دسته‌بندی نشده

علت برفک نوک سینه چیست؟ به همراه درمان این عارضه

برفك نوك پستان چگونه به وجود مي آيد و درمان مي شود؟

برفك نوک پستان معمولاً به دنبال درمان عفونت سینه و ساير عفونت ها با آنتي بيوتيك به وجود مي آيد. اين عفونت پوست نوك پستان را زخم كرده و خارش ايجاد مى كند و نوك پستان كمي كم رنگ تر مي شود. گاهي اوقات شيرخوار هم مبتلا به برفك دهان است كه در اين حالت هم مادر و هم شيرخوار بايد درمان شوند….با دلگرم همراه باشید.

برفك دهان به دلیل فعالیت بیش از حد قارچی به نام “كاندیدا آلبیكانس”( Candida Albicans) اتفاق می ‌افتد. همه ی افراد به صورت طبیعی مقداری از این قارچ را به عنوان موجود همزیست با بدن، در دهان، پوست و دستگاه گوارش خود دارند. شما این مقدار از قارچ طبیعی بدن را نه می ‌بینید و نه احساس خواهید كرد، زیرا این قارچ در مقدار كم خود مشكلی ایجاد نمی ‌كند و شما علامتی از وجود آن نخواهید دید و بدن مقدار آن را مرتب كنترل می ‌كند.

اما اگر به دلیلی مثل بیماری‌ها یا داروها كاندیدا (قارچ) رشد بیش از حد پیدا كند، بیماری برفك دهانی در دهان و یا اگر در ناحیه ی تناسلی خانم‌ها اتفاق بیفتد، قارچ واژینال ایجاد می‌ شود.
هر چند برفك دهان ممكن است همه ی افراد را درگیر كند، اما بیشتر افرادی كه دچار این بیماری‌ می ‌شوند نوزادان و بچه‌های كوچك ، سالمندان و به خصوص كسانی هستند كه سیستم ایمنی بدنی آنها به خوبی كامل نشده است.

علت برفک نوک سینه

برفک نوک سینه

تعریف برفک کمی سخت به نظر می رسد. آنچه که به صورت عام می توان گفت این است که برفک نوعی قارچ یا عفونت قارچی است که انواع مختلفی دارد. شایع ترین نوع برفک، برفک دهان است که در دهان کودکان، سالمندان و افرادی که سیستم ایمنی بدن آن ها دچار مشکل است به وجود می آید. برفک نوک سینه نیز از جمله بیماری های برفکی است که در زنان شایع است.

همانطور که بیان شد برفک نوعی بیماری قارچی است و بیماری های قارچی در محیط های گرم و مرطوب رشد بیشتری از خود نشان می دهند. به همین علت است که دهان نوزاد در زمانی که مشغول خوردن شیر است زمان و مکان مناسبی برای رشد برفک است.

حتی در برخی مواقع ممکن است عفونت قارچی موجود در نوک سینه وارد شیر مادر شده و از این طریق به بدن نوزاد منتقل گردد. یک کانال بین نوک سینه و شیری که در درون سینه ذخیره شده است وجود دارد که برفک نوک سینه می تواند از طریق این کانال وارد مخزن شیر سینه شده و آن را آلوده کند. بهتر است در صورتی که مادر به هر نحوی به وجود برفک در دهان کودک و یا وجود برفک نوک سینه شک کرد، سریعا به پزشک مراجعه کند.علت معمول به وجود آمدن برفک سینه، مصرف آنتی بیوتیک های شیمیایی است. این نوع آنتی بیوتیک ها که عموما برای برطرف کردن عفونت های سینه مادر تجویز می شوند، به صورت مشخص باعث به وجود آمدن برفک در نوک سینه مادر می شوند.

علائم برفک سینه

به طور مشخص نمی توان علامتی را برای برفک سینه بیان کرد. برفک سینه علائم مختلفی دارد که قبل از بروز ظاهری در بدن فرد ایجاد می شود؛ اما آنچه که به صورت معمول و به عنوان یک علامت مشخص می توان بیان کرد این است که برفک نوک سینه به صورت نوعی عفونت خود را نشان می دهد. این عفونت در ابتدا به صورت زخم مشاهده شده و به شدت شروع به خارش می کند و به مرور زمان وضعیت بدتر می شود. برفک نوک سینه باعث کم رنگ تر شدن نوک پستان شده که از مهمترین علائم بروز این بیماری است.

برخی از مادران به دلیل برفک دهان موجود در دهان نوزاد، به برفک نوک پستان مبتلا می شوند، این مادران علائمی از جمله سرخ شدن نوک پستان و ظریف و حساس شدن پوست این ناحیه را تجربه می کنند. همچنین در این حالت پستان ها در هنگام شیرخوردن نوزاد با درد همراه هستند و در برخی موارد به صورت عادی نیز در سینه مادران و به ویژه نوک آن درد احساس می شود.

یکی از قارچ هایی که در بدن انسان ها وجود دارد، قارچ کاندیدا آلبیکانس (Candida Albicans) است. این قارچ به صورت عادی در بدن همه انسان ها به میزان مشخصی وجود دارد و هیچ گونه مشکلی برای بدن انسان ایجاد نمی کند. وجود این قارچ نه تنها در بدن مشکلی ایجاد نمی کند بلکه در مواقعی برای بدن انسان مفید است؛ اما فعالیت بیش از اندازه این قارچ بدن را دچار اختلال می کند. این فعالیت بیش از حد معمول که بر اثر بیماری و یا مصرف دارو شکل می گیرد، باعث به وجود آمدن بیماری برفک دهان یا برفک نوک سینه می شود. همچنین این اتفاق ممکن است در آلت تناسلی بانوان ایجاد شده و قارچ به صورت واژینال فعالیت گسترده خود را انجام دهد.

برفک دهان و ارتباط آن با برفک نوک سینه

یکی از مشکلاتی که برای کودک و مادر به وجود می آید این است که مادر مبتلا به برفک نوک پستان شده باشد و کودک نیز از برفک دهان رنج ببرد. در چنین شرایطی درمان مادر و کودک به صورت همزمان کمی پیچیده به نظر می رسد. برفک دهان نوعی بیماری است که تمامی افراد ممکن است به آن مبتلا شوند اما در کودکان و سالمندان با درصد بیشتری اتفاق می افتد.

برفک سینه چرا ایجاد میشود

برفک نوک سینه

توصیه های برای درمان برفک نوک سینه

برای درمان این بیماری پزشکان اصولا در یک دوره دو هفته ای محلول یا کرم نیستاتین تجویز می کنند. این کرم باید به صورت روزانه و در چهار نوبت بعد از شیردادن، روی نوک و خود پستان مالیده شود. دقت کنید کنید که مادر باید قبل از اقدام به شیردادن به کودک، سینه را به صورت کامل شسته و خشک کند. مداومت و نظم در این 14 روز بسیار مهم و حائز اهمیت است.خود نوزاد شیرخواره نیز باید تحت درمان قرار گیرد؛ البته با دوز کمتر از محلول نیستاتین و همزمان با مادر روند درمان شکل می گیرد. با توجه به اهمیت روند درمان کودک، حتما میزان استفاده از محلول و طریقه مصرف را با پزشک مربوطه هماهنگ گردانید.

اما دو نکته مهم برای مادر و کودک برای رهایی از این بیماری! خانم ها می توانند با تعویض سینه بند یا همان سوتین خود و شستشوی آن با استفاده از آب داغ و صابون، روند درمان را تسریع ببخشند. برای درمان کودکان مبتلا به برفک دهان نیز بهتر است سرشیشه، اسباب بازی ها و گول زنک ها از وی برای مدتی دور شوند و یا لااقل به صورت هفنتگی جوشانده شده و سپس به وی تحویل داده شوند.

مادرانی كه به دنبال برفك دهان نوزادان، دچار قارچ نوك پستان شوند، این علامت‌ها را تجربه می‌ كنند:

  • نوك پستان‌ها به طور غیر طبیعی قرمز و حساس و پوست آن ظریف و براق خواهد شد.
  • پستان‌ها در هنگام شیردادن دردناك هستند و حتی در زمانی كه نوزاد، شیر نمی‌خورد، نیز نوك پستان مادر دردناك است.
  • ممكن است دردهای عمیقی در پستان‌ها احساس شود.

برخى مادران آن را به صورت احساس سوزش و تير كشيدن توصيف مى كنند. مدت درمان مادر 14 روز و با محلول يا كرم نيستاتين است كه روزي 4 بار بعد از شير دادن روي نوك و هاله پستان ماليده مي شود. مادر بايد قبل از شير دادن پستان خود را شسته و خشك نمايد.درمان شيرخوار نيز 14 روز وفقط با محلول نيستاتين مي باشد كه روزي 4 بار و هر بار 15 قطره از محلول را بايد به آرامي در سطح داخلي دهان شيرخوار يعني داخل گونه ها، لثه ها و روي زبان ماليد.

برفک نوک پستان

بهترين زمان بلافاصله بعد از تغذيه است كه اثر آن تا نوبت بعدي تغذيه باقي مي ماند. درمان مادر و كودك بايد تواماً ادامه يابد.سينه بند خود را روزانه عوض كنيد و با آب داغ و صابون بشوييد. در صورت استفاده از گول زنك و سرشيشه، استفاده از آنها را متوقف كنيد و يا روزانه 20 دقيقه بجوشانيد و بطور هفتگي آن ها را عوض كنيد.

منبع:نی نی بان؛ستاره؛بیتوته

مجله اینترنتی دلگرم

مرجان امینی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا