنجان (۵۹ میلیلیتر) آب و یک گرم فیبر است. کاهو ۵ درصد از نیاز روزانهی بدن به فولات را تأمین میکند.
مصرف فولات بهطور ویژه برای خانمها باردار اهمیت دارد، چون میتواند از نقص لولهی عصبی جنین جلوگیری کند. علاوه بر این، کاهو مقدار زیادی ویتامین A و ویتامین K دارد که به حفظ سلامت استخوانها و سیستم ایمنی کمک میکنند. ترکیب آب و فیبر موجود در کاهو باعث سیرکننده شدن آن میشوند. کاهو کالری بسیار کمی هم دارد؛ به طوری که یک فنجان (۷۲ گرم) از آن فقط حاوی ۱۰ کالری است.
9. آب مرغ و سوپ
میتوانید برای آبرسانی به بدن خود، آب مرغ و سوپ میل کنید. یک فنجان (۲۴۰ گرم) آب مرغ تقریبا کلا از آب تشکیل شده است و میتواند بهخوبی بدن را آبرسانی کند. مصرف غذاهای سرشار از آب مثل آب مرغ و سوپ ممکن است به دلیل کالری کمی که دارند، به کاهش وزن کمک کنند. بسیاری از مطالعات به این نتیجه رسیدهاند که کسانی که قبل از وعدهی غذایی اصلی سوپ میخورند، کالری کمتری مصرف میکنند.
در یک مطالعهی دیگر نشان داده شد که شرکتکنندگانی که هر روز دو کاسه سوپ کمکالری خوردند، در مقایسه با کسانی که همین میزان کالری را از خوراکیهای دیگر دریافت کرده بودند، ۵۰ درصد بیشتر وزن کم کردند. میتوانید برای دریافت مقدار بیشتری از مواد مغذی، به سوپ و آب مرغ مقدار زیادی سبزیجات مثل کلمبروکلی، هویج، پیاز، قارچ و سیبزمینی اضافه کنید.
10. کدو و این همه فایده !
کدو یک سبزی مغذی است که ممکن است به دلایل مختلف برای سلامتی بدن مفید باشد. یکی از این فواید، آبرسانی به بدن است. یک فنجان (۱۲۴ گرم) کدوی خرد شده حاوی بیش از ۹۰ درصد آب و ۱ گرم فیبر است. این دو ترکیب برای سیر نگه داشتن شما عالی هستند. کدو چون آب زیادی دارد، حاوی کالری نسبتا کمی است.
یک فنجان (۱۲۴ گرم) کدو فقط ۲۰ کالری دارد. با خوردن کدو میتوانید ویتامینها و مواد معدنی مختلفی از جمله پروتئین، تیامین، ویتامین B6، فسفر، مس، فولات، ویتامین K، منیزیم، پتاسیم، منگنز، ویتامین C و ویتامین A دریافت کنید. یک فنجان (۱۲۴ گرم) کدو، ۳۵ درصد از نیاز روزانهی بدن به ویتامین C را برطرف میکند. فواید کدو شامل موارد زیر میشود.
تقویت استخوانها
جلوگیری یا محدود کردن رشد بعضی از سلولهای سرطانی
کمک به تثبیت هورمون تیروئید
کاهش احتمال ابتلا به یبوست
تقویت بینایی
بهبود هضم غذا
کاهش سطح قند خون
کمک به کاهش وزن
بهبود سلامت قلب
کدو را میتوانید به روشهای متنوع به رژیم غذایی اضافه کنید. بهطور مثال میتوانید کدوی خام را درون سالاد بریزید یا با آن غذاهای مختلف درست کنید. در اینترنت جستوجو کنید تا به رسپیهای مختلف غذا با کدو دست پیدا کنید.
11. کرفس را در تابستان در منوی غذایی خود جای بدهید
کرفس بسیار مغذی است. این سبزی آهن، روی (زینک)، ویتامین B6، مس، سدیم و فیبر دارد.کرفس یک سبزی بسیار سالم است که به آبرسانی به بدن کمک زیادی میکند. تقریبا یک فنجان از کرفس، نصف فنجان (۱۱۸ میلیلیتر) آب برای بدن تأمین میکند. این سبزی کمکالری است و در یک فنجان از آن، فقط ۱۶ کالری وجود دارد. کرفس ممکن است مثل سایر سبزیجات سرشار از آب، به دلیل دارا بودن کالری کم و آب زیاد به کاهش وزن کمک کند.
این سبزی فوقالعاده مفید حاوی فیبر و بسیاری از مواد مغذی مهم دیگر است. کرفس بهطور ویژه مقدار زیادی ویتامین K و پتاسیم دارد که هر دو ممکن است در محافظت در برابر بیماری قلبی، بعضی از انواع سرطانها و بیماریهای مرتبط با استخوان مثل پوکی استخوان تأثیرگذار باشند. کمک به لاغری تنها خاصیت کرفس نیست. این سبزی مقوی در کاهش فشار خون، جلوگیری از سرطان و التهاب هم مؤثر است.
بسیاری از افراد طعم کرفس را دوست ندارند و به همین دلیل از گنجاندن آن در رژیم غذایی خودداری میکنند. اما همانطور که اشاره کردیم کرفس بسیار مغذی است و برای سلامتی بدن خواص متعددی دارد؛ بنابراین سعی کنید حتما آن را امتحان کنید. میتوانید آب هویج را بگیرید و به آب کرفس اضافه کنید تا طعم آن بهتر شود. همچنین میتوانید از آن در سوپها یا سالادهای متنوع استفاده کنید یا آن را به همراه هوموس یا ماست یونانی بخورید.
12. ماست بدون طعم
گزینهی دیگری که میتوانید برای آبرسانی به بدن در نظر بگیرید، ماست بدون طعم است. این مادهی غذایی آب و مواد مغذی زیادی دارد و ممکن است سلامتی بدن را به روشهای مختلف بهبود ببخشد. بیشتر از ۷۵ درصد از یک فنجان (۲۴۵ گرم) ماست بدون طعم را آب تشکیل میدهد. ویتامینها و مواد معدنی ماست شامل کلسیم، فسفر، پتاسیم، پروتئین و ویتامین D میشوند. یک فنجان از ماست بدون طعم، ۸ گرم پروتئین دارد و ۱۷ درصد از پروتئین لازم بدن در روز را تأمین میکند.
پروتئین موجود در ماست سوختوساز را افزایش میدهد و به کنترل وزن کمک میکند. نشان داده شده که مصرف منظم ماست اشتها را کاهش میدهد و از این طریق، به لاغری کمک میکند. برای اینکه بیشترین بهره را از خواص ماست ببرید، به جای ماست طعمدار، ماست بدون طعم بخورید.
علت این موضوع این است که ماست طعمدار معمولا مقدار زیادی قند اضافه شده دارد که باید تا جایی که میتوانید مصرف آن را در رژیم غذایی محدود کنید.قند اضافه شده در ابتلا به بیماریهایی مثل چاقی، بیماری قلبی و دیابت نقش دارد. یک فنجان (۲۴۵ گرم) ماست طعمدار ۴۷ گرم قند دارد که چهار برابر بیشتر از میزان قند موجود در همین مقدار از ماست بدون طعم است.
13. فواید مصرف گوجهفرنگی در فصل تابستان
گوجهفرنگی یک مادهی غذایی آبرسان است و در یک عدد از آن، نصف فنجان (۱۱۸ میلیلیتر) آب وجود دارد. ویتامینها و مواد معدنی گوجهفرنگی شامل مواد زیر میشوند.
فولات (ویتامین B9)
ویتامین K1
پتاسیم
ویتامین C
فیبر
پروتئین
گوجهفرنگی همچنین حاوی ترکیبات گیاهی مثل لیکوپین، بتاکاروتن، نارینجنین و اسید کلرژنیک است. گوجهفرنگی میتواند احتمال ابتلا به حملهی قلبی و سکته را کاهش دهد. یک مطالعه که روی مردان میانسال انجام شد، سطح پایین لیکوپین و بتاکاروتن در خون را با افزایش احتمال ابتلا به حملهی قلبی و سکته در ارتباط دانست.
این مادهی غذایی ممکن است در جلوگیری از سرطان هم مفید باشد. گوجهفرنگی مقدار زیادی کاروتنوئید دارد. یک مطالعه روی خانمها نشان داد که مصرف زیاد کاروتنوئیدها ممکن است در جلوگیری از سرطان سینه مؤثر باشد. میتوانید گوجهفرنگی را به سوپ یا غذاهای دیگر اضافه کرده یا با آن سس درست کنید.
14. فلفل دلمهای
برای اینکه در فصل تابستان به بدنتان آبرسانی کنید، میتوانید فلفل دلمهای را به سالاد اضافه کنید یا آن را بهصورت خام بخورید.فلفل دلمهای هم یک سبزی آبرسان بوده و برای بدن بسیار مفید است. بیش از ۹۰ درصد وزن فلفل دلمهای از آب است. فلفل دلمهای مقدار زیادی فیبر، ویتامینها و مواد معدنی مثل ویتامینهای B و پتاسیم دارد. این مادهی غذایی همچنین حاوی آنتیاکسیدان کاروتنوئید است که ممکن است احتمال ابتلا به بعضی از سرطانها و بیماریهای چشم را کاهش دهد.
علاوه بر این، فلفل دلمهای در مقایسه با سایر میوهها و سبزیجات دارای بیشترین میزان ویتامین C است. یک فنجان (۱۴۹ گرم) از فلفل دلمهای، ۳۱۷ درصد از نیاز روزانهی بدن به ویتامین C را برطرف میکند. این ویتامین نه تنها در تقویت سیستم ایمنی نقش دارد، بلکه به بدن برای جذب مؤثرتر آهن هم کمک میکند، استخوانها را بهبود میبخشد و از سلولها در برابر آسیب دیدن توسط رادیکالهای آزاد محافظت میکند.
فلفل دلمهای به دلیل اینکه آب زیادی دارد، حاوی کالری کمی است؛ به طوری که یک فنجان (۱۴۹ گرم) از آن فقط حاوی ۴۶ کالری است. فلفل دلمهای را میتوانید بهصورت خام به سالاد اضافه کرده یا از آن در غذاهای مختلف استفاده کنید.
15. گلکلم و فواید بی نظیرش در فصل تابستان
برای آبرسانی به بدن میتوانید گلکلم بخورید. یک فنجان (۱۰۰ گرم) گلکلم حاوی بیش از یک چهارم فنجان (۵۹ میلیلیتر) آب است و ۳ گرم فیبر سیرکننده دارد. گلکلم حاوی بیش از ۱۵ نوع ویتامین و مواد معدنی مختلف مانند کولین است که در بسیاری از مواد غذایی وجود ندارد. کولین یک مادهی مغذی ضروری است که به افزایش سوختوساز و تقویت سلامت مغز کمک میکند.
16. گریپفروت
گریپفروت جزء مرکبات به شمار میرود و میتواند با فواید زیاد خود برای سلامتی شما را شگفتزده کند. نصف یک عدد گریپفروت (۱۲۳ گرم) تقریبا نصف فنجان (۱۱۸ گرم) آب دارد. این میوه حاوی فیبر، آنتیاکسیدانها، ویتامینها و مواد معدنی زیادی هم است که از جملهی آنها میتوان به ویتامین A، پتاسیم و فولات اشاره کرد. گریپفروت را میتوانید به اسموتی یا سالاد اضافه کنید.
17. نعناع
نعناع یک گیاه آبرسان محسوب میشود. این گیاه به خنک نگه داشتن بدن کمک میکند، بنابراین حتما سعی کنید آن را در فصل تابستان به رژیم غذایی خود اضافه کنید. میتوانید نعناع را خالی بخورید یا آن را به بعضی نوشیدنیها اضافه کنید.
18. درمان کم آبی بدن با مصرف تربچه
ویتامین C موجود در برگ آن ۶ برابر ویتامینی است که در ریشه وجود دارد. این گیاه حاوی کلسیم، پتاسیم، مس، اسید فولیک و آنتوسیانین (Anthocyanin) نوعی آنتی اکسیدان قوی است. برگ های آن نیز در درمان یرقان موثر است. مصرف منظم آب این گیاه حرکت روده را آسان تر کرده و به تدریج اشتها را بهبود می بخشد.
19. اسفناج به درمان کم آبی بدن در تابستان کمک می کند
از دیدگاه طب سنتی چین، اسفناج گیاهی است که طبیعتی خنک و ملین دارد بنابراین مصرف آن در افرادی که دچار اختلال در عملکرد دستگاه گوارش هستند یا با کندی حرکت رودهها مواجهند بسیار ضروری است، زیرا این سبزی مغذی میتواند بهترین دارو برای درمان یبوست بهویژه در افراد میانسال و کهنسال باشد.
علاوهبر این اسفناج توسط درمانگران طب سنتی چین بهعنوان یک غذای دارویی در درمان بیماران مبتلا به دیابت و افرادی که دچار خستگی، ضعف و سرگیجه هستند، تجویز میشود.
20. سالاد سبز
دو فنجان سالاد حاوی سبزیجات سبز، حاوی ۱۵ کالری و ۹۰ درصد آب است. این سبزیجات غنی از مواد مغذی مانند فولات، ویتامین ث، فیبر و آنتی اکسیدانها هستند و به حفظ سلامت چشم و پوست نیز کمک میکنند.
همچنین بخوانید:
کم آبی شدید در بدن چه عوارضی دارد ؟ راه های درمان کم آبی در بدن چیست؟
علائم و نشانه های سردرد ناشی از کم آبی بدن (Dehydration)