دسته‌بندی نشده

بیماری پارکینسون چگونه تشخیص داده میشود؟

تشخیص پارکینسون

تشخیص بیماری پارکینسون عموما بالینی است و با توجه به شرح حال و معاینه دقیق نورولوژیک توسط متخصص مغز و اعصاب انجام می شود.

تصویر برداری مغزی مثل MRI(ام آر آی) بیشتر برای اطمینان از نبودن سایر بیماریها انجام می گیرد.از روشهای PET Scan که به طور اختصاصی کاهش جذب عقده های قاعده ای مغز را نشان می دهد و بیماری پارکینسون را تایید می کند استفاده روتین نمی شود و بیشتر در مطالعات تحقیقاتی انجام می شود.

چه کسانی پارکینسون می گیرند؟

متوسط سن شروع بیماری پارکینسون 62 سالگی است، اما به طور کلی افراد بالای 60 سال فقط 2-4 درصد ریسک ابتلا به بیماری پارکینسون را دارند. کسانی که سابقه فامیلی مثبت پارکینسون دارند اندکی بیشتر از بقیه در معرض ابتلا به بیماری هستند؛ مردان کمی بیشتر از زنان به پارکینسون مبتلا می شوند.

پاتوفیزیولوژی بیماری پارکینسون

بخش کوچکی از ساقه مغز به نام هسته های قاعده ای مغز (بازال گانگلیا) حرکت بدن را کنترل می کنند.این سلولها ماده ای به نام دوپامین ترشح می کنند که نوروترانسمیتر واسطه حرکت عضلات است.

در بیمارای پارکینسون ، سلولهای این قسمت از مغز دچار اختلال کارکرد می شوند و در نتیجه دوپامین لازم برای حرکت عضلات ترشح نمی شود و فرد دچار کندی و اختلال در حرکت می شود.

پیش آگاهی بیماری پارکینسون

متاسفانه بیماری پارکینسون پیشرونده است یعنی تغییرات سلولهای عقده های قاعده ای در مغز به مرور زمان ادامه می یابد.متخصص مغز و اعصاب در ویزیتهای منظم و مکرر با استفاده از تستهای (Scaling) پایش پیشرفت بیماری که شامل معاینه نورولوژیک سیستم حرکتی، حافظه و ذهن، رفتار و خلق و فعالیتهای روزمره می شود، می تواند پیشرفت بیماری را با درمان صحیح تحت کنترل درآورد.

درمان پارکینسون

خوشبختانه علائم بیماری پارکینسون با استفاده از داروها به صورت دراماتیک و به طور چشمگیر بهبود می یابند.مکانیسم این داروها افرایش دوپامین می باشد که شامل لوودوپا، آگونیستهای دوپامین مثل پرامی پکسول (Prami pexole) ، Ropinirol، آمانتادین و Stallevo می باشد.

این دارووها بیشتر روی کندی و ریژیدیتی بیمار موثرند.از عوارض آنها می توان به تهوع، افت فشار خون، هذیان، عوارض حرکتی مثل دیس کینزی اشاره کرد.امروزه برای بیمارانی که به درمان دارویی جواب خوبی نمی دهند و یا دچار عوارض قابل توجه دارویی می شوند. از روش DBS (Deep Brain Stimulation) می توان استفاده کرد.

در این روش الکترودهایی در قسمتهایی از ساقه مغز کار گذاشته می شود و با تحریک های الکتریکی که توسط این ها به مغز منتقل می شود، ترشح دوپامین افزایش می یابد و در نتیجه لرزش، کندی و سفتی بیمار کمتر شده و علائم بیمار بهبودی قابل توجهی می یابند.این روش روی پیشرفت بیماری در مغزاثری ندارد و در بیمار پارکینسونی کاندید مناسبی برای جراحی نیست.

رژیم غذایی بیمار پارکینسونی

مصرف بیشتر کلسیم و ویتامین دی برای استحکام استخوانها توصیه می شود. از آنجاییکه پروتیئن می تواند با جذب داروی لودوپا تداخل ایجاد کند بهتر است دارو نیم ساعت قبل از غذا مصرف شود. در صورتیکه بیمار با مصرف دارو دچار تهوع و علائم گوارشی می شود مصرف آن همراه با مقدار کمی شیرینی یا شربت زنجبیل توصیه می شود.

رژیم غذایی با فیبر بالا و مایعات فراوان جهت جلوگیری از یبوست مفید است.نشان داده شده مصرف بعضی از مکملها برای جلوگیری از پیشرفت بیماری و تخریب نورونهای مغز موثر است. از این جمله می توان به مکمل C0Q10 که آنتی اکسیدان و نورو پروتکتیو است اشاره کرد.همچنین گفته می شود در مصرف کنندگان قهوه و سیگار روند پیشرفت بیماری کندتر می شود.


ورزش و پارکینسون

فعالیتهای ورزشی با افزایش ترشح دوپامین به بهبود عملکرد بیماران پارکینسونی کمک می کند.همچنین باعث تقویت عضلات و افزایش تعادل بدن می شود.انجام ورزش 3-4 بار در هفته به طور منظم به بیماران پارکینسونی توصیه می شود.

این ورزش می تواند پیاده روی، شنا و یا هر ورزشی که بیمار با آن حس راحتی دارد باشد.ورزشهای یوگا و تای چی هم به حس تعادل بیمار کمک می کند.

با توجه به اینکه تشخیص زود هنگام بیماری پارکینسون و درمان مناسب می تواند کمک قابل ملاحظه ای به کیفیت زندگی بیماران پارکینسونی کند، مراجعه منظم و متناوب به متخصص مغز و اعصاب قویا توصیه می شود.


شناسایی و تشخیص پارکینسون از روی اشک چشم

با اشک ها می توان پارکینسیون را تشخیص داد :دانشمندان پروتئین های متفاوتی را در چشم افراد مبتلا به پارکینسون را یافته اند که تشخیص این بیماری را سریعتر و ساده تر می کند.

محققان دانشکده پزشکی Keck در کالیفرنیا اشک هارا مورد تحلیل و تجزیه قرار داده اند. آنها اختلافاتی در میزان سطح یک پروتئین خاص ، به نام alpha-synuclein در اشک افراد مبتلا به پارکینسون را نسبت به اشک های یک انسان سالم را یافته اند . بنابراین به کمک مطالعه جدید می توان بیماری پارکینسون را تشخیص داد .

اشک چشم راه جدید تشخیص پارکینسون

Biomarkers ها می توانند به راحتی در اشک تشخیص داده شوند که در نهایت می توان بیماری عصبی ایی که فرد به آن مبتلا است را تشخیص داد که در هر 500 نفر ، یک نفر به این مشکل مبتلا است .

همچنین دانشمندان بر این باورند که تفاوت های دقیقه ایی در سطوح خاصی از پروتئین در اشک های افراد مبتلا به پارکینسون وجود دارد .

این آزمایش همچنین می تواند نشانه ی بیماری های چندین سال قبل بیمار را تشخیص دهد و به پزشکان اجازه می دهد که برای مثال داروهایی برای بازگردانی دوپامین در مغز نسخه هایی را تجویز نمایند .

این بیماری در 127000 نفر انگلیسی و 600000نفر آمریکایی وجود دارد و این بیماری می تواند تا میزان بسیار زیادی در بدن تاثیر منفی بگذارد برای مثال می تواند باعث کند شدن حرکات ، اختلالاتی در برخی از بخش های متفاوت بدن و غیرقابل انعطاف پذیری عضلات شود .

یکی از بزرگترین اساتید علوم اعصاب جناب آقای Dr Mark Lew ، طی بیانیه ایی گفت :”مطالعه قطعا اولین و قابل اعتماد ترین مطالعه ایی است که بسیار ارزان و راح می تواند بیماری پارکینسون را تشخیص دهد “

او همچنین در ادامه توضیح داد اشک حاوی برخی ویتامین ها است که در سلول های ترشحی غدد اشکی وجود دارند و این غدد توسط اعصاب تحریک می شوند که باعث انتقال این پروتئین ها به اشک می شوند .

و از آنجایی که پارکینسون می تواند عملکرد عصبی خارج از مغز را تحت تاثیر قرار دهد و به این دلیل محققان بر این باورند که هر تغییری در عملکرد عصاب می تواند روی میزان پروتئین در اشک موثر باشد .

یکی از سریعترین روش های تشخیص پارکینسون توسط دانمشندان کشف شد

این مطالعه با استفاده از 55نفر که مبتلا به پارکینسون بودنو و 27 نفر که به این بیماری مبتلا نبودند و همچنین سن و حنسیت یکسانی داشتند ، صورت گرفت .محققان دانشکده پزشکی Keck از دانشگاه چنوبی کالیفرنیا واقع در لس آنجلس سطوح 4 پروتئین را مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار دادند .

محققان اختلافاتی در سطوح یک پروتئین خاص به نام آلفا سینوکلین(alpha-synuclein) را در اشک افراد مبتلا به پارکینسون را مشاهده کردند .علاوه براین پروتئین ، سطح دیگری از پروتئین alpha-synuclein ، به نام oligomeric alpha-synuclein مشاهده شد که در میزان alpha-synuclein دخیل است و بطور قابل توجهی در افرادی که به پارکینسون مبتلا هستند مشاهده شد .

آنها پیشنهاد کردند که سلول های ترشحی اشک آور ، می توانند فرم های مختلفی از alpha-synuclein تولید کند که مستقیما می تواند به اشک ها انتقال شوند .مجموع سطح پروتیئن alpha-synuclein در افراد مبتلا به پارکینسون حدودا 423 پیکوگرم در هر میلی گرم وجود داشت که میزان این پروتئین در افراد سالم و غیرمبتلا به پارکینسون 704پیکوگرم در هر میلی گرم بود .

اما میزان پروتئین oligomeric alpha-synuclein در افراد مبتلا به آرکینسون برابر با 1.45 نانوگرم در هر میلی گرم و در افرادی که به این بیماری مبتلا نبودند حدودا برابر با 0.27 نانوگرم در هر میلی گرم بود .

توجه:پیکوگرم 1000 برابر کوچکتر از نانوگرم است .

پروفسور Lew در نتیجه گیری خود گفت:“دانستن چیزی ساده مانند اشک می تواند به متخصصان مغز و اعصاب در تشخیص ساده تر بیماری پارکینسون به آنها کمک کند و این مطالعه جالب و هیجان انگیزی بود و چون پروسه بیماری پارکینسون می تواند سال سال ها یا دهه ها پیش نشانه های خود را ظاهر سازد ، یک نشانگر زیستی مانند این می تواند در تشخیص و درمان این بیماری موثر و مفید باشد”

همچنین این مطالعه در گروه های بزرگتر نظر در گرفته شده است و یافته های این مطالعه در نشست هفتگی مجمع آکادمی اعصاب آمریکا در لس آنجلس ارائه خواهند شد .

همچنین بخوانید:

راه های مناسب برای مقابله با پارکینسون

همه چیز در مورد قرص سافینامید (پارکینسون)

موارد مصرف قرص پرامی پکسول و عوارض خطرناک این دارو

موارد مصرف داروی ایزوکام (لودوپا)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا