طرز تهیه 2 مدل گداخته خوشمزه و مقوی
روش تهیه گداخته
گداخته از خانواده کاچی است و به دلیل مواد مغذی که داخل آن استفاده می شود برای کم خونی و ضعف بدن بسیار مناسب است. این نوع دسر نیاز به صرف وقت زیادی ندارد و به راحتی درست می شود.
به دلیل به کار رفتن مغزیجات و خرما در گداخته، بسیار مقوی است و برای خانم هایی که تازه زایمان کرده اند، مفید است. در اصفهان و برخی از شهرهای دیگر رسم است که فردای روز عروسی برای عروس و داماد گداخته ببرند.
اگر شما هم به دنبال یک منبع کامل برای یادگیری گداخته هستید، این مطلب را از دست ندهید و تا انتها با ما همراه باشید.
طرز تهیه گداخته عروس و داماد
طرز تهیه گداخته هفت مغز
مواد لازم برای پخت گداخته:
- ادویه مخصوص 200 گرم
- مغز پسته 200 گرم
- مغز بادام 200 گرم
- مغز فندق 200 گرم
- مغز گردو 200 گرم
- کنجد 100 گرم
- نخودچی 100 گرم
- خرما خرک (خارک) 200 گرم
- خرما 200 گرم
- پودر نارگیل 200 گرم
- پودر سنجد 100 گرم
- شیره ی خرما 400 گرم
- نبات 200 گرم
- زعفران ساییده شده 1 قاشق چایخوری
- آب به میزان کافی
مراحل تهیه گداخته:
ابتدا مغزیجاتی که در بالا ذکر شد را به همراه کنجد و نخودچی با یکدیگر ترکیب کرده و آن ها را با آسیاب برقی آسیاپ کنید تا پودر شوند و به خوبی با هم مخلوط شوند. حالا هسته های خرما را جدا کنید.
برای اینکه خرماها نرم شوند و بافتی یکدست پیدا کنند، هر دو نوع خرما را در قابلمه ای با 1 الی 2 لیوان آب بپزید تا به خوبی نرم شوند. حالا خرماهای پخته شده را چرخ کنید و با پودر مغزیجات مخلوط کنید.
در این مرحله از تهیه گداخته هفت مغز، پودر سنجد و پودر نارگیل را هم به مواد اضافه کنید و حدود 4 لیوان آب به آن ها اضافه کنید. حالا قابلمه را روی حرارت ملایم قرار دهید. حالا نبات و شیره ی خرما را اضافه کنید و آنقدر هم بزنید تا موادتان قوام آید و غلیظ شود.
توجه داشته باشید که باید مدام موادتان را هم بزنید تا گداخته ی خوبی داشته باشید. حدود 1 ساعت باید این کار را ادامه دهید تا غلیظ شود. پنج دقیقه ی آخر زعفران حل شده و دم کشیده شده را درون قابلمه بریزید و پس از پنج دقیقه حرارت را خاموش کنید.
گداخته ی هفت مغز شما آماده است. آن را در ظرف بریزید و نوش جان کنید.
طرز تهیه گداخته نجف آباد
طرز تهیه گداخته اصفهانی
مواد لازم جهت تهیه گداخته اصفهانی:
- خرما خرک و نارگیل (خردشده و آسیاب شده) 3 لیوان
- آرد برنج 3 قاشق غذاخوری
- شکر، زعفران و ادویه های معطر، کره یا روغن حیوانی به مقدار لازم
روش تهیه گداخته اصفهانی:
آرد برنج را داخل قابلمه ریخته و چند دقیقه تفت می دهیم تا بوی خامی آن گرفته شود، سپس روغن حیوانی یا کره (به مقداری که دوس دارید غذایتان چرب باشد) اضافه می کنیم و بعد خرما و نارگیل (اگر دوس داشته باشید هفت مغز) را اضافه کرده کمی تفت دهید.
بعد از آن ادویه مخصوص گداخته (زیره، پودر هل، دارچین و…) و زعفران دم شده را اضافه کرده باز هم به تفت دادن ادامه دهید. شکر را، اضافه کنید و در آخر مقداری آب جوش روی آن ریخته درب ظرف را بگذارید تا آرام پخته شود و جا بیفتد.
می توانید به جای شکر چند تکه نبات بریزید. بعد از پخته شدن گداخته را در کاسه ترمه (کاسه چینی سنتی نجف آبادی ها) یا ظرف های سنتی قشنگ دیگر بکشید و نوش جان کنید.
البته این دستور تهیه کلی غذاست و هر خانواده ای بسته به ذائقه خودش مواد دیگری همچون زیره، هفت مغز، نبات و … نیز اضافه می کند.
گردآوری توسط مجله اینترنتی دلگرم
نیلوفر گلی فروشانی