دسته‌بندی نشده

عوارض استفاده از ظروف استیل در آشپزی و آشپزخانه

معایب استفاده از ظروف استیل

بسیاری افراد از آلودگی هوا، آب و خطرات مواد شیمیایی خانگی آگاه هستند. مطالعات در حال حاضر نشان می دهند که برخی ظروف نیز می توانند جسم ما را آلوده کنند.

ظروف آشپزی استیل ضد زنگ

وسایل فلزی ضد زنگ که از آلیاژ فلز تشکیل شده است عمدتا شامل آهن و کروم و درصد متفاوتی از مولیبدن، نیکل، تیتانیوم، مس و وانادیم است.

اما حتی فلزات ضد زنگ به فلزات دیگر اجازه می دهد وارد مواد غذایی شوند. عناصر اصلی در فولاد ضد زنگ اثرات منفی بر سلامت ما دارند زیرا آهن، کروم و نیکل در ترکیبات آنها وجود دارند.

فلزات ضد زنگ درجات مختلفی دارد. ظروف فلزی ضد زنگ از آلیاژهای مختلف از جمله آهن قراضه ساخته شده است ، محصولات “سبز” ساخته شده از فلزات ضد زنگ بازیافت شده می توانند رادیو اکتیو باشند و بدون شناسایی وارد محصولات خانگی شوند.

علاوه بر خطر رادیواکتیو، ” نوع فلز مورد استفاده در وسایل آشپزی ضد زنگ بهترین فلزی نیست که برای تهیه مواد غذایی استفاده می شود.

بیشتر ظروف استیل ضد زنگ که در مغازه ها فروخته می شوند از این نوع هستند که کروم و نیکل را وارد غذا می کند.

نمک های کروم و نیکل در هنگام بلعیدن باقی می مانند و از بین نمی روند.این مواد می تواننددر بدن مشکل ایجاد کنند.

فولاد ضد زنگ بر پایه 18 / 8 یا 18 / 10 در صد کروم و نیکل به آلیاژ اضافه شده است. درصد کروم و نیکل آن چیزی است که ظروف فولادی ضد زنگ و تابه و یا دیگر وسایل فولادی ضد زنگ را در آشپزخانه تولید کرده است.

به طور کلی ظروف استیل تاحدودی سبکتر و بسیار مقاومتر از ظروف آهنی هستند. ترکیبات به کار رفته در ظروف استیل مقاومت آن را افزایش می دهند و آنها را در برابر آسیب های ناشی از حرارت ، خراشیدگی و سائیده شدن مقاوم می سازند.

به دلیل تمیزی و ایمنی، مواد غذایی باید تنها داخل استیل ضد زنگ و ضد آلرژی ، مقاوم در برابر خوردگی نمک ها و اسیدها، پخته شود.

ظروف استیل و عوارض آن

عوارض ظروف استیل

یکی از معایب ظروف استیل ، انتقال کم حرارت است. چسبیدن مواد غذایی به ظروف استیل یکی دیگر از معایب آنها است.

برای جلوگیری از چسبیدن مواد غذایی به سطح ظروف استیل ، هنگام پخت و پز ، باید به طور مرتب ، مواد غذایی هم زده شود تا تمام مواد حرارت یکسانی برای پخت دریافت کرده و به ظرف نچسبند.

ظروف استیل مانند دیگر ظروف فلزی ، در صورت تماس طولانی مدت با مواد غذایی ، موجب تغییر در ترکیبات آن می شود و یا برخی مواد غذایی موجب آزاد شدن یونهای فلزی ظروف استیل می شود که با مواد غذایی ترکیب می شوند. بنابراین توصیه می شود که هرگز برای نگهداری طولانی مدت مواد غذایی که ترکیبات اسیدی دارند و یا نمک سود شده اند از ظروف استیل استفاده نکنید.

نکات مهم در خرید و استفاده از ظروف استیل

  1. تا حد امکان در هنگام خرید، محصولات شرکت‌های معتبر را در اولویت خرید خویش قرار دهید.
  2. صاف و صیقلی بودن کف ظرف را به دقت بررسی کنید؛ پس از مدتی به کارگیری این ظروف و استفاده از وسایل فلزی برای برداشت غذا از این ظروف، این کف صاف و صیقلی آسیب خواهد دید؛ هرچه در ابتدا، تعداد و میزان آسیب‌های دیواره و کف ظرف کمتر باشد، از نظر بهداشت مواد غذایی بهتر خواهد بود.
  3. دسته‌ها و دستگیره‌های ظروف پخت غذا اهمیت خاصی دارد؛ هنگام خرید این ظروف به نصب مناسب، جنس دسته‌ها و جنس پیچ یا پرچ‌هایی که برای اتصال به ظرف به کار رفته‌اند و در برخی موارد ممکن است با ماده غذایی نیز در تماس قرار گیرند، توجه کنید.
  4. غذاهای نمکی و نیز اسیدی مثل گوشت، گوجه فرنگی، آلو، چغندر، ترشی‌ها و … نباید برای مدت طولانی در ظروف استیل نگهداری شوند.
  5. ظرف نباید روی شعله بزرگ‌تر از خودش قرار گیرد و بیش از اندازه داغ شود.
  6. برای شست‌وشو از مواد سفیدکننده و سیم ظرفشویی استفاده نشود.
  7. بلافاصله پس از استفاده، ظرف داغ با آب سرد پر نشود.

معایب ظروف استیل

امّا نکته مهم در استفاده از ظروف استیل آن است که در ساخت آنها، بعضا از سرب استفاده می‌شود و این فلز، حتی در مقادیر کم، سمیت نسبتا بالایی دارد؛ با توجه به نامشخص بودن استفاده یا عدم استفاده از سرب در ظروف استیل موجود در بازار، بهتر است قید استفاده از این ظروف را زد.

شرایط نگهداری از ظروف استیل

از ظروف استیل برای نگهداری طولانی مدت ، غذاهای نمکی یا اسیدی مثل گوشت، گوجه فرنگی، آلو، چغندر، ترشی ها و …. استفاده نشود.

ظروف استیل را نباید روی شعله بزرگتر از خود قرار دهید ، همچنین نباید بیش از اندازه داغ شوند.

از مواد سفید کنننده و سیم ظرفشویی برای شستن ظروف استیل استفاده نکنید.

ظرف استیل داغ را نباید بلافاصله زیر آب سرد بگیرید و یا با آب سرد پر کنید.

نکته مهم

در ساخت ظروف استیل برخی از شرکت هایی تولید کننده از سرب استفاده می کنند.

این فلز در مقادیر ناچیز نیز بسیار خطرناک و مسموم کننده است. با توجه به نامشخص بودن استفاده یا عدم استفاده از سرب ، بهتر است از این ظروف کمتر استفاده شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا