دسته‌بندی نشده

علت بیماری پوستی درماتوفیتوز (قارچ پوستی) + بهترین راه درمان

درمان درماتوفیتوز یا قارچ پوستی با 11 روش گیاهی و خانگی

قارچ های پوستی در نقاطی که سطح بهداشت پایین است، شیوع بیشتری دارند، البته در برخی موارد که افراد لباس‌ های یکدیگر را می‌ پوشند یا در استخرهای شنا و مکان‌ های شلوغ از جمله پادگان ها و خوابگاه ها که امکان تماس پوستی بیشتری وجود دارد، ممکن است قارچ های پوستی به سرعت از فردی به فرد دیگر منتقل شوند؛ برخی از این قارچ ها به شدت واگیردارند.

درماتوفیتوز چیست؟

درماتوفیتوز یا قارچ پوستی یک نوع بیماری پوستی است که توسط قارچ هایی به نام درماتوفیت ایجاد می شود. درماتوفیت ها از ماده کراتین تغذیه می کنند ، کراتین پروتئینی است که فقط در پوست ، مو و ناخن انسان ها و حیوانات یافت می شود. به همین دلیل قارچ های درماتوفیتی می‌توانند پوست ، مو ، ناخن ها و پنجه‌های حیوانات و یا انسان را آلوده کنند. هر کسی می تواند دچار این عفونت قارچی شود ، این بیماری یکی از شایع ترین بیماری های پوستی است و بر اساس مطالعات انجام شده ، دو نفر از هر ده نفر دچار این عفونت می شوند. بیماری درماتوفیتوز مسری است.

انواع درماتوفیتوز کدامند؟

درماتوفیتوز می تواند تقریبا در هر قسمتی از بدن مانند دست ، پا ، پوست سر ، بالا تنه و کشاله ران رخ دهد. چندین نوع از درماتوفیتوز در انسان وجود دارد ، برخی از رایج ترین انواع این بیماری عبارتند از:

  • درماتوفیتوز پوست بدن (tinea corporis)
  • درماتوفیتوز پوست سر (tinea capitis)
  • درماتوفیتوز پا (tinea pedis که همچنین با نام “پای ورزشکار” شناخته می شود)
  • درماتوفیتوز کشاله ران (خارش ژوک tinea cruris)
  • درماتوفیتوز در ناحیه ریش (Tinea barbae)
  • درماتوفیتوز کف دست (Tinea manuum)
  • درماتوفیتوز در ناخن های دست و ناخن های پا (Tinea unguium یا اونیکومیکوز)

نشانه ها و علائم درماتوفیتوز چیست؟

علائم این بیماری ، چهار الی چهارده روز پس از تماس پوست با قارچ هایی که باعث درماتوفیتوز می شوند ، بروز می کند. در ابتدا درماتوفیتوز معمولا به شکل لکه های قرمز و یا صورتی رنگ ظاهر می شود که ممکن است صاف و یا کمی برآمده باشند. با گذشت زمان ، اندازه این بثورات بزرگ تر می شود ، همچنین بیشتر اوقات مرکز لکه ، کم کم شروع به پاک شدن می کند و لکه به صورت حلقه ای قرمز رنگ با لبه های برآمده باقی می ماند.

اگر بثورات درماتوفیتوز را بخارانید ممکن است پوست شما آسیب ببیند و این هم می تواند منجر به عفونت باکتریایی شود ، اگر بلافاصله پس از خراشیده شدن پوست ، دیگر مناطق بدن خود را لمس کنید ، ممکن است عفونت قارچی را به آن نواحی نیز سرایت دهید.

هر چند علائم کلی این بیماری شامل بثورات و لکه های پوستی قرمز صاف و یا برجسته ، پوسته پوسته شده ، حلقوی شکل ، خارش دار و ریزش مو در ناحیه آسیب دیده می باشد ، اما علائم درماتوفیتوز می تواند بسته به هر فرد و قسمتی از بدن که دچار عفونت شده است ، متفاوت باشد ، برای مثال در:

درماتوفیتوز پا (tinea pedis یا “پای ورزشکار”): ممکن است پوست بین انگشتان متورم ، قرمز و خارش دار شود. کف و پاشنه پا نیز ممکن است آسیب ببینند. همچنین در موارد شدید ، ممکن است ناحیه آسیب دیده تاول بزند.

درماتوفیتوز در ناحیه کشاله ران (tinea cruris ، یا “خارش ژوک”): لکه های قرمز ، پوسته پوسته و خارش دار معمولا بر روی کشاله ران ظاهر می شوند.

درماتوفیتوز پوست سر (tinea capitis): درماتوفیتوز تینآ کاپیتیس ، پوست سر و ساقه مو را تحت تاثیر قرار می دهد. این نوع درماتوفیتوز ، می تواند به صورت لکه خارش دار ، پوسته پوسته و ملتهب بروز کند و موجب ریزش مو در آن ناحیه شود. این لکه ها همچنین رفته رفته می توانند بزرگ تر شوند. در حالت کلی چیزی که در مورد درماتوفیتوز باید توجه داشته باشید این است که همیشه به صورت لکه ظاهر نمی شود ، به خصوص اگر درماتوفیتوز پوست سر یا ریش داشته باشید. در این موارد ، درماتوفیتوز می تواند شبیه به شوره سر حاد باشد. لازم به ذکر است که احتمال ابتلا به درماتوفیتوز پوست سر در کودکان بیشتر از بزرگسالان می باشد.

درماتوفیتوز ریش (tinea barbae): ناحیه ریش را تحت تاثیر قرار می دهد. لکه های قرمز و پوسته پوسته در ناحیه ریش ظاهر می شوند که موهای نواحی آسیب دیده می تواند بریزد. قارچ های مسئول این بیماری عبارتند از: ترایکوفیتون اکوئینوم(از اسب) و ترایکوفیتون وروکوزوم (از گاو)

درماتوفیتوز در ناخن های دست و ناخن های پا (اونیکو میکوز): در این نوع درماتوفیتوز شکل و رنگ ناخن ها ضخیم و غیر طبیعی می شوند و عفونت می تواند از یک ناخن به ناخن دیگر گسترش یابد. اونیکومیکوز اغلب در افرادی که به مدت طولانی دچار بیماری پای ورزشکار بوده اند ، اتفاق می افتد.

درماتوفیتوز صورت (Tinea faciei): این نوع درماتوفیتوز ، بر روی پوست صورت ظاهر می شود (به غیر از ناحیه ریش). لکه ها به صورت گرد و یا بیضی شکل و قرمز رنگ و پوسته پوسته هستند. یکی از علل احتمالی ابتلا به درماتوفیتوز صورت می تواند خراشیدن تصادفی با ناخن های آلوده به قارچ باشد. درماتوفیتوز صورت می تواند با بیماری هایی مانند بیماری پسوریازیس ، روزاسه و درماتیت آتوپیک اشتباه گرفته شود.

درماتوفیتوز پوست بدن (Tinea corporis): این نوع عفونت قارچی بیشتر ناحیه پا ، نیم تنه بالایی و بازوها را تحت تاثیر قرار می دهد و یکی از شایع ترین انواع درماتوفیتوز می باشد.

درمان های گیاهی و طبیعی قارچ پوستی

توجه : پیش از گذاشتن هرگونه ماسک بر روی صورت و نواحی حساس بدن، با مالیدن مقداری کمی از آن بر روی پوست دست خود به مدت حداقل 20 دقیقه، از نداشتن حساسیت نسبت به آن اطمینان حاصل نمایید.

1. زردچوبه

زردچوبه دارای خواص ضد التهابی است و به دلیل مقادیر بالای کورکومین دارای خواص ضد میکروبی و ضد قارچی می باشد به همین دلیل می توان گفت یکی از بهترین گیاهان دارویی برای رفع قارچ پوستی محسوب می شود.دو قاشق غذا خوری پودر زردچوبه را با نصف فنجان روغن نارگیل مخلوط کنید تا خمیری به دست آید، این خمیر را بر روی قارچ پوستی بمالید و بگذارید 30 دقیقه بماند سپس با آب ولرم بشویید.

توجه : استفاده از زردچوبه می تواند پوست شما را زرد کند، اما نگران نباشید چون بعد از چند روز از بین می رود.

2. سرکه سیب

سرکه سیب دارای خواص ضد قارچی قوی بوده که رشد قارچ را متوقف کرده و می تواند به درمان خارش قارچ های پوستی کمک کند.روزی سه بار مقداری سرکه سیب سیب را با یک پد پنبه ای بر روی قارچ های پوستی بمالید، بگذارید 15 دقیقه بماند و سپس با آب بشویید.

3. روغن نارگیل

روغن نارگیل حاوی مقادیر قابل توجه اسید های چرب است که غشای سلولی قارچ را احاطه کرده و آن را از بین می برد اما فراموش نکنید که روغن نارگیل تنها برای درمان عفونت های قارچی ملایم مفید می باشد.روزی سه بار مقداری روغن نارگیل را با یک پد پنبه ای بر روی قارچ پوستی بمالید تا با رطوبت رسانی به پوست، بعد از چند هفته بیماری را درمان کند.

4. روغن مرزنگوش

روغن مرزنگوش به دلیل مقادیر بالای تیمول و کارواکرول دارای خواص ضد قارچی قوی بوده که می تواند رشد قارچ را متوقف کرده و به درمان قارچ پوستی شدید کمک کند.مقداری روغن مرزنگوش را در روغن نارگیل یا روغن زیتون به عنوان حامل بریزید و روزی سه بار آن را به یک پد پنبه ای بر روی قارچ های پوستی بمالید.

5. سیر

سیر به دلیل خواص ضد قارچی قوی که دارد یکی از بهترین روش طبیعی درمان برای قارچ پوستی محسوب می شود.دو تا 3 حبه سیر را رنده کنید و با مقداری روغن زیتون یا روغن نارگیل مخلوط کنید، این خمیر را با استفاده از یک پد پنبه ای بر روی قارچ پوستی بمالید و بگذارید 2 ساعت بماند سپس با آب گرم خوب بشویید.این روش را روزی 2 بار به کار ببرید تا زودتر نتیجه بگیرید.

6. روغن درخت چای

استرالیایی های بومی روغن درخت چای را به دلیل خواص ضد باکتری و ضد قارچ که دارد برای درمان سریع عفونت قارچی استفاده می کنند.5 تا 10 قطره روغن درخت چای را در نصف فنجان روغن نارگیل رقیقی کنید و روزی سه بار به یک پد پنبه ای بر روی قارچ پوستی بمالید.

توجه : اگر پوست حساس ندارد، می توانید روغن درخت چای را بدون رقیقی کردن بر روی قارچ پوستی بمالید.

7. آلوئه ورا

آلوئه ورا به عنوان یک درمان طبیعی برای عفونت های باکتریایی و قارچی شناخته می شود، آلوئه ورا همچنین به دلیل خواص ضد التهابی خارش پوست را کاهش می دهد.روزی سه بار ژل آلوئه ورا را مستقیما بر روی قارچ پوستی بمالید و بگذارید بماند تا خشک شود.

8. شیرین بیان

شیرین بیان به دلیل خواص ضد میکروبی که دارد یکی از بهترین گیاهان دارویی برای درمان قارچ های پوستی شناخته می شود.هشت قاشق چای خوری پودر شیرین بیان را با یک فنجان آب مخلوط کنید و به جوش آید، وقتی که جوشید از روی حرارت بردارید و بگذارید 10 دقیقه بماند تا دم بکشد. بگذارید تا سرد شود و روزی دو بار این محلول را بر روی قارچ پوستی بمالید، بگذارید 10 دقیقه بماند و سپس با آب خوب بشویید.

9. چای سیاه

تانن های موجود در چای سیاه دارای خواص ضد قارچی هستند که می توانند به درمان قرمزی و خارش پوست ناشی از قارچ پوستی کمک کنند.چای سیاه دم کشیده را به مدت 30 دقیقه در یخچال بگذارید تا سرد شود سپس روزی سه بار آن را بر روی قارچ پوستی بمالید و بگذارید بماند تا خشک شود.

10. برگ زیتون

برگ زیتون دارای خواص ضد قارچی و ضد میکروبی قوی که با تقویت سیستم ایمنی بدن به درمان قارچ پوستی کمک می کند.چند برگ تازه زیتون را خرد کنید و عصاره آن را به طور مستقیم بر روی قارچ پوستی بمالید، بگذارید 30 دقیقه بماند و سپس با آب گرم بشویید و پوست را خشک کنید.علاوه بر این شما می توانید روزی دو تا سه فنجان چای برگ زیتون را بنوشید تا قارچ پوستی زودتر درمان شود. یک یا دو قاشق چای خوری برگ های خشک زیتون را در نصف فنجان آب جوش بریزید و بگذارید 15 دقیقه بماند تا دم بکشد.

11. کرانبری یا زغال اخته

زغال اخته دارای خواص ضد قارچی است که به طور موثر به درمان قارچ پوستی کمک می کند.پیشنهاد می کنیم که تا یک ماه روزانه یک لیوان آب زغال اخته بنوشید.

12. ماست

ماست حاوی باکتری های مفیدی است که به راحتی قارچ ها را از بین برده و به درمان طبیعی قارچ پوستی کمک می کند.روزی دو بار مقداری ماست را با یک پد پنبه بر روی قارچ پوستی بمالید، بگذارید 30دقیقه بماند و سپس با آب گرم بشویید و خوب خشک کنید.

توجه داشته باشید که از ماست های پروبیوتیک استفاده نکنید چون اسید لاکتیک موجود در آن باعث افزایش فعالیت قارچ ها می شود.

13. بابونه

بابونه به دلیل خواص ضد قارچی و ترکیبات ضد قارچ موجود در آن یکی از بهترین گیاهان دارویی برای درمان قارچ پوستی می باشد.2 قاشق چای خوری بابونه خشک را در یک فنجان آب گرم بریزید و بگذارید 10 دقیقه بماند تا دم بکشد، دمنوش بابونه را می توانید روزی سه بار بنوشید یا روزی سه بار به طور موضعی بر روی قارچ پوستی بمالید تا درمان شود.

14. زنجبیل

زنجبیل به دلیل مقادیر بالای گینجرول، خواص ضد التهابی و خواص ضد قارچی قوی که دارد یکی از بهترین گیاهان دارویی برای درمان سریع قارچ پوستی می باشد.برای یک هفته روزی 3 تا 4 فنجان دمنوش زنجبیل و عسل بنوشید تا قارچ پوستی زودتر درمان شود.

راه های پیشگیری از قارچ پوستی

  • پوست خود را همیشه تمیز و خشک نگه دارید
  • کفش هایی بپوشید که جریان هوا را در اطراف پای شما به گردش در می آورد
  • سعی کنید از مکان هایی مانند حمام های عمومی دوری کنید و اگر راه دیگری ندارید حتما کفش مناسبی بپوشید
  • روزانه جوراب و لباس های خود را عوض کنید
  • روز های گرم لباس های تنگ نپوشید
  • هیچ وقت از حوله، جوراب، لباس زیر و تختخواب دیگران استفاده نکنید
  • حتما بعد از ورزش دوش بگیرید
  • همیشه انگشتان دست و پای خود را تمیز کنید

راه های جلوگیری از انتقال قارچ پوستی

  1. سعی کنید پوست خشک و تمیز نگه دارید، برای تمیز کردن از یک حوله نرم استفاده کنید و مطمئن شوید که از همان حوله برای قسمت های دیگر بدن استفاده نمی کنید.
  2. لباس های جذب و تنگ نپوشید، بیشتر از لباس های راحت و نخی استفاده کنید که پوست را به ویژه در زیر بغل و کشاله ران تحریک نکنند. پیشنهاد می کنیم که برای جلوگیری از اصطکاک پوست زیر بغل و کشاله ران از یک پارچه تمیز نخی استفاده کنید.
  3. سعی کنید قسمتی که دچار قارچ پوستی شده کمتر بخارانید چون احتمال عفونت را بیشتر می کند.
  4. اگر دچار قارچ پوستی شده اید به هیچ وجه از عطر و یا مواد شوینده در آن ناجیه استفاده نکنید چون ممکن است پوست شما را تحریک کند.
  5. لباس های خود را هر روز عوض کنید و قسمتی که دچار عفونت قارچی شده را با روش های نام برده تمیز کنید.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

قارچ های پوستی در موارد شدید بعد از 14 تا 20 روز درمان می شوند اما اگر دوره بیماری از این مدت بیشتر شد حتما به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا