ممنوعیت خوردن خوراکی ها و مواد غذایی
طب سنتی اصول صحیحی در خصوص نحوه خوردن و آشامیدن بهویژه پرهیز از رویهمخوری و زمان مناسب تغذیه با ذکر دلایل برای هریک از آنها را مورد تأکید قرار داده است.
در واقع ، طب ایرانی غذا ها را بر اساس موارد زیر مورد بررسی قرار می دهند :
- سردی ( طبع سرد شامل سرد و خشک و سرد و تر )
- گرمی ( طبع گرم شامل گرم و خشک و گرم و تر )
- نفاخیت ( میزان ورم و پری شکم یا افزایش گاز دز دسگته گوارش )
- لزوجت ( میزان چسبندگی و لیزی )
- قابضیت ( هرچیز که یبوست طبع آورد و مزاج را خشک کند )
- غلظت ( موادی که باعث غلظت خون می شوند )
طب سنتی و اسلامی بر این باور است که خوردن و نوشیدن دو غذایی که هر دو در یکی از گروه های بالا قرار داشته باشند باعث ایجاد انواع بیماری ها میشود.
- مصرف همزمان خوراکی های سرد یا خوراکی های گرم مثل مصرف آش با کشک همراه با سالاد و ماست که همه جزو گروه غذاهای سرد هستند یا مصرف همزمان چند غذای گرم مناسب نیست.
- مصرف همزمان خوراکی های سهل الهضم (به راحتی هضم شود) ممکن است در بعضی افراد باعث مشکلات گوارشی شود. به عنوان مثال خربزه و شیر هر دو خوراکی بسیار خوبی است اما مصرف همزمان آنها باعث فساد در معده می شود.
حکمای طب ایرانی معتقدند که مصرف هم زمان موارد زیر باعث تولید اخلاط خام در بدن شده و تولید بیماری میکند :
1. مصرف ماست و لبنیات همراه با غذای گوشتی ممنوع
مصرف ماست با هر نوع و هر مقدار گوشت باعث لکههای پوستی می شود و استفاده طولانی مدت گوشت همراه با ماست به دلیل تولید بلغم میتواند احتمال ابتلا به لک و پیس را افزایش دهد.
کباب را با چه چیزهایی بخوریم ؟
علاوه بر اینها ابلیموی تازه هم برای خوردن در کنار گوشت خیلی مفید است. این کار برای نفع بیشتر از آهن مواد گوشتی است.
کباب را با چه چیزهایی نخوریم ؟
مصرف ماست، دوغ و کفیر همراه غذاهای گوشتی توصیه نمیشود، چون کلسیم این فرآوردهها میتواند از جذب آهن گوشت بکاهد.
اما میتوانید نیم تا یک ساعت پس از صرف غذای گوشتی ماست و دوغ بخورید. ماست دیر هضم است و مصرف زیاد آن برای افرادی که دارای طبع سرد هستند و افرادی که معده سرد دارند مناسب نیست.
مصرف همزمان ماست با گوشت برای همه به خصوص مبتلایان دردهای مفصلی مناسب نیست و میتواند سبب تشدید بیماری شود.
اما اگر مجبور به استفاده از کباب همراه با لبنیات در رستوران های بین راهی شدید حتما دوغ و ماست های دارای سبزی های گرم مثل کاکوتی ، نعنا یا موسیر بخورید.
چون این چند سبزی ضدعفونیکننده قوی مجاری گوارشی هستند و تا حدود زیادی از خطرات احتمالی گوشت مسموم و فاسد کم میکنند.
در ضمن برای اطمینان از مغزپخت بودن انواع کباب همیشه مرکز آن را نگاه کنید، اگر صورتی یا قرمز رنگ بود بدانید کباب به خوبی نپخته است. چون خوردن گوشت خام نیز میتواند امراض جدی در پیش داشته باشد.
خوردن ماست و فراورده های لبنی با غذاهای زیر هم توصیه نمی شود و برای سلامتی تان مضر است :
- مصرف ماست با ترب سفید و قرمز و یا بعد از آن باعث درد معده می شود.
- ماست با ماهی یا بعد از ماهی باعث مشکلات گوارشی می شود.
- فراوردهای لبنی همراه با ترشیجات و انواع آلو مصرف نشوند چون همگی مزاج سرد دارند.
2. ممنوعیت مصرف همزمان ماهی و تخم مرغ
گاهی بعضی افراد تن ماهی را همراه با تخم مرغ مصرف می کنند یا برای سرخ کردن ماهی آن را در تخم مرغ می غلتانند این کار ممکن است باعث مشکلات گوارشی شود.
همینطور مصرف همزمان ماهی با شیر و ماست باعث بروز مشکلات مزمن گوارشی مانند قولنج ، برص و… می شود.
بهتر است در کنار ماهی و یا مواد غذایی که دارای طبیعتی سرد است یک ماده غذایی دارای طبع گرم مانند خرما مصرف شود.
برخی افراد به دلیل طبع سرد ماهی ، دچار تهوع پس از مصرف آن میشوند. به این گروه از افراد توصیه میشود گوشت ماهی را قبل از طبخ ، با ادویههای گرمی مانند فلفل سیاه ، زیره یا حتی زنجبیل کمی طعمدار کنند.
ضمن اینکه مصرف شربت نعناع با غذا ، دمنوش نعناع ، دمنوش زیره یا چای نبات بعد از غذا هم میتواند به این گروه افراد کمک کند. البته برخی افراد هم به ماهی حساسیت دارند و چارهای جز حذف این ماده حساسیتزا از برنامه غذایی خود نخواهند داشت.
3. ممنوعیت مصرف مرغ و میگو
گوشت مرغ را با شیر و ماست و ماهی و یا بالعکس نباید مصرف کرد.
درزمان مصرف میگو از آناناس استفاده نکنید چون روند هضم را طولانی و مشکل می کند و آناناس زمان طولانی تری در معده می ماند. از طرفی قند موجود در میوه باعث نفخ و گاز معده می شود.
4. در غذای خود پروتئین ها و نشاسته را مخلوط نکنیم
مثل ترکیب کردن گوشت و سیب زمینی ، مرغ و پاستا و یا ترکیب پروتئین هایی مثل گوشت و تخم مرغ ، مغز میوه و ماست.
مصرف پروتئین حیوانی با کربوهیدرات مانند گوشت همراه با نان یا سیب زمینی تأثیرگذاری یکدیگر را خنثی می کند و باعث ایجاد گاز معده و نفخ در سیستم گوارشی است اما بدن برخی افراد به ترکیب این دو نوع غذا از جمله گوشت و سیب زمینی عادت دارد.
در صورتی که می خواهید پروتئین حیوانی و نشاسته را با هم مخلوط کنید، سبزیجات سبز برگ دار را به غذای خود اضافه کنید.
بهتر است اگر می خواهید ۲ نوع منبع پروتئینی مصرف کنید، سبزیجات آبدار را به غذای خود اضافه کنید. از جمله پیاز، گل کلم، کلم بروکلی یا کاهو.
5. چربی های فراوان را با موادغذایی ترکیب نکنیم
مواد غذایی مثل زیتون همراه با نان ، تن ماهی با مایونز ، گوشت سرخ شده در روغن نباتی
مقدار زیادی از چربی با پروتئین باعث کندی هضم می شود.
بهتر است به مقدار کم از روغن های ارگانیک مانند روغن زیتون ، هنگام پخت سبزیجات ، غلات و پروتئین استفاده شود.
افزودن سبزیجات برگ دار خام هنگام مصرف چربی ها توصیه شده است.
6. شیر را با چه مواد غذایی نخوریم ؟
شیر غذای لطیفی است و مصرف آن با ترشی باعث بریدن شیر می شود.
به عنوان مثال اگر شما به شیر در حال جوش کمی سرکه یا آب لیمو اضافه کنید، شیر می برد و اگر در معده این اتفاق بیفتد، باعث سوءهاضمه و مشکلات گوارشی می شود.
همچنین شیر را با مواد زیر نباید با هم بخورید :
- شیر و مواد غذایی ترش و شور
- شیر و میوههای تازه
- شیر و تخم مرغ
- شیر و حبوبات
- شیر و ترب
- شیر و سبزیجات خام
- شیر و شربت خرما
شیر بهتر است به عنوان میان وعده و به تنهایی مصرف شود و یا به عنوان یک وعده غذایی کامل به همراه کمی نان توصیه میشود و غذای کاملی را تشکیل میدهد.
یکی از راهکارهای مقابله با آلودگی هوا ، مصرف شیر است چون شیر نوعی پادزهر است (در گذشته نیز به افراد مسموم، شیر تجویز میکردند) و باعث افزایش دفع و پاکسازی روده و سیستم گوارشی میشود.
7. به همراه برنج ، ماش و حلیم سرکه نخوریم
مصرف سرکه یا انواع شور و ترشی که با سرکه ساخته میشود همراه با برنج ، ماش ، عدس و حلیم باعث کولیت و درد شکم می شود که ممکن است این بیماری ها حاصل عدم رعایت آن در طول چندین سال باشد.
بسیاری عادت دارند که در سالاد خود بهویژه سالاد شیرازی که دارای خیار و گوجه است که هر دو جزو میوه های سرد محسوب می شوند ، سرکه اسفاده میکنند و آن را همراه غذای حاوی پلو ، مصرف میکنند که این یک عادت غلط است که باید اصلاح شود.
همراه یا بعد از خوردن حلیم نباید از انار استفاده شود.
افراد دارای طبع سرد بهتر است همراه با برنج خود کمی زیره به صورت پودر شده مصرف کنند تا از سرد شدن بیشتر معده جلوگیری شود.
8. نباید میوه همراه یا بعد از غذا خورده شود
نیم یا یک ساعت قبل از غذا، میوه میل کنید تا معده برای هضم غذای اصلی آماده شود.
آب موجود در میوه دستگاه گوارش را می شوید، فیبر آن را پاکسازی می کند و آنزیم ها روند شیمیایی هاضمه را فعال می کند. به همین دلیل مصرف میوه قبل از غذا ، توان دستگاه گوارش را افزایش می دهد.
اگر قصد دارید پس از صرف غذا میوه میل کنید، بهتر است ۳ساعت فاصله را رعایت کنید. بهتر است میوه را به تنهایی میل کنید به ویژه خربزه، زیرا سرشار از قند و آنزیم مخصوص خود است.
بیشتر بخوانید : میوه هایی که نباید باهم خورده شوند کدامند ؟
9. خربزه و عسل را باهم نخوریم
ترکیبهای موجود در این دو ماده خوراکی با یکدیگر واکنشی نشان می دهند که نتیجه این واکنش ، به وجود آمدن یک ماده سفت و سخت است.
به همین دلیل ، خربزه و عسل اگر باهم مصرف شوند ، سفت شدن ماده حاصل از ترکیب آنها ، باعث میشود هضم برای دستگاه گوارش بسیار سخت شود.
در یک کلام اینکه خربزه و عسل ، ترکیبی دیرهضم و بدهضم است. در موارد بسیار زیادی هم دیده شده افرادی که خربزه و عسل را باهم خوردهاند، دچار دلدردهای شدیدی میشوند.
همچنین خربزه را با انبه نیز نباید مصرف کرد چون هر دو طبع گرم داشته و برای افراد دارای طبع گرم مشکل ساز می شود.
مویز و عسل نیز هر دو دارای طبع گرم هستند و خوردن همزمان آن برای افراد دارای مزاج گرم توصیه نمی شود.
10. پنیر را با بادام و مواد غذایی سرد نباید مصرف کرد
پنیر یک ماده پروتئینی با طبع سرد است و نباید آن را با گوجه ، خیار و هندوانه که تب سرد دارند ، خورد. این امر باعث بروز بسیاری از عارضه ها و برخی بیماری ها شامل دیابت ، ام اس ، اختلالات عصبی ، گوارشی و غیره می شود.
پنیر را نباید با بادام مصرف کرد؛ زیرا موجب فساد در معده شده و گوارش را با مشکل رو به رو می کند و به عنوان عامل مهمی در تشکیل سنگ کلیه و مثانه محسوب می شود.
مصرف پنیر با ماست چکیده و بادام باعث لکه و پیسی در پوست صورت می شود.
همچنین زیاده روی در مصرف پنیر، خصوصا پنیر کهنه و نگهداری شده در آب نمک و گردو به دلیل محتوای بالای تیرامین می توانند یکی از علل سردرد باشند.
اگر بخواهید مادهای بخورید که از خاصیت سودایی پنیر بکاهد، بهترین گزینه گردو است که به مقدار کافی گرم است و می تواند خاصیت سودایی پنیر را تعدیل کند.
بهترین مصلح پنیر که از گذشته تاکنون بیشتر ما عادت به مصرف آن داریم ، گردو است اما میتوان از سبزیهای معطر ، آویشن ، نعناع خشک و حتی عسل هم بهعنوان تعدیلکننده طبع انواع پنیر ، استفاده کرد.
پنیر هر دو ماده معدنی کلسیم و فسفر را دارد ولی میزان کلسیم آن بیشتر است و در صورت مصرف بیش از اندازه آن ، این تعادل به هم میخورد و مقدار کلسیم از فسفر بیشتر میشود لذا از فسفر سلولهای مغزی استفاده می شود.
گردو تا حدی هم حاوی فسفر است که با مصرف آن میتوانید به فسفر مورد نیاز خود دست پیدا کنید و این تعادل را به حالت اول باز گردانید.
میوه یکی از بهترین خوراکیها برای صبحانه است. نان و پنیر و میوه از زمان قدیم جزء صبحانههای ایرانی بوده. شما میتوانید از میوه ای مثل انگور که دارای طبع گرم است همراه پنیر ، در صبحانه مصرف کنید.
11. کله پاچه را همراه با انگور نباید مصرف کرد
مصرف کله پاچه و انگور نباید با هم صورت گیرد چون باعث تشدید لزوجیت و بلغمیت (یعنی غلبه سردی در بدن) می شود.
12. مابین غذا آب ننوشید
آب در عرض ۱۰دقیقه و آب میوه ۱۵ تا ۳۰دقیقه داخل معده راه پیدا می کند. مایعات، فعالیت آنزیم هایی را که بدن برای هضم کردن پروتئین ها، کربوهیدرات و چربی ها به آن نیاز دارد، کند می کند.
هرچه قدر می خواهیدبا فاصله مناسب ، قبل از هر وعده غذایی آب بنوشید پس از مصرف غذا نیز ، بعد از نیم ساعت یا بیشتر می توانید مایعات بنوشید.
آب گرم با غذای شور نباید خورده شود و آب سرد نباید بعد از این موارد استفاده شود :
بعد از میوههای تر ، حلوا ، غذای گرم و شیرین ، بعد از خواب ، جماع ، حمّام ، ورزش سنگین ، روزهداری ، بین خواب ، در حمّام و در حالی که معده خالی است مانند صبح ناشتا.
بیشتر بخوانید :
مواد غذایی ناسازگاری که هرگز نباید با هم استفاده شوند