دسته‌بندی نشده

فیبرومیالژی چیست؟ آیا این بیماری قابل درمان است؟

فیبرومیالژی چیست؟

بیماری مزمنی است که باعث درد شدید در تمام قسمت های بدن می شود. پزشکان این بیماری را یک سندروم می دانند که از علامت ها، نشانه ها و خصوصیاتی تشکیل شده است. محققان با انجام آزمایش خون می توانند تا 50 درصد بیماران مبتلا را تشخیص دهند، اما این آزمایش برای تمام بیماران صادق نیست.

علائم فیبرومیالژی

برخی مواقع درد شدیدی مانند خنجر زدن در بدن رخ می دهد. این درد معمولا هشداردهنده است. هنگامی که این درد را احساس کردید، دست از کار بکشید و استراحت کنید.

انواع دردهای فیبرومیالژی

1- پردردی (هایپرآلجسیا) :

مغز، پیام های درد را ظاهر می سازد و شدت درد را مشخص می کند.

2- آلودینیا :

آیا پوستتان نسبت به لمس دردناک است؟ فشار خفیف یا ماساژ ملایم بدن این درد را ظاهر می سازد. بسیاری از افراد این نوع درد را شبیه آفتاب سوختگی می دانند.

آلودینیا به سه شکل در بدن بیماران وجود دارد:

  1. لامسه : درد در اثر لمس کردن و یا ماساژ دادن پوست.
  2. مکانیکی : درد در اثر حرکت چیزی بر روی پوست.
  3. حرارتی : درد در اثر سرما و یا گرمای کم.

3- مورمور شدن دردناک (پاراستزیای دردناک) :

احساسی عجیب که می تواند مانند خزیدن چیزی در بدن، سوزن سوزن شدن، سوزش، خارش و یا بی حسی باشد. این درد می تواند در نوروپاتی محیطی، شیمی درمانی، MS و میگرن وجود داشته باشد. بسیاری از داروها به کاهش این نوع درد فیبرومیالژی کمک می کنند. برخی موارد ویتامین B12، کرم کاپسایسین، ماساژ و طب سوزنی مفیدند.

4- درد چاقو:

برخی مواقع درد شدیدی مانند خنجر زدن در بدن رخ می دهد. این درد معمولا هشداردهنده است. هنگامی که این درد را احساس کردید، دست از کار بکشید و استراحت کنید.

این درد می تواند در قفسه سینه، شکم و یا هر جایی از بدن باشد. این درد می تواند آنقدر شدید باشد که نفس کشیدن را برایتان مشکل سازد. اما خوشبختانه این درد بعد از چند دقیقه فروکش می کند. برخی افراد با قدم زدن این درد را کم می کنند، اما هیچ درمانی برای جلوگیری از این درد وجود ندارد.

5- ناگهان درد کشیدن :

بسیاری از ما دچار درد شده ایم. گاهی درد در محل های خاصی از بدن حرکت می کند و گاهی فقط در یک قسمت از بدن باقی می ماند. اما اگر شما مبتلا به فیبرومیالژی باشید، بسیار سخت است که بگویید کجای بدنتان درد می کند؟

6- جرقه زدن برنز : این نوع، باعث درد تیزی می شود. این درد ناگهان زیاد می شود و مانند آلودینیای لامسه می گردد. این احساس معمولا چند دقیقه طول می کشد. اصلا مشخص نیست که چه چیزی درد را به وجود می آورد و چگونه می توان از این درد جلوگیری کرد.

هنگامی که در حال عصبی شدن هستید، بهتر است از آن موقعیت دور شوید و آرامش خود را حفظ کنید و ترجیحا بهتر است به مکانی آرام بروید.

7- حرکت سریع اعصاب :

کارهای خاصی می تواند شما را عصبی کند. این کارها باعث درد زیاد، گاهی حالت تهوع، سرگیجه و اضطراب می شود. این کارها شامل:

  • صداهای تکراری، بلند، تیز و دلخراش
  • دیدن جمعیت زیاد، چراغ های راهنما و چراغ های چشمک زن
  • موقعیت های استرس زا همانند ترافیک، دعوا و گم کردن راه.
  • هنگامی که در حال عصبی شدن هستید، بهتر است از آن موقعیت دور شوید و آرامش خود را حفظ کنید و ترجیحا بهتر است به مکانی آرام بروید.

10 راه کاهش درد فیبرومیالژی

  1. کپسایسین : یک مسکن درد و ضد خارش می باشد. کپسایسین، ماده فعال در فلفل تند می باشد.
  2. پمادهای موضعی عضلانی : باعث کاهش درد عضلانی می گردد و خواب راحتی را برایتان فراهم می کنند.
  3. ماساژ : به آرامی ماساژ دادن می تواند احساس خوبی به شما دهد. اما ماساژ ارتعاشی که توسط آن پوست به آرامی در همان سطح حرکت می کند و اعصاب در حال پرش است، برای این بیماران خوشایند نیست.
  4. کیسه برنج : برنج خام را در یک کیسه پارچه ای کوچک بریزید. این کیسه را برای چند دقیقه در مایکرویو قرار دهید، ولی نباید آنقدر داغ کنید که وقتی می خواهید کیسه را از درون مایکرویو درآورید، دستتان بسوزد. اگر خیلی داغ شد، مایکرویو را خاموش کرده، درب آن را باز کنید و بگذارید کمی خنک شود. بعد کیسه برنج را روی محل درد بگذارید. برنج به تدریج خنک می شود و درد را بهبود می دهد.
  5. جوراب گرم و نرم: در این بیماری، پاهای شما همیشه سرد است. بنابراین با پوشاندن پاها می توان این سردی را از بین برد.
  6. محصولات خنک کننده : بیماران در برخی روزها، بدنشان داغ می شود. می توانید روسری را در یک آب سرد برای مدتی قرار دهید و سپس دور گردنتان ببندید. این کار سبب می شود تمام بدنتان سرد شود. شما می توانید بسته های یخ را در فریزر قرار داده و برای خنک کردن و یا برای کاهش التهاب عضله استفاده کنید.پتو، بالش و ملحفه باید راحت و نرم باشند تا موجب درد بیشتر پوست و عضلات نگردند
  7. شکلات تلخ : شکلات تلخ باعث افزایش سروتونین می شود. سروتونین هورمونی است که باعث شادی و تقویت روحیه می گردد.
  8. لوسیون : در این بیماری، پوست خشک، خارش دار و دارای درد شدید می شود. لوسیونی را انتخاب کنید که آرامش بخش باشد.
  9. ناخن گیر : نگذارید ناخن ها بلند شوند. گاهی ناخن دراز انگشت، ملحفه را پاره می کند و آن صدا و درد ناخن موجب می شود که از خواب بیدار شوید.
  10. رختخواب راحت: پتو، بالش و ملحفه باید راحت و نرم باشند تا موجب درد بیشتر پوست و عضلات نگردند.

راهکارهای خانگی درد عضلانی در منزل

با تمرین سخت روی تردمیل یا فشار بیش از حد روی هر بخش بدن، ممکن است با درد شدید عضلات روبرو شوید. درد می تواند پس از پایان فعالیت هایتان شروع شود و یا هنگام صبح درد عضلات با احساس سنگینی چند تن آجر روی بدنتان همراه می شود.

درمان های خانگی درد عضلانی مناسب افرادی است که از دارو استفاده نمی کنند. چند راهکار خانگی موثر شامل موارد زیر است:

1. دوش آب سرد

عضلاتی که بیش از حد کار کرده باشند به خوبی به دوش یا حمام سرد واکنش نشان می دهند در نتیجه آسیب ها و دردهای ناشی از استفاده بیش از حد کاهش می یابد.

پس از دویدن شدید و سخت، خنک کردن عضلات ممکن است در جلوگیری از درد و سفتی موثر باشد. توصیه می شود که در 24 تا 72 ساعت بعد از تمرین ورزشی به مدت 30 دقیقه هر ساعت کمپرس سرد استفاده نمایید.

2. رزماری درمان خانگی درد عضلانی

برای کاهش تورم عضلات تحت فشار، برگ های رزماری می توانند موثر باشند. برگ های تازه و خشک شده رزماری شامل چهار ویژگی ضد التهابی است که می تواند بافت عضلانی ملتهب و متورم را تسکین دهد و روند بهبودی را سرعت ببخشد.

یک پارچه را در محلول رزماری فرو برید، که به راحتی به داخل پوست جذب شود، شما می توانید مقداری از برگ های رزماری را در یک کاسه ی کوچک بریزید. آب جوشیده را به آن اضافه کنید و بگذارید به مدت 30 دقیقه بماند. از این محلول دو یا سه بار در روز استفاده کنید.

3. عدم استفاده از دوش آب گرم

بلافاصله بعد از ورزش از کمپرس گرم استفاده نکنید. کمپرس گرم و دوش آب گرم می توانند درد عضلات را بدتر کنند ، زیرا گرما عروق خونی را گشاد و متسع می کند و گردش خون را به ناحیه آسیب دیده افزایش می دهند.

برای روزهای اول گرما روش خوبی نیست، چون باعث افزایش تورم و التهاب می شود.

در این شرایط دوش آب سرد برخلاف آب گرم، می‌تواند سرعت گردش خون در بدن‌تان را پایین بیاورد و باعث کاهش گرفتگی‌هاو دردهای عضلانی‌تان شود. پس از گذشت سه روز از آغاز درد ، می‌توانید روش کمپرس گرم را شروع کنید

4. حرکات کششی

پس از تمرینات ورزشی سخت با کمک حرکات کششی درد عضلات را متوقف کنید. برای گرم کردن و سرد کردن صحیح عضلات یک پیاده روی 20 دقیقه ای داشته باشید.

5. لوبیای خشک

یک مشت لوبیای خشک را در یک جوراب بریزید و انتهای جوراب را گره بزنید. سپس به مدت 30 ثانیه تا 1 دقیقه آن را داخل مایکروویو با حرارت بالا قرار دهید. سپس اجازه دهید محتویات داخل جوراب به مدت یک دقیقه خنک شود. لوبیا را کوبیده و خمیری درست کرده و روی عضلات دردناک قرار دهید.

6. سوپ یا آبگوشت رقیق

سوپ گرم را قبل از شروع فعالیت ها برای جلوگیری از درد و گرفتگی عضلانی میل کنید. توصیه می شود که یک کاسه سوپ جوجه یا گوشت گاو میل کنید، این سوپ کمک می کند که سدیم از دست رفته در اثر عرق بدن مجددا بازگردانده شود و جبران شود.

سوپ بویون(Bouillon) برای این کار مناسب است برای تهیه سوپ بویون آب مرغ صاف کرده خوشمزه را به نسبت احتیاج در سوپخوری یا فنجانهای مخصوص می ریزیم و روی آن را کمی جعفری خرد کرده می پاشیم.

7. نمک اپسوم

حمام نمک هم از راه‌های دیگری است که می‌تواند درد عضلات‌تان را کمتر کند. دو فنجان نمک اپسوم را در وان آب گرم بریزید . نمک اپسوم به دلیل داشتن محتوای بالای منیزیم که به راحتی از طریق پوست جذب می شود

، می تواند درد عضلات را التیام بخشد، همچنین تورم دردناک را کاهش می دهد. توصیه می شود حداقل 24 ساعت قبل از شروع این درمان خانگی صبر کنید.

8. استفاده از کمپرس سرد

بهترین درمان فوری برای آسیب دیدگی های عضلانی، استفاده از کمپرس سرد یا یخ است. این کار ورم و درد را کاهش می دهد. برای 24 تا 72 ساعت اول شروع درد عضلات از یخ استفاده کنیدکه می تواند به کاهش درد و التهاب کمک کند.

کمپرس سرد، درد و ورم ماهیچه گرفته شده را کم می کند و با بی‌حس کردن بافت عضلانی آن منطقه، تحریکات عصبی را کم می‌کند. پس از اعمال این روش در روزهای اول ، برای تسکین درد روش کمپرس گرم می تواند در مراحل بعدی موثر واقع شود.

بعد از سه روز از شروع درد، می توانید از روش کمپرس گرم استفاده کنید. کمپرس گرم باعث می شود که عضلات منقبض شده شل شوند و جریان خون در آن ها افزایش پیدا کند. دلیل استفاده از کمپرس گرم بعد از سه روز این است که می بایست التهاب ماهیچه فروکش کند.

9. سرکه سیب

در وان پر از آب گرم دو فنجان سرکه سیب بریزید، در وان حمام به مدت20 دقیقه دراز بکشید و سپس استحمام کنید این روش برای تسکین درد عضلات موثر و آرام بخش است.

10. به میزان کافی خوابیدن

با خواب کافی می توانید درد عضلات را سریعتر درمان کنید. اگر به علت درد عضلات نمی توانید بخوابید، از تکنیک های آرامش بخش مانند مراقبه یا یوگا برای داشتن شبی آرام و خوابی راحت استفاده کنید.

11. شنا در درمان خانگی درد عضلانی

اگر استخر خصوصی دارید، باید بدانید که یکی از بهترین راه حل های خانگی برای درد عضلات غوطه ور شدن در آب سرد است. با شنا کردن می توانید التهاب را کاهش دهید. شنا نیز موجب کشش عضلات و کاهش درد می شود.

12. ماساژ

ماساژ ملایم می تواند درد عضله را تسکین دهد.

13. موز در درمان خانگی درد عضلانی

اگر از درد عضلانی ناشی از گرفتگی عضلانی رنج می برید، روزانه یک تا دو موز مصرف کنید. موز دوز سالمی از پتاسیم را فراهم می کند. طبق گزارش انجمن تغذیه آمریکا، بزرگسالان باید حدود 2000 میلی گرم پتاسیم در روز دریافت کنند. یک موز حاوی 450 میلی گرم است.

14. شیر

برای مبارزه و جلوگیری از درد عضلانی با کمک کلسیم به یاد داشته باشید که نوشیدن سه لیوان شیر در روز، نیازهای کلسیم اکثر بزرگسالان را برآورده می کند.

15. آب درمان خانگی درد عضلانی

کم آبی باعث گرفتگی عضلات بدن و تشدید درد می شود، بنابراین مایعات کافی بنوشید. برای اجتناب از درد عضلانی آب از دست رفته در طی ورزش را جبران کنید. هنگامی که عضلاتتان در حین تمرینات ورزشی مایع حیاتی دریافت نمی کنند، نتیجه آن عضلات دردناکی است که معمولا به شکل گرفتگی عضلات بروز می کند. قبل از ورزش ، در طول ورزش و بعد از فعالیت های ورزشی که بدن عرق می کند، مقدار زیادی آب بنوشید.

همچنین بخوانید:

علت و درمان دردهای عضلانی و ماهیچه ای

علت سفتی و گرفتگی عضلات ساق پا چیست؟

درمان درد و حس کشیدگی عضلات ران و بغل پا

درمان گرفتگی؛درد و کوفتگی عضلات در ورزش

چگونه دردهای عصبی را درمان کنیم؟

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا