دسته‌بندی نشده

۱۰ فایده دارویی و درمانی روغن دانه کتان

روغن دانه کتان چیست؟

روغن دانه کتان، یک روغن گیاهی متداول است که از کتان به دست می اید و مدت هاست که توسط انسان ها شناخته شده و به کار می رود. کتان، که به لحاظ علمی با نام Linum usitatissimum شناخته می شود، دارای کاربرد فراوانی است.

اگر چه، این روغن احتمالا از منطقه مدیترانه به دست آمده است اما کانادا، روسیه، فرانسه و آرژانتین بزرگترین تولید کنندگان آن در جهان هستند. این گیاه همه کاره است زیرا در قسمت های متنوعی رشد می کند و دارای کاربردهای فراوانی است.

برای هزاران سال، روغن دانه کتان نه تنها به عنوان یک عنصر کلیدی در پارچه کتانی بلکه به عنوان یک منبع غذایی بسیار مفید و با کاربرد راحت استفاده شده است.

روغن دانه کتان، غنی از اسیدهای چرب امگا ۳، یکی از رایج ترین گزینه ها برای روغن های گیاهی سنتی است. این امر تا حدودی به این دلیل است که لیست قابل توجهی از مزایای سلامتی به آن اختصاص یافته است. این روغن را می توان همانند سایر روغن های گیاهی مورد استفاده قرار داد.

خاصیت روغن بذر کتان برای سلامتی

در حالی که پارچه کتانی یکی از جاهایی است که بیشتر در معرض این ماده قرار دارید اما بازار غذا و رژیم غذایی در سراسر جهان علاقه زیادی به این ماده پیدا کرده اند. اجازه دهید نگاهی به بعضی از مزایای روغن دانه کتان برای سلامت بدن بیندازیم.

1.روغن دانه کتان سطح کلسترول را کنترل می کند:

در میان روغن های گیاهی موجود در بازار، روغن دانه کتان دارای بالاترین میزان امگا ۳ است که برای بدن بسیار مهم است. در حالی که هر دو شکل کلسترول برای بدن ضروری هستند اما امگا ۳ به عنوان کلسترول”خوب” یا HDL نامیده می شود.

اسید چرب امگا ۳ کمک می کند تا از شکل نامناسب کلسترول، به نام LDL، خلاص شوید. این موضوع بدین معنی است که نباید نگران تجمع پلاک ها در دیواره های شریان ها و رگ های خونی باشید. این موضوع باعث بهبود سلامت قلب و کاهش خطر توسعه سکته و سایر بیماری های قلبی می شود.

2. روغن تخمه کتان از سرطان پیشگیری می کند:

یکی از عناصر مهم دیگر روغن دانه کتان، محتوای آنتی اکسیدانی بالا در آن است. روغن دانه کتان غنی از استرول های گیاهی است که به عنوان فیتواسترول شناخته می شود. آنها به عنوان آنتی اکسیدان های بسیار قدرتمند عمل می کنند.

این موضوع بدین معنی است که می توانند از آسیب های رادیکال های آزاد به سلول های سالم در بخش های مختلف بدن جلوگیری کنند و جلوی تبدیل شدن سلول های سالم به سلول های سرطانی را بگیرند.

علاوه بر این، لیگنین ها در روغن دانه کتان تاثیر مستقیمی بر تعادل هورمون در بدن شما دارد. این موضوع به این معنی است که سرطان های مرتبط با هورمون در بدن کمتر از حد معمول در سیستم غدد درون ریز بدن اتفاق می افتد.

3. روغن دانه کتان باعث بهبود سلامت سیستم گوارش می شود:

محتوای فیبر بالا در روغن دانه کتان به این معنی است که دستگاه گوارش تنظیم می شود. فیبر، مدفوع را افزایش می دهد و از طریق دستگاه گوارش حرکت می کند و از این طریق باعث جلوگیری از یبوست و اسهال می شود.

علاوه بر این، لیگنین ها باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ می شوند. داشتن مقدار فیبر کافی در رژیم غذایی نیز برای حفظ سطح کلسترول در بدن اهمیت دارد.

4. روغن دانه کتان مانع از خشک شدن چشم ها می شود:

بعضی از هورمون های موجود در دانه کتان بر روی کمبود مایع در چشم اثر می گذارد. کمبود مایع چشمی می تواند ناراحت کننده باشد. با استفاده منظم از روغن دانه کتان در رژیم غذایی، می توان از بروز خشکی چشم پیشگیری کرد. این ماده همچنین می تواند از فرم های جدی تر این وضعیت مانند سندرم Sjogren جلوگیری کند.

5.روغن تخمه کتان التهاب را کاهش می دهد:

ظرفیت ضد التهابی روغن دانه کتان به معنای آن است که می تواند از اشکال مختلف التهاب در بدن از جمله دردهای طبیعی و درد در مفاصل و عضلات، و همچنین شرایط جدی تر مانند آرتروز و حتی نقرس جلوگیری کند! روغن دانه کتان یک عامل ضد التهابی طبیعی است، بنابراین اگر از شرایط التهابی رنج می برید، مطمئن شوید که آن را در رژیم غذایی خود می گنجانید.

6. روغن تخمه کتان بیماری کرون را درمان می کند:

با اینکه برخی از مزایای دانه کتان برای سیستم گوارشی را در بخش های قبلی بیان کردیم اما بیماری کرون شرایطی است که افراد سرتاسر جهان را تحت تاثیر خود قرار می دهد. تحقیقات انجام شده بر روی روغن دانه کتان نشان می دهد، التهاب روده بزرگ و سیستم گوارشی در اثر مصرف این روغن کاهش می یابد.

7. روغن دانه کتان تعادل هورمونی را حفظ می کند:

زنان بعد از یائسگی بدنشان دچار تغییرات زیادی می شود. در این شرایط تعادل هورمون ها دستخوش تغییر می گردد. لیگنن موجود در روغن دانه کتان می تواند تاثیر زیادی بر روی تعادل هورمونی داشته باشد و به بهبود عملکرد بدن افراد در این سنین کمک کند.

8. روغن دانه کتان در درمان مشکلات روده‌ای:

تحقیقات جدید بر روی خواص روغن کتان نشان داده ست، مصرف این روغن، باعث کاهش چشمگیر التهابات روده بزرگ و درمان مشکلات روده‌ای می‌شود. به طور کلی میزان بالای فیبر موجود در این روغن تاثیر بسزایی در بهبود و تنظیم سیستم گوارش بدن دارد.

9. روغن دانه کتان باعث کاهش وزن میشود:

مصرف روزی سه مرتبه و هر بار ۱۰ تا ۱۵ قطره روغن کتان برای لاغری و کاهش وزن مفید است.

10. پیشگیری از سرطان با روغن دانه کتان:

روغن تخم کتان سرشار از مواد آنتی‌ اکسیدان و استرول‌های گیاهی است و در نتیجه نقش مهمی در پیشگیری از سرطان دارد.

همچنین بخوانید:

۱۵ خاصیت دارویی و درمانی تخم کتان

راهنمای کاشت و تکثیر گیاه کتان و خواص آن


عوارض جانبی مصرف دانه کتان:

1. مدفوع شل:

در حقیقت، این دانه های غنی از فیبر در صورتی که مقادیر زیادی مصرف شوند، مدفوع را شل می کنند.وقتی در مقادیر محدود مصرف شود، از یبوست جلوگیری می کند و حرکات منظم روده را تضمین می کند.

2. انسداد روده ای:

متخصصان می گویند مصرف بیش از حد دانه کتان بدون مایعات کافی می تواند منجر به انسداد روده ای و ایجاد موانعی شود.انتظار می رود آن هایی که قبلاً این شرایطی را داشته اند، از مصرف این دانه ها اجتناب کنند.

3. واکنش های آلرژیکی:

برخی افراد واکنش های آلرژیکی را به خاطر مصرف بیش از حد این دانه ها گزارش می کنند.طولانی شدن تنفس، سطح فشار خون پایین و آنافیلاکسی شایع ترین واکنش آلرژیک به دانه کتان هستند. واکنش های دیگر شامل حالت تهوع، درد شکمی و استفراغ است.

با اینکه بیشتر متخصصان بر این باورند که دانه کتان روغن سالمی است، هنوز هم تحقیق زیادی بر روی آن در حال انجام است. تحقیقات نشان می دهد این ماده جریان خون را افزایش می دهد. این موضوع به معنای درمان سریع تر بعد از جراحی است.

با این حال هنوز معلوم نیست زنان در دوران بارداری و شیردهی می توانند این روغن را مصرف کنند یا خیر. تاثیر این روغن بر روی این افراد هنوز کاملا مشخص نیست و به تحقیقات زیادی نیاز خواهد بود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا